- Член од
- 17 јули 2010
- Мислења
- 1.422
- Поени од реакции
- 2.203
Си го бара Цитронов, ми лепи партиски етикети...Ќе има нешто вечер тука
Си го бара Цитронов, ми лепи партиски етикети...Ќе има нешто вечер тука
Сакаш да кажеш дека нема ефект од субвенциите ?Државата проеба 500 милиони евра на земјоделски субвенци. Ефект? Нема никаде. Подобро да изградеа 300 метарска пирамида во Скопје на плоштад. Да се знае барем каде се парите.
нем да ми кажеш дека Слаткарот го слушате и у Словенија :S ... the end of the world is near ..Дечко, те мооллаам олабави ме!
Cover Story
РАСТАТ СУБВЕНЦИИТЕ, РАСТЕ И УВОЗОТ НА ХРАНА. МОРА ДА СЕ СМЕНИ МОДЕЛОТ НА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ!
Александра Спасевска
Увозот на храна минатата година достигна фантастични 672 милиони долари, што е 20,4% повеќе споредено со претходната година, а трговскиот дефицит кој го има Македонија во трговијата со прехранбени производи достигна фрапантни 298 милиони долари и за една година се зголемил за околу 30%. Од друга страна, растат и субвенциите кои ги дава Владата за земјоделците, а годинава се 12% поголеми од лани. Информациите на терен покажуваат намалување на производството на прехранбени производи и раст на увозот. Произлегува дека аграрната политика која ја води Владата не ги дава посакуваните ефекти. Потребна е итна промена на моделот!
Владата и годинава продолжува со интензивната поддршка на аграрот. Уште 113 милиони евра ќе се исплатат за субвенции во земјоделството во 2012 година според програмата за финансиска поддршка во земјоделството. Но, шест години откако почнаа да се исплаќаат субвенциите не видовме ефекти од милионските суми исплатени за развој на аграрот. Владата досега ниту еднаш не излезе со конкретна анализа за тоа колку порасна производството на земјоделски производи, колку порасна извозот, а колку се намалил увозот на храна, колку се зголемил сточниот фонд и обработливото земјиште, но податоците за рекорден раст на дефицитот во трговската размена со прехранбени производи јасно покажува во која насока ни се движи аграрот. Само минатата година, кога беа исплатени над 115 милиони евра за субвенции, увозот за храна порасна за 20,4% во однос на претходната година.
Ме принудија еднушка да го слушнам овој Шеќерково, имав задача да ја сумам лириката,и да се произнесам на една тема и рефреенот му го запамтив!нем да ми кажеш дека Слаткарот го слушате и у Словенија :S ... the end of the world is near ..
Јас што зборам цело време дека кај нас субвенциите купуваат социјален мир а немаат развојна компонента во моите претходни мислења кажав зошто е тоа така. А до сега се потрошени околу 700 милионо евра за субвенции а резултати некој нема со 700 милиони евра се прави гасификација на цела македонија и се прави коридор 8 железница со тие пари. Скопје 2014 е заебанција во однос на овие пари.Не ми се веруе ова што го читам.. увоз на храна 672 милиони
А ние земјоделска држава
Чекај-чекај малку, па размисли за ова што си напишал.Мал буџет, мала администрација, 0 субвецнии, без Скопје 2014, кратење на пензии и плати, отпуштање на административци, без задолжување, приватизација, либерализациија и демонополизација и дерегулација. Ако се исполната овие услови Македонија ќе има раст од 10% како во Кина. Ќе има мал крах на почеток ама после ќе летне економијата турбо.
Постов ти држи вода ........... за 6 години скоро една милијарда евра за субвенции во земјоделието, а навистина ефектот=ЗЕРО ........ уствари субвенциите за земјоделците се социјална помош за земјоделците ......... развој=ЗЕРО !Јас што зборам цело време дека кај нас субвенциите купуваат социјален мир а немаат развојна компонента во моите претходни мислења кажав зошто е тоа така. А до сега се потрошени околу 700 милионо евра за субвенции а резултати некој нема со 700 милиони евра се прави гасификација на цела македонија и се прави коридор 8 железница со тие пари. Скопје 2014 е заебанција во однос на овие пари.
Апсолутно се сложувам буџетски кратења сега не се најпаметна работа. Може кензијанство да се употребува за време на криза и да се пумпаат буџетски дефицити и да се оди со виски капитални инвестиции ама после се да се врати и одплати долгот со рестриктивна буџетска политика. А владава сега крати на капитални инвестиции а пумпа социјалистички глупости. Големиот буџет е смрт за Македонската економија и го убива растот во време на експанзија. Ама тоа е тоа и Вмроовциев се служат со комуњарски трикови да добијат избори тоа е недостаток на основна економска едукација и секави будали ги лажат со субвенции, минимални плати и пензии, државна работа и останати социјалистички бомбончиња.Тоа е еден од најбрзите начини Македонија на среден рок да почне да има стапки на раст од над 7% но тој што ке го направи ова во Македониај ке ги изгуби следните избори и тоа убедливо и јас имам размислувано често што би направил ако сум јас премиер, но мислам дека кензијанската политика во време на криза да се инвестира во капитални инвестиции коридор 8, гасификациа автопати и сл е подобра варијанта, а ти тоа што го предлагаш на хајек тероријата државата што помалку да се меша и да троши е сепак политика кога нема криза кога светската економиај расте да ја сум за хајек ама во време на растови не во светска криза.
Без субвенции ќе биде ем 50% помало производство, ем милијарда минимум увоз.. ем намалена потрошувачка на гориво/препарати/делови итн.. ем еден куп нови невработени, ем партијата што ќе ги укине ќе изгуби пратеници/гласачи па и избори.Не ми се веруе ова што го читам.. увоз на храна 672 милиони
А ние земјоделска држава
Кина?Ако се исполната овие услови Македонија ќе има раст од 10% како во Кина. Ќе има мал крах на почеток ама после ќе летне економијата турбо.
Абе јас сум економски и финансиски писмен како и некој други ама иди тоа објасни му го ова на земјоделецот ќе те убие ама тоа кај нас сите станаа експерти и економисти затоа економијава ние е на ова ниво.Постов ти држи вода ........... за 6 години скоро една милијарда евра за субвенции во земјоделието, а навистина ефектот=ЗЕРО ........ уствари субвенциите за земјоделците се социјална помош за земјоделците ......... развој=ЗЕРО !
Што е подобро да се фрлаат пари во воздух или партијата да ги изгуби изборите?Без субвенции ќе биде ем 50% помало производство, ем милијарда минимум увоз.. ем намалена потрошувачка на гориво/препарати/делови итн.. ем еден куп нови невработени, ем партијата што ќе ги укине ќе изгуби пратеници/гласачи па и избори.
Зависи за кого прашуваш, ако е за партијата побитно им е да фрлаат пари во “воздух“ иако според мене воопшто не се во воздух тие пари кажав зошто погоре. И да не им смета што се ставаат во Скопје а им сметаат субвенциите за земјоделците ..Што е подобро да се фрлаат пари во воздух или партијата да ги изгуби изборите?