- Член од
- 1 ноември 2008
- Мислења
- 7.396
- Поени од реакции
- 1.880
Ебате беља Србин и Бугар дискутираат за македонскиот бандит Вранишковски. Сулудо
Затоа пишав поназад дека уште гркот им фали и можат да почнат пак да делат
Ебате беља Србин и Бугар дискутираат за македонскиот бандит Вранишковски. Сулудо
СлавјанскиТи велам јас, до сабајле со тебе и па нема да се разбереме.
Охридската архепископија е една од 4-те апостолски цркви продолжение на архепископијата Јустинијана Прима, 6 век.
Кога Болгарите се копрцаа на источните брегови на Црното море, едно 1000 км од овде, Македонците градеа цркви врз старите светилишта.
Оној од Казан, нели линкот што ви го дадов, тој ви кажа дека од некого сте примиле христијанство на Балканот. Ако ми дажеш докази за Болгари во 6 век на Балканите, со култура, цивилизација, ако ми ги дадеш културните центри на Бугарите од местото од каде дошле од таа страна на црното море, да видам Охрид, Солун таму, да видам кои ви се учените, ас тука пред целиот аудиториум ќе станам благонадежен Блгарин.
Ама го нема тоа бе баче, се е тука во земјата на Македон.
Друже дојди во Македонија јас лично ќе ти обезбедам тура да го посетиш св Јован Бигорски па ќе те образовват малку таму.Сигурно у турско не се градени.
Иначе јас лично немам ништо со Вранишковски, СПЦ и МПЦ. Само информирам да знаете дека сите стари цркви се СРПСКИ !
Имате проблем очигледно со географијата.Прво во православниот свет има точно 4 апостолски цркви. Охридската архиепископиja не е една от нив и не е во апостолските цркви.Апостолските цркви са (Вселенска,Александриjска,Антиохиjска,Иерусалимска).
Охридска архиепископиja почнува да постои след 1018.
Не македонците, а Вселенската патриаршиja. Изградбата на цркви не се е правело со финансиране на локалното население во тоа време. Црквата,коja е била многу тесно поврзана со државата тогава го е правела.
Знам дека имаш симпатии ком Русиja, па да ти дадам да прочиташ малце повеке от нив
http://www.pravoslavie.ru/orthodoxchurches/41493.htm
http://www.pravoslavie.ru/orthodoxchurches/page_2974.htm
Както можеш да видиш, сите до еден охридски архиепископи са дел от бугарската православна црква.
Тоа,дека некоj одкупи со пари диоцеза от Вселенската патриаршиja не го прави првоприемник на Охридската архиепископиja. Суштност Вранишковски е представник на истите тези, кои со пари откупиха този диоцез.Нека Господ да ги казни за тоа.
Извини ,но времето во кое зборуваме сме овде. Време е да се искапеш во вистината и точно затоа ке ти цитирам едно малко парче от химната за Кирил и Методиj, па да те поздравам за 24 Маj,па како гледам повеке каj некои се слави 25 Маj.Имате проблем очигледно со географијата.
На Балканот нема што да барате, изворот на народот Болгари е од таа страна на Црното Море.
Јас сакам да се искапам во информации од тој извор. Да ви ги видам духовниците, писателите, преродбениците, од таму, од тој извор. Кога ќе ми презентираш, настан, личност, акција која е поврзана со таа страна на Црното Море, ти ќе ја имаш должанта моја почит и ќе можеме да разврзиме дискусија.
Симпатиите мои се кон сите словенски народи. Оној момент кога ќе се искапат во вистината, во изворот на нивната култура и цивилизација тие ќе се препродат. Се дотогаш,ќе страдаат, вклучувајќи ги и Македонците.
Напред!Науката е слонце,
което во душите греj!
Напред! Народноста не пага,
там де знанието живеj!
Тука сум ја друже не се секирај.Друже дојди во Македонија јас лично ќе ти обезбедам тура да го посетиш св Јован Бигорски па ќе те образовват малку таму.
Дали знаеш дека СПЦ(српската црква) се има одделено од Охридската Архиепископија ,а денес бараат ние од нив да бараме овластување?
Добро тоа веќе друга работа е.Тука сум ја друже не се секирај.
Не ми смета постоењето на МПЦ, Македонија и све остало што иде со тоа. Гледам само кое срање се прави од историјата, како им се подметнува на неистомислениците и сетоа тоа државата со своите институции го аминува, тоа ме нервира. Ја по дефиниција сум унијат и секогаш го гледам најдоброто во комшиите. Ја кога идам во Црква уопште не ми е битно чива е администрацијата, си барам прошка од Бога и се молам за здравје за моите најбилиски и себе си, сите луѓе кој ги гледам во Црква за мене се исти. Давање национална нота и институцијализирање на Црквата не носи никому добро.