Вечниот живот како човечко достигнување

ION

Член од
27 јули 2011
Мислења
460
Поени од реакции
836
Донирањето надвор не е толку табу колку овде. За луѓе кои си имаат тешка и во сегашно време неизлечива болест разбирливо е да се јават за волонтери.Еве пример Волт Дизни (имал пари човекот ) направил некаков си прв чекор за нешто невообичаено. Сигурно има и некои други кои не се експонирани.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Донирањето надвор не е толку табу колку овде. За луѓе кои си имаат тешка и во сегашно време неизлечива болест разбирливо е да се јават за волонтери.Еве пример Волт Дизни (имал пари човекот ) направил некаков си прв чекор за нешто невообичаено. Сигурно има и некои други кои не се експонирани.
Еве јас сум размислувал на таа тема и според мене нема ништо лошо во донирање на органи после смрт. Јас би ги доирал моите. Но што ако тоа се злоупотреби, па кројат начин да ми го скратат животот а со тоа да дојдат до моите органи ? Има гадни луѓе.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.752
Поени од реакции
4.520
Друже ти можеби си паметен ама очигледно ти фали мудрост.
Можеби еден ден ќе ги сфатиш овие зборови сега што и да додадам ќе биде за џабе.
Толку од мене.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
живот ко робот НЕ. сакам да е*ам бре луѓе, ебати живот без е*авање :) а со е*авање и деца, и внуци и се со ред.
кој лезет ќе го видиш ако си ко конзерва? ДА, би бил попродуктивен, ама не е се' во тоа.
така да идејата за бесмртност или многуууууу долг живот ги поврзувам со вампирите или хајлендер.
фаворит ми се вампирите. ова второво ...... наградата не ми се свиѓа, ќе умрам !!!
ДА, би сакал да живеам едно 2-3000 години, ..... и да доживувам нови нешта. а верувам дека и после тие 3000, ќе се најде нешто ново и интересно.

Член од
22 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
186
Човекот, со целото негово совршенство е проколнат на ограничен и многу краток животен век. Џабе е генијалноста на нашите тела кога не траат долго. Големите умови немаат време да сјаат целосно затоа што по кратко време умираат. Замисли да беше жив Ајзенхауер, Менделеев или Ајнштајн во денешно време. Замисли што ќе можеа да постигнат со модерната технологија. Овој наш проблем е и извор на сите фрустрации. Луѓето брзаат секаде и за сешто затоа што немаат време. Тоа чувство на недостиг на време потекнува токму од ограничениот живот. Поврзано со тоа, сите знаеме дека брза кучка слепи кучиња раѓа, како што вика народот, па во тоа брзање и се прават најголемите грешки. Да не брзаа луѓето, ќе можеа далеку потрезвено да работат на своите идеи и ќе ги завршуваа далеку поквалитетно.

По филмовите гледаме митски суштества и ситуации каде што се зборува за бесмртност, и можам да речам со сигурност дека нема човек кој не посакал вечен живот. Дури и во најголемата измама во историјата на човештвото (религијата) се базира токму врз ветување на вечен живот. Затоа и е толку успешна. Најголемата слабост на човекот наводно ќе ја снема. Понуда која навидум е предобра. За жал, премногу добра за да биде вистинита.

И тогаш насабајле си читаме некое блогче дур се трезниме и пиеме кафе. Најнова новост - вградиле мозоче од жаба или глувче во робот. Со помош на мозочето роботот се движел и постапувал идентично на глувчето. Имал исти реакции на одредени стимули. Во друга вест гледаме читање на мозочните импулси и нивна интерпретација. Гледаме видео игри управувани со мислите. Гледаме протези вградени врз ампутирани екстремитети кои се управувани директно од мозокот. Па ми текна...

Зошто едноставно не го земеме човечкиот мозок и го сместиме во машина? Ионака целото битие на човекот е во мозокот. Сите други органи се тука за да го одржат мозокот во живот и да ги извршуваат неговите наредби. Ова не ни е ништо ново, веќе успеавме со мозоче од глувче, зошто не почнеме да тестираме со човек? Да, технологијата не е совршена но никогаш нема ни да се усоврши ако не почне да се практикува. Не стигнавме од запрежна кола до Бугати без претходно да поминат илјадници неуспешни и успешни тестови. Ако го сместиме мозокот во машина, ќе можеме да го одржуваме во живот далеку подолго од што може физичкото тело. Нема да бидеме подложни на болести, нема да трошиме ресурси и време за апсурдни работи како што е храната. Нема да има потреба да се движиме, машината може да биде статична. Ако веќе мора да се движиме, тоа ќе го правиме далеку поефикасно и побрзо. Сите работи кои ги правиме и кои ја уништуваат планетава, ќе ги снема. Најголем дел од слабостите на луѓето ќе ги снема. Интелигентните умови ќе имаат стотици, илјадници години за унапредување на човештвото. Со многу лоша ефикасност функционираме сега, на еден човек му треба 30-тина години образование за да може истото да го користи уште 30 години. Потоа веќе станува матор и бескорисен.

Вака тие 30 години образование ќе можат да се користат стотици години подоцна, стекнатото искуство во текот на годините нема да го снема за неколку децении. Сето тоа знаење ќе можеме да го искористиме за својата бесмртност да ја однесеме чекор понатаму - својата свест да ја внесеме во машина. Нема да има веќе потреба од органски мозок, последната слаба алка ќе ја снема. Нашата свест ќе може да живее неограничено време а во случај на катастрофа ќе може да се копира во друга машина. Ќе можеме да се прошириме низ вселената бидејќи радијацијата нема да ни штети. Тешките услови за живот на другите планети нема да имаат ефект врз нас. Одеднаш 500.000 светлосни години нема да биде проблем, ќе го имаме сето време на универзумот. Ова не е баш толку научна фантастика како што звучи, само треба некој да го скрши мразот и да почне да работи на случајот.

Јас лично и благодарам на религијата бидејќи таа е главниот причинител зошто е толку табу да се тестираат нови технологии врз луѓето. Фала ти религијо, што ми го ускратуваш вечниот живот и како замена ми нудиш илузија од истиот. Фала ти религијо што не му даваш на човештвото да просперира. Фала ти што поради твоите себични потреби со векови го држиш човекот во заложништво.

Автор: Јас
Извор: Мојот блог
Najprvo izvini za latinicava, takvi se uslovite.

Jas LICNO voospto ne se soglasuvam so tebe... Delovite vo bold, se onie spored mene vo koi najmnogu gresis. Pred se go imas zaboraveno na covekot kako del od prirodata, i negoviot bioloski kontekst. So napredokot na medicinata prosecniot zivoten vek na covekot, e recisi dupliran. Normalniot bioloski zivoten tek na covekot e okolu 50 godini, i normalno bi trebalo da zavrsi so krajot na reprodutivniot period. Prirodata go sozdala taka zivotinskiot svet, da ne ti objasnuvam sega prirodna selekcijai evolucija. Vo denesno vreme covekot zivee okolu 75 godini, i kako posledica na ova, se pojavuvat bolesti direktno povrzani so stareenjeto kako Alchajmer, Parkinson, bezbroj vidovi na rak. Kako so primetuvas pred se se bolesti koi go napagaat mozokot. Taka da ne se soglasuvam deka imame kratok zivoten vek.

Vtoriot bold, bi ti rekla deka ova e posledica na osstestvoto denes, i e licno tvoj izvor. Nikoj ne ti brani da zivees na farma, smireno...

Treto, prv pat slusam a i cisto se somnevam deka e navistina realizinano. Ne znam od kade ti e informacijata, ama jas za vakov ekperiment prv pat slusam i pokraj toa sto rabitam tokmu vo takov istrazuvacki domen.

Cetvrtiot bold, mozokot e del od celinata, vo potlolna zavisnost od srceto, a pred se immuniot sistem. Veruvaj mi i pred tebe dosta naucnici vo minatoto se imaat obideno da go odvojat mozokot od teloto. Koga bi bilo vozmozno, verojatno nevrologijata bi bila mnogu ponapred od ona sto e denes, i mi znaele mnogu poveke za funkcioniranjeto na mozokot.

Sestiot bold i sedmiot , e nesto so verojatno e najbesmisleno... Bi ti posovetuvala da dzirnis malku wikipedia... Ili samo zaprasaj se kako funkcionira mozokot, zosto ima potreba od immun sistem, i zosto voopsto se hranime.
Bonus: Mozokot e sostaven od kletki, koi za da gi izvrsuvaat svoite funkcii imaat potreba od energija!

Delot so dvizenjeto, voosto ne te sfativ... pa kako bi primal informacii, kako bi ucel novi raboti, kako bi videl novi raboti... sto bi go poteknalo razmisluvanjeto?

Religijata nema nisto povrzano so napredokot... Anjstajn bil vernik, a zarem ne e eden od najgolemite umovi? A od druga stana, vo denesto vreme, vo krugot na naucnicite, mal e brojot na vernicite.

I za kraj, sto bi bila celta? Za sto bi ziveel? Za sto bi se trudel da go sfatis svetot, i sekoj del od nego? Zosto bi sakal da ja razberes kako nastanuva svetlinata, koga ke bi mozel da ja vidis? Zosto bi znael kako zivee cveketo, koga ne bi mozel da go pomirisas? I za sto bi sozdaval nesto, koga ne bi imalo koj ga go nasledi.
--- надополнето: 4 јануари 2013 во 03:25 ---
ION
Не бре човек, какво насилство какви бакрачи. Говорам исклучиво за волонтери. Немаш појма колку корисно би било да има и мртви мозоци прво за експериментирање, а потоа и живи. Пример луѓе кои се во кома, луѓе кои патат од терминални болести и имаат 3-4 месеци живот.. Може не сите, ама некои од нив би се согласиле да го донираат своето тело за вакви истражувања. Да не ги заборавиме и луѓето кои решиле да извршат самоубиство. Не знам во која европска држава беше, ама дозволено било помагање при самоубиство, за истото да биде безболно. Кога овие луѓе решиле да си го завршат животот, зошто да не се искористи нивното тело? Може да бидат ставени во хемиска кома и експериментите да се извршат непосредно пред нивната смрт.

Начини има милион, и најголем дел од нив се етички. Само треба да се ослободиме од тие пранги на средниот век и да сфатиме дека тоа веќе не е табу туку можност да се подобриме себеси.

Ima tonovi mrtvi mozoci, dostapni za istrazuvanje... Ali ne mozes da istrazuvas mnogu na mrtvi mozoci. Edostavno nema sto da istrazuvas... Za sreka, tuka se gluvcinjata. I nasiot i nivniot mozok e izgraden od kletki, koi sto funkcionitaat na dosta slicen nacin. Ona za sto ti trebaat covcki mozoci e na proba na novi lekovi.. Znaci ti trebaat luge, a ne samo mozok.

Inaku mislis na eutanazija, pomos pri smrt. Vo evropa e dozvolena samo vo Svajcarija, i se raboti za smrt vo dostoinstvo, za luge koi patat od teski bolesti, so strasni bolki vo koi nitu morfiumot ne pomaga. Ne se raboti za luge, koi se malku depresivni, pa resile da se samoubijat.

Ч

Чај

Гостин
Човекот, со целото негово совршенство е проколнат на ограничен и многу краток животен век. Џабе е генијалноста на нашите тела кога не траат долго. Големите умови немаат време да сјаат целосно затоа што по кратко време умираат. Замисли да беше жив Ајзенхауер, Менделеев или Ајнштајн во денешно време. Замисли што ќе можеа да постигнат со модерната технологија.
Баш и немаше да постигнат. Да го вратиме назад времето низ историјата, ако Тесла успеал да ја открие полезноста од струјата, не значи дека истиот би успеал да направи електрични апарати. Секој ум ја има својата намена во времето во кое егзистира, просторот, и причината да егзистира.
Во превод, тоа е исто како да кажеш дека не требало да го фрлиш твојот Nokia 3310, и после 15 години би постанал Nokia Lumia.
Nokia 3310 го обележа своето време, и вредеше за тоа време. Денес е само екстремно тежок џебен експонат. Но сигурно била причината да се стигне до некои понови модели и нови изуми,заради што истите ги немала претходно Nokia3310.

Ако го сместиме мозокот во машина, ќе можеме да го одржуваме во живот далеку подолго од што може физичкото тело. Нема да бидеме подложни на болести, нема да трошиме ресурси и време за апсурдни работи како што е храната.
Храната денес можеби изгледа и како најмал проблем за егзистенција на човечкиот род, но верувај,дека таа била која го натерала човекот да постане човек.
Ако ја имал на дофат цело време од неговото постоење, тешко дека ќе достигневме и некое мини-еволутивно ниво до денеска.
Недостигот на храна,те прави да размислиш како да стигниш до храна. Кога би го хранел твојот стомак постојано, не би имал потреба да размислиш воопшто за нешто друго.Денес она што го движи човештвото во еволутивен напредок не е храната,затоа што во секој период од годината изобилува со секаков вид на храна, денес замената на тоа е парите и можностите кои се нудат со нив. Било да е електронски направи,автомобили, луксузен дом, битно функционира да човекот седни и размисли како до пари,а со тие пари до желбата што ја замислил. Мини ново-опшествена еволуција.

Вака тие 30 години образование ќе можат да се користат стотици години подоцна, стекнатото искуство во текот на годините нема да го снема за неколку децении. Сето тоа знаење ќе можеме да го искористиме за својата бесмртност да ја однесеме чекор понатаму - својата свест да ја внесеме во машина.
Баш и не би се користеле тие 30 години образование. Ако зборуваме за математика, 2 + 2 секогаш ќе бидат 4. Ако зборуваме за лично искуство,постојано се надоградува и заменува со претходното.Што корист имаш ти сега што знаеш да работиш со Nokia 3310? Верувам користиш посовремен мобилен телефон. Знаењето да се работи на Nokia 3310 не би ти користело во идиниа, само ти служело како отскочна даска т.е стекнување основа за понатаму да знаеш да работиш со малку посовремен телефон. Во животот битно е искуството.Информациите што протекуваат низ човечкиот мозок и сакаме да ги запамтиме се нарекуваат ИСТОРИЈА.

Јас лично и благодарам на религијата бидејќи таа е главниот причинител зошто е толку табу да се тестираат нови технологии врз луѓето. Фала ти религијо, што ми го ускратуваш вечниот живот и како замена ми нудиш илузија од истиот. Фала ти религијо што не му даваш на човештвото да просперира. Фала ти што поради твоите себични потреби со векови го држиш човекот во заложништво.

Не мислам дека целиот проблем е до религијата туку до нејзините слепи припадници. Ножот е доста корисен ако знаеш да ракуваш со него, но и неговиот сопственик може да го расечи. Во секој случај, интересна и доста Sci-fi замисла. За вакво размислување треба да си човек-машина со крајно потиснати емоции.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Човекот, со целото негово совршенство е проколнат на ограничен и многу краток животен век. Џабе е генијалноста на нашите тела кога не траат долго. Големите умови немаат време да сјаат целосно затоа што по кратко време умираат. Замисли да беше жив Ајзенхауер, Менделеев или Ајнштајн во денешно време. Замисли што ќе можеа да постигнат со модерната технологија. Овој наш проблем е и извор на сите фрустрации. Луѓето брзаат секаде и за сешто затоа што немаат време. Тоа чувство на недостиг на време потекнува токму од ограничениот живот. Поврзано со тоа, сите знаеме дека брза кучка слепи кучиња раѓа, како што вика народот, па во тоа брзање и се прават најголемите грешки. Да не брзаа луѓето, ќе можеа далеку потрезвено да работат на своите идеи и ќе ги завршуваа далеку поквалитетно.

По филмовите гледаме митски суштества и ситуации каде што се зборува за бесмртност, и можам да речам со сигурност дека нема човек кој не посакал вечен живот. Дури и во најголемата измама во историјата на човештвото (религијата) се базира токму врз ветување на вечен живот. Затоа и е толку успешна. Најголемата слабост на човекот наводно ќе ја снема. Понуда која навидум е предобра. За жал, премногу добра за да биде вистинита.

И тогаш насабајле си читаме некое блогче дур се трезниме и пиеме кафе. Најнова новост - вградиле мозоче од жаба или глувче во робот. Со помош на мозочето роботот се движел и постапувал идентично на глувчето. Имал исти реакции на одредени стимули. Во друга вест гледаме читање на мозочните импулси и нивна интерпретација. Гледаме видео игри управувани со мислите. Гледаме протези вградени врз ампутирани екстремитети кои се управувани директно од мозокот. Па ми текна...

Зошто едноставно не го земеме човечкиот мозок и го сместиме во машина? Ионака целото битие на човекот е во мозокот. Сите други органи се тука за да го одржат мозокот во живот и да ги извршуваат неговите наредби. Ова не ни е ништо ново, веќе успеавме со мозоче од глувче, зошто не почнеме да тестираме со човек? Да, технологијата не е совршена но никогаш нема ни да се усоврши ако не почне да се практикува. Не стигнавме од запрежна кола до Бугати без претходно да поминат илјадници неуспешни и успешни тестови. Ако го сместиме мозокот во машина, ќе можеме да го одржуваме во живот далеку подолго од што може физичкото тело. Нема да бидеме подложни на болести, нема да трошиме ресурси и време за апсурдни работи како што е храната. Нема да има потреба да се движиме, машината може да биде статична. Ако веќе мора да се движиме, тоа ќе го правиме далеку поефикасно и побрзо. Сите работи кои ги правиме и кои ја уништуваат планетава, ќе ги снема. Најголем дел од слабостите на луѓето ќе ги снема. Интелигентните умови ќе имаат стотици, илјадници години за унапредување на човештвото. Со многу лоша ефикасност функционираме сега, на еден човек му треба 30-тина години образование за да може истото да го користи уште 30 години. Потоа веќе станува матор и бескорисен.

