Владо Черноземски и атентатот во Марсеј

K

KomitaMKD

Гостин
Во име на МАКЕДОНИЈА...!!!!!!!????????? :pos2: Мајко моја... Ако сакал нешто да направи за Македонија што не го убил и Бугарскиот цар и со тоа да се ослободи Пиринска Македонија од занданите Татарски...??? Многу е јака оваа Блгарска пропаганда еј...
Не сакам да навлегувам во чие име се борел Черноземски затоа што историјата е многу измешана, а и тој е контарверзна личност.Но,мислам дека атентатот без разлика кој го извршил наишол на одобрување кај македонскиот народ.Добар показател е песната Кралот Александар која сеуште е останата во главата на македонецот и се пее по веселбите(колку јас што имам приметено)
 
Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
33
Апсолутно не бил бугарин ниту бугарофил...


Па зарем не ја знаете песната ?

За Владо кој отишол со брод в Марсеј,при царот Александар.
Држи букет на кралот му го дава :„Еве ти ја кралу,Македонија и низ букетот оган пламна и кралот мртов падна“...

Сите знаеме дека кралот ја сакал Македонија многу па дури и премногу дали заради славното минато,дали за ова она .....
 
Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Nie znaeme... A ti so vakov komentar, posle tolku prilozeni fakti po temava, teshko deka mozesh da se pofalish so znaenje...
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
1.Chernozemski bil Bugarin-tocno
2.Bil desna raka na Vanco Mihajlov-tocno
3.Ubil mnogumina vinovni,nevini...tocno
4.Atentatot na Karadzordzevic e planiran od Gering, Spajdel i toa tocno....
AMA EDNO E SIGURNO:
Chernozemski znael deka ke umri. Znael deka odi vo samoubistven napad, vo koj napad ke ubie TIRANIN na Makedoncite i nema pojke da se vrati.
Ve prasvam sega vas:
Dali ova covek mozi da go izvedi zato so mu teknalo na Gering da ubie nekogo??? Dali ova covek mozi da go napravi za pari??? Jas i pokraj toa so gi mrazam bugarite kako pleme, so go mrazam Vanco Mihajlov i go smetat za najgolema gnasa i spion roden na ovie prostori kako i nekoj drugi vo posledno vreme favorizirani bez potreba, "vojvodi", smetam i sum siguren deka Chernozemski vo Marsej pukal za ideali, za narodot koj ziveel na ovaja denesna teritorija bez razlika dali toj gi narekuval bugari ili Makedonci. Toj podvig mozi da se izvedi edinstveno za ideali!!!
p.s vie so go kritikuvate celo vreme, ne mozite ni da zamislite kakva hrabrost treba za toa, kolku madinja treba, zato KJUT! Glas da ne vi se slusa pojke!!!
p.s kamu da imase uste iljada kako Chernozemski pa da go ubieja i Ljubco, Branko, Karakacanov,Jovan Vraniskovski i uste iljada najmalku....
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Оди во село Велгошти, Охридско или во кое сакаш друго село каде што има стари луге, ама што не биле комунисти и нека ти кажат дали во времето на Хитлер и Цар Борис, во Македонија било лошо за живеење. Имаше и на телевизија ако се сеќаваш, мислам дека беше Досие Скопје..... таму кажуваа стари луге дека во време на германците многу убаво било, немале никакви проблеи со нив. А не ми кажувај ти за твојата 4 годишна борба, која Тито ви ја насади во главите. Иако беа германците тука, партизаните сакаа да ударат на Солун, Тито не им дозволи на Солун затоа што морало на "окупаторот". И поради таа причина, тие што не отидоа во партизани, отидоа по затворите, а такви беа многу. Голем дел од партизаните што останаа мислеа дека се борат за независина Македонија, а не за во склоп на Југославија. После кога се побунија, отидоа на Голи Оток се разбира.
Земи ја книгата "ВМРО 1924-1934" од Зоран Тодоровски и таму ке видиш една изјава од Мусолини на тема Македонија и ке ти стане јасно.
Анте Павелич бил адвокат кој од Загреб со мотор има дојдено во Скопје за да ги штити жртвите на скопскиот студентски процес во 1927 година.
STETA E GOLEMA toa sto desnicarski raspolozenite elementi vo Makedonija vo toa vreme, tie sto trebase da ja napravat Makedonija sojuznik na Germanija, pa da udrat i na Solun i tn... bea PROBUGARSKI ORIENTIRANI te BEA PREDAVNICI. jas ke gi prasam Makedoncite vo Velgosti kako ziveeja vo toa vreme a ti VANCO prasaj gi vo PIRINSKA MAKEDONIJA kako ziveeja. DOGOVORENO?
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
1.Chernozemski bil Bugarin-tocno
2.Bil desna raka na Vanco Mihajlov-tocno
3.Ubil mnogumina vinovni,nevini...tocno
4.Atentatot na Karadzordzevic e planiran od Gering, Spajdel i toa tocno....
AMA EDNO E SIGURNO:
Chernozemski znael deka ke umri. Znael deka odi vo samoubistven napad, vo koj napad ke ubie TIRANIN na Makedoncite i nema pojke da se vrati.
Не баш, Мишо Краљ бил тој кој знаел дека оди во сигурна смрт, а не Черноземски. На Краљ му се паднала ждрепката, а Черноземски не ни бил дел од неа туку бил додаден само како контрола, во случај ако нешто не тргне како што треба. А Краљ се “парализирал’’ во последниот момент и не пукал.

Черноземски е платен убиец, не пукал за идеали, во тоа биди сигурен.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
375
Поени од реакции
11
Neznam od kaj ti e ova, mozi jas ne sum vo pravo, samo go kazav moeto mislenje. Moeto soznanie e deka Cernozemski trebalo da puka. A Miso Kralj se uplasil i izbegal. Cernozemski toa go nasetil pa mu se zakanil deka prvo nego ke go ubie, posle kralot. Kako i da e jas se voshituvam i go pocituvam deloto i hrabrosta na Cernozemski. Nisto drugo. Takvi ljuge ni falat nas. I toa mnogu. pozdrav
 
Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
jas ke gi prasam Makedoncite vo Velgosti kako ziveeja vo toa vreme a ti VANCO prasaj gi vo PIRINSKA MAKEDONIJA kako ziveeja. DOGOVORENO?
Баба ми има скоро 90 години, Господ да ја поживее.
Стара велгоштанка, ми има многу кажувано како се живеело за време на окупацијата.
Секое воено време е тешко. Се живеело многу сиромашно, се трпело за леб.
Германците, бугарите, италјаните, сите биле пречекани со леб и сол на влезот од Охрид. Но само за да не прават зулуми, а не од што ни биле многу драги.
И ако не си правел проблеми тогаш не те чепкале.Италјаните дури им давале конзерви со јадење. Германците биле резервирани и се држеле настрана. Бугарите самите си изградиле куќарки од плит и исто така никого не чепкале.
Еднаш само во селото дошле балисти со германска униформа и украле коњи од селаните, а во месноста Видобишта биле погубени неколку души, не сум сигурен дали биле велгоштани.

Подоцна во куќата на прадедо ми, се криеле и партизани, дедо ми им шиел униформи и ги пренесувал преку планина.
 
Член од
5 декември 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
Некои факти

Многу ретко коментирам на интернет (можеби поради зафатеност) но сега морам. Ќе изнесам некои факти за македонската историја кои ги имам чуено од мојот дедо и некои историски вистини.

Во атентатот на Генерал Ковачевич учествува и Коле Делипетрев. Тој тогаш имал 16 години и ги чувал коњите на атентаторите. По убиството на генералот имало големи апсења и малтретирања на месното население. Сите од фамилијата Делипетрови биле уапсени, поточно Тодор Делипетров мој директен пра-дедо. Тој бил почитуван трговец и имал 3 дуќани во Штипско Ново Село. По неговото апсење (ни крив ни должен) мојата пра-баба го продава скоро целиот имот за подмитуње на српските џандари да не го убијат дедо ми кога го тепаат. По излегувањето од затвор (1 месец) на грбот имал дупки од чизмите со клинци на џандарите. Доживеал 90 годишна старост.

Коле Делипетров е осуден на смрт, но поради Францускиот конзул неговата пресуда е преиначена на доживотен затвор. Кога е затворен во Идризово заѕидана е вратата, џамовите и е оставен само простор за давање храна. По доаѓањето на окупаторската бугарска војска тој е ослободен од Идризово и вратен во Штип. Во затворот е од 1927-1941 без светлост. Влегол како дете излегува како старец. Дожувува 90 год. старост.

За Ванчо Михајлов се шират многу приказни, вистини, полувистини итн. Следното е факт. Татко му и брат му на Ванчо Михајлов се претепани од србските џандари и оставени на мостот на реката Брегалница. Овде биле врзани и било забрането да и се дава вода или храна. Некоја баба сакала да и даде вода но била убиена од српски џандар кој ги чувал. Така умираат на мостот.

ГОЛЕМО ПРАШАЊЕ е зошто кога доаѓаат окупаторските бугарски војски во Македонија Ванчо Михајлов како најголем Бугарофилл (?) не го стават за нивни претставник во Скопје? Зошто тој со фамилијата бега прво за Истамбул а потоа за Хрватска кај својот пријател Анте Павелич а потоа во Рим. Ова никогаш не ми било јасно.

Или зошто на гробот на Торор Александров пишува -- *** за независна Македонија. Зошто не Бугарија ?
И како може луге кои се родиле во Штипско Ново Село да бидат бугари ?? (ако ги веке именувате би требало бугарофили или нешто слично).

Инаку Владо Черноземски е 100 % Македонец припадник на ВМРО. Идејата да се убие Српскиот крал е на Усташите. Проблемот бил што Анте Павелич не можел да најде човек (доброволец) кој ќе отиде во сигурна смрт. Доаѓа за помош кај (популарно Дедо) Ванчо Михајлов и бара од него човек кој ќе го изврши атентатот. Ванчо ги собира своите атентатори и ги прашува кој сака да изврши атентат врз Српскиот Крал? Се јавуваат сите. Одбран е Владо Черноземски затоа што бил многу учен, зборувал повеќе јазици итн како најсоодветен.

Треба да се има на ум дека ВМРО било едно од најсилните терористички организации во тоа време, заедно со ИРА. Вмро е ментор на Усташите на Анте Павелич.

Иако мојата фамилија доста страдала за време на Српско, мојот дедо беше партизан, се бореше за Независна Македонија, работеше и живееше добро во СФРЈ.

Промените во историјата направени заради братство и единство во СФРЈ мислам дека се оправдани. Но сегашното менување и богами незнаење на историјата и оцрнување на револуционери од ВМРО мислам дека е непотребно.

Што поскоро треба Академијата на Науките, заедно со другите институции поврзани со историјата да ја прикажат реалната историја на Македонскиот народ без исклучоци.

Јас себеси се сметам за патриот, не сум ни за Бугарите, ни за Србите ни за Грците.
WAKE UP !
МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ
 
Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
ГОЛЕМО ПРАШАЊЕ е зошто кога доаѓаат окупаторските бугарски војски во Македонија Ванчо Михајлов како најголем Бугарофилл (?) не го стават за нивни претставник во Скопје ?
Зошто тој со фамилијата бега прво за Истамбул а потоа за Хрватска кај својот пријател Анте Павелич а потоа во Рим. Ова никогаш не ми било јасно.
Objasnuvashe, vo edno intervju, negovata 'sekretarka' -Bugarka. Ako si vo moznost pobaraj go, mislam beshe objaveno vo FOKUS.:smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom