Oti, sega ne kaznuvat ? So 0.5 nastrana kaznata leta i vozackata 3 meseci. So vozenje nad 20 nad dozvolenoto vo naseleno mesto leta vozackata 3 meseci.
Mali vi se kaznite, uste pogolemi treba ?
Ne e problemot do kaznite, vekje i se premnogu golemi i rigorozni, a citam tuka nekoj se zalagaat za uste pogolemi. Do sproveduvanjeto na istite e problemot. Na toj sto mu e gajle i ne se zamara, i trajno zemi mu ja, bez vozacka ke vozi, kako likot na primer. Kolku sto procitav nemal ni vozacka.
Затоа Владе пишав, МВР БЕЗ ПАРДОН да пишува на сите, неселективно и ригорозно. Епа чим уште се продолжува по старо, веројатно не се големи. Тој што решил да пија и да вози со 1.5 промил алкохол во крвта не е повеќе за да вози, трајно одземање, па нека пија колку сака. И да, за пијан возење и за брзо возење казните треба да бидат НЕМИЛОСРДНО високи, зошто ние како народ сме учени само така за жал...
Имав еден комшија, беше полицаец во времето на минатиот режим починат е сега. Син му си дошол од училиште а овој тогаш одел на работа, и му рекол „Немој да те лажи нешто да ја земиш колата и да ја возиш“..Син му бил матурант, за 5 месеци ќе полнел 18 за да земи возачка. Татко му заминал на работа, овај тап, колата ја запалил за да отиди да се напрај џек пред чупиња, и таткому со палката оооп, со палката: „Абе тато јас сум“ „Кој си ти? Јас дома имам син, овде не..:“ И му пишал пропишаната казна тоа време. И колегите го прашале абе оти му пишваш казна ти ќе ја плаќаш..„ А не, ќе го пуштам во една фабрика да работи таман лето иди, да си заработи сам да си ја плати“....
Е така се учи бато и воспитува дете. Денеска, син му е фамилијарен човек, работник, поштен препоштен, фер комшија...
Значи сепак многу работи се и од дома....