Време

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Huh?

Чим ја создаваш, значи постои. Многу ти е неточно составено ова.

Како ја создаваш ти иднината? Уствари, што е иднината?

Ако земеш дека иднината е нешто што не си го завршил во моментов, а си го оставил за понатаму? Тоа не е создавање на иднината, тоа е одредување. Значи ти можеш да ја одредиш единствено твојата активност која што си ја одложил од сегашноста, и тоа е единствено одредување активност, но не и иднината.
Ипак, ова се лични доживувања на времето како категорија. И она на авторот на темава, и она кое ти го цитираше.
А. индивидуална сензација за нешто што е апстрактно и дискутабилно, стануе ептен многу дискутабилна ствр. И таа лична сензација, тоа доживување, е невозможно да се пренесе на друг, а уште помалку да биде прифатено ко дефинција со општа важност.

Единственото нешто кои стои како прифатено, па и докажано, од страна на квантната физика е дека, во суштина, време не постои, или се е една безвремнска "сегашност"
Истово го потврдува и филозофското/религиското/спиритуалното искуство низ илјадници години (иако со поинаков речник од оној научниот).
И ова второто би дошло нешто во стилот на цитатов:
Сегашноста не може да се претскаже во секунди и минути ;
Сегашниот момент е безвременски.
Минатото и иднината од друга страна се творба на егото (зборам за оние сеќавања и претскажувања со кои го поттиснуваш сегашниот момент).

За да живееш во сегашноста и да достигнеш повисоко ниво на свест, треба да ги отфрлиш егото и сите негови проекции врз минатото и иднината и да почнеш да живееш во моментот.
Меѓутоа не е неопходно овие спомени и предвидувања да ги доживуваш одново и одново без никаква цел <n>% од времето (времето во кое правиш таканаречен daydreaming).
Квантната физкиа пак, има формули со кои го докажува ова (нормално без спиритуалната/психолошката димензија)

Член од
28 мај 2009
Мислења
11
Поени од реакции
1
хмм....сакам малце темава да ја свртам во друг правец се разбира ако не ви пречи...сакам да добиам некое логично мислење за Дежа ву.(нешто е поврзан со времето или така нешто али никако неможам да си објаснам:toe:)

фала однапред:helou:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
хмм....сакам малце темава да ја свртам во друг правец се разбира ако не ви пречи...сакам да добиам некое логично мислење за Дежа ву.(нешто е поврзан со времето или така нешто али никако неможам да си објаснам:toe:)

фала однапред:helou:
За Дежа ву, конкретно, можеш да прочиташ повеќе на оваа тема:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=2679&highlight=%E4%E5%E6%E0

На оваа пак, може да позбориме за истото, само ако на некој начин го поврзуваш со почетниот текст на темата, за да сепак бидеме у склоп на неа:smir:

Член од
15 мај 2008
Мислења
83
Поени од реакции
2
Не ги прочитав постовите, мн се долги, ме мрзеше! Да се извинам можда имало некоја голема мисла, али долби се бе брат! Соз!
Иначе сите би требало да знаете за U2, иначе отакжете се од филозофот у вас! Прво учете општа култура. Anywayz, она шо сакав да кажам, они имаат една песна
Stuck in a moment - Заглавен (закопан) во моментот!
Цел живот сакам но сепак сум заглавен во моето минато!

Инаку минатото ја прави сегашноста која ја створува иднината!
Под сегашност подразбирам работи кои се случиле во мал временски период, да речеме кои не се разликуваат многу едни од други! Комплициран сум нз да се изразам! Сакав да кажам! На пример сега 15дена учиш за на испит - тоа е сегашност! моментални активности!

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Koga ke recam SEGA....toa ke trae samo eden moment koj ke se pretvori vo prasina koja veterot ke ja duvne vo minatoto.
Vremeto pominuva brzo.Se se sozdava se se unistuva.Site ziveeme Site se ragame no ne umirame. Se sekavame na minatoto koe Ne postoi.Minatoto POSTOELO a "SEGA" ja ziveeme segasnosta koja ronka po ronka pe se izroni vo MINATO.
Idninata isto taka ne postoa Taa ke postoi no nema da bide idnina tuku ke bide nasa idna segasnost.

"POSTOI" samo segasnost i toe e vremeto vo nasata dimenzija.Stavam navodnici zatoa sto Vremeto ne postoi toa e relativno.
Sto ako covekot nikogas ne go izmislese casovnikot???Ke imavme kontrola vrz vremeto i dali ke znaevme vo koe vreme ziveeme.
Sakav da kazam nesto no recenicite se isprepletija bidejki i vremeto e takvo NEJASNO i isprepleteno.

Imam eden interesen primer za vas.
Ste ziveele nekogas i vo minatoto i vo segasnosta.?

Izlezete nadvor koga vremeto e toplo a neboto cisto(bez oblaci).Na neboto se gledaat polno dzvezdi.Gi gledate tie dzvezdi koi vsusnost se nebeski tela koi emituvaat svetlina.
Svetlinata dodeka da dojde do zemjata i dodeka ja vidime nie ke pomine dolgo vreme.Sea ne sum naucnik neznam kolku tocno bidejki toa zavisi od svetlosnite godini.ZNaci svetlinata patuva i da dadam primer nemoj nekoj da me svati bukvalno ama eve.ako na svetlinata i treba samo eden den za da dojde do zemjata.Taa dzvezda sto ke ja gledas denes e vsusnost dzvezdata od vcera.:helou::uvo:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Abe, vakvi "gimnastiki" za vremeto do beskraj moze da se pravat.

Segasnosta ne postoi, oti e prekratok vremenski interval, skoro 0, koj sto nasata svest ne e vo moznost da go detektira (znaci za nas ne postoi)... minatoto isto taka ne postoi... postojat samo posledicite od minatoto koi sto gi gledame vo segasnosta, a ustvari neli i segasnosta ne postoese.... kako sto vsusnost ne postoi ni idninata, oti seuste ne se slucila, postoi samo pretpostavkata deka ke postoi i ke se sluci idninata... I na kraj, sto postoi?
Gospod znae. ...:)

Jebiga... zatoa najdobro po staro, minato, segasnost, idnina... i ladi si go. :)

p.s. ne mi mesajte matematika vo logikava, ova bese cisto onaka filozofsko-salabajzerski. :)

p.p.s. a jas mozebi potajno mislam deka postoi univerzalnata segasnost, nezavisna od naseto subjektivno tumacenje. Ova sega mi tekna. :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Времето е чловекова размисла за колку нешто трае или ќе трае :toe:.

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Ако не постои сегашноста, тогаш живееме во минатото и во иднината шифтувајќи се постојано. Тогаш времето не постои.

Wa_sa_ka_ha_ta

свежо офарбана
Член од
16 мај 2009
Мислења
72
Поени од реакции
5
Ајде да го живееме животов така, секоја секунда, секој миг и тоа веќе ми личи на некој стрип со Дилан Дог со мрачна содржина или што знам... Не сакам да се разбудам во 50-та година од животот и да речам кај ми отиде животот, но и постојано да тврдам дека сум приземјен и го живеам животов секој миг, само за да речам дека еве "сега" го фатив и еве го јавам, пардон, галопирам, пак сум се излажал. И пак да кажам. Не сум носталгичар, барем не фанатичен носталгичар. Не можам ни да го исклучам минатото, иако има моменти кои со задоволство би ги заборавил и верувај, не се илузија. Мечтаев за иднината до таму каде што само мисла може да стаса, а сега најголема мечта ми е да ги платам сметките без проблем и без каснење. Не дека немам фантазија. Работата ми е поврзана со фантазија, креативност, создавање. Сега тоа не е битно. Еве го сега. Го живеам секој миг, имам слики од моите деца речиси од секој миг од нивниот живот. Сакам да го запрам времето, но не можам. Живеејќи, творејќи во сегашниот момент, го создаваме минатото и иднината.
Минатото, затоа што тоа што ќе го направиме останува и нема преправање, и да го преправиме, пак тоа што пред тоа сме го направиле останува како веќе нешто случено.
Иднината, затоа што многу работи во иднината зависат од тоа што сега правиме.
Многу долга и широка.
Интересна тема и размислување, не само од твоја страна, туку и од страната на нашите пријатели од форумот „научници„ кои од научна страна ни го доловија поимот време.

Според моето мислење минатото е нешто што поминува и чии што последици ги осеќаме во сегашноста или во овој дел од секундата , кој дел од секунда за миг ќе стане минато. Минатото како ланец ја создава сегашноста, а мислата, подсвеста и делата не носат кон иднината.

