Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.580
Поени од реакции
42.390
Ако подразбираш соработка во поглед ан некои преговори околу не напаѓање, како и самиот што спомна да не се одмаздуваат немците врз цивилно население да, но никогаш немало вооружување, заеднички акции...
Значи сега збориме за Дража, не за Љотиќ, Пеќанац и др.

Имало вооружување. Еве пример, во еден момент Дража бара од Недиќ да му обезбеди од Германците, материјална подршка (муниција пред се барал тогаш), и барал Германците да не го дираат, а и он да не ги дира, за да може да се посвети на елиминација на Тито и партизаните.
Тука ова коа го кажав, треба да кажам и други ствари - како во тој момент Тито имал само околу 2000 со себе, како тоа е моментот кога Дража добива лажни ветувања од Британците и никако не сака да дозволи PR приматот на носител на борбата против оската на територија на Југославија да премине кај Тито, па решава првин со него да се пресмета и други ствари.

Многу ми се компликувани четниците, а и све друго тука на овие простори, во тоа време, а ни приближно толку значајни, in the big picture, за да посветам повеќе време.

Тоа дека Југославија одбила Оска и затоа морал Барбароса да ја одложи, и затоа Брабароса не успеала, оти касно тргнала, тоа е само мит, кој не држи вода. Лага која ни ја сервираа, да мислиме дека сме биле многу важни, тука ние сите.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.437
Поени од реакции
2.141
Шефе тебе или суетата ти е толку голема што никогаш нема да признаеш дека си бил погрешно учен или толку ти сече црпката, еве и берик ти убаво овјаснува ти си фатил геноцид па геноцид, инаку колку си ифнормиран се гледа во претходниот пост со тоа што тврдиш дека Павелиќ бил убиен во шпанија од удбаш, а тој удбаш не смеел да се врати во титова југославија, прво е во аргентина, друго е четник кој има организирано и на тито атентат во САД, толку си неинформиран и проперен баш од комуњарска пропаганда што кога еве и берик ти објаснува за четниците ти и даље држиш дека тие биле колаборационисти.
И еве нешто верглаш во место а никако да одговориш на моите прашања зошто главата на Михајловиќ е уценета од немци? Зошто кралот бега во лондон и черчил му дава прибежиште?
Кога одговориш на овие прашања, следат нови за шарл де гол и тито во врска со дража али тоа е за тебе виша математика за да сфатиш, али ако логично одговориш на прашањата идемо за погоре наведеното да те просветлиме.
Инаку уште чекам докази да постираш за геноцидите на србите 41-45 и за конц логорите 90’-95’, само немој тоа така вели светската историографија, бидејќи е дегенеративно.
И да, среќа си пичкин дим како и оној куртонот на тема нации па нити си во можност нити имаш некое влијание да ме принудуваш како да ги условувам комуњарите или било кгоо.
Ова е слично како со оној јамајка кој си преди некои измислени приказни и си верува во нив од непознати причини. Кај тебе се познати причини, тоа што си четник и припадник на геноциден колективен идентитет. Шарл де Гол и Дража ахахаххах не знам :D да не биле сватови?


Имаш милион слики и видеа од србијанските конц-логори 91-95, срамота е да негираш, греота е, само немој да кажеш дека е сечено, лепено и монтирано, за 2 мин. се наоѓа материјал по нет.

Ефтино е, демек комуњарски измислици, а тоа цел свет ги смета четнци за колаборанти на оската, и амери и руси и кинези и индијци, тоа што кралот јуначки избегал во Лондон и таму била призната југо-влада од Черчил била пракса за сите држави со слична ситуација, Норвешка, Белгија, Холандија етц. чии кралски фамилии прешле во Англија.
Но за разлика од нив, 1942 се случува пресврт после многубројни извештаи за братимење на четници со талијани пред се (на претходни слики имаш оцерен четник со автомат Берета М.38).
При крај на 1941 и почеток на 1942 паѓа во вода лагата дека четници се покрет отпора и SOE започнува со активна поткрепа на партизанските сили.

За 90-ти, при толку живи сведоци и толку аудио-визуелен материјал, заедно со меѓународно ембарго и трибунал за казнување на четнички злочини, повторно е срамота да негираш, имај барем малку човечко достоинство, иако достоинството е страно за србите во глобала, сепак има исклучоци и кај нив. Биди и ти тој исклучок, признај ги злоделата на својот колективен идентитет, биди човек прво а после србин!
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.580
Поени од реакции
42.390
Ова е генерално вистината за четниците (било кои) и усташите и балистите:

Ние сме на страната на Хитлер/Стаљин/Черчил... официјално.
Неофицијално на сите тие отворено и миљарда пати докажано на прво место им е да ги истребат муслиманите, православните, католиците, Србите, Хрватите.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.437
Поени од реакции
2.141
Значи сега збориме за Дража, не за Љотиќ, Пеќанац и др.

