Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.064
Поени од реакции
6.545
Океј, јасен ми е текот, ама малку ми е сомнително 10 години подоцна да речиси пола европски партии бидат на дослух со Москва. Ленин, Сталин, Троцки, Зивоњев, Каменев и Бухарин тоа тешко дека сами би го смислиле.
Тоа е лениновата хипотеза за Светска пролетерска револуција, при што се створени Коминтерна и се финансираат комунистички и остали левичарски партии и движења во цел свет, не само во Европа.
По смртта на Ленин, Сталин воопшто не отстапува од таа линија.
Луѓето денес не се свесни дека бољшевиците навистина имале план за завземање на цел свет, што милом, што силом, во тоа светло е и градење на најсилната светска армија која ќе "ослободува" подјармени пролетери и селани по свет и подоцнежниот експанзионизам.
Чекистите биле само еден од механизмите.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
1918 не постоел Трет рајх, а државата била на три народа, СХС, ти текнува? Краљот ујединитељ со трите деци крстени по трите народи?
Баш во таа држава четници биле поштовани и ценети, како усташи во НДХ како УЧК во Косово моментално, нели твоето тврдење беше дека да имале држава ке правеле срања, еве имале 23 години...
Имаш на нет милион фотки докази, изјави на преживеани, не ми се губи време за да се докажувам со некаков си четник. Ако ветиш дека ако ставам јасни и недвосмислени докази ќе си избришеш профил и нема повеќе да досадуваш, може така? Вака за курово здравље да роварам по грозоморни слики по нет, одвратно е да гледаш жртви на геноцид. Но кој сака може да напише "srpski koncetracioni logori 1994" или било која година 1991-95 na Google и готова ствар.
на нет секој на кого му се дигне поставува „докази“, најди ми релевентни потврдени за логори до 95 година, кој го држел, кој е раководител, колку биле исртебени, кој одлучил за отварање на логор, бидејќи тоа не е мала работа тоа мора да е системско решение, како што биле јасеновац, аушвиц, треблинка...инаку да договорено најди ми релевантен доказ само немој википедија докази и хаг така пресудил, затоа што ти кажав за хаг.
Јас не сум пријавил никого, може да потврди кој и да е модератор, слободно навредувај, не се прави жртва, тоа што ти навредуваш е добра ствар, јас би се загрижил кога ти не би ме навредувал.
Незнам има тука некоја екипа што им бодам очи 4-5 луѓе, инаку никого не навредувам додека не почне некој да ме навредува, а еден од тие си и ти.
Автоматски споено мислење:

И партизаните правеле воени злосторства и Американците.
Градација е во прашање.

Четниците, усташите, балиите, балистите и други, правеле процентуално многу повеќе злосторства, од да речеме партизаните, или Американците.

Дали можеби треба со линкови да почнеме?
Прашувам, затоа што ми е пресмешно да докажувам дека четниците имаат многу воени злосторства правено.
На Дража четниците видовме кој процент се и колкаво значење имаат, како бројка, надвор од неговиот лик.
Јас пробувам да објасанм за Дража како легитимен воен претставник на една држава, поентата ми е усташите биле на НДХ, четниците на Михајловиќ колку и да биле тие биле претставници на владата во егзил, а тоа што се колело на сите страни во знак на одмазда тоа е друга работа која што неможеш да ја препишеш на Михајловиќевите четници.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.064
Поени од реакции
6.545
Баш во таа држава четници биле поштовани и ценети, како усташи во НДХ како УЧК во Косово моментално, нели твоето тврдење беше дека да имале држава ке правеле срања, еве имале 23 години...

на нет секој на кого му се дигне поставува „докази“, најди ми релевентни потврдени за логори до 95 година, кој го држел, кој е раководител, колку биле исртебени, кој одлучил за отварање на логор, бидејќи тоа не е мала работа тоа мора да е системско решение, како што биле јасеновац, аушвиц, треблинка...инаку да договорено најди ми релевантен доказ само немој википедија докази и хаг така пресудил, затоа што ти кажав за хаг.

Незнам има тука некоја екипа што им бодам очи 4-5 луѓе, инаку никого не навредувам додека не почне некој да ме навредува, а еден од тие си и ти.

