Муабетот ми е дека јас познавам доста момци/девојки што џигерот ми го извадиле како тоа господ не постои, верата е бул шит, биле атеисти и слично, а јас ниту сум ги прашал ниту сум посакал да ми објаснуваат за тоа. Еден од нив денес не пропушти да ми се испофали колку убаво ќе му дошло што ќе споел денови и ќе заминел за Банско (во глава си помислив: Did I miss something my atheist friend?). Па прашањето ми беше што мислите колку од атеистите (Македонци) утре нема да одат на работа заради Велики Петок. Веројатно овој мојов пријател не е единствениот пример.
Е видиш, јас па познавам доста момци и девојки што џигерот ми го извадиле како Господ постои и го создал светот, како еволуцијата е срање,а јас ќе горам во пеколот, иако јас ниту сум ги прашала ниту па сум побарала проповеди од нив.
Еден од нив денес не пропушти да ми се пофали како ја вара женска му со некоја цицлеста плавуша. Во глава си помислив: Did I miss something my theist friend?
Зарем предбрачниот секс не беше најстрого забранет во Библијата? Зарем прељубата не беше еден од најстрашните христијански гревови? Oh wait, 95 посто од верниците се верници само декларативнo, ниту ја имаат прочитано Библијата, ниту па живеат според христијанските принципи. Амa затоа се први кога треба да искористат некоја привилегија за нивната наводна религиозност.
Али за разлика од овие блудниве атеисти, сигурно нема да одат на викенд во Банско, или да се пијанчат у некоја кафана. Нема шанса.
Сигурно цел ден ќе го поминат во молитви и литургии.