Имало вооружување. Еве пример, во еден момент Дража бара од Недиќ да му обезбеди од Германците, материјална подршка (муниција пред се барал тогаш), и барал Германците да не го дираат, а и он да не ги дира, за да може да се посвети на елиминација на Тито и партизаните.
Тука ова коа го кажав, треба да кажам и други ствари - како во тој момент Тито имал само околу 2000 со себе, како тоа е моментот кога Дража добива лажни ветувања од Британците и никако не сака да дозволи PR приматот на носител на борбата против оската на територија на Југославија да премине кај Тито, па решава првин со него да се пресмета и други ствари.

Многу ми се компликувани четниците, а и све друго тука на овие простори, во тоа време, а ни приближно толку значајни, in the big picture, за да посветам повеќе време.

Тоа дека Југославија одбила Оска и затоа морал Барбароса да ја одложи, и затоа Брабароса не успеала, оти касно тргнала, тоа е само мит, кој не држи вода. Лага која ни ја сервираа, да мислиме дека сме биле многу важни, тука ние сите.
Мене воопшто не ми е јасно зошто оската се бавела со Југославија и Грција во време на привршување на припреми за Барбароса, која да започнела барем 40 дена порано секако дека ќе имало влијание да загинат повеќе советски војници и цивили, иако зимата никако не би ја избегнале па макар на 6.април нападнале на СССР наместо на Југославија и Грција. Британија не била во никаква можност да отвара втор фронт преку Балкан 1941, далеку од тоа, САД не биле во војна, чудна ситуација.
Битноста на партизаните во големата слика е врзувањето на одреден број дивизии на рајхот иако тоа не е некоја елита, освен кога фалшимјегери со Скорцени напаѓаат на Дрвар за да го ликвидираат Тито.
Вистината е некаде на средина, далеку од она кое се трубело во социјализмот но не и потполно безначајно како што тврдат некои ревизионисти.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.990
Поени од реакции
3.348
Еве пример, во еден момент Дража бара од Недиќ да му обезбеди од Германците, материјална подршка (муниција пред се барал тогаш)




И несфаќам пак која е логиката да бара од немци наоружање, а истите му ја барааат главата, која е логика да тражиш од некого, а тие да те бараат мртов и да очекуваш да добиеш?
Автоматски споено мислење:

Имаш милион слики и видеа од србијанските конц-логори 91-95, срамота е да негираш, греота е, само немој да кажеш дека е сечено, лепено и монтирано, за 2 мин. се наоѓа материјал по нет.
Озбиљана си, пропагандно видео од 40 секудни? каде е овој логор, од кога е видеото, кој го создал, за логор да функционира како логор требало да има државна подршка, неможе на неекого да му ткне ајде логор ке правиме, кој бил главен во тој логор, кој издавала наредби кој ке иде на принуден рад, на стрељање или како веќ... дај бе малку озбилност во дискусијата, а не ке најдам пропаганадни видеа од било која страана и знаачи сум победил во дискусијата...
Ефтино е, демек комуњарски измислици, а тоа цел свет ги смета четнци за колаборанти на оската, и амери и руси и кинези и индијци
пак ми најди докази каде сметаат дека четниците биле колаборационисти со швабите секаде во свет, најдими историска книга од државите што ги наброја?
Еве јас ти постирав пак слики од плакаати во кои Дража е со уценета глава од тие немци, и ај сега размисли како можеел да биде колаборационист, а овие го бараат мртов или жив?
Но за разлика од нив, 1942 се случува пресврт после многубројни извештаи за братимење на четници со талијани пред се (на претходни слики имаш оцерен четник со автомат Берета М.38).
При крај на 1941 и почеток на 1942 паѓа во вода лагата дека четници се покрет отпора и SOE започнува со активна поткрепа на партизанските сили.
Важи, само една рбаота забораваш Черчил дека добро пресметал дека Тито ке направи тампон зона помеѓу запад и исток, а тоа на долг рок повеќее одговара на британците, отколку да имаат уште една голема земја со монархистичен фанатизам како што била Србија, а Тито е држев во неизвесност до последен момеемт од војната, а не како што кажуваш 42`... по твоја логика ке излезе и дека Британците биле комунисти бидејќи соработувале со комунисти од југославија.
За 90-ти, при толку живи сведоци и толку аудио-визуелен материјал, заедно со меѓународно ембарго и трибунал за казнување на четнички злочини, повторно е срамота да негираш, имај барем малку човечко достоинство, иако достоинството е страно за србите во глобала, сепак има исклучоци и кај нив. Биди и ти тој исклучок, признај ги злоделата на својот колективен идентитет, биди човек прво а после србин!
Јаас и во оваа тема и во онаа ти објаснив, никаде не е имало системско истребување на муслиманско население, тоа што го спомнуваш Хаг окачи мачки о реп, бидејеќи еве пак ке те поздравам со Харадинај и Ориќ, па не треба да си експерт за да прочепкаш по интернет дека истите биле злотвори, но не им фали влакно од глава, Хаг е се само не правораздавач.
А ако добро ме пратиш, кажав дека од секоја страна имао будали кои правеле злосторства, но ниакде тоа не е било системско со наредба од преетпоставен или што ја знам, на српска страна е Аркан, но за да се повикуваш на Хаг треба во 21 век како веродостоен извор треба во најмала рака да си будала.
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.437
Поени од реакции
2.141

и после 80 години, сеуште се резолвира Војната
А во далечниот Парагвај, пред 3-4 години ги реновирале своите Стјуарти и Шермани за да им го продолжат работниот век, тие тенкови сеуште биле главен оклоп на нивната армија :angel:

Автоматски споено мислење:





И несфаќам пак која е логиката да бара од немци наоружање, а истите му ја барааат главата, која е логика да тражиш од некого, а тие да те бараат мртов и да очекуваш да добиеш?
Автоматски споено мислење:


Озбиљана си, пропагандно видео од 40 секудни? каде е овој логор, од кога е видеото, кој го создал, за логор да функционира како логор требало да има државна подршка, неможе на неекого да му ткне ајде логор ке правиме, кој бил главен во тој логор, кој издавала наредби кој ке иде на принуден рад, на стрељање или како веќ... дај бе малку озбилност во дискусијата, а не ке најдам пропаганадни видеа од било која страана и знаачи сум победил во дискусијата...

пак ми најди докази каде сметаат дека четниците биле колаборационисти со швабите секаде во свет, најдими историска книга од државите што ги наброја?
Еве јас ти постирав пак слики од плакаати во кои Дража е со уценета глава од тие немци, и ај сега размисли како можеел да биде колаборационист, а овие го бараат мртов или жив?

Важи, само една рбаота забораваш Черчил дека добро пресметал дека Тито ке направи тампон зона помеѓу запад и исток, а тоа на долг рок повеќее одговара на британците, отколку да имаат уште една голема земја со монархистичен фанатизам како што била Србија, а Тито е држев во неизвесност до последен момеемт од војната, а не како што кажуваш 42`... по твоја логика ке излезе и дека Британците биле комунисти бидејќи соработувале со комунисти од југославија.

Јаас и во оваа тема и во онаа ти објаснив, никаде не е имало системско истребување на муслиманско население, тоа што го спомнуваш Хаг окачи мачки о реп, бидејеќи еве пак ке те поздравам со Харадинај и Ориќ, па не треба да си експерт за да прочепкаш по интернет дека истите биле злотвори, но не им фали влакно од глава, Хаг е се само не правораздавач.
А ако добро ме пратиш, кажав дека од секоја страна имао будали кои правеле злосторства, но ниакде тоа не е било системско со наредба од преетпоставен или што ја знам, на српска страна е Аркан, но за да се повикуваш на Хаг треба во 21 век како веродостоен извор треба во најмала рака да си будала.
Ајде си викам сепак има надеж дека имаш барем малку човечко во себе, но ти немаш, обично си четничко говно и срам за човештвото, брука на Хомо-сапиенс-сапиенс.
Гледаш на видеото луѓе-костури кои ги знаевме преку снимки од Холокаустот, а тоа истото се случуваше во Босна и РС/РСК па чак и сама Сврбија и се обидуваш да спинуваш и негираш? Босанци и хрвати сами си правеле логори за да го оцрнат небескиот народ?
Да негираш такво човеково страдање и такви злочини, треба да си прво човек а подоцна сврбин, Жика, Џока, Србоје или некое слично дебилно име.
Иронично, исти си ко шкиптарите кои се прво шкиптари па тек тогаш Блерим Африм Кујтим.

Ти си класичен србијански кољач, да дојде време да дигне глава Сврбија и да има некакви претензии кон РСМ ти ќе бидеш прв кој ќе заколе дете на прв комшија, овде на форум пропагираше за тоа како сврбите ги ослободиле македонците, па дека Дража бил позитивец, па дека сврбите не правеле злочини 91-95. Брука.

До која мера е длабока човечката мизерија. Све све, ама да негираш видео-документиран конц-логор, тоа преминува граници на пристојност и по дифолт останува да бидеш сметан за подмолно и геноцидно ѓубре.
 
Последно уредено:

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.580
Поени од реакции
42.390
а Тито е држев во неизвесност до последен момеемт од војната, а не како што кажуваш 42`... по твоја логика ке излезе и дека Британците биле комунисти бидејќи соработувале со комунисти од југославија.
IMO, имаш некои точни работи во целиот овој пост. Една е оваа. Се меша моментот кога Британците решаваат дека Тито е фактор и дека треба да стапат во контакт со него, има момент кога решаваат и почнуваат него да го помагаат и има момент кога сојузниците заедно решаваат дека страната на Тито е некаков легален победник, кој зборува во името на Југославија. Има разни моменти, кои се однесуваат на разни периоди, во кои владеат различни стратегиски услови.
Не внимавајќи на тоа, тука прашуваш:
И несфаќам пак која е логиката да бара од немци наоружање, а истите му ја барааат главата, која е логика да тражиш од некого, а тие да те бараат мртов и да очекуваш да добиеш?
Aли Ахмети денес го бараат со потерница, утре седи у влада.

Односите на Дража со Германците не се секогаш исти и низ тие четири години се движат од топло кон ладно и обратно.

Колаборационизмот на Дража не го измислија комунистите од СФРЈ, туку го пренапумпаа доста надвор од својата реална пропорција. Тука го користеа фактот - Дража е некаков легален претставник на кралот и дека тој е слушан кога зборува во име на целиот четнички покрет. А го минимизираа фактот - Дража нема никаква контрола, во пракса врз четничките сили. Така успеаја, на пример, флагрантната колаборација на Љотиќ со Германците, како и други такви, на разни четнички војводи, да му ги убутаат под пазуви на Дража. Но, неговата соработка со Германците не е табу, само што веројатно тешко е да се најде пример на токму негови Равногорци како се борат раме уз раме со Германците, или усташите, или Италијаните.
Ми се чини дека четничките војводи генерално повеќе соработувале со италијанците, односно скоро секаде каде биле во контакт, отколку со Германците. Кога велам соработувале, за некои четнички војводи, со Германците или Италијаните, тука мислам на целосна соработка и заеднички воени дејства, а кај Дража мислам на неоперативна соработка.

Ако не веруваш, барем не е тешко да ја провериш хитлеровата дозвола од 44-та - Добро, помагајте го Дража. Ама тоа е кога Русите беа на граница, без никакво значење, скоро.
Автоматски споено мислење:

Мене воопшто не ми е јасно зошто оската се бавела со Југославија и Грција во време на привршување на припреми за Барбароса, која да започнела барем 40 дена порано секако дека ќе имало влијание да загинат повеќе советски војници и цивили, иако зимата никако не би ја избегнале па макар на 6.април нападнале на СССР наместо на Југославија и Грција. Британија не била во никаква можност да отвара втор фронт преку Балкан 1941, далеку од тоа, САД не биле во војна, чудна ситуација.
Планот на Хитлер, колку што знам, е да ја среди на брзина Русија, а после да се расправа со Грција (Југославија претпоставувал ќе се понаша како Бугарија, Унгарија, Романија и сл.)
Е сега, мораме да влеземе во моментот, за да сфатиме зошто се носени некои одлуки.
Моментот е тој, први месеци на 1941-ва, ги имаме Германците на врвот од својата воена моќ. Вермахтот пред Барбароса се смета дека е најдобриот Вермахт, после верзиите што излегоа се полоши. Тоа е воедно веројатно најдобрата војска во Втора Светска што се појавила. Тој пре-Барбароса Вермахт. Они имаат за само две години неколку фантастично успешни војни. А сепак, во тој момент стратегиски работите не стојат најдобро, но на планови на кои Германците фалично не обраќале многу внимание никогаш. Имено, почнало да снемува храна и нафта. Логистички проблеми кои само се зголемуваат во периодот што следи. Тука можам да ти најдам говори на Гебелс од 1942-ра, кај што збори за ужасната состојба, нож до грло, на план на храна, во Рајхот. Има зашто е тоа, али долг муабет е. Или пак воен извештај од 1941-ва кој збори дека тој Вермахт (80% пешки и со коњи) ќе мора да се демоторизира и да се демеханизира, до некоја мерка! Нема нафта. Нафтата почнува да станува ужасно голем фактор во очите на Хитлер. Главна причина, според некои, за напад на СССР. Но полињата за нафта од СССР, во овој момент сеуште ги нема. Само го има Плоешти. Плоешти е многу важен. А Британија у март решава да искрца и искрцува 58.000 војска у Грчка. Британците не мораат да отвараат никаов фронт - на авио домет им е Плоешти.
И така нема нафта и сега да трга на СССР со нова ситуација, каде што Енглезите го имаат на домет Плоешти?

Нападот на СССР е долга тема секако, ама од све што сум чул и прочитал, најверојатно е дека отприлика тоа е најдобриот момент за напад на СССР, во контекст на години. Не смеел да чека да се билда уште некоја година, па да се сврти кон СССР. Во контекст на месеци консензус е дека ама баш ништо немало да смени, ако порано некој месец би го нападнале СССР. Напад во мај, за некои работи е подобро, ама за некои полошо. Како и да е, ништо немало да смени, вкупно. Најверојатно, секако ќе изгубеле.
Автоматски споено мислење:

Звикаку и Шокаку се веројатно најдобрите носачи во војната.
Звикаку е потопен во 1944-та со седум торпеда и девет бомби, во битката кај Кејп Енгано. 842 жртви.

