Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Нормално дека има смисла , тоа е вистината , исто така јасно ми е дека секоја религија е напаѓана од другите дека е лажна , но фактите кажуваат сосема друго .
Ако мене лично ме интересира некоја одредена религија , нема да слушам бабини приказни , туку ќе земам да ја изучувам таа религија за да би можел да ја споредам со факти наспроти мојата религија .
Така што читајќи ја Библијата наидуваш на разно разни контрадикторности , околу стотина верзии на Библија каде се одземале цитати и се додавале сосема други по свој мерак како што накому одговарало за да би го наметнал она кое го имал зацртано .

Но спротивно на тоа , Куранот постои преку 1400 години и како што бил објавен така и останал до ден денес , без ниту една сменета буква , а за контрадикторност во Него не треба јас да ти кажувам , со векови се обидувале да најдат такво нешто , но неуспешно , ни трага од контрадикторност , а штом толку ја следиш науката сигурен сум знаеш дека на науката дури 14 века и требаше да потврди нешто кое во Куранот е објавено пред 1400 години .

Но нападите од една на друга религија е само поради непознавањето на таа одредена религија , а за да се критикува било која религија , и за да се дознае која е вистинската , првин треба да се почне да се изучува својата па потоа да се изучи и другата религија , и на крај да се спознае вистината , а не да не водат омразата и предрасудите , а притоа ниту збор не сме прочитале за таа религија , туку тоа што сме слушнале од медиумите .

Сум читал од Библијата и ќе читам , тоа е еден голем плус за мене , ги видов огромните разлики , контрадикторности и разни верзии , а Божја збор не смее да се изменува по своја желба нели , па затоа би ти препорачал ( не само тебе ) земете прочитајте нешто за ислам , и без предрасуди споредете .

Немој да мислиш дека нешто намерно те избегнувам , тоа е или од немање време или од заборав , но верувај дека со овој твој покоректен однос можеме да дебатираме поопширно со прашања и одговори . Тука идам покасно и не можам се навреме да стигнам , но ќе добиеш одговор ти ветувам , а сега е веќе доцна .

Поздрав .
Nemam predrasudi, no sepak ponekogas koga zboruvas so lugje koi nemaat vrska so toa sto go branat, ednostavno te vadat od takt (ne zboruvam za tebe,vsusnost i tuka na ovoj forum sum go nemal toj problem dosega), pa moze da se sluci i nekogas da sum podrzok i pokriticen.

Za menuvanjeto na Biblijata i sprotivnoto kaj Kuranot ne bi komentiral, no cudno mi e toa sto Kuranot se pojavuva najkasno od drigive religiski knigi, a kazuvate deka porakite na Alah se sproveduvaat uste od Adem. Ako gledame po godinite, Kuranot kako najsveza kniga (ako 1300 godini uslovno se svezi :P) logicno bi bilo da ima pomalku ili pak da nema nekoi vpecatlivi greski,bidejki za mnogu citati se slicni od Biblijata ili od nekoi drugi knigi, znaci doagja deka napraveno e copy-paste na nekoi raboti,a onie sto se kontradiktorni, ednostavno se popraveni.......ne bi komentiral povekje za ovie raboti,ke cekam odgovor na prasanjata,pa potoa prodolzuvame :D

Член од
20 мај 2009
Мислења
97
Поени од реакции
3
Nemam predrasudi, no sepak ponekogas koga zboruvas so lugje koi nemaat vrska so toa sto go branat, ednostavno te vadat od takt (ne zboruvam za tebe,vsusnost i tuka na ovoj forum sum go nemal toj problem dosega), pa moze da se sluci i nekogas da sum podrzok i pokriticen.

Za menuvanjeto na Biblijata i sprotivnoto kaj Kuranot ne bi komentiral, no cudno mi e toa sto Kuranot se pojavuva najkasno od drigive religiski knigi, a kazuvate deka porakite na Alah se sproveduvaat uste od Adem. Ako gledame po godinite, Kuranot kako najsveza kniga (ako 1300 godini uslovno se svezi :P) logicno bi bilo da ima pomalku ili pak da nema nekoi vpecatlivi greski,bidejki za mnogu citati se slicni od Biblijata ili od nekoi drugi knigi, znaci doagja deka napraveno e copy-paste na nekoi raboti,a onie sto se kontradiktorni, ednostavno se popraveni.......ne bi komentiral povekje za ovie raboti,ke cekam odgovor na prasanjata,pa potoa prodolzuvame :D

Нека не те чуди тоа што иако Куранот е објавен после Библијата а имаат многу слични цитати , и тоа не е copy-paste како што мислат многумина , тоа е само уште една потврда токму за она кое јас ти го објаснувам : Дека сите предходници на Мухаммед а.с. проповедале ислам , и пак ќе повторам , дека предходните пратеници биле испраќани за одредени народи , во Библијата на повеќе места се спопменува Израелскиот народ , додека Мухаммед а.с. и Куранот се испратени за целото човештво и да ја заврши мисијата на неговите предходници , а со целосното објавување на Куранот мисијата е исполнета и верата потполно усовршена .

А од самите сличности во Библијата и Куранот , самото по себе го потврдува гореспоменатото , дека сите проповедале ислам , но за жал , некој поради свои лични интереси и предрасуди направиле драстични измени и се потрудиле тие многу сличности да ги има се помалку и да се прикрие вистината , да се избегнат истите наредби од Аллах кои ние муслиманите ги почитуваме , додека христијаните ги игнорираат и прикриваат со измени на Библијата .

Ако сакаш можам и да ти наведам некои примери со цитати од Библија и Куран каде што и Библијата забранува алкохол и свинско месо , не лажи , не кради , не прави прељуба .....

Еве само неколку примери за тоа :

Павле како преносувач на Мојсиевите заповеди

Зашто заповедите: „Не прави прељуба! Не убивај! Не кради! Не посакувај!” - и ако има уште некоја друга заповед - содржани се во овие зборови: „Љуби го својот ближен како себеси!” (Рим.гл 13.9)

Како што гледаме во горенаведеното , Павле на своја рака ги менувал десетте Божји заповеди кои Бог му ги објавил на Мојсеј . Притоа , јасно се приметува дека ги набројува помалку битните Божји заповеди за разлика од оние кои целосно ги изоставил , и притоа вели :и ако има уште некоја друга заповед .

Но има друга заповед , и тоа прва ,а не би била прва ако не била и најважна за Бог , која гласи : Немој да имаш други Богови освен мене . Оваа прва Божја заповед дирекно се коси со Павловите измислици во кои вели :

Кој е оној кој ќе ги осуди? Христос Исус ли, Кој умре - но уште и воскресна - Кој е од десната страна на Бога и Кој се застапува за нас? (Рим.гл. 8.34)

Значи уште првата Божја заповед е во целост сменета .

Но не е тука крајот . Дека Павле е во целост контрадикторен на Светото Писмо ќе видиме и од следниве пораки кои говорат за постоење на еден и единствен Бог.

И Тој рече ,нема никој сличен на Господ, нашиот Бог (Izlazak 8, 6).

Чуј Израеле ! Господ наш , Бог , е еден Господ (Pon.Zakon 6, 4).

Таткото е поголем од Мене. (Јован 14.28)

На тој ден ќе биде еден Господ , и името Негово едно (Zaharija 14.9)

Наш Господе , нема никој како што си Ти, ниту има Бог освен Тебе , по се што ушиве наши слушнале (Ljetopisi 1, 17-20 i Samuel 2, 7-22).

и кој може на небото да се спореди со Господ ? Кој меѓу синовите моќни може да биде сличен на Господ ? (Psalmi 89, 7).

Во овие пораки јасно е кажано дека не постојат два или три Бога , ниту на Бог некој близок , ниту со Него , покрај Него или било од која страна , лева или десна !

Е сега се поставува прашањето зошто Павле (основачот на христијанството) ова во целост го изменил и зошто христијаните не го почитуваат ова , а се потрвдуваат истите забрани кои се и во Куранот , нели ова го потврдува исламот а ??

Зошто ова и ден денес се сокрива од Ватикан и не се почитува наредбата од Бога ??

А за прашањата твои од предходно , ако не ти е тешко да ги повториш поконкретно , затоа што се изнапишаа многу коментари и незнам кои беа .

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Нека не те чуди тоа што иако Куранот е објавен после Библијата а имаат многу слични цитати , и тоа не е copy-paste како што мислат многумина , тоа е само уште една потврда токму за она кое јас ти го објаснувам : Дека сите предходници на Мухаммед а.с. проповедале ислам , и пак ќе повторам , дека предходните пратеници биле испраќани за одредени народи , во Библијата на повеќе места се спопменува Израелскиот народ , додека Мухаммед а.с. и Куранот се испратени за целото човештво и да ја заврши мисијата на неговите предходници , а со целосното објавување на Куранот мисијата е исполнета и верата потполно усовршена .

А од самите сличности во Библијата и Куранот , самото по себе го потврдува гореспоменатото , дека сите проповедале ислам , но за жал , некој поради свои лични интереси и предрасуди направиле драстични измени