Јас пробувам да објасанм за Дража како легитимен воен претставник на една држава, поентата ми е усташите биле на НДХ, четниците на Михајловиќ колку и да биле тие биле претставници на владата во егзил, а тоа што се колело на сите страни во знак на одмазда тоа е друга работа која што неможеш да ја препишеш на Михајловиќевите четници.
А тоа со сечени, лепени, монтирани, не може тоа така, јас ти кажав условот, не можам да одвојам саат време само за да некој си сврбин на нет после негира дека сето тоа било завјера усташко-џихадска и дека сликите се сечени и лепени како мало дете коа пишти "е не е така не е така", возрасни сме тука и нема место за инфантилни потези.
Тука е и опсадата на Сарајево која е тежок воен злочин, 12К мртви 40К ранети, срамен дел од историјата, повеќе било Сарајево под опсада него Ленинград во WW2.
"srpski koncentracijski logori" е друг поим со кој може кој сака да види на гугл што правеле модените четници.
Зарем ни малку не се срамиш од геноцидното србијанско наследство?

Имаше и еден хрват на форумот па ако чита може да се произнесе за геноцидноста на хрватскиот народ.

Поздрав од загребачко пушење, пошто београдското забега во четништво со Неле :D

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
"srpski koncentracijski logori" е друг поим со кој може кој сака да види на гугл што правеле модените четници.
Ја ти викам да ми најдеш раководители на тие логори ти има на гугл, еве јас неможам да ги најдам, али толку сече секирата се што се виид на снн се голта здраво за готово... инаку да јна во босна се бореше против џихадисти сакал или не тоа да го признаеш исти џихадисти кои потоа се бореа и 2001 ви македонија и на блискиот исток понатаму, само ова го нема на снн јбг тогаш им беа пријатлечиња на американците.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.064
Поени од реакции
6.545
Ја ти викам да ми најдеш раководители на тие логори ти има на гугл, еве јас неможам да ги најдам, али толку сече секирата се што се виид на снн се голта здраво за готово... инаку да јна во босна се бореше против џихадисти сакал или не тоа да го признаеш исти џихадисти кои потоа се бореа и 2001 ви македонија и на блискиот исток понатаму, само ова го нема на снн јбг тогаш им беа пријатлечиња на американците.

Еве ти го само еден од многуте, управник Александар Васиљевиќ, ратни злочинац баран од хрватското правосудство.

Нестварно колку конц-логори имале србите, и тоа ова е без РСК...

Ајде сега бриши профил, биди мушкарац а не србин :)

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932

Еве ти го само еден од многуте, управник Александар Васиљевиќ, ратни злочинац баран од хрватското правосудство.

Нестварно колку конц-логори имале србите, и тоа ова е без РСК...

Ајде сега бриши профил, биди мушкарац а не србин :)
Абе ти кажав некој документ од официјална институција немој вака википедиа и хашки трибунали, кур се тресе, кога видов википедиа не го ни читав, а претпоставувам на хрватски е, што додатно треба да ти е сумњиво.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.064
Поени од реакции
6.545
Абе ти кажав некој документ од официјална институција немој вака википедиа и хашки трибунали, кур се тресе, кога видов википедиа не го ни читав, а претпоставувам на хрватски е, што додатно треба да ти е сумњиво.
Тоа што е википедија и што е хрватска воопшто не ја намалува точноста, има и англиски верзии, има маса материјал и фото и видео докази за геноцидноста и етничките чистења. Пази, википедија и Хаг не важеле, пошто не му одговараат, многу инфантилно е тоа. Но како и да е, фактите, пишани, фото и видео се присутни, не сакам да ставам линкови до стрелања од Сребреница, језиви се и страшни и не може човек да ги заборави. Сега би сакал никогаш да не ги видов тие видеа каде што српски војници истовараат млади дечки од камион ги постројуваат покрај пат и ги убиваат, во пзоадина ечат народњаци, али младост лудост, тоа беше на ХРТ емисија, денес би сменил канал. Стравично нешто.

Член од
29 декември 2007
Мислења
582
Поени од реакции
1.363
Ја како чудо го знам повеќе во периодот после војната.
Меѓу другото, пред едно 25 години, случајно наидов на неговиот превод на Изгубен Рај од Џон Милтон. Го има преведено додека во затвор, делумно пишувајќи на тоалетна хартија. Нејсе, преводот му е вистинско ремек дело, англиско ремек дело во црногорски епски стил.
После многу години читав повеќе за неговата биографија и всушност ми се чини дека приказната во Изгубениот Рај е на некој начин метафора на неговиот живот - приказна на паднатиот ангел, најгордиот, прв до Господ , светло-носецот, со сите можни привилегии , за да стане востаник против божјата тиранија (во неговиот случај тиранијата на Титовиот режим, во кој тој е еден од столбовите)

коа сме кај оскини жртви, да се навратам на ова:

Време:13. јул14. август 1941.

