Ветеринарно катче

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Да се надоврзам, 2 недели по ставањето на ампулата се чешаше исто ко и пред неа. Отидов до пет шопот и ми рече човекот да го донесам мачорот таму, кога го однесов му стави пак али незнам што (не ми текна да го прашам), беше во поголемо шишенце.. и еве после 4 дена уште се чеша.
Има долго крзно мачоров, башка и скоро цел е црно/кафеав па нема шанси да ги видам болвите, кај што има малце бело барав али не најдов ништо.

Иначе го хранам со конзерви Миљор Гато, и скоро секој ден му давам по малце кисело млеко, домашно, го прави мајка ми од свежо млеко. Нема пролив, тврда му е столицата.

Можно е некоја иритација на кожата да е?
Да, можно е да е алегрија, провери и дали на кожата има некое црвенило таму каде што се чеша. Ако мислиш дека сега има болви нафлитај го со неопетроид. И ако ампулите не ти вршат работа побарај каишка.

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Да, можно е да е алегрија, провери и дали на кожата има некое црвенило таму каде што се чеша. Ако мислиш дека сега има болви нафлитај го со неопетроид. И ако ампулите не ти вршат работа побарај каишка.
Колку што можам да видам, нема црвенило..ќе видам со каиш следно :)
Иначе да не има нешто проблем што прими за 2 недели 2 пати ампула?

Член од
3 мај 2013
Мислења
20
Поени од реакции
3
Дали може да му ставам на моето куче (старо 3 месеци) ампула ?

Член од
27 јули 2013
Мислења
2
Поени од реакции
2
Ke ve molam za pomos dokolku nekoj znae da mi odgovori sto go boli moeto kuce,vo posledno vreme kvici i odi taka zabrzano kaj sto mu e legloto ,vsusnost se dvizi natamu navamu vo mesto bez razlika na periodot vo docni casovi ,pa preku den cesto se slucuva a i se jade na grbot ,mislam premnogu se grize so zabite i si pravi rani pri sto jas moram da mu gi lecam potoa a porano ne bese takov si lezese i ne viese a sega na mometi vie, pa taka koga ke lezi i kivka zalno kako nesto da go boli ,drugo sega za sega nemam primeteno nesto,dokolku ke primetam ke pisam

Член од
16 јануари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
43
Ke ve molam za pomos dokolku nekoj znae da mi odgovori sto go boli moeto kuce,vo posledno vreme kvici i odi taka zabrzano kaj sto mu e legloto ,vsusnost se dvizi natamu navamu vo mesto bez razlika na periodot vo docni casovi ,pa preku den cesto se slucuva a i se jade na grbot ,mislam premnogu se grize so zabite i si pravi rani pri sto jas moram da mu gi lecam potoa a porano ne bese takov si lezese i ne viese a sega na mometi vie, pa taka koga ke lezi i kivka zalno kako nesto da go boli ,drugo sega za sega nemam primeteno nesto,dokolku ke primetam ke pisam
Го гледаш тоа со денови и прашуваш на форум,мислам ок е да прашаш за мислење плус,ама кучето не ти е во ред,си прави рани,не чекај носи го на ветеринар.Од тука никој сигурно не може да ти каже,може само да се даде претпоставка,или да разговараме на темата откако ќе го однесеш на ветеринар.

Член од
27 јули 2013
Мислења
2
Поени од реакции
2
zaboraviv da spomnam deka go imam noseno na veterinar i mi dadoa edna tecnost vi malo sisence ne znam kako se vikase da se rastvora vo voda i da se prska za ranite drugo ama bas nisto nemi kazaa i toa ne mi pomogna mnogu

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
zaboraviv da spomnam deka go imam noseno na veterinar i mi dadoa edna tecnost vi malo sisence ne znam kako se vikase da se rastvora vo voda i da se prska za ranite drugo ama bas nisto nemi kazaa i toa ne mi pomogna mnogu
Ти дале Етиол. Еден шприц се раствара во мин. 5 литри, макс. 10 литри вода. Е сега, не се прска, туку од како ќе го избањаш кучето, на сеуште мокро крзно, ќе го посипеш со растворот и ќе го оставиш на него, без да го плакнеш, само ќе припазиш да не се лиже ( на цело тело, не само на раните). Малку непријатно ќе ти мириса, али ќе испари за брзо време. Ако има места на кои конкретно се чеша и прави рани, ќе купиш белогент маст и ќе му ставаш трипати дневно. Тоа е антибиотска крема, баш за вакви случаеви. После пола саат од нанесување на оваа крема, на местата, ќе мачкаш и канестен маст. За две до 3 недели, кутрето ќе ти биде ок.
--- надополнето: 28 јули 2013 во 01:55 ---
Го гледаш тоа со денови и прашуваш на форум,мислам ок е да прашаш за мислење плус,ама кучето не ти е во ред,си прави рани,не чекај носи го на ветеринар.Од тука никој сигурно не може да ти каже,може само да се даде претпоставка,или да разговараме на темата откако ќе го однесеш на ветеринар.
Не какајте бре луѓе, не е ситуација отруено или изгазено, обичен лишај или паразит е. Не е дека животот му е во опасност. Оваа појава не верувам дека некој што чувал куче не ја доживеал. Секој имал проблеми, што е од муви, што е од алергии... а се третира просто и едноставно.

Член од
16 јануари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
43
Ти дале Етиол. Еден шприц се раствара во мин. 5 литри, макс. 10 литри вода. Е сега, не се прска, туку од како ќе го избањаш кучето, на сеуште мокро крзно, ќе го посипеш со растворот и ќе го оставиш на него, без да го плакнеш, само ќе припазиш да не се лиже ( на цело тело, не само на раните). Малку непријатно ќе ти мириса, али ќе испари за брзо време. Ако има места на кои конкретно се чеша и прави рани, ќе купиш белогент маст и ќе му ставаш трипати дневно. Тоа е антибиотска крема, баш за вакви случаеви. После пола саат од нанесување на оваа крема, на местата, ќе мачкаш и канестен маст. За две до 3 недели, кутрето ќе ти биде ок.
--- надополнето: 28 јули 2013 во 01:55 ---

Не какајте бре луѓе, не е ситуација отруено или изгазено, обичен лишај или паразит е. Не е дека животот му е во опасност. Оваа појава не верувам дека некој што чувал куче не ја доживеал. Секој имал проблеми, што е од муви, што е од алергии... а се третира просто и едноставно.
Не какаме,туку прочитај го постот,не зборам за лишаите,туку кажува дека кучето квичи,дека се тетерави оди лево десно дека само гледа да легне.Тоа е веќе друго а лишаите се посебна приказна,она или он објасни како да се губи кучето како да не знае кај оди и затоа пишав така.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Мачето ми се породи пред 3 месеци и од тогаш многу често јадеше, што е логично за маче што треба да храни повеќе мачиња. Е сега деновиве некако многу малку јаде, пред некој ден повраќаше и делува бајаги ослабено. Дали тоа е последица на тоа што повеќе нема потреба толку да се храни, или пак можно е нешто да е разболено?

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Мачето ми се породи пред 3 месеци и од тогаш многу често јадеше, што е логично за маче што треба да храни повеќе мачиња. Е сега деновиве некако многу малку јаде, пред некој ден повраќаше и делува бајаги ослабено. Дали тоа е последица на тоа што повеќе нема потреба толку да се храни, или пак можно е нешто да е разболено?
А може и да му е само топло.Беше на ветеринар?

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
А може и да му е само топло.Беше на ветеринар?
Не, денеска е многу подобро, уште е слабичко али не е толку депресивно, ако се подобри мислам дека нема да има потреба.

Член од
6 август 2008
Мислења
46
Поени од реакции
21
Не му давај млеко. Имаат пролив од млеко. Пробај да му изматиш белка од јајце со малку шеќер, во миксер или блендер, али само белка. И дај му го да го испие. Ќе му го смири желудникот од повраќање. Ако тоа не го смири, купи медицински јаглен и дај му го тоа, тоа мора да го смири. Прашај само во аптека во однос на килажата колку треба да му дадеш. АКо и тоа не го натера да јаде, носи го на инфузии додека да се опраи. Кај кој вет. го носиш? Мене ми е чудно на дехидрирано куче да му дадат само калциум и витаминска и да го оставам без инфузија. А, они ти кажаа дека е дехидрирано?! Ај провери сам, истегни му ја кожата на вратот, како да го креваш, ако се враќа кожата нормално, ништо не му е, а ако останува подкрената, тепај ги ветеринарите и нека му даат инфузија.
успеав сам да го излечам кучето,иначе кучето беше толко западнето што дури и не можеше да му се фати кожата (му беше залепена),му направив терапија според мене,на секои два часа 5-7 шприца јогурт после два часа 5-7 шприца вода и се така на секои два часа се по нешто му давав супа,оризова вода,па му правив и од гумбир чај и така,а од апчиња уште што ли не му дадов,кафуртан,Ц-витамин,пивски квасец и други,кучето сега почна само да јаде,почна да си игра да трче да гоне мачки :icon_lol:

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Генерално од ампулите што што ги има најчесто кај нас (фронтлајн, фиприст, фипроспот, пестигон, протектор) се следи препораката да не се ставаат на кучиња помлади од 2 месеци и полесни од 2 килограми. Со тоа што точно ќе се дозира според килажата, во други сличаи нема проблем да се аплицира ампула. При апликацијата на ампулата кучето треба да е потполно суво, и да не се топи првите 24 часа или уште поубаво наредните 4-5 дена. По апликацијата на ампулата, потребни се 1-2 дена за да се уништат болвите и крлежите на кучето.

Kajgana Shop

На врв Bottom