Во што веруваат атеистите?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
проблемот е во тебе ....​
не се фаќај одма ко слеп за стап...​
и порано не ме разбра кога ти реков дека треба да се откажеш од се.......​
религиите не ти кажуваат како да бидеш среќен, него како фунционира човекот .....​
пс. што мислел исус со она блазеси ви на вас сиромашните ?​

И сега што треба да ти одговорам. Нешто у смисол проблемот е у тебе.
И до каде ке стигнеме со ваква дискусија.

А јас ти реков дека тоа е многу погрешно тоа е екстрем.
Религиите ти кажуваат како функционира човекот ај не се залажувај. Во овој поглед според мене за тоа како размислува човекот најдобра книга е Уметноста на војувањето.

Таа реченица може да се разгледува од повеке аспекти.
Првиот е ако тргнеме по евангелието по Матеј кој вика Полесно камила ке се протне низ иглени уши отколку богатиот да влезе царството небесно. Сакал да каже дека имаат место во рајот (да не ја тупам многу)

Вториот е ако се тргне од чисто материјален аспект е дека тие моментално се наогаат на дното и не може да одат подоле туку само нагоре и се во предност пред богатите кои се наогаат на врвот и кои се целосно преокупирани со тоа како да се задржат таму и со тоа да ја задржат моќта која ја имаат.

Третиот аспект е дека поради сиромаштијата и немаат некое образование т.е. горе доле се табула раса пасо тоа единствена преокупација им е како да го преживеат денот за разлика од школуваните кои имаат повеке проблеми и повеке прашања им се вртат во главата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Кроули зборува за еден вид на атеист кој што е најпогоден за иницијација и кој што завршил поголем дел од работата на Земјата. Линк !

... атеист кој всушност и не е атеист. Тој е само патник во Земјата на Не-Бог и знае дека тоа е само фаза во неговиот пат – фаза која не е премногу оддалечена од целта. Даат не е на Дрвото на Животот; и во Даат нема Бог каков што има во Сефиротите, зашто Даат не може воопшто да го сфати единството. Ако мисли за него, мисли за да го мрази како единствена работа која тој сигурно не е (види Liber 418, 10-ти Етир. Патем можам да споменам дека таа книга е најдобра што ми е позната за Напредната Кабала и се разбира, таа е разбирлива само за Напредни Студенти).

Овој човек, кој не е постојан атеист, туку моментален (на поминување), е многу погоден субјект за иницијација. Тој раскрстил со илузиите на догмата. Од Витез на Кралската Мистерија тој се издигнал за да разбере со членовите на Врховното Светилиште дека сѐ е симболично; сѐ е, ако сакате, Жонглирање на Магичарот. Тој е уморен од теории, теолошки системи и слични такви играчки; и бидејќи е заморен, гладен и жеден бара место на Масата од Адептите, парче Леб од Спиритуалното Искуство и голтка вино на Екстазата.

Нормално, не мора да се с ложувате со ова... :) Но јас од читањето на разните размисли мислам дека атеистиве на форумов се од овој вид. Последниот.

Coldhorror

ESTJ
Член од
4 јуни 2012
Мислења
140
Поени од реакции
107
Vo istoto veruva i Samo Covek, i ne e koincidencija...nego toa e zakon vo univerzumot...nego ako te mrzi nema potreba da se objasnuvame.....za vnatreshen razvoj e potreben "trud"
Ти го нарекуваш закон, јас го нарекувам коинциденција, незнам кон што иницираш, ако пак ти е тука желбата да објасниш дека сите атеисти сме верници - не си во право, никогаш нема да бидеш - жалам. Тоа функционира и обратно знаеш? Сега во моите очи Само Човек е блиску до атеист. Сакаш да поминам ден - два за да заклучам (сам без никој да ме поддржи) дека вие двајца сте атеисти? Што ќе докажам со тоа? Ништо. Не се замарај со тоа, како што кажав погоре, нема да ме убедиш во ништо, исто како што ни јас нема да те убедам во ништо. Разменувај мислења и нека ти биде интересно, не пропагирај.
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 14:51 ---
И пак никој не ми објасни што е трево мирисање... :)
Прашај го Само Човек он знае најдобро...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ovde se prashanja za ateistite...ne za religioznite...si ja promashil temava.....eve go sega i vashiot vadac ...hepta...poklonete se na vashiot bog....volja so ljubov...
mir na balcanot :love:
По мое мислење и ти си атеист

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Јас сум хепта и немај друг атеист освен мене! :P
Омраза! Омраза! Омраза!
Заборавете ги овие зборови! Љубовта е закон љубов под волја.
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 14:59 ---
ИЧ НЕ МЕ ЗАБОЛЕ! :pos:
И тука си во право. Ич не го болеше за ничиј став и мислење. Само им рече: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.
Прави како него, не зборувај за луѓе, тоа го прават ниските :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кроули зборува за еден вид на атеист кој што е најпогоден за иницијација и кој што завршил поголем дел од работата на Земјата. Линк !