Ова е слика од моментот кога почува да тоне. Јапонциве на сликата, се на навалениот брод и гледат да се спасат, али знамето империјално на јарболот се навалува, паѓа и мораат да престанат со самоспасување и да го поздрават. Загледајте ја сликава, колку луѓе всушност отпоздравуваат.
 
Последно уредено:

joli1

contrarian
Член од
3 јули 2019
Мислења
102
Поени од реакции
429
униформите на SS војниците во WW2 се пребрутално направени.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.990
Поени од реакции
3.348
А во далечниот Парагвај, пред 3-4 години ги реновирале своите Стјуарти и Шермани за да им го продолжат работниот век, тие тенкови сеуште биле главен оклоп на нивната армија :angel:

Автоматски споено мислење:



Ајде си викам сепак има надеж дека имаш барем малку човечко во себе, но ти немаш, обично си четничко говно и срам за човештвото, брука на Хомо-сапиенс-сапиенс.
Гледаш на видеото луѓе-костури кои ги знаевме преку снимки од Холокаустот, а тоа истото се случуваше во Босна и РС/РСК па чак и сама Сврбија и се обидуваш да спинуваш и негираш? Босанци и хрвати сами си правеле логори за да го оцрнат небескиот народ?
Да негираш такво човеково страдање и такви злочини, треба да си прво човек а подоцна сврбин, Жика, Џока, Србоје или некое слично дебилно име.
Иронично, исти си ко шкиптарите кои се прво шкиптари па тек тогаш Блерим Африм Кујтим.

Ти си класичен србијански кољач, да дојде време да дигне глава Сврбија и да има некакви претензии кон РСМ ти ќе бидеш прв кој ќе заколе дете на прв комшија, овде на форум пропагираше за тоа како сврбите ги ослободиле македонците, па дека Дража бил позитивец, па дека сврбите не правеле злочини 91-95. Брука.

До која мера е длабока човечката мизерија. Све све, ама да негираш видео-документиран конц-логор, тоа преминува граници на пристојност и по дифолт останува да бидеш сметан за подмолно и геноцидно ѓубре.
Бла бла бла, абе како ббс и снн да слушам, кажи ајде каде е тој логор, кој е управник, колку време опстојувал, колку жртви имал, сите овие информации ги имаш за аушвиц, за јасеновац, за треблинка... никаде не спомнуваш дека србите се тепаа со муџи пред да биде тоа модерно со појавата на исламската држава, забораваш да кажеш дека србите се тепаа со усташи кои величат павелиќ и степинац,а за држаа си упорен и покрај пишувањето на берик каде пто се гледа дека е доста поинформиран од тебе...
Ти си друже една прозападна сподоба , која не знае да размислува сл своја глава, борец за лгбт права, за европски вредности кои го дегенизираат народот, сркаш што ке ти посерат а без притоа да вклучиш мозок, да македонија од турци ја ослободија баш тие четници по кои ти плукаш ти се свиѓало или не, така да не биле тие сега секој четврток или кога и да беше ке се клањаш во џамија и ке се викаш мустафа тие четници да не ти ја дадоа слободата која ја имаш.
Автоматски споено мислење:

Односите на Дража со Германците не се секогаш исти и низ тие четири години се движат од топло кон ладно и обратно.

Колаборационизмот на Дража не го измислија комунистите од СФРЈ, туку го пренапумпаа доста надвор од својата реална пропорција. Тука го користеа фактот - Дража е некаков легален претставник на кралот и дека тој е слушан кога зборува во име на целиот четнички покрет. А го минимизираа фактот - Дража нема никаква контрола, во пракса врз четничките сили. Така успеаја, на пример, флагрантната колаборација на Љотиќ со Германците, како и други такви, на разни четнички војводи, да му ги убутаат под пазуви на Дража. Но, неговата соработка со Германците не е табу, само што веројатно тешко е да се најде пример на токму негови Равногорци како се борат раме уз раме со Германците, или усташите, или Италијаните.
Ми се чини дека четничките војводи генерално повеќе соработувале со италијанците, односно скоро секаде каде биле во контакт, отколку со Германците. Кога велам соработувале, за некои четнички војводи, со Германците или Италијаните, тука мислам на целосна соработка и заеднички воени дејства, а кај Дража мислам на неоперативна соработка.

Ако не веруваш, барем не е тешко да ја провериш хитлеровата дозвола од 44-та - Добро, помагајте го Дража. Ама тоа е кога
Во главно секој со секого преговорал и “ соработувал” и секој против секого се борел па и партизаните со швабите во мартовските преговори, мање више нешто слично што се дешава во сирија денеска...
 
Последно уредено:

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.580
Поени од реакции
42.390
Во главно секој со секого преговорал и “ соработувал” и секој против секого се борел па и партизаните со швабите во мартовските преговори, мање више нешто слично што се дешава во сирија денеска...
Да ама има градација огромна тука.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.437
Поени од реакции
2.141
Бла бла бла, абе како ббс и снн да слушам, кажи ајде каде е тој логор, кој е управник, колку време опстојувал, колку жртви имал, сите овие информации ги имаш за аушвиц, за јасеновац, за треблинка... никаде не спомнуваш дека србите се тепаа со муџи пред да биде тоа модерно со појавата на исламската држава, забораваш да кажеш дека србите се тепаа со усташи кои величат павелиќ и степинац,а за држаа си упорен и покрај пишувањето на берик каде пто се гледа дека е доста поинформиран од тебе...
Ти си друже една прозападна сподоба , која не знае да размислува сл своја глава, борец за лгбт права, за европски вредности кои го дегенизираат народот, сркаш што ке ти посерат а без притоа да вклучиш мозок, да македонија од турци ја ослободија баш тие четници по кои ти плукаш ти се свиѓало или не, така да не биле тие сега секој четврток или кога и да беше ке се клањаш во џамија и ке се викаш мустафа тие четници да не ти ја дадоа слободата која ја имаш.
Имаш по нет целосно инфо за логори, на памет не ми паѓа да барам сега имиња и да гледам човечки страданија од најцрн вид по сајтови.
Не, не сум јас прозападен, нит происточен, нит ме интересира лгтф или џамии, само имам основна човечка пристојност да осудам појава како конц-логори на крај на 20.век на среде Европа, на некои 300-400км воздушна линија оттука. Се додека србите и Србија не се соочат со своите злочини, нема да мрднат напред. Најдобар пример е Германија, и свака им част.

Не се заглибувај уште повеќе во своето четничко лудило, такви како тебе се опасни, во мирно време ги нема никаде, али да зарати, ќе почнат да колат. Сега ми е срам што сум дебатирал со психопат, само нема начин да ги познае човек веднаш, се прикриваат успешно.

IMO, имаш некои точни работи во целиот овој пост. Една е оваа. Се меша моментот кога Британците решаваат дека Тито е фактор и дека треба да стапат во контакт со него, има момент кога решаваат и почнуваат него да го помагаат и има момент кога сојузниците заедно решаваат дека страната на Тито е некаков легален победник, кој зборува во името на Југославија. Има разни моменти, кои се однесуваат на разни периоди, во кои владеат различни стратегиски услови.
Не внимавајќи на тоа, тука прашуваш:
Aли Ахмети денес го бараат со потерница, утре седи у влада.

Односите на Дража со Германците не се секогаш исти и низ тие четири години се движат од топло кон ладно и обратно.

Колаборационизмот на Дража не го измислија комунистите од СФРЈ, туку го пренапумпаа доста надвор од својата реална пропорција. Тука го користеа фактот - Дража е некаков легален претставник на кралот и дека тој е слушан кога зборува во име на целиот четнички покрет. А го минимизираа фактот - Дража нема никаква контрола, во пракса врз четничките сили. Така успеаја, на пример, флагрантната колаборација на Љотиќ со Германците, како и други такви, на разни четнички војводи, да му ги убутаат под пазуви на Дража. Но, неговата соработка со Германците не е табу, само што веројатно тешко е да се најде пример на токму негови Равногорци како се борат раме уз раме со Германците, или усташите, или Италијаните.
Ми се чини дека четничките војводи генерално повеќе соработувале со италијанците, односно скоро секаде каде биле во контакт, отколку со Германците. Кога велам соработувале, за некои четнички војводи, со Германците или Италијаните, тука мислам на целосна соработка и заеднички воени дејства, а кај Дража мислам на неоперативна соработка.

Ако не веруваш, барем не е тешко да ја провериш хитлеровата дозвола од 44-та - Добро, помагајте го Дража. Ама тоа е кога Русите беа на граница, без никакво значење, скоро.
Автоматски споено мислење:


Планот на Хитлер, колку што знам, е да ја среди на брзина Русија, а после да се расправа со Грција (Југославија претпоставувал ќе се понаша како Бугарија, Унгарија, Романија и сл.)
Е сега, мораме да влеземе во моментот, за да сфатиме зошто се носени некои одлуки.
Моментот е тој, први месеци на 1941-ва, ги имаме Германците на врвот од својата воена моќ. Вермахтот пред Барбароса се смета дека е најдобриот Вермахт, после верзиите што излегоа се полоши. Тоа е воедно веројатно најдобрата војска во Втора Светска што се појавила. Тој пре-Барбароса Вермахт. Они имаат за само две години неколку фантастично успешни војни. А сепак, во тој момент стратегиски работите не стојат најдобро, но на планови на кои Германците фалично не обраќале многу внимание никогаш. Имено, почнало да снемува храна и нафта. Логистички проблеми кои само се зголемуваат во периодот што следи. Тука можам да ти најдам говори на Гебелс од 1942-ра, кај што збори за ужасната состојба, нож до грло, на план на храна, во Рајхот. Има зашто е тоа, али долг муабет е. Или пак воен извештај од 1941-ва кој збори дека тој Вермахт (80% пешки и со коњи) ќе мора да се демоторизира и да се демеханизира, до некоја мерка! Нема нафта. Нафтата почнува да станува ужасно голем фактор во очите на Хитлер. Главна причина, според некои, за напад на СССР. Но полињата за нафта од СССР, во овој момент сеуште ги нема. Само го има Плоешти. Плоешти е многу важен. А Британија у март решава да искрца и искрцува 58.000 војска у Грчка. Британците не мораат да отвараат никаов фронт - на авио домет им е Плоешти.
И така нема нафта и сега да трга на СССР со нова ситуација, каде што Енглезите го имаат на домет Плоешти?

Нападот на СССР е долга тема секако, ама од све што сум чул и прочитал, најверојатно е дека отприлика тоа е најдобриот момент за напад на СССР, во контекст на години. Не смеел да чека да се билда уште некоја година, па да се сврти кон СССР. Во контекст на месеци консензус е дека ама баш ништо немало да смени, ако порано некој месец би го нападнале СССР. Напад во мај, за некои работи е подобро, ама за некои полошо. Како и да е, ништо немало да смени, вкупно. Најверојатно, секако ќе изгубеле.
Автоматски споено мислење:

Звикаку и Шокаку се веројатно најдобрите носачи во војната.
Звикаку е потопен во 1944-та со седум торпеда и девет бомби, во битката кај Кејп Енгано. 842 жртви.

Ова е слика од моментот кога почува да тоне. Јапонциве на сликата, се на навалениот брод и гледат да се спасат, али знамето империјално на јарболот се навалува, паѓа и мораат да престанат со самоспасување и да го поздрават. Загледајте ја сликава, колку луѓе всушност отпоздравуваат.
Не сум сигурен колку би бил Плоешти загрозен од британски бомбардери во 41 бидејќи триото британски тешки бомбардери напаѓале исклучиво ноќно време, техничко-тактичките карактеристики им се крајно непогодни за дневни дејства, затоа била поделбата USAAF дење, RAF ноќе над Немачка (иако и амери напаѓале и ноќе нормално). Да погодат рафинерија при ноќен напад шансата би била многу слаба, дневен напад би завршил пред да стигнат до Плоешти. Нападите од 42 натаму на америте се дневни, со летање на екстремно ниски височини, полетуваат од Либија.
Но во недостаток на други мотиви, голема е веројатноста да си во право околу мотивацијата на оската да ги нападне Југославија и Грција.
 

Beric Dondarrion

Lord of Blackhaven
Член од
14 август 2006
Мислења
30.580
Поени од реакции
42.390
март искрцавање на 58.000 Британци во Грција. Пресудно.
Автоматски споено мислење:

Имаш по нет целосно инфо за логори, на памет не ми паѓа да барам сега имиња и да гледам човечки страданија од најцрн вид по сајтови.
Не, не сум јас прозападен, нит происточен, нит ме интересира лгтф или џамии, само имам основна човечка пристојност да осудам појава како конц-логори на крај на 20.век на среде Европа, на некои 300-400км воздушна линија оттука. Се додека србите и Србија не се соочат со своите злочини, нема да мрднат напред. Најдобар пример е Германија, и свака им част.

Не се заглибувај уште повеќе во своето четничко лудило, такви како тебе се опасни, во мирно време ги нема никаде, али да зарати, ќе почнат да колат. Сега ми е срам што сум дебатирал со психопат, само нема начин да ги познае човек веднаш, се прикриваат успешно.



Не сум сигурен колку би бил Плоешти загрозен од британски бомбардери во 41 бидејќи триото британски тешки бомбардери напаѓале исклучиво ноќно време, техничко-тактичките карактеристики им се крајно непогодни за дневни дејства, затоа била поделбата USAAF дење, RAF ноќе над Немачка (иако и амери напаѓале и ноќе нормално). Да погодат рафинерија при ноќен напад шансата би била многу слаба, дневен напад би завршил пред да стигнат до Плоешти. Нападите од 42 натаму на америте се дневни, со летање на екстремно ниски височини, полетуваат од Либија.
Но во недостаток на други мотиви, голема е веројатноста да си во право околу мотивацијата на оската да ги нападне Југославија и Грција.
Да, да. ради Плоешти

Ради Плоешти не ја напаѓа Малта, после, туку Крит.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
3.990
Поени од реакции
3.348
Имаш по нет целосно инфо за логори, на памет не ми паѓа да барам сега имиња и да гледам човечки страданија од најцрн вид по сајтови.
Не, не сум јас прозападен, нит происточен, нит ме интересира лгтф или џамии, само имам основна човечка пристојност да осудам појава како конц-логори на крај на 20.век на среде Европа, на некои 300-400км воздушна линија оттука. Се додека србите и Србија не се соочат со своите злочини, нема да мрднат напред. Најдобар пример е Германија, и свака им част.

Не се заглибувај уште повеќе во своето четничко лудило, такви како тебе се опасни, во мирно време ги нема никаде, али да зарати, ќе почнат да колат. Сега ми е срам што сум дебатирал со психопат, само нема начин да ги познае човек веднаш, се прикриваат успешно.
Хахахах, како и се до сега почни од нации, преку дража, заврши си логори, прво не ме памтел, па сега го мрзело да тражи, а најде пропагандно видео од ни мање ни више 40 секунди, без да вклучи мозок и да размисли постоел логор во 90-тите и пуштиле бисанци да ги снимаат за да ги објават, па едни фашисти во 40-тите во немачка не ги спомнуваа логорите за во јавност, али треба толку да ск ограничен за да поверуваш во се што читаш...
Па велиш цела светска историографија се согласува сл геноцидниста на србите, а баш руси кажаа на таа резолуција ЊЕТ, кинези исто...
И да кога спомнеме докази ти бегаш и се срамиш што дискутираш со мене, и да јас ова го зборувам и во кафана и на кафе и секаде каде имам прилика, ни знаеш што ретко некој како тебе да има мислење углавно се согласуваат со моите ставови без разлика дали биле срби, македонци, власи, цигани, а замисли имам и другар хрват кој во дискусија на овие теми на крај се сложиме...
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
1.437
Поени од реакции
2.141
март искрцавање на 58.000 Британци во Грција. Пресудно.
Автоматски споено мислење:


Да, да. ради Плоешти

Ради Плоешти не ја напаѓа Малта, после, туку Крит.
Веројатно биле пресудни, ако тие 4-5 дивизии ги гледале како почеток на гомилање на поголеми сили, мислам дека биле претежно Комонвелт раја, ако се знае дека Романија е во оската веќе, но на крај талијаните и америчката авиоиндустрија им ги расипале сметките веќе во лето 1942, Либија и Б-24 Либератор (операција Tidal Wave е почетокот). Имам книга за настаните околу Плоешти, блиску е до Букурешт, секакви драми. Б-24 требало да летаат часови над територии контролирани од оската.

Интересно што никако не успеал да го убеди Франко да удри на Гибралтар а имало преговори за тоа :D
Автоматски споено мислење:

Општо, малку се знае во јавниот дискурс за настаните во WW2 за неутралните земји. Шпанија праќа појачана дивизија (20К војници) на источен фронт заедно со стотици пилоти, механичари, земаљско особље, остава немачки подморници да точат гориво близу до шпански пристаништа но не се решава Франко да удри на Гибралтар што би бил гејм чејнџер.
Шведска извезува најквалитетна железна руда и остали ствари на сите земји кои плаќаат :D
Ирска е едина земја каде била пратена телеграма со сочуство по повод смртта на Фирерот (Емон Де Валера за немачки амбасадор) :lolzz: а има гласини дека немачки подморници се танкирале и во ирски пристаништа (тогашната ирска власт е од жестоки екс-герилци кои се бореле вс. Британија).
Автоматски споено мислење:

Звикаку и Шокаку се веројатно најдобрите носачи во војната.
Звикаку е потопен во 1944-та со седум торпеда и девет бомби, во битката кај Кејп Енгано. 842 жртви.
Поверојатно класата Екекс би биле најдобри, 24 од 32 изградени до крај, Френклин бил скоро загубен но со натчовечки напори довлечкан до источна обала на САД 1945, биле погодни за драстична модернизација, учествуваат во Кореја и Виет Нам, а последниот од нив ги напушта бродските регистри на Ју Ес Нејви некаде 1996 :angel:
Исто шесторката британски Иластриус кои преживеале штуки, бомби, торпеда, камикази, ниту еден не бил загубен иако биле употебувани за цел период на војната.
Интересно било зошто германците не го ставија во оператива Граф Цепелин, иако бил завршен и air wing-от бил спремен, а брат му Петер Штрасер не го довршиле. Талијани започнале со преправка на два патнички брода од кои Акила бил спремен пролет 1943 но не учествувал во борби поради тестови кои се одолжиле до сеп.43 а тогаш Италија капитулира и Акила е оставен да трули во док.
Поради тоа, немало carrier-to-carrier битки во Атлантик, Сев.море или Медитеран.
 
Последно уредено:
На врв Bottom