Не можеме да го запреме врмето , не можеме да се замрзнеме барем на пет минути во сегашноста, како и што предходно прочитав , во овој момент додека сум рекла сега, станало минато. Иднината иако и научно и математички и филозофски не постои , сепак според мене е последица на минатите и сегашните активности , и не сакајќи да признаеме сепак во моментов на случувањето веќе се знае иднината. Би рекле скплопот на дејствија кои се случуваат во минатото не преминаа низ сегашноста и не доведоа во иднината. Како пример можеме да посочим еден форумџија кој спомена дека во моментот кога пишува е 5 часот а за неколку часови полага испит. можеби звучи глупо, но за мене веќе постои иднината , а тоа е неговиот испит, но иднината може ја промени самиот он со тоашто ќе се успие и нема да отиде на испит....

ПТР, ми се допаѓа твојата мисла и размисла, но некако ми делува малце депресивно. можеби од времето надвор (ни фали сонце) или пак секогаш кога ќе се спомне „минуваат годините, минува времето„ сите некако паѓаме у :nesvest:...затоа на сите форумџии им порачувам:music2::party3::smeshko::party1::kez::je:
уживај во животот, уживај во тоа што поминало, во моментот (сегашноста) и фантазирај си за иднината...
:smir:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Теоријата на релативитетот на Ајнштајн одлично го објаснува поимот време, тој не го гледа поимот време одделен од поимот простор, за него постои само времепростор (хронотоп). Времето и просторот одат заедно за да се покаже релативноста на сфаќањето на овие категории.

Времето е релативна категорија затоа што тече различно за различни објекти во зависност од тоа со која брзина тие се движат во просторот.

Да земеме еден едноставен пример, да речеме јас имам брат близнак и седиме во дворот, правиме скара, а во дворот имаме и вселенски брод кој да претпоставиме дека се движи со брзина слична на брзината на светлината (хипотетички ова). И одеднаш мене ми станува досадно и сакам да се повозам со вселенскиот брод, да прошетам по галаксиите. Го прашувам брат ми за колку време ќе биде готова скарата и тој ми вели дојди за 15 минути. Влегувам јас во вселенскиот брод и си шетам низ вселената, кога на мојот часовник поминале 15 минути се враќам повторно на Земјата. Но на Земјата не наоѓам ни трага од цивилизација, брат ми ме чекал, ме чекал, живеел, умрел... Значи моето време од 15 минути во галаксијата одговара на времето од милиони, милиони години на Земјата.

Исто така постои и една теза за Исус. Ние тврдиме дека Исус заминал кон неговиот татко пред 2009 години и атеистиве велат, па кај е Исус нели рече ќе се врати 2009 години го чекаме. Вие го чекате 2009 години по ваше време, но за неговата душа не се поминати ни 10 секунди, тој уште патува кој небесниот татко, па чекајте има време, ќе се врати. :)

Времето тече различно и во различни галаксии, има галаксии во кои многу брзо тече времето и многу брзо стареат луѓето. Таму веројатно ако има жив свет ќе живеат 2-3 милиони години.

Во хрватскиот модернизам има еден расказ во кој главниот лик е учител и ги проучува теориите на Ајнштајн. Седејќи тој така и размислувајќи за времето го зајдисонцето и си вели дека тоа што го гледа не е вистина. Не е вистина поради тоа што според теоријата на времепросторот за да дојде светлината од сонцето до Земјата потребни ѝ се 9 ипол минути. Тоа значи дека ако сонцето во овој момент престане да свети ние тоа ќе го забележиме дури после 9 ипол минути. Ние постојано го гледаме сонцето од пред 9 ипол минути. Значи во моменотот кога ликот го гледа зајдисонцето тоа всушност веќе е зајдено...

Од книжевен аспект релативистичката теорија за времепросторот најмногу им влијаела на модернистите.

Ова што го истакнав погоре е предавање на професорот Венко Андоновски кој навистина преку примерите нѝ ја долови суштината на поимот време.

Член од
5 мај 2009
Мислења
42
Поени од реакции
16
Wa_sa_ka_ha_ta, и ти добро размислуваш и потполно се согласувам, инаку не сум депресивен, иако признавам, така можеби и испаѓа кога ме читаш, но оригиналната мисла ми беше ама ич филозофска, едноставно дека, кој момент и да го наречеш сега, веќе следниот миг отишол во неповрат.

R

RAYTHEON23

Гостин
Koga ke recam SEGA....toa ke trae samo eden moment koj ke se pretvori vo prasina koja veterot ke ja duvne vo minatoto.
Vremeto pominuva brzo.Se se sozdava se se unistuva.Site ziveeme Site se ragame no ne umirame. Se sekavame na minatoto koe Ne postoi.Minatoto POSTOELO a "SEGA" ja ziveeme segasnosta koja ronka po ronka pe se izroni vo MINATO.
Idninata isto taka ne postoa Taa ke postoi no nema da bide idnina tuku ke bide nasa idna segasnost.

"POSTOI" samo segasnost i toe e vremeto vo nasata dimenzija.Stavam navodnici zatoa sto Vremeto ne postoi toa e relativno.
Sto ako covekot nikogas ne go izmislese casovnikot???Ke imavme kontrola vrz vremeto i dali ke znaevme vo koe vreme ziveeme.
Sakav da kazam nesto no recenicite se isprepletija bidejki i vremeto e takvo NEJASNO i isprepleteno.

Imam eden interesen primer za vas.
Ste ziveele nekogas i vo minatoto i vo segasnosta.?

Izlezete nadvor koga vremeto e toplo a neboto cisto(bez oblaci).Na neboto se gledaat polno dzvezdi.Gi gledate tie dzvezdi koi vsusnost se nebeski tela koi emituvaat svetlina.
Svetlinata dodeka da dojde do zemjata i dodeka ja vidime nie ke pomine dolgo vreme.Sea ne sum naucnik neznam kolku tocno bidejki toa zavisi od svetlosnite godini.ZNaci svetlinata patuva i da dadam primer nemoj nekoj da me svati bukvalno ama eve.ako na svetlinata i treba samo eden den za da dojde do zemjata.Taa dzvezda sto ke ja gledas denes e vsusnost dzvezdata od vcera.:helou::uvo:
чисто информативно....8 минути е патот на сончевата светлина.

не ги мешај светлосните години бидејки еда светлосна година не е ништо друго туку патување со брзината на светлината точно една година....знаќи растојанието кое ке го помине светлосниот зрак за една година.

е како тоа се сњекаваме на минатото а оно да не ти постои....

всушност ете сети се на твојот роденден.

тоа не е ништо друго туку позиција на земјата во однос на сонцето

така да хепи бртдеј не постои!:toe:

Член од
5 мај 2009
Мислења
42
Поени од реакции
16
Бре, бре, значи никој или сосема малку се согласувате со мене дека, едноставно, времето си поминува, тече неповратно, дека реално, не можеш да го запреш. Се е една безвременска сегашност? ОК, но мислам дека и тука има еден мал недостаток. Сепак настаните и случувањата поставени по овој редослед во кој се сега, си заземаат место. Настан од пред 3000 години и настан од 2060-та година не можеш да ги ставиш едно до друго. Се помеѓу, луѓе, настани, случувања, создавање и уништување на цели градови и градби би било една голема илузија и голема лага и како ништо да не постоело или настаните помеѓу ќе ги распоредиме по желба како фото-албум? Некако ми е неразбирливо и тоа дека случувањата се безвременски, а ние ги делиме по време и место поради нашата човекова природа. Ова значи дека на Марс нема време или со други зборови, таму времето не тече, а и дека кога на земјата немало луѓе, времето не поминувало. Или она дека сегашност за оној што се спрема за испит е овој период од на пр. 15 дена, но сите не спремаат испит во исто време или со други зборови, колку луѓе, толку сегашности, што пак ептен ја искривува смислата на тоа што е сегашност. Разумен сум и немам никакви планови да противречам на нешто што го проучувале научници иако некогаш и јаболко по глава те доведува до научно откритие кое цело човештво го прифаќа, а сепак во почетокот е многу лично, а може да биде и болно искуство. Би можело ли да се заклучи дека се е сега, кога сакам можам да скокнам до вчера, да поразговарам Аристотел е едноставно мачкина кашлица, кога не ми се допаѓа зима или некој без врска дожд, ќе претрчам до, на пример, ланското лето, можам да си го порачам првиот концерт на Beatles ко од видеотека, дека времето не тече, дека ништо не значи тоа што на сметките за мобилен пишува дека треба да се плати најдоцна до 20-ти, затоа што на 28-ми едноставно ќе притиснам на едно копче и ќе се вратам на 18-ти и ноншалантно ќе си го подмирам долгот, дека прво одделение можеме да го започнеме на 3 години или, ете, на 11 години (која глупост - време, тоа ништо не значи), дека весникот од утре ќе го читам в чера, дека виното е старо 3 години уште кога го ставаме грозјето в бочва, млекото што в чера го потквасив, денеска многу се скиселило, ама јас мангупски ќе се насмевнам и со мојата ми мисла и сугестија, ќе го збунам млекото и тоа ќе си помисли дека е уште рано наутро и тамам ќе се стори скиселено недокиселено. Времето си тече и поминува и претходните примери само кажуваат дека се што постои, се движи, напредува, старее, раѓа, умира, менува, баш под влијание на времето. Во светов што ние го знаеме, во времето и просторот што ги знаеме, во оваа димензија во која живееме, се функционира под дирекно влијание на времето кое тече.
Ајде сега не сме 2009 година, а и ако сме, утре ќе биде 102 година. Па ако де, за инает. На 31 декември ајде да ја чекаме 2008, па 2007, сега е 3:46, па ќе дојде 3:45, па 3:44 или воопшто нема да доје затоа што заборавив, времето не тече, нели? Се е сегашност. Е, ама не ќе да може така. Не е ова филм, па онака се ни е на дофат на раката. Или можеби е, но ние тој филм не можеме со нашиот далечински управувач да го менуваме: в чера, 1963 година, 2099 година итн. Ние се уште не можеме, а којзнае дали некогаш ќе можеме и дали воопшто треба да манипулираме со времето (само во нашите глави, а тоа е многу сумлива работа), затоа што тука сме беспомошни. Зарем толку е тешко да се прифати тоа? А како инаку би требало да биде? Па добро што е така, затоа што светот би бил хаос кога уште тука човек би замешал прсти па отиде се у 3 п.м, кога времето не би течело во овој единствен правец, напред и тоа непоколебливо, сигурно. На крајот, многу работи што ги прочитав држат место, навистина, но првобитната поента, по којзнае кој пат ќе кажам, ми беше дека, едноставно времето си поминува, секој миг (реков миг) бега брзо, во неповрат.
Ајде сега, касно е, морам да спијам. Одамна не сум спиел 8 часови. Обврски. Не се стигнува да направиш се затоа што понекогаш, како и да ги распоредиш обврските, едноставно немаш време да направиш се. Или и тука се лажам? Можеби нешто од времето или обврските ќе компресираме или преформатираме па ќе ја нагодиме работата?

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
@птр- многу интересно симплифицираш.

Прво и основно,повеќе од свесни сме дека она на кое неможе да му се даде дефиниција или да се определи со точност,влегува во релативитетите.Штом станало релативно,само по себе веќе е посебна димензија.Космосот влегува во таа равенка.Не може да се определи неговата траекторија на ширење и неговата форма,не се знае како и од што е создаден и не може да се даде точен pinpoint од каква мaтeрија или антиматерија се создал првичниот Биг Бенг.Со самото тоа,некои теоретизираат дека постојат паралелни универзуми од кои,преку реакција на тамошната материја во подпросторот,дошло до верижна реакција ланчано создавајќи го универзумот каков што сега го знаеме,со сопствени правила,движења,гравитации и закони за проток на време и експанзија.
Ако веќе воспоставиме дека подпросторот како поим постои,тогаш мораме да се согласиме и на тоа дека постои паралелно со нашата реалност.Антиматерија на она кое го познаваме.
When matter and anti matter exist,they cancel each other out to keep the greater balance of things.
Помеѓу двете екстреми,можеме да шпекулираме колку алтернативни времиња се создадени.Тоа што тебе те буни,а мора да стане јасно е тоа дека не се тие создадени како дел од нашата реалност,туку посебна,засебна и одделена од нашата само по фрагменти,кои по своите правила на делување,ја промениле целовитата слика и тек на настаните во таа паралела.Дали прачовекот не открил оган,па сме останале долго во мракот на технологијата,или пак хитлер никогаш не се родил,па денес живееме во советска европа...само дел од полу-дебилните теории кои се такви само затоа што не се дел од нашето време и нашата реалност.

За нас,времето тече непрестано и сега престана да биде сега во тек од милисекунда.Правилото на паралелни димензии ја менува таа слика,оти времето постои во повеќе сфери како една апорија на самото постоење.

Член од
5 мај 2009
Мислења
42
Поени од реакции
16
Секоја вистина и не мора да биде комплицирана, а научниците кои се занимаваат со овие теми, џам свиткаа и се ни разјаснија. Но, ОК Raziel.

Kajgana Shop

На врв Bottom