- Член од
- 13 септември 2007
- Мислења
- 5.785
- Поени од реакции
- 4.030
Ако имаш централен нервен систем ќе имаш рефлекси зошто рефлексот е одговор на дразба.инстиктот се пренесува генетски, а рефлексот што.
се учи ??
и со змијата е што, рефлекс или инстикт или комбинација од двете.
инстиктивно знаеш дека е опасна без да ти каже некој,ама да не е рефлексот твоето тело нема да направи ништо. само ке седи и ке знае дека е опасна. малце корист од тоа.
Инстинктот ти кажува дека змијата е опасна пошо твоите (нашите) пра, пра, пра, пра, пра, пра, пра у камено доба биле каснувани од змии и умирале. Кога ќе виделе змија - се плашеле дека ќе умрат. Ја коа глеам змии во золошка, желдуник ми се превртува ИАКО знам дека се во кафез и дека ништо не можат да ми направат.
Во дивина, знам дека ако стојам и не бегам - змијата нема да ме нападне зошто не чувствуа опасност и дека ќе ме нападне ако мисли дека е нападната, АМА моето тело не секогаш реагира со укопување во месо
Јадењето е одговор на дразбата глад што ти е пренесена од желуднико до мозокот па до свесноста.Добро де јадењето е инстиктивно а голтањето е рефлексно може така ?
Инстинктот за преживување те наведува да јадеш за да не изгладниш до смрт (драматична музика у позадина)