Жртве и губици
72 устаника погинула
53 устаника рањено
735 италијанских војника погинуло
1.120 италијанских војника рањено
2.070 италијанских војника заробљено
Бре податоците се ко да секој Црногорец е Крали Марко, со едно поглед пет Италјани инфаркт ги стрефува, моментално...
Иако, за време на априлската војна, кога кралството Југославија се распаѓа на сите страни , единствена светла точка е фронтот со Италијанците. Кога капитулацијата се потпишува , југословенската војска е кај Скадар...
Така да батали ги Италјаните, јас за Германците зборував а нивните загуби се минимални (до рана есен 1944)

Последно уредено:
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Тоа што е википедија и што е хрватска воопшто не ја намалува точноста, има и англиски верзии, има маса материјал и фото и видео докази за геноцидноста и етничките чистења. Пази, википедија и Хаг не важеле, пошто не му одговараат, многу инфантилно е тоа. Но како и да е, фактите, пишани, фото и видео се присутни, не сакам да ставам линкови до стрелања од Сребреница, језиви се и страшни и не може човек да ги заборави. Сега би сакал никогаш да не ги видов тие видеа каде што српски војници истовараат млади дечки од камион ги постројуваат покрај пат и ги убиваат, во пзоадина ечат народњаци, али младост лудост, тоа беше на ХРТ емисија, денес би сменил канал. Стравично нешто.
дај бе да ги видиме тие клипови, од кого се направени, дали се тие осудени, ако навистина постојат јас прв ке сум да бидат осудени тие што го направиле тоа, а википедиа функционира на тој начин што секој може свашта да напише, на пример може тебе да ти се дигне сабајле да шљапаш глупости као што шљапаш и овде дали е тоа релевантно, за Хаг ти објаснив Готовина, Харадинај, Тачи... од кои Харадинај јавно во своја книга пишува штп правел не го осудија и ти ми кажуваш Хаг да ит бил меродавен извор, абе малку осет треба и проста логика, а не се што ке исерат на СНН ти да голташ.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.365
Поени од реакции
30.769
go pisuvam ovoj post zatoa sho corason de la muerte taka reche.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.486
Поени од реакции
13.692
Доста влијаело на одлуката јапонците да потпишат капитулација порано(доколку не се случело, ќе требало повеќе атомски бомби американците фрлат, а тогај мислам дека прочитав негде дека имале 2 спремни, една од ураниум, друга од плутониум), штета што многу малку се спомнува и мало значење се дава на ова. Модернизираната црвена армија со искусен кадар била незапирлива.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.563
Сметам дека за поблиско разбирање на ваква тема како што темава за Втора Светска, неопходно е некакво разбирање на термините: стратегија, тактика и операции, во контекст на Втора Светска Војна. Во модерен контекст е друго.

Но, прво да расчистиме грубо, за големината на едниците. И тоа е битно.

Бројноста на единиците е релативна работа која зависи од многу фактори. На пример, советските дивизии во 1941-ва имале различна бројност, во споредба со истите од 1943-та. Различни страни, во разични периоди имале различни бројчани вредности на истите единици.

Ова е ептен, ептен, грубо, бројната вредност на некои од единиците, чисто колку да се има увид:

најмала единица е oдделение со 10 војника
вод 30
чета 100
батаљон до 1000
дивизија 10000-20000
корпус 40000
армија 100.000+
група армии
(зависи од колку армии се состои)

Болдираните, најмногу се користат во историја.

Сега продолжуваме со трите термина.

Тоа се универзални воени перспективи, кои се разликуваат по размер.
На едниот крај, најниско е тактиката, а на другиот крај, највисоко е стратегијата. Оперативното ниво е некаде на средина и ги поврзува двете други.

Сите три можат да се ограничат и според параметрите Сила, Простор и Време. Но, просторот и времето вообичаено се движат заедно, така да две оски се, суштински. Вообичаено, не можеш да ја развиваш оската на просторот, доколу не ја развиеш и оската на времето, т.е. за да поминеш огромна раздалечина, ти треба огромно време. Ова особено важи за копненото војување (за воздушно војување е другачие). Тактиката има најниски вредности на овие оски, а стратегијата највисоки.

• Одиме со четата да се распоредиме на брдово – тоа е тактика.
  • Дали прво да ја дотепам Британија, или одма да ја нападнам Русија – тоа е стратегија.
  • Ги освојувам степите, стигам до Волга и го отсекувам Кавказ, за да го освојам – тоа се операции.

1.Примери на Борба на тактичко ниво

• Тенковска заседа:

• Артилериска подршка на пешадија при пробив:

2.Оперативно ниво

• Oперација Факел:

• Една од најголемите операции во војната Ичи-Го од 1945-та

3.Стратешко ниво

• Пацифичката војна:

Тактиката и стратегијата се постари термини со чисто воено потекло, Денес овие термини се користат и во разни невоени контексти, најчесто од секојдневниот живот, но, нивното исторско потекло е воено. Додека оперативното ниво во војната се употребува во поново време, е понов термин.

Тактика е битка, борба, стратегија е планирање, оперативно ниво служи за координирање помеѓу двете и движењето таму игра најголема улога.

Тактиката е во најмал размер.Тактика/тактичко ниво, е најприземно ниво. Точката на контакт, самата борба, крв, месо и метал.
Воената сила која оперира на тактичко ниво е во распонот од оделенија до корпуси. Значи, од 10 војника, па се до приближно 40.000.

Највисокото ниво е стратешкото ниво и е во најголем размер. Ниво на политичари и воени планери.
Целата воена структура се управува од стратешко ниво. Значи, целата воена сила на располагање.

Оперативното ниво работи со единици со бројност од 60.000 до 250.000. Тоа е концептуален простор помеѓу тактичкото ниво – движење и дејство на помали единици (вод, батаљон, одделение...) и политичко-планерското, воено-стратегиско ниво. Оперативното ниво вклучува движење и команда на поголеми единици (армии, на пример). Грубо кажано, корпус е на граница помеѓу тактичко и оперативно ниво, а армиска група е на крајот од оперативното ниво. Но, овие граници не се баш најпрецизни. На пример, се случува операции да бидат водени од корпуси, па и дивизии.

Тактиката е ограничена попрецизно со специфично време, кое е релативно кратко, на помал специфичен простор. Резултатите на тактичките активности се покажуваат веднаш и исто така се строго одредени, специфични, како што се специфицирани и просторот и времето на ова ниво, а и целите.

Стратегијата нема до толку прецизно ограничени простор и време.
Целта на воената стратегија е да се редуцира вољата за борба на непријателот, како и капацитетот за борба на непријателот.
Резултатите на стратегиските напори не се покажуваат веднаш. Стратегијата дејствува повеќе индиректно, за разлика од тактиката.
Додатно, таа може да се разгледува и како продукт и процес. Планот е продукт, кој го имаме на почетокот, а неговата имплементација е процес.

Влијанието на технологијата најнепосредно се чуствува на тактичко ниво.

Самата битка е во фокусот на тактиката. Тактиката дефинира како се бориме.
Стратегијата дефинира зошто се бориме, зошто се бори непријателот против нас и сл.
На оперативно ниво дознаваме на што ќе влијаеме со операциите, со кои акции, по кој редослед, со кое времетраење и ресурси.

Тактиката е провинција на војната. Стратегијата задира и во мирнодопски предели.

Тактиката се однесува на битките, оперативното ниво - на кампањите, стратешкото ниво - на војната.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.064
Поени од реакции
6.545
Доста влијаело на одлуката јапонците да потпишат капитулација порано(доколку не се случело, ќе требало повеќе атомски бомби американците фрлат, а тогај мислам дека прочитав негде дека имале 2 спремни, една од ураниум, друга од плутониум), штета што многу малку се спомнува и мало значење се дава на ова. Модернизираната црвена армија со искусен кадар била незапирлива.
Сепак да не се претерува, СССР чекал до прва атомска да објави војна на Јапан, 4 години им требало да им текне дека Јапан е дел од оската на нивна источна граница. Квантунг армијата во тоа време била сенка од некогашната, без гориво, опрема, муниција, отсечена од јап.острови од страна на америчка флота.
Резултат на сето тоа е Северна Кореја :D

go pisuvam ovoj post zatoa sho corason de la muerte taka reche.
Колку смешно, некој форумџија ќе го носиш на душа, ќе се удави од смеа читајќи.

Последно уредено:
Член од
28 август 2013
Мислења
4.486
Поени од реакции
13.692
Сепак да не се претерува, СССР чекал до прва атомска да објави војна на Јапан, 4 години им требало да им текне дека Јапан е дел од оската на нивна источна граница. Квантунг армијата во тоа време била сенка од некогашната, без гориво, опрема, муниција, отсечена од јап.острови од страна на америчка флота.
Резултат на сето тоа е Северна Кореја :D
Тие 4 години имале занимација на запад. Ваљда играле на ист начин како САД и Англија кои им обеќале втор фронт од 1942, а дури го отвориле речиси на самиот крај, летото 1944.

Мислам дека и САД барале подолго време од СССР да отвори втор фронт на исток.

Мое мислење е дека покрај останатото Јапан го користеле да си ги покажат силите. САД фрлиле атомски бомби да му покажат на светот и на СССР колку моќно оружје поседуваат(повеќе луѓе имаат загинато од нападите со напалм во Токио, отколку од атомска бомба), а СССР прави инвазија на Манџурија да ја покаже ефикасноста на црвената армија.

Kajgana Shop

На врв Bottom