... атеист кој всушност и не е атеист. Тој е само патник во Земјата на Не-Бог и знае дека тоа е само фаза во неговиот пат – фаза која не е премногу оддалечена од целта. Даат не е на Дрвото на Животот; и во Даат нема Бог каков што има во Сефиротите, зашто Даат не може воопшто да го сфати единството. Ако мисли за него, мисли за да го мрази како единствена работа која тој сигурно не е (види Liber 418, 10-ти Етир. Патем можам да споменам дека таа книга е најдобра што ми е позната за Напредната Кабала и се разбира, таа е разбирлива само за Напредни Студенти).

Овој човек, кој не е постојан атеист, туку моментален (на поминување), е многу погоден субјект за иницијација. Тој раскрстил со илузиите на догмата. Од Витез на Кралската Мистерија тој се издигнал за да разбере со членовите на Врховното Светилиште дека сѐ е симболично; сѐ е, ако сакате, Жонглирање на Магичарот. Тој е уморен од теории, теолошки системи и слични такви играчки; и бидејќи е заморен, гладен и жеден бара место на Масата од Адептите, парче Леб од Спиритуалното Искуство и голтка вино на Екстазата.

Нормално, не мора да се с ложувате со ова... :) Но јас од читањето на разните размисли мислам дека атеистиве на форумов се од овој вид. Последниот.
Deca odete site na temata na telemata., inaku ovde hepta ke ni ispolni so propaganden materjal i ke ni propadne temata za ateistite....ljuibov so volja
mir na balkanot...:love:

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Deca odete site na temata na telemata., inaku ovde hepta ke ni ispolni so propaganden materjal i ke ni propadne temata za ateistite....ljuibov so volja
mir na balkanot...:love:
Мир на Балканот? Ај не претерувај тоа ни семоќниот Хепта не го може.

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
И иначе што е филмот со сите овие што нешто фураат некои забегани идеологии и верувања на уште позабегани фацки, пример ко овој Кроули, или скиентологии и останато? Демек сте нешто вие ундерграунд, понапредни верници, не се замарате со инститционализирани срања како масата овци? Мислите дека сте нешто на повисоко ниво од другите верници? :pos: Па уште посмешни сте ми од овие христијаниве, зошто верувате во убер BULLSHIT.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Темата е пропадната откако ти тровиш со твоите „идеали“ за религиозноста на човекот и универзумот.
Што дознавме за атеистите? Ништо бидејќи ти пишуваш по 30 постови на ден на оваа тема и не може човек да види ниту да муабети.
Омразата те носи да плукаш и на она што го разбираш а и на она што не го разбираш.
Сто пати ти рековме дека со постојано зборување за твој некој став не го прави вистина.

Атеистите немаат верување во религиозна смисла. Тоа е јасно. Дадов погоре пример. Ако ти смета телемата, игнорирај ме, го имаш тоа право, но ти се плашиш дека така пак други ќе ме читаат а ти ќе нема со кој да си муабетиш, поточно да се расправаш и да го тровиш со своите замисли и фантазии.
Стравот е предвесник на неуспехот. Биди без страв, те читаат сите, само те игнорираат кога зборуваш без логика.

И што ме цитираш мене? Напиши што си имаш за мене и уживај... не ме заморувај. Игнорирај ме, нели го имаме тоа право. (y)

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
Јас сум хепта и немај друг атеист освен мене! :P
Омраза! Омраза! Омраза!
Заборавете ги овие зборови! Љубовта е закон љубов под волја.
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 14:59 ---

И тука си во право. Ич не го болеше за ничиј став и мислење. Само им рече: Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.
Прави како него, не зборувај за луѓе, тоа го прават ниските :)
Да бе не го болело, затоа си измислил цела негова забегана филозофија за луѓето како тебе (наивни) да се фураат.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Јас лично ништо од ова не сум рекол дека сум. Оставаме другите да зборуваат за нас. Немаме ние навика да зборуваме како ние сме ова или она (во поглед на институциите и хиерархијата).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
И иначе што е филмот со сите овие што нешто фураат некои забегани идеологии и верувања на уште позабегани фацки, пример ко овој Кроули, или скиентологии и останато? Демек сте нешто вие ундерграунд, понапредни верници, не се замарате со инститционализирани срања како масата овци? Мислите дека сте нешто на повисоко ниво од другите верници? :pos: Па уште посмешни сте ми од овие христијаниве, зошто верувате во убер BULLSHIT.
А што знаеш ти за овие "забегани идеологии"? Претпоставувам дека темелно и детално ги познаваш, штом вака ноншалантно судиш и даваш оценки за нив.
Ќе можеш да ми објасниш во кратки црти што поточно е тоа кое го детектира како "BULLSHIT"?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Да бе не го болело, затоа си измислил цела негова забегана филозофија за луѓето како тебе (наивни) да се фураат.
Абе не го болело, верувај!:LOL:
Упс, не верувај тоа те прави религиозен!
Аман...
--- надополнето: 29 јуни 2012 во 15:07 ---
Еј и ти сега... :) Батали со такви прашања, темата е атеистот и религијата, поточно Гурџи версус атеистите и нивното верување :)

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
Ете гледате дојдоа The Heroes of Might and Magic и ја киднапираа темата која беше за атеизам уствари... ЦЦЦ Срам а ви е. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom