Возачка дозвола на 16 години во Македонија ?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Кај се пазев од манијачишта на пешачки сеа ќе треба да се пазам и од дечурлана со хормони во глава со ногата на педала до даска.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Кај се пазев од манијачишта на пешачки сеа ќе треба да се пазам и од дечурлана со хормони во глава со ногата на педала до даска.
Need for Speed: Death to Pedestrians
Published by МВР Скопје

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
И вака и онака ќе треба да пазиш само што сега возат легално.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И вака и онака ќе треба да пазиш само што сега возат легално.
Ах, колку толку имаа страв некои да не ги фати полиција, поготово тие што немаа татко - мајка на функција или што се знае со некого па што се знае со некого...

Друга лоша страна е што градов гужвишта тоталка ќе е, не ко сеа да не е ама пак..

L

.Lost Angel.

Гостин
Младите во Македонија со наполнети 16 години ќе можат да добијат возачка дозвола од Б-категорија.
остарите малолетници ќе мораат да земаат 30 отсто повеќе часови по возење од полнолетните. После 20 часот во текот на вечерта ќе можат да возат само со придружба на родител или старател.
Ќе има и ограничувања во однос на брзината и местото каде што ќе возат , но и казна од 300 евра за непочитување на законските одредби
Плус Министерката најави дека се зголемува и казната за оние кои паркираат на места предвидени за инвалиди. Од досегашните 200, се зголемува на 250 евра. Ова доаѓа по барањето на организацијата Полио плус за почитување на правата на инвалидите.

Дали мислите дека младите на 16 год. се доволно зрели да управуваат со моторно возило на 16 год???

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Го подржувам законов подобро да полагаат на 16 отколку да крадат од дома коли или на диво да возат ,но барам да биде строг за новиве млади возачи.Ограничување на кубикажа на автомобилот и нулта толеранција за алкохол.

mandak

матапрчо
Член од
26 март 2009
Мислења
799
Поени од реакции
525
пфффф казна од 1000 евра за деца што немаат возачка а не вака мрсулите не знаат да си ги избришат кола ке ми возат...нека лупни диктаторот наш закон за тие што немаат возачка,а ги застани полиција бум една казна од 1000 евра па ке видам дали некој ке вози кола..

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Јас сепак сметам дека ако земаат за пример американски закони нека го воведат и законот за оружје :)

П

Паспарту

Гостин
Се прашувам што е следно? Можеби после завршувањето на основно училиште автоматски да се добива и дозвола за летање со авиони кои може да превезуваат максимум 100 патници?

Се копираме, а ништо да ископираме како што треба... Во нормална држава должност на надлежните служби е да ги фатат и санкционираат оние што возат без дозвола, а потоа убаво да се "пернат" по џебот и родителите на малолетните лица. Со ова ништо не се решава, само се зголемуваат проблемите. Дете на 16 години не е способно да отиде само во продавница, не па кола да вози...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.736
Поени од реакции
27.727
Автоматски ми доаѓа: не. Меѓутоа... доколку се мега строги, зошто да не?
Да!

Член од
25 април 2009
Мислења
369
Поени од реакции
135
ха бе, види вака другар, никој нема да држи педала до даска, оти на 16 годишна возраст барем имаш свест шо се можи да напрајш, инаку еден поздрав до сите покварени копилиња и кападаии што возат увезени коли низ град, што мотат волан со една рака ко незнам шо да е и бркат курназлаци низ град, а уствари 2 по 5 немат в џеб, (можи некој ке се препознај) е од таква будала за малце ке не земеше нас в кола, ја би се пазел од таков идиот поќе него од малолетник,а инаку за 3 месеци прам 18, го вовеле не го вовеле законот, иту преку, и така почнувам автошкола за едно две недели.

Поарно ке беше Ц категорија да ја намалат нешто да е од 18, а не ова, според мене ова е чисто за пари, ништо друго, ако мене на автошкола ме кошта 25.600, па за ова гарант ке е преку 30.000 се на се...

S

Sheldon Cooper

Гостин
Го подржувам законов подобро да полагаат на 16 отколку да крадат од дома коли или на диво да возат ,но барам да биде строг за новиве млади возачи.Ограничување на кубикажа на автомобилот и нулта толеранција за алкохол.
нулта толеранција е и за сите возачи колку што знам

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
ха бе, види вака другар, никој нема да држи педала до даска, оти на 16 годишна возраст барем имаш свест шо се можи да напрајш, инаку еден поздрав до сите покварени копилиња и кападаии што возат увезени коли низ град, што мотат волан со една рака ко незнам шо да е и бркат курназлаци низ град, а уствари 2 по 5 немат в џеб, (можи некој ке се препознај) е од таква будала за малце ке не земеше нас в кола, ја би се пазел од таков идиот поќе него од малолетник,а инаку за 3 месеци прам 18, го вовеле не го вовеле законот, иту преку, и така почнувам автошкола за едно две недели.

Поарно ке беше Ц категорија да ја намалат нешто да е од 18, а не ова, според мене ова е чисто за пари, ништо друго, ако мене на автошкола ме кошта 25.600, па за ова гарант ке е преку 30.000 се на се...
Нема врска тоа дека 90 посто од сообраќајките се на лица од 18-21. Повеќе сообраќајки ги прават „искусните“ шоферишта кои не даваат жмигавци кога менуваат лента, што вртат полукружно на забранети места, што претекнуваат на пуна итн итн.

Да не ме сфатиш погрешно, ни јас не се согласувам со оваа багателна идеја која ќе служи за пумпање пари, но исто така не се согласувам и со процентот на сообраќајките кој го наведе.
Ај види убаво што пишав.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Која глупост ќе испадне ова лелелееле....Кога ќе почнат да ги фаќаат пијани, па коа ќе почнат да фрчат казни за брзо возење (читај тркање на автопат и пред Палас).
Замисли, на 24,25,26 годишни луѓе им се забранува да возат после 22 (23) часот а на копиљ од 16 му даваш дозвола и го изедначуваш со другите. Чиста глупост, која ќе ја оправда времето.

Kajgana Shop

На врв Bottom