Вака тие 30 години образование ќе можат да се користат стотици години подоцна, стекнатото искуство во текот на годините нема да го снема за неколку децении. Сето тоа знаење ќе можеме да го искористиме за својата бесмртност да ја однесеме чекор понатаму - својата свест да ја внесеме во машина. Нема да има веќе потреба од органски мозок, последната слаба алка ќе ја снема. Нашата свест ќе може да живее неограничено време а во случај на катастрофа ќе може да се копира во друга машина. Ќе можеме да се прошириме низ вселената бидејќи радијацијата нема да ни штети. Тешките услови за живот на другите планети нема да имаат ефект врз нас. Одеднаш 500.000 светлосни години нема да биде проблем, ќе го имаме сето време на универзумот. Ова не е баш толку научна фантастика како што звучи, само треба некој да го скрши мразот и да почне да работи на случајот.

Дај ми линк од твојот блог...

Он топик: Вечен живот...Па досадно ќе ти стане бе брат, што ќе правиш за сето тоа време? Ај можеби пола ќе го поминеш во корисни работи, ама другата половина? Јес дека сум за можност да се продолжи животниот век на човекот пример на 200-300 години, ама вечен живот не ми изгледа баш како добра пракса. Што знам, не сум размислувал баш сериозно на оваа тема.

Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417

Член од
26 јуни 2012
Мислења
167
Поени од реакции
135
За вакво размислување треба да си човек-машина со крајно потиснати емоции.
Одамна го знам братов.
Некој конечно го опишал.

Онака чисто офтопик, оти темата е бесмислена сама по себе, со целите и дрвењето на научни ствари кои секако завршуваат у библиотека. И на хејтање религија.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Одамна го знам братов.
Некој конечно го опишал.

Онака чисто офтопик, оти темата е бесмислена сама по себе, со целите и дрвењето на научни ствари кои секако завршуваат у библиотека. И на хејтање религија.
Aах детуле неухрането.. Си ме читал по интернет и одма си мислиш дека знаеш се за мене :)
Знаеш, не се сите како тебе - исти и во живо и на интернет. Јас сум шоумен, лебот го печалам давајќи им го на луѓето она што сакаат да го видат и слушнат. На прстите од една рака можеш да ги преброиш луѓето што ме знаат лично, а ти не си еден од нив. Ти рипа тулето чим видиш некој успешен што нашол начин да заработува без лопата и одма кроиш планови како да го дискредираш, како да го симнеш на твое ниво. Неприфатлива ти е идејата да има некој посупериорен од тебе. Во твојот мал свет сакаш да си ти алфа и омега но си шокиран кога ќе дојде некој и ќе ти го урне сонот, онака пред очи. Прифати го веќе еднаш фактот дека ти си само ситна риба. Не се обидувај да пливаш меѓу крупните, кај и да е некој ќе те лапне. Причината на твоето постоење е да бидеш статистика, ништо повеќе.

Сето ова на страна, ти си всушност момче со многу голем психички проблем. Немој да ми веруваш на ова ако не сакаш, ама времето ќе покаже, а тогаш сети се на моите зборови. Знам и повеќе од доволно за тебе, дури и некои работи кои ти самиот не ги знаеш. Како на пример дека врската не ти е баш така розова како што мислиш. Можеби би било подобро да провериш некои работи наместо слепо да веруваш, се некако ми се чини дека не ги чувствуваш роговите кои ги носиш. Ама ај...

Благодарност до дечкото што ми го кажа твоето име и што ме потсети кој си. Без неговата помош немаше појма да имам со кого разговарам.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Абе јас ти кажав што ти кажав, а тебе ако вистината те боли премногу па сакаш да живееш во илузија, игнорирај ја, твое право си е тоа.

Инаку малце да не си ги згрешил половите? Јас сум хомо и немам партнер, но и кога ќе го имам, тоа нема да биде девојка.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Still no idea what you're talking about. Девојка во интимниот живот нит сум имал нит ме привлекуваат, но ти секако не знаеш ништо за мојот интимен живот, само за јавниот - во кој сум сосема друга личност.

Cannabinoid

Cannabinologist, MMD
Член од
18 јануари 2008
Мислења
597
Поени од реакции
466
Во генетскиот код е програмирано регенерацијата на ткивото да запира со тек на годините, и така телото вклучително и мозокот да умре.
Нормално и пожелно е да се умре за да се остави место за другите помлади единки да живеат. Така функционира био светот на планетава, преку природна селекција и еволуција. Без смрт никогаш човекот не би еволуирал во подобрена верзија :)

А од друга страна што ќе правиш со бесконечноста. Тогаш универзумот би ти станал затвор бидејќи би го прошетал цел универзум пешки пет пати...и ќе се почуствуваш клаустрофобично.
Се надевам не си дедо од 90 години па сега го броиш секој миг и го очекуваш крајот :) се надевам дека здравјето ве служи добро.
Тогаш зошто имате толкава желба за вечен живот.
Ако ти е за науката, не се плаши, таа успеа да си обезбеди вечност преку научните институции. Па така еден научник работи и твори и се тоа останува снимено во институцијата, научникот умира а неговата работа ја продолжува неговиот асистент....и така натаму.
А зашто да нема место и за идните млади, и за младите родени поодамна кои ја откриле бесмртноста? Тогаш би имале две групи на млади: млади со 30ина години, и млади со 250ина години. Кој пресудува која група на млади ќе умре а која да го продолжи човечкиот род? Зашто мора некој да оди а друг да останува? Јас лично сум за: и волкот сит и овците на број. :)

Да расчистиме нешто: јас не барам бесконечен живот, туку можност да живеам до кога ми се живее. Сакам сам да одредам дали ќе живеам 90, 1090 или 530000 години. Да не биде на 5-иот роденден на син ти, тебе рак или некоја друга болест да се раздели од него! Ако првично се решам за 1000 год. живот, а на пола пат се премислам, тогаш тоа сакам да е мој избор. Пример сум го видел пола универзум, сум рекол доста е ,нема веќе ништо за гледање и среќен си „заминувам од светов“на 500 год. Which ain't bad at all.

За до 90 год. - имам уште 60-ина год., но еве на 90 планирам да бидам во иста или уште подобра физичка и психичка состојба од денешнава. :)

Денешните сфаќања дека личноста и по физичката смрт продолжува да живее преку своите дела, во сеќавањата на другите или преку оставање потомство, се токму поради нашата неспособност да се најде лек за смртта (а истиот се бара од поодамна trust me). Тука би ја спомнал алхемијата за чиишто цели верувам нема потреба да те потсетувам. :гик:

П.С. Заборавив на глувчињава: Old Mice "Cheat Death" with New Breakthrough from Harvard Medical School!!! :свиркам:

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Не мора да биде така. Ако го изолираме мозокот како единствен орган на кој му е потребна нега, ќе можеме драматично да ја подобриме неговата ефикасност. Сигурен сум дека си слушнал за медузите кои се регенерираат и можат да живеат практично неограничено. Кога само на мозокот сме фокусирани, сигурен сум дека можеме овој ген да го примениме на мозочното ткиво.

Во моментов проблемот е што човекот е комплицирана машинерија, ако го примениш генот на мозокот нешто друго може да потфрли, на пример срцето и имаме game over. Колку повеќе делови има, толку поголеми се шансите за пропаст. Земи го чеканот на пример. Тој е едноставна направа, нема многу делови и нема што да се расипе во него. Целта му е да кова шајки. Од друга страна имаш комплицирани пневматски чекани кои далеку побрзо се расипуваат.

Затоа ако ги отстраниме непотребните компликации, истовремено ќе ги елиминираме потенцијалните причинители за неуспех. Полесно е да решиш еден проблем од што 100. Полесно е да се концентрираш на болен мозок отколку болен мозок со болно срце, болни бубрези, болни бели дробови и така натаму.
Читав во изинативе денови во некои теми дека колку повеќе го вежбаш мозокот толку подобар станува без разлика на староста .. така да за неколку стотици години доколку може да се оствари овој проект или што чудо е ... би имале луѓе со надпросечна интелегенција :) :)

Kajgana Shop

На врв Bottom