Вроден инстинкт или..?

• Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување
Член од
14 април 2012
Мислења
365
Поени од реакции
112
каде виде тука ти инстикт со примерот со кучето, па и со човекот со горењето со рингла.
нити кучето нити човекот знаат од раѓање дека ако се допрат до жешка рингла ке се изгорат. тоа е учење веќе.
ни кучето ни човекот ке му го пренесат тоа на своето поколение генетски. морат да му кажат или сам да научи.
има голема разлика со инстиктот кој е вроден.
Очигледно не си у тек!

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Па објасни кога веќе тврдиш дека неговот мислење е погрешно.
Ме мрзи, а и не ми се замара сега да учам некого основни работи од биологија,па и до некаде психологија.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.243
Поени од реакции
23.818
Абе НЕ поим немаш што збориш да не речам тесно поврзано бладаш во моментов.
ајде образложи тогаш.
јас велам дека ни едното ни другото можеш да го научиш.
го добиваш со раѓање.
и двата се надопонуваат еден со друг.
инстиктивно бебето знае да цица( освем ако цицањето не го сметаш за рефлекс, тогаш ке ти најдам друг пример) и рефлексно ке се фатиш за најблиската гранка ако паѓаш под дрво.
и двата служат за да преживееш.
никој тоа нема да те научи.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ме мрзи, а и не ми се замара сега да учам некого основни работи од биологија,па и до некаде психологија.
Па не знам зашто уопште ондак пишуваш. Форумов не е само “ДА/НЕ“ туку “ДА/НЕ и објасни зошто“.
Да не идеме офтопик поише, ако пишуваш пишувај. Не само негирај без објаснување.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
два различни поими кои се тесно поврзани еден со друг и имаат исто потекло.
двата се во служба на опсатнокот како вид. едноставно ни се вградени во гените и ги имаме со самото раѓање.не се учат.
двата се потсвесни или како да се изразам постручно, не можат целосно да се контролираат од свеста. делумно можеби можеме да ги контролираме но тоа не значи дека ги немаме.
Рефлексите се одговор на некоја дразба. Инстинктите се пренесуваат генетски. Пример ти е стравот од змија, иако никогаш не си видел змија (да речеме)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
ајде образложи тогаш.
јас велам дека ни едното ни другото можеш да го научиш.
го добиваш со раѓање.
и двата се надопонуваат еден со друг.
инстиктивно бебето знае да цица( освем ако цицањето не го сметаш за рефлекс, тогаш ке ти најдам друг пример) и рефлексно ке се фатиш за најблиската гранка ако паѓаш под дрво.
и двата служат за да преживееш.
никој тоа нема да те научи.
Владе мешаш поими,но не ме чуди тоа .
Ајде вака сега значи разграничи прво инстинкт од рефлекс, ЦИЦАЊЕТО никако не е рефлеск. Цицањето е инстинкт, ама затоа кога бебето го голта е тоа е рефлекс.
Просто и едноставно нели што би рекол војводата,инстинктивно знаеш дека треба да јадеш за да преживееш,внесуваш храна ја жвакаш по инстинт но ја голташ по рефлекс.
Појасно ти е или да се замарам уште ?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Па не знам зашто уопште ондак пишуваш. Форумов не е само “ДА/НЕ“ туку “ДА/НЕ и објасни зошто“.
Да не идеме офтопик поише, ако пишуваш пишувај. Не само негирај без објаснување.
Дишењето ти е рефлекс,се плашиш од вода инстинктивно генетски пренесено знаење дека ако пропаднеш ке се удавиш. Инстиктивно бебињата пливаат до 3 годишна возраст. Ти кога пливаш главата ти е над вода и дишиш но ако ти се потопи главата рефлексно престануваш да дишеш, доколку подолго време поминеш под вода рефлексно се обидуваш да ја извадиш главата над вода,за да можеш да земеш воздух.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.243
Поени од реакции
23.818
Ајде вака сега значи разграничи прво инстинкт од рефлекс, ЦИЦАЊЕТО никако не е рефлеск. Цицањето е инстинкт, ама затоа кога бебето го голта е тоа е рефлекс.
Просто и едноставно нели што би рекол војводата,инстинктивно знаеш дека треба да јадеш за да преживееш,внесуваш храна ја жвакаш по инстинт но ја голташ по рефлекс.
а што јас реков уствари ??
не се исти ама се тесно поврзани едно со друго.
нити некој треба да те научи да цицаш нити некој ке те научи да голташ.
не е исто цицањето со голтањето, исто како што не е исто
рефлекс со инстикт.
јас реков корените им се исти на двете и се надополнуваат едно со друго. и на двата им е заедничко што служат за продолжување на врстата.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
а што јас реков уствари ??
не се исти ама се тесно поврзани едно со друго.
нити некој треба да те научи да цицаш нити некој ке те научи да голташ.
не е исто цицањето со голтањето, исто како што не е исто
рефлекс со инстикт.
јас реков корените им се исти на двете и се надополнуваат едно со друго. и на двата им е заедничко што служат за продолжување на врстата.
ЈОК не се поврзани ни тесно ни широко ни плитко ни длабоко, инстиктот можеш да го контролираш свесно а рефлескот не можеш.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Всушност.....
Sucking reflex

The sucking reflex is common to all mammals and is present at birth. It is linked with the rooting reflex and breastfeeding, and causes the child to instinctively suck at anything that touches the roof of their mouth and suddenly starts to suck simulating the way they naturally eat. There are two stages to the action:
  1. Expression: activated when the nipple is placed between a child's lips and touches their palate. They will instinctively press it between their tongue and palate to draw out the milk.
  2. Milking: The tongue moves from areola to nipple, coaxing milk from the mother to be swallowed by the child.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.243
Поени од реакции
23.818
Рефлексите се одговор на некоја дразба. Инстинктите се пренесуваат генетски. Пример ти е стравот од змија, иако никогаш не си видел змија (да речеме)
инстиктот се пренесува генетски, а рефлексот што.
се учи ??
и со змијата е што, рефлекс или инстикт или комбинација од двете.
инстиктивно знаеш дека е опасна без да ти каже некој,ама да не е рефлексот твоето тело нема да направи ништо. само ке седи и ке знае дека е опасна. малце корист од тоа.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Всушност.....
Sucking reflex

The sucking reflex is common to all mammals and is present at birth. It is linked with the rooting reflex and breastfeeding, and causes the child to instinctively suck at anything that touches the roof of their mouth and suddenly starts to suck simulating the way they naturally eat. There are two stages to the action:
  1. Expression: activated when the nipple is placed between a child's lips and touches their palate. They will instinctively press it between their tongue and palate to draw out the milk.
  2. Milking: The tongue moves from areola to nipple, coaxing milk from the mother to be swallowed by the child.
Добро де јадењето е инстиктивно а голтањето е рефлексно може така ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.243
Поени од реакции
23.818
ЈОК не се поврзани ни тесно ни широко ни плитко ни длабоко, инстиктот можеш да го контролираш свесно а рефлескот не можеш.
точно така. и тоа го реков погоре.
инстиктот може до некоја граница да се контролира. но тоа е само затоа што сме ете цивилизирани или еволуционо понапред и знаеме некој работи што порано кога се создавале тие инстикти не сме ги знале.
но тоа никако не значи дека сме го изгубиле инстикот. само е притаен или можеме полесно да го контролираме.
ништо друго.
како со храната на пример.
во нормални околности никогаш нема да јадеш нешто што е горчливо нели??
но сега да речеме дека пиеш лек и тој е горчлив секако ке го испиеш оти знаеш дека не ти штети.
да незнаеш сигурно нема да го испиеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom