Ставање граница за прв сексуален однос не е возможно,како што и спомнаа претходно се зависи од самата личност.Секој се развива во посебен карактер со свои мислења,ставови и начин на однесување.Голема улога во изградбата на карактерот имаат неговите родители.Сепак начинот на воспитување си го одбира секој родител сам.Првите грешки во воспитувањето можат да се увидат и во започнувањето со сексуалните активности.Сум била и јас во основно и средно образование,значи сите сме ги поминале фазите.Мене за секс ми текна во средношколските денови,дотогаш играв долга магарица,фудбал,криенка и ни на крај памет не ми се јавила потреба да се онадам.Во тие години влијае и друштвото,се прават и првите грешки кој болат,првиот срам,јавно понижување,за некого си курва за некого светица.Значи болните периоди ќе направат во иднина да не губиш нерви ако некој те смета за врчва.Доколку личноста слуша,гледа околу себе секс активности,нормално е порано да се заинтересира,но доколку ужива во детството нема ни да помисли да се дупи пред да ја осети вистински потребата да легне со некого,да осети страст.Повеќето се одлучуваат на тој чекор околу шеснаесетата,но тогаш мислам дека се доволно свесни што прават.
Значи за прв сексуален однос зависи од самата личност,воспитување и интереси.
Совет:никогаш нема да бидете повеќе дете,а жена ќе бидете цел живот.