Википедија: Ajvar, or Serbian Caviar

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
Србите си го присвоија ајварот.
Сите нешто македонско си присвојуваат -од историја до култура, обележја...ништо чудно. Чудно е што нашиве не покушаваат да присвојат ништо од другите соседи. Може на пример да ставиме заштита на чварките.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Македонија ја почна битката за брендирање на домашните традиционални и препознатливи производи. Првиот сертификат за заштита на географското потекло е за македонскиот ајвар.
Специјална комисија составена од стручни лица од Факултетот за земјоделски науки и храна, од Технолошкиот факултет и од претставници на преработувачите, на сите заинтересирани ќе им ја дава унифицираната рецептура по која ќе се произведува македонскиот ајвар.

„Сите оние производители кои ќе се пријават да го произведуваат овој македонски ајвар ќе добијат можност на своите етикети да го имаат написот „Македонски ајвар“, со тоа што ќе се гарантира квалитетот на тој производ“, изјави Ацо Спасеновски, министер за земјоделство.

За фирмите брендирањето ќе биде бесплатно, а со гарантираниот квалитет се очекуваат и повисоки продажни цени.
Заштитата засега е за домашниот пазар, за извоз ќе се прават билатерални договори со земјите каде се извезува македонскиот ајвар, а во земјите од Европската Унија има регулатива за заштита на производите.
Следно на ред е заштитата на географското потекло на галичкиот кашкавал, македонското бело меко овчо сирење, беровското сирење, струмичката мастика, кавадаречката ж'та, бучимскиот кромид, тетовското гравче, кочанскиот ориз и овчеполскиот мед.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=4&tabid=1&EditionID=1386&ArticleID=90114

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Абе ние па да не ги имзмисливме случајно коа одевме на борби со Аце до Индија :Р Сигурно се правел во цел овој простори србија, црна гора, македонјиа, хрватска.
Па само Срвите да не го измислија..или само Словенците,па да си го брендираат како свој..ебате

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Па само Срвите да не го измислија..или само Словенците,па да си го брендираат како свој..ебате
Брендирање и објавување на википедиа се два различита поима. Мора ли да има толку глуп човек ко тебе што се нарекува македонец и нон стоп плаче ко пичка. У овој момент сега ти можеш да пишеш како се производи ајвар у Македонија да го објавиш на Википедија и веруј ми дека никој у Србија нема да се оптеретува. Што си толку глуп пичка ли му материна. Додавката Српски Кавијар е клучен во текстот и стварно не ми се верува колку глуп народ има у државава.

Велко камионџијана

Кенгur Lavoви гроup
Член од
20 март 2009
Мислења
379
Поени од реакции
98
Ајварот како производ со името “ајвар“ е веќе “присвоен“.
Словените мислам го патентираа производот под име ајвар.
Затоа нашено “лутенка“ ќе се вика ебате :D Шо нема благе везе со ајвар.
Мислам дека Словените ги победија Визиготите во битка за Ајварот.

Инаку, што фајде од википедија, кога веќе е Ајвер на продажни места.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Брендирање и објавување на википедиа се два различита поима. Мора ли да има толку глуп човек ко тебе што се нарекува македонец и нон стоп плаче ко пичка. У овој момент сега ти можеш да пишеш како се производи ајвар у Македонија да го објавиш на Википедија и веруј ми дека никој у Србија нема да се оптеретува. Што си толку глуп пичка ли му материна. Додавката Српски Кавијар е клучен во текстот и стварно не ми се верува колку глуп народ има у државава.
Мили Милојко,ај види како е темата..

значи не се збори за брендирање него за Википедија и тоа што е напишано (нека ме исправи авторот ако грешам) , а и Србите не би се замарале..ахахх ,нешто тука не ми штима.. вие сте родени провокатори ;)

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123

Нема за што друго да се збори, остај ги :wink:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Мили Милојко,ај види како е темата..

значи не се збори за брендирање него за Википедија и тоа што е напишано (нека ме исправи авторот ако грешам) , а и Србите не би се замарале..ахахх ,нешто тука не ми штима.. вие сте родени провокатори ;)

Па и у Србија ајвар се нарекува ајвар. Кој и да го брендира е погрешно. Нит е Ајвар македонски нит е српски но во тие две земји највише се конзумира и производи. Колку тона Ајвар производи Македонија ?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
И ти и ја сме глупи..додека се караме ние чив е, Словенците си го брендираа..

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
И ти и ја сме глупи..додека се караме ние чив е, Словенците си го брендираа..
Види, кој пробал словенски ајвар никад нема да го купи. Оној кој ќе проба македонски или српски ајвар правен на традиционален начин веруј ми дека ќе се врати пак да купи. Така да змајчеки само серат а за кур не ги бива.

Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
Јас мислам дека веќе е време да ја нападнеме Србија. Ваков скандал е незамислив!
Не коментирај ако не допринесуваш во разговорот. Можеш за скопчаш кои се импликациите од тоа што оставаме некој друг да го промовира препознатлив македонски бренд како свој производ?

ајварот бе е исклучиво македонски рецепт...сигурен сум дека го правеле на балканов секаде каде што успева пипер, Но, кога знаеш дека правиш најдобар ајвар од најдобра, најсочна пиперка, ти ги одредуваш сите конотации во врска со производот.

Ајварот веќе се извезува, држи некаков пазар кој може да биде зголемен а со тоа македонскиот земјоделец да заработува подобро или уште поарно, да се прошират полињата за обработка на пипер. Win win situation. Ако оставиме некој друг да препишува придавки кои не ни одговараат во оваа трговска трка, тогаш можеме само да изгубиме. Замисли, трговец во Канада пробува ајвар, оди на Гугл, пишува ајвар и ете ти ја википедија- Српски Кавијар.

Од каде ќе бара ајвар за увоз трговецот? Ќе знае дека најдобриот ајварот е македонски?

Немаме нели ништо против србите што си го присвоиле ајварот...имаме против тоа што во државава сме организирани како говеда во магла.

Секој се бори да го подобри своето живеење. Нема врска што Милојко е Србин од Македонија...живела отаџбина, и од негов интерес е информациите за ајварот на интернет да бидат во најмала рака непристрасни...нека биде Македонски, Балкански, Турски, Српски... само не исклучиво српски.

Jas samo se cudam sto ke pravime koga nekoj .urov ke go prisvoi pa togas kako ke go vikame, ebate budalija, ovoj ova patentiral, drugiout nesto drugo i sve taka do beskraj, kaj odi bre svetov so vakvi glupavi zakoni.
охридмк, глуп си ко ќумбе за ајвар :helou:

--- надополнето ---

Само да додадам дека википедија е слободна енциклопедија и секој може да пише што сака за се и сешто :)
затоа википедија и не е некој доверлив извор :)
Не е доверлив извор ама е број 1 извор на интернет :nenene:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
За некои ствари Се другите виновни, но за ајварот, мастиката, виното...спијат нашиве 20 години.
Еве како е објаснето потеклото на ајварот на википедија на македонски
Ајвар (од тур. havyar, „солена икра“) е специјален вид на салата, направена од црвени пиперки. Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и веројатно води потекло од Македонија.
срамежливо претставување...веројатно, најверојатно, можеби...инаку турците османлии правеле и јаделе кавијар? Интересни факти у википедија :)

Обележје на еден регион каде се мешале култури, народи, цивилизации...кој може да каже каде точно "пукнала" првата кутлача ајвар? Јес да е македонско обележје, но потеклото...србите се препознатливи по чварци, крвавица...но не значи дека се само нивна измишљотина. Македонски ајвар, српски, ајвар...последнава деценија соседите албанци се повеќе прават ајвар... Се е ајвар на балканов, како најефтино макало :)

Википедија е доста интересен извор (со оглед на припадноста на македонските револуционери презентирани од бугарската википедија), и во еврејската кујна се користи ајвар...потекло балкан. Нашите "гоолеми пријатели израелците" за кои се загриживме над извештајот за алкаеда и учк у Македонија и "атентатите" врз израелски цели
http://books.google.com/books?id=ojc4Uker_V0C&pg=PA9&lpg=PA9&dq=Encyclopedia+ajvar&source=bl&ots=NNoJDwMMcE&sig=poh80pJKZ_kk8FxiMXM_8UbEHWU&hl=mk&ei=0rrmTP-ZM5GWswbKn-GcCw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CDIQ6AEwBA#v=onepage&q=ajvar&f=false
Само не знам колку им држи дека турците го "измислиле" и донеле...пред нив изгледа балканот гладувал. Немало пита, немало, ајвар, кафе, чај...од нивните шатори у пустелијана :pos: да не беа турците, ќе си останевме и без доволно зборови :)
Секој гледа да присвои, наше е да си го заштитиме името -македонски ајвар, а ако сакаат србите или бугарите нека си заштитат име српски, бугарски.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ако е Српски ајварот тогаш шливовачата е наша бе.

Kajgana Shop

На врв Bottom