- Член од
- 24 јули 2008
- Мислења
- 666
- Поени од реакции
- 134
Nemam predrasudi, no sepak ponekogas koga zboruvas so lugje koi nemaat vrska so toa sto go branat, ednostavno te vadat od takt (ne zboruvam za tebe,vsusnost i tuka na ovoj forum sum go nemal toj problem dosega), pa moze da se sluci i nekogas da sum podrzok i pokriticen.Нормално дека има смисла , тоа е вистината , исто така јасно ми е дека секоја религија е напаѓана од другите дека е лажна , но фактите кажуваат сосема друго .
Ако мене лично ме интересира некоја одредена религија , нема да слушам бабини приказни , туку ќе земам да ја изучувам таа религија за да би можел да ја споредам со факти наспроти мојата религија .
Така што читајќи ја Библијата наидуваш на разно разни контрадикторности , околу стотина верзии на Библија каде се одземале цитати и се додавале сосема други по свој мерак како што накому одговарало за да би го наметнал она кое го имал зацртано .
Но спротивно на тоа , Куранот постои преку 1400 години и како што бил објавен така и останал до ден денес , без ниту една сменета буква , а за контрадикторност во Него не треба јас да ти кажувам , со векови се обидувале да најдат такво нешто , но неуспешно , ни трага од контрадикторност , а штом толку ја следиш науката сигурен сум знаеш дека на науката дури 14 века и требаше да потврди нешто кое во Куранот е објавено пред 1400 години .
Но нападите од една на друга религија е само поради непознавањето на таа одредена религија , а за да се критикува било која религија , и за да се дознае која е вистинската , првин треба да се почне да се изучува својата па потоа да се изучи и другата религија , и на крај да се спознае вистината , а не да не водат омразата и предрасудите , а притоа ниту збор не сме прочитале за таа религија , туку тоа што сме слушнале од медиумите .
Сум читал од Библијата и ќе читам , тоа е еден голем плус за мене , ги видов огромните разлики , контрадикторности и разни верзии , а Божја збор не смее да се изменува по своја желба нели , па затоа би ти препорачал ( не само тебе ) земете прочитајте нешто за ислам , и без предрасуди споредете .
Немој да мислиш дека нешто намерно те избегнувам , тоа е или од немање време или од заборав , но верувај дека со овој твој покоректен однос можеме да дебатираме поопширно со прашања и одговори . Тука идам покасно и не можам се навреме да стигнам , но ќе добиеш одговор ти ветувам , а сега е веќе доцна .
Поздрав .
Za menuvanjeto na Biblijata i sprotivnoto kaj Kuranot ne bi komentiral, no cudno mi e toa sto Kuranot se pojavuva najkasno od drigive religiski knigi, a kazuvate deka porakite na Alah se sproveduvaat uste od Adem. Ako gledame po godinite, Kuranot kako najsveza kniga (ako 1300 godini uslovno se svezi ) logicno bi bilo da ima pomalku ili pak da nema nekoi vpecatlivi greski,bidejki za mnogu citati se slicni od Biblijata ili od nekoi drugi knigi, znaci doagja deka napraveno e copy-paste na nekoi raboti,a onie sto se kontradiktorni, ednostavno se popraveni.......ne bi komentiral povekje za ovie raboti,ke cekam odgovor na prasanjata,pa potoa prodolzuvame