Владо Черноземски и атентатот во Марсеј

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Се надевам и тебе ќе ти ја реши. Величко Керин е Бугар и е инструмент на Санстефанска Бугарија, која е целосно против идејата - Македонија на Македонците. Впрочем, дотичниот е убиец на некој од најголемите Македонски водачи.
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
ZNAchi Bugar pa sto toash zborat Bugarite deka ste go peele Vie Makedoncite kako nivni heroj ???

So sakaat da kazat so toa ?
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Stara i mnogupati dosega isprobana praktika,uzurpacija na funkcijata moderator.

I carot Trajan se obidel da ja sokrie VISTINATA .......

Ovaa podolu postirano e od tvojot omilen "istorichar",a dava mnogu jasna slika za prichinite za atentatot na kralot Aleksandar:



" Ufrli ja i ovaa poraka pod moe ime. Redno e malku da se pozanimavame i so sprksite shovinisti.
================

Isprakjam nova poraka preku mojot prijatel, chij nasov glasi:


STRAOTNI SVEDOSHTVA ZA SRPSKIOT TEROR PROTIV MAKEDONCITE!

Za zhal, nie Makedoncite glavno bevme svrteni protiv bugarskata i grchkata propaganda, no ja zapostavivme srpskata propaganda.

Ne smee nikogash da se zabporavi deka Srbite nanele ogromni zla protiv Makedoncite.

Nudime podatoci od knigata "Pehchevo" od grupa avtori, objavena vo Shtip 1990 vo izdanie na Drushtvoto za nauka i umetnost. Eve kako se odnesuvale Srbite vo Makedonija, neposredno po okupacijata vo 1918 godina. Konkretno sleduvaat samo nekolku podatoci za terorot vo Pehchevo:



"Samo vo 1921 godina, retko nekoj od vozrasnite zhiteli na Pehchevo ne bil izlozhen na nekoj vid represija i zatvoranje. Rezhimot na kralstvoto Jugoslavija ne gi toleriral duri ni decata i zhenite. I tie, kako i mazhite, bile tepani i zatvorani. Takov e primerot so Vangja Vasileva Cokovska koja dolgo vreme bila sramotena vo zatvorskata kjelija od cela desetina djandari zulumdzhii. Taa po izleguvanje od zatvorot otishla vo manastir i e zakalugerila, no do kajot na svojot zhivot, vo site sredini so koi doagjala vo kontakt, go kolnela imeto (SRPSKO, Z.M.) na zlostornicite. Pokraj Vangja, od strana na rezhimskite vlasti bile tepani, iznuduvani na bescelni priznavanja i apseni: Magda Stamboliska, Marija Rendeva, Marija Popova, Rusa Popova i drugi. Poslednite dve bile obeseni za nozete so cel bavno da umiraat. Masakriranjeto na nekolku nepolnoletni deca od potesnata okolina na Pehchevo, predizvikala ne samo ogorchen revolt, tuku i motiv kaj pehchevci na koj nachin da se UDRI SRBIJA VO NAJOSETLIVOTO MESTO - DA SE UBIE KRALOT I TAKA DA SE ODMAZDI GOLEMATA PIRAMIDA MAKEDONSKI CHOVECHKI CHEREPI I KOSTURI, RASFRLENI NASEKADE VO RAZDELENA MAKEDONIJA... Megju 1921 i 1925 g. bil ubien Ivan Andonov Klepkov, a Maca Miceva i kjerka i Zuica bile maltretirani i uapseni. Nikola Popov Karajovov isto taka bil izmachuvan i apsen, Mile Sokolov go tepale so piralka za belenje alishta. Toj iskrvaril i podlegnal na ranite. Ista sudbina dozhiveale i Antim Kolev, Serafim Medarov, Eftim Vasilev, Gligor Asprovski, Kole Smilanov, Katerina Koleva Smilanova i Elizabeta Vasileva, dodeka Blagoj Iliev Kletnichki, Krum Ivanov Micev i Andon Eftimov Kletnichki, DECA NA VOZRAST MEGJU 13 I 16 GODINI, na podmolen nachin bile ubieni. Decata gi pasele konjite po livadite. Preku denot si igrale, a koga se izmorile zaspale. Togash im se doblizhile grupa SRPSKI POTERDZHII, koi gi izbodele decata so nozhevi dodeka spiele. Roditelite na decata tri nedeli tragale po niv, a koga gi nashle nivnite majki, ne mozhejki da ja potisnat roditelskata taga za izgubenite rozhbi, trite umrele plachejki."

Vo slednite poraki kje bidat objaveni ushte mogu vakvi potresni i straotni svedoshtva za terorot shto go pravele srpskite chudovishta vo Makedonija."

Pozdrav,
A. Donski
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Повторно како да паѓаш од Марс и се вадиш на модератрот - а линкот ти стои. Српскиот терор никој не го негира. Зборуваме за причините и контекстот за атентатот конкретно на Александар Караѓорѓевиќ. Ти сугерираше дека е индивидуална акција заради спрскиот терор - што е ординарна глупост. Да ја немало поголемата игра (вкл. на Италија, Франција и Германија), бугарскиот убиец Величко Димитров Керин -- кој патем убивал Македонци за потребите на бугарскиот двор -- не би можел да припириса никаде низ Европа.

Имено твоето незнаење се огледува во оваа фраза:

...a atentatite se odgovor na terorot koi go pravele Srbite vo Makedonija. Hitler,Germanija, ...... ,se prikaski koi treba da go sokrijat toj teror.
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Si trebal da go procitirash celiot post:

Mozebi ovaa ke ti pomogne da ja razbistrish slikata i da go vidish edinstveniot i vistinski odgovor:



Na 13.07.1928 god.
vo Belgrad vo samoto Ministerstvo na policijata vo ministerskiot kabinet , e izvrsen atentat vrz ministerot na policijata Zika Lazic-atentator pripadnik na VMRO ....


Na 06.10.1927 god., vo Shtip vo blizina na crkvata “Sveti

Nedela” e ubien general




Kovachevic eden od nositelite i propovednicite na srpskata nacionalna propaganda vo Makedonija. Atentatot e po nalog na VMRO ,atentatori troica shtipljani....



Zad site atentati stoi VMRO, a atentatite se odgovor na terorot koi go pravele Srbite vo Makedonija.

Hitler,Germanija, ...... ,se prikaski koi treba da go sokrijat toj teror.

I tvojot omilen istorichar Donski e padnat od Mars koga veli:tuku i motiv kaj pehchevci na koj nachin da se UDRI SRBIJA VO NAJOSETLIVOTO MESTO - DA SE UBIE KRALOT I TAKA DA SE ODMAZDI GOLEMATA PIRAMIDA MAKEDONSKI CHOVECHKI CHEREPI I KOSTURI, RASFRLENI NASEKADE VO RAZDELENA MAKEDONIJA...


Atentatite na Zika Lazic -MINISTER NA POLICIJA, na PRELIC(za koj nemozete da se dogovorite dali e od ljubomora ili od interesi na bugarskiot dvor ama nikako da kazete deka ubival Makedonci-studenti)), na GENERAL KOVACHEVIC nikako nemozat da se vklopat vo tvojata prikaska.
Posle ubistvoto na Gen.Kovachervic sledat masovni apsenja i presudi,osudeni se nevini ludje,na smrt i na dolgi zatvorski kazni. Zatvorenicite vo znak na PRTEDUPREDUVANJE isprakjaat pismo do Predsedatelot na Jugoslovenskato Sobranie koe zavrshuva :​



"....Dokolku i Vie bidete isto taka zestoki i ja potpishete smrtnata presuda,znajte deka ja potpishuvate i Vashata"....​



Potpisnici na pismoto: Krum Hadzi-Andov i Tode Shumanov-pismoto e pishuvano so KRV a go pishuval sekratarot na Mesniot Komitet na VMRO vo Shtip Dimche Zografski,a go iznele od zatvorot:Milan Kamilarov i Ilija Vuinov,sechachi na drva vo zatvorot.Pismoto go predale na Vasilka Kamilarova, a taa na Nevena Dimova koja go prepishala i go ispratila po poshta od Veles.
Pismoto, koga e pishuvano ovaa shto go prenesuvam ,se naodjalo kaj Kole Delipetrov eden od troicata osudeni na smrt (drugite dvaica se Doncho Hadzisankov i Panche Bardarov),izvrshitelite na atentatot gi spomna pogore Profersorota toa se :Илија Лилинков, Благој Кралев и Ипократ Развигоров.



ps.postarite shtipljani go pametat Delipetrov-leblebidzijata.....​
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
da se UDRI SRBIJA VO NAJOSETLIVOTO MESTO - DA SE UBIE KRALOT
Hitler,Germanija, ...... ,se prikaski koi treba da go sokrijat toj teror.
Tи и порано многу бавно капираше, но покажуваш дека можеш повторно да трокираш.

Мусолини ефективно го основа и обучува усташкото движење. Усташите го викаат Ванчо Михајлов да им се придружи. Истовремено, постои приближување меѓу Италија и Германија, подоцна сојузништво, и желба за прецртување на границите/освојување на територии. Тие две држави се нарачатели и надгледувачи на убиството. Конкретно Ханс Шпајдел го прави оригиналниот план и раководи со планирањето. Величко (кој е Бугар) е еден од извршителите. Па да се навратам на мојот пост:

Мусолини е во конкуренција со Франција за територии и влијание на Балканот. Политиката на Франција се потпира на зачувување на Версајскиот систем, т.е. на Југославија преку сојузот наречен Мала Антанта, додека политиката на Мусолини - на разбивање на Југославија и завземање на целиот Јадрански брег.

Сходно, под покровителство на Мусолини, се создава и обучува нео-Усташкото движење за независна Хрватска држава во 1929 год. Другите клучни италијански сојузници се Унгарија и Австрија.

Версајскиот систем е под голем притрисок да се распадне (преку војна), и Франција во 1933 год. бара воспоставување на тнр. “Балкански пакт’’ за негово очувување заедно со Турција, Румунија, Бугарија, Поранешна Отоманска Покраина Грција, и Југославија. Истовремено, Франција поведува политика на зближување со Италија.

Но Кралот Александар имал подруг план. Тој сакал да воспостави пакт пред се со Бугарија и да ја оттргне Албанија од италијанското влијание. Франција врши притисок врз него и се потпишува Балканскиот пакт во 1934 год. Пактот е осуден од новоразбудената Германија.

Сепак, Југославија се соочувала со се поголем притисок од Италија и нејзините сојузници, и за да не се распадне, морала да бара додатен сојузник. Тој сојузник е Германија, со која Југославија морала да се спријатели пред Германија да ја припои Австрија. Ова од причини за Германија да не се узојузи со Италија (чиј сојузник е Австрија).

Значи: Франција се приближува кон Италија, Југославија кон Германија. За Александар, реставрацијата на Хабсбурзите во Автрија под италијанско покривителство е еднакво на губење на државата.

Е сега, Францускиоит министер за надворешни, Луј Барту, ја согледува опасноста од порастот на Германија и се обидува да створи нов сојуз: Малата Антанта на која ќе и се приклучи Италија. А тоа за Александар значи - признавање на СССР и приближување кон Италија т.е. усојузување со новите француски сојузници, Мусолини и Сталин, што по никоја цена не сакал да го стори. Италија веќе почнува да планира војна против Југославија и се става на страната на Германија.

И така кралот Александар е викнат во Франција...
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Tvojot nachin na diskusija mi e dobro poznat:vadenje na zborovi od konteks i potoa odgovor koj nema vrska so postiranoto.
Podobar primer za tvoite manipulatorski osobini (dali se osobini ili shkolo) od tekstot na Donski zdravje.....UDRI SRBIJA VO NAJOSETLIVOTO MESTO - DA SE UBIE KRALOT -go prenesuvash dotuka, delov so koj jasno ukazuva Donski za prichinata na atentatot gi nema,zatoa ke ti gi povtoram: -I TAKA DA SE ODMAZDI GOLEMATA PIRAMIDA MAKEDONSKI CHOVECHKI CHEREPI I KOSTURI, RASFRLENI NASEKADE VO RAZDELENA MAKEDONIJA...

Makedonsko -Hrvatskoto zaednishtvo vo borbata protiv zaednichkiot neprijatel-SRPSKATA HEGEMONIJA-datira od porano....
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Hitler, Germanija......, se prikaski koi treba da go sokrijat toj teror.
Тоа погоре се твои зборови и не се извадени од контекст. А (меѓународниот) контекст на атентатот го дадов. Jaс воопшто не реков дека немало желба за одмазда за српскиот терор, но во основата на атентатот се поголеми игри.

Не може да се негира улогата на германската и италијанската служба во целиот настан, односно на тие држави во нарачувањето и надгледувањето на атентатот. Планот “Тевтонски меч’’ е разгледуван на долго и на широко. Исто како што не може да се негира фактот дека Величко Керин е Бугар по националност и е платен убиец за потребите на бугарскиот двор. Впрочем, исто како што е неговиот ментор и шеф, Ванчо Михајлов - кој до последните денови на животот бил плаќан како агент на бугарската држава од страна на комунистите во Софија додека се криел во Рим.

Сево ова не се новитети, речиси се’ се знае, но работата е како кој прима според умствените можности.
 
Член од
8 септември 2008
Мислења
164
Поени од реакции
3
Не постои “бугарско ВМРО’’, како што не постои српско или грчко ВМРО.

ВМРО е едно и е само Македонска организација!

ВМРО престанува да постои набргу по Илинденското востание. Се друго е неуспешна копија од страна на Бугарите, било преку инфилтрирање или создавање паралелни органиации.

Впрочем тие и денес тие створиле нешто што го нарекле “ВМРО-БНД’’, но и таа организација, како и организацијата на Ванчо Михајлов, нема блага врска со ВМРО.

Што се однесува до небулозата погоре од Vancevtodor, кој алудира дека се работело за индивидуална акција како реакција на српскиот терор, тоа е повеќе од смешно. Целата работа е ако не директно планирана, тогаш надгледувана барем од една германската амбасада и директно од шефот на Италијанската разузнувачка служба - Ериколе Конти. Затоа и успеале да го дознаат целокупниот план на патувањето на кралот.

Она што е битно за нас, е дека кралот сакал да воспостави добри односи со Бугарија. Покрај Италија, Бугарија претставувала директна закана за Југославија затоа што не можела да се помири со губењето на Санстефанскиот сон. Впрочем, Бугарија го држела отворено прашањето за ревизија на српско-бугарската граница (се’ на наша сметка од двете страни откако ја поделиле Македонија) и го покренувала прашањето за Mакедонците во Друштвото на народите како за бугарско малцинство.

Но после пучот во 1934 год. во Бугарија, таа држава се оријентира на соработка/сојузништво со Југославија (и со Франција) -- истото што впрочем сакал да го постигне Кралот Александар.
А не беше ли платен пучот во 1934 год со ср'бски пари ?
Кому бе изгоден тоја преврат в Б'лгарија ?
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
Atal ke te pravam komunist naskoro da znaesh

so sea mesas srpski pari ti da ne si gi broel ?
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Тоа погоре се твои зборови и не се извадени од контекст. А (меѓународниот) контекст на атентатот го дадов. Jaс воопшто не реков дека немало желба за одмазда за српскиот терор, но во основата на атентатот се поголеми игри.

Не може да се негира улогата на германската и италијанската служба во целиот настан, односно на тие држави во нарачувањето и надгледувањето на атентатот. Планот “Тевтонски меч’’ е разгледуван на долго и на широко. Исто како што не може да се негира фактот дека Величко Керин е Бугар по националност и е платен убиец за потребите на бугарскиот двор. Впрочем, исто како што е неговиот ментор и шеф, Ванчо Михајлов - кој до последните денови на животот бил плаќан како агент на бугарската држава од страна на комунистите во Софија додека се криел во Рим.

Сево ова не се новитети, речиси се’ се знае, но работата е како кој прима според умствените можности.
Umstvenite sposobnosti za mnogumina se ogranichuvachki faktor, za da gi osoznaat sluchuvanjata.Zatoa SANU napravila istorija za takvi ludje, po nivna merka-kolku um tolku razbiranje.
Od atentatot se pominati sedumdeset i kusur godini,site arhivi se otvoreni, a za onie Hitlerovite da ne zboruvame tie se dostapni ushte od 1946 godina,ama dokument,pismo ,zapis,bilo shto, pa i inicijali na toaletna haritija za nalog na Hitler, NEMA.
Celata prikazna e zasnivana na pretpostavki.Edinstven dokument barem dosega poznat (se nadevam ti imash neshto pa ke go prezentirash tuka na forumov) se pismata na Dido Kvaternik do koj doshol Srpskiot agen Vladeta Mirchetic:

"Posle atentata Vladeta je uspeo da dodje do pisama koje su razmenjivali Dido i ostali.

Dido:" Poruči Ciglaru da sam napisao rekvijum za onoga Ciganina"
Ciglar = Pavelić
Ciganin= kralj Aleksandar

Dido 2x :" Atentat u Marseju je moje remek-delo"
Iz tih pisama se vidi da oni kralja oslovljavaju sa Ciganin i Aleksandar Poslednji.

No zaboravash ili toa ne ti go napishale istorichatite od SANU, ovaa e vtor obid za atentat:

"16. decembra 1933. kada je kralj povodom rodjendana dolazio u Zagreb, atentat nije uspeo , a za izvršioce bili su određeni Petar Oreb, Josip Begović i Ivan Herenčić.




Eve ushte edna predpostavka,koja isto taka SANU ne ja spomenuva.


"Jedan italijanski časopis je 6 meseci ranije najavio da će kralj biti ubijen i da iza toga stoji masonska loža Veliki Orijent iz Grenobla, jer smatra da ih je kralj svojom politikom obmanuo.Navodno su saznali da hoće da se politički približi Hitleru i da sve više odstupa od politike koja je njima u interesu, što je nedopustvo. Ništa lepše mišljenje nisu imali ni o svom ministru Luju Bartu(neki izgovaraju i Bartou) čije neke poteze,kao jedan pokušaj sklapanja nekog saveza sa Rusima , nisu mogli da razumeju.
Veliki Orijent Francuske je ista ona loža koja se ponudila da se pod njenim patronatom osamostalimo posle razlaza sa ložom A. Ugarske. V. Orijent je bila loža sa mnogo jakim igračima, njihovom zaslugom su otoci i Dalmacija ostali u sastavu kraljevine SHS-a. Po njima, oni su to uradili zarad prijateljstva sa nama i na taj način su stekli veliko negodovanje medju kolegama masonima u Italiji. "

Jas ti gi poznavam manipulatorskite "sklonosti" i zatoa ke te potsetam vo koj kontetst e Hitler i Germanija:

"Zad site atentati stoi VMRO, a atentatite se odgovor na terorot koi go pravele Srbite vo Makedonija.

Hitler,Germanija, ...... ,se prikaski koi treba da go sokrijat toj teror."
 
N

n/a

Гостин
Аха да, "тачно така е" како што си напишал. И српскиот терор во Македонија продолжува и во моментов. Они се криви,м.м.е...
за се. Они ја заебуваат економијата на Македонија. Они визите ги наметнуваат, они неспоразуми прават и историјата сакаат да ја менуваат...и да тураат споменици од докажани зликовци.

Само што Ванчев... кои се они? :vozbud:Тоа е прашањето.

Јас сум кажал дека на неопределено време политика не ме интересира. До оној момент дур не сум спремен сам да платам една екипа која што ќе добие едни избори во Македонија. А тоа е ... :vozbud:многу амбициозен и смел,и дури некоректен план.
Незнам јас колку време ќе ми треба за да го остварам. И дали некогаш уопште ќе се оствари.:toe: Знам само дека до тогаш нити гласам, нити пак ме интересира било која партија.

И знам уште нешто. Правите ли споменици на терористи-бугари во Македонија, некој ден не само што ќе ги бутнам него на истото место кај што стоеле тие што ги подигнале у калап ќе ги ставам и има да ги излеам. Да стојат за век и веков и да има птиците кај да "бомбардираат" и да има врз што кучињата и мачките да обележуваат територија.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
На денешен ден во 1934 година во Марсеј, Франција, Внатрешната Македонската Револуционерна Организација - ВМРО го изврши еден од најпрочуените атентати во светската историја, оној на Кралот на СХС, Александар Први Караѓорѓевиќ, познат како "Обединувачот".

На денешен ден е извшрен атентат врз тиранин на Македонија и убиец на многу македонски синови и керќи. Неговата намера и желба е казна за македонскиот тиранин.
 

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Денес, на 16.10.2005 година по повод 71 годишнината од атентатот над српскиот крал Александар Караџорџевиќ, се подигна спомен плоча во чест на атентаторот, Величко Димитров Керин(Владо Черноземски). Плочата беше подигната во Велинград, Р. Бугарија, родното место на Владо Черноземски. Иако бугарин по националност тој направи голем подвиг во име на Македонија.

Во име на МАКЕДОНИЈА...!!!!!!!????????? :pos2: Мајко моја... Ако сакал нешто да направи за Македонија што не го убил и Бугарскиот цар и со тоа да се ослободи Пиринска Македонија од занданите Татарски...??? Многу е јака оваа Блгарска пропаганда еј...
 

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Човекот чијшто лик и поглед потсетува на индијска крава -- “Владо Черноземски’’ -- е Бугар по националност. Черноземски е платен убиец за потребите на бугарскиот двор чија што задача била да ги убива повидните Македонци. Голема и комплицирана е играта околу убиството на српскиот крал. Потезите ги влечеле големите сили, претежно Хитлер и Мусолини (последниов како нарачател на убиството) преку типови од сојот на Черноземски.
Е за ова си во право и се слагам со тебе... :helou:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom