Ветеринарно катче

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Абе ви го сфаќам и револтот на двете, ама место меѓу вас да се карате, подобро е да се здружите и повеќе ќе направите. И двете сте на иста страна, само нормално со различни размислувања.

А оти едноставно не ги игнорираш ако не ти е гајле и не си загрижен....

Ај ке ве прашам тие што имате ветеринарно завршено , шо можи да се превземи во таков случај , ако недај боже те касни куче заболено од беснило , или не мора да е куче , некое животно шо е заразено со нешто или само те касни ( змија на пример и не знајш дали е отрровна) или да не знајш дали е заразено , ти секако че појдиш да се прегледаш ама шо можиш да превземиш во моменто.
Ќе пробам да одговорам. Доколку те касне куче со беснило и ако се докаже дека нависина е бесно, се прима серум. Во секој друг случај кога кучето е вакцинирано, мораш да примиш антитетанус вакцина, како што се прима кога ќе се исечеш, или кога машина ќе ти го смачка прстот итд.

Во врска со каснувањето на змија, тоа е специфично, и како што ти напиша ZeenaK9, ако си во можност мораш да ја однесеш змијата во болница, а таму да биде повикан ветеринар за да се идентификува змијата бидејќи постојат посебни серуми. Е сега, ако не ја донесеш ветеринарот, може и токсиколог кој специјализирал за отрови од егзотични животни, што познава кој вид како изгледа(за нас тоа сега за сега е шпанско село, додуша ние уште и немаме толку отровни створениа во земјава,како кренала климата богами ќе ги имаме) и така може многу брзо да реагира. А во нај нај моментот е да се потрудиш да останеш присебен, да не се вознемируваш, ако е каснато да пробас сам да се преврзеш или те преврзат за да се сопре крварењето. Ако е отров што помалку да се движиш и да се возбудуваш затоа што колку повеќе се движиш толку побрзо се дистрибуира токсинот низ организмот.

Ете накратко :)

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Ало луѓе што ви е бре?!
1. Кучето го имаше земено една недела пред да го пишам постот и не е негова вина што не било вакцинирано од претходните сопственици, он секако ќе превземе се што треба со време, ама ова се случи во моментов и морав да прашам за мислење.
2. Кучето има куќарка и е врзано со јаже доволно долго за да може да шета во дворот, а да не гази во зеленчукот што после ќе го јадат за ручек. Навечер е пуштено во двор и преку ден е шетано минимум 3 пати. Знае како се чува куче!
На тие што ми одговоривте со мислење - фала многу, а на шерифката и препорачувам да не шерифува многу ако ги нема сите потребни информации за шерифување.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Ало луѓе што ви е бре?!
1. Кучето го имаше земено една недела пред да го пишам постот и не е негова вина што не било вакцинирано од претходните сопственици, он секако ќе превземе се што треба со време, ама ова се случи во моментов и морав да прашам за мислење.
2. Кучето има куќарка и е врзано со јаже доволно долго за да може да шета во дворот, а да не гази во зеленчукот што после ќе го јадат за ручек. Навечер е пуштено во двор и преку ден е шетано минимум 3 пати. Знае како се чува куче!
На тие што ми одговоривте со мислење - фала многу, а на шерифката и препорачувам да не шерифува многу ако ги нема сите потребни информации за шерифување.
Кажи му за внатрешна дезинфекција,нека лупне една чашка ракија и нема гајле.И не се секирајте,не е апсолутно ништо страшно.јас од што сум касан,да ме напуниш со вода,ќе течам :D

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Кажи му за внатрешна дезинфекција,нека лупне една чашка ракија и нема гајле.И не се секирајте,не е апсолутно ништо страшно.јас од што сум касан,да ме напуниш со вода,ќе течам :D
Готово, готово, пројде тоа ехеее :)
И гребнатинката му зарасна веќе хаха :)

Член од
26 март 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ve molam za pomos !
Imam malo kucence od rasata PINC staro eden mesec, kucencevo ima nesto zolto vo ocinjava kako gnojce i izgledaat kako da se prekrieni so nesto belo !
Go odnesov na veterinar i mi rece deka mu gnoele ocite. Dali e toa mozno da e gnoj ili se raboti za nesto drugo, i sto mozam da napravam za kucencevo?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Ve molam za pomos !
Imam malo kucence od rasata PINC staro eden mesec, kucencevo ima nesto zolto vo ocinjava kako gnojce i izgledaat kako da se prekrieni so nesto belo !
Go odnesov na veterinar i mi rece deka mu gnoele ocite. Dali e toa mozno da e gnoj ili se raboti za nesto drugo, i sto mozam da napravam za kucencevo?
:tapp:

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Ve molam za pomos !
A da go odneses kuceto kaj podobar vetrinar?
Od kaj si?

Sent from my ST21i using Tapatalk 2

Huzzy Gurl

Animal Lover
Член од
14 септември 2008
Мислења
307
Поени од реакции
128
Вчера приметив дека мојата мачка има најверојатно расипан заб, мислам дека беше катник, не можев да видам убаво не стоеше мирна. Дајте ми совет што да правам, сигурно ја боли! :( Има ли можност тука кај нас да се изврши операција за да се отстрани забот??

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Вчера приметив дека мојата мачка има најверојатно расипан заб, мислам дека беше катник, не можев да видам убаво не стоеше мирна. Дајте ми совет што да правам, сигурно ја боли! :( Има ли можност тука кај нас да се изврши операција за да се отстрани забот??
Забот се вади лесно,не е тоа страшно толку.Кажи ми дали јаде,па ќе ти кажам дали ја боли.
И не се секирај,не е страшно :)

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
А кој вели дека не е добар ветеринарот? Штом го прегледал кученцето, сигурно не измислил гноење во очите и сигурно веке дал и препишал понатамошна терапија. Најдобро ќе му помогнеш на кученцето ако детално и внимателно ги следиш упатствата од ветеринарот.
Мачката треба да се однесе на ветеринар што побрзо, да се види што точно се случува со забот. Кај нас може да се изврши хируршко одстранување на заб ако за тоа има потреба.

Huzzy Gurl

Animal Lover
Член од
14 септември 2008
Мислења
307
Поени од реакции
128
Забот се вади лесно,не е тоа страшно толку.Кажи ми дали јаде,па ќе ти кажам дали ја боли.
И не се секирај,не е страшно :)

Да јаде се нормално, и давам тврда храна за мачки ја јаде без проблем.. Мислам и давав и пред да го забележам забот ама и од кога го видов си јаде нормално...

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Да јаде се нормално, и давам тврда храна за мачки ја јаде без проблем.. Мислам и давав и пред да го забележам забот ама и од кога го видов си јаде нормално...
...то значи дека не би требало да има болка.Ама ти секако мора да ја однесеш на ветеринар.И смрди здивот?

Huzzy Gurl

Animal Lover
Член од
14 септември 2008
Мислења
307
Поени од реакции
128
...то значи дека не би требало да има болка.Ама ти секако мора да ја однесеш на ветеринар.И смрди здивот?

Да, приметив дека има мирис што порано го немаше..

Член од
12 април 2010
Мислења
491
Поени од реакции
143
Повеќе од 24 часа поминаа како му ставив ампула за болви на мачоров али уште има болви, и уште се чеша.
Можно ли е да поминал рокот или нешто слично? Ампулата е Протектор.
И кога нареден пат можам да му ставам пак?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Повеќе од 24 часа поминаа како му ставив ампула за болви на мачоров али уште има болви, и уште се чеша.
Можно ли е да поминал рокот или нешто слично? Ампулата е Протектор.
И кога нареден пат можам да му ставам пак?
Треба време. Али пред да се стави ампула, животното се третира со шампони против надворешни паразити, за да убие све на него, па после се става ампула, за да не дозволи повторно да фати.

Kajgana Shop

На врв Bottom