Ова што сега се случува со Инџирлик и овие лудачки барања USA да го депортира Ѓулен, мене барем некако ме наведува на тоа дека има големо пореметување на односот меѓу Турција и Нато. Тој инсистира на тоа дека Ѓулен е главниот организатор на пучот, иако и самиот тој е исламист, голем противник на секуларниот 'рбет во војската на земјата, а меѓу другото и воопшто не живее во Турција.
Европа нема друга шанса да го спречи овој муслимански наплив од доселувања, инвестиции, религиозни инсталации (посебно екстремен ислам), бегалци исл., па затоа главен адут им се Курдите на источниот фронт. Во услови на растурен Ирак и северна Сирија, отворена е картата за Роџава да продолжи да се шири на север кон Турција и да им се оствари конечно сонот на 30-тина милиони Курди за формирање на Курдистан. До сега Америка не криеше и отворено ги финансираше и наоружуваше Курдите во војната со ИСИЛ, а ако продолжи султанов да им глуми лудило, би им дувнале во грб и за силен напад директно внатре во Турција, не со бомбаши-самоубијци како до сега. Сигурно не би влегле во отворен конфликт директно со своја војска, туку и ова би го терале периферно, како често пати до сега, додека Ердоган мора да има на располагање и голема цифра за мобилизација и целосно контролиран офицерски состав - за што и ја правеше чисткава.
Тоа е единствено реално објаснување зошто после толку време му текна да се извинува на Путин за срушениот авион на границата со Сирија и се' повеќе го гледа како поголем сојузник од НАТО иако природно не му е тоа, а сигурен сум дека во услови на некаков хаос во Турција, Русите би биле меѓу првите кои би го искористиле моментот за контрола на Босфор. Како и да е - штета е што фигури, поедини личности понесени од момент на слава си играат со огромен залог и ставаат во опасност стотици милиони луѓе.