- Член од
- 26 февруари 2016
- Мислења
- 5.419
- Поени од реакции
- 13.591
Ме изненади што ми цитираше мислење дадено пред цел месец и кусур, а веќе горе-доле имам одговорено на овие прашања. Али ок...Под диктатура во денешните западни „демократски“ општества се подразбираат сите режими кои се спротиставуваат на западните гледишта. Па така излегува дека и власти со огромни рејтинзи кај народот, да бидат интерпретирани како диктатури и све тоа со терминолошка манипулација, на која очигледно паѓаат многу луѓе попут тебе. Све со цел да се прикажат во лошо светло луѓето кои имаат поинакво гледиште на работите од западните „демократи“.
Прво и основно како тоа Унгарија е контролирана демократија? Кои параметри се показатели дека една држава е контролирана демократија? Што уствари значи контролирана демократија? Кој и како ја контролира? Па Орбан има огромна подршка од народот во Унгарија, каква што нема ниедна „демократска“ власт која е склона да го критикува владеењето на Орбан.
По се изгледа, западниот свет ги дели владите на демократски и борци за светската демократија попут Саудиска Арабија, Турција, Германија, САД, ИСИС и др. и диктатури попут Русија, Белорусија, Унгарија, Сирија..
Контролирана демократија е еден вид модерна диктатура. Навидум во земјата нема диктатура, но всушност сите аспекти на општеството се контролирани од една личност или од една политичка партија. Изборите се само привидно демократски, медиумите се строго контролирани, сите што не мислат како владејачката опција се прогласуваат за предавници, владетелите лажно се претставуваат како национални херои, опозиционерите се шиканирани и понекогаш прогонувани. Ете тоа е контролирана демократија.
Тоа што некој имал или немал поддршка нема врска со политичкиот систем. И Садам Хусеин имал голема поддршка, па и Хитлер, па ни едниот ни другиот не биле демократи. Всушност, сите диктатори во одреден период имале масовна поддршка од својот народ.
Последниот дел од постот не само што не ти држи вода, туку е и спротивен од се’ што јас напишав. Каква демократија во Саудиска Арабија и Турција?!? Па јас веќе пишав дека тоа се диктатури, дури Турција ја наведов како таква уште во првиот мој пост на темава. А и за вторава група земји што си ја пишал... Ајде разбирам дека си фан на Русија, ама како можеш да тврдиш дека Белорусија или Сирија не се диктатури, кога тоа е општо познат факт за кој никој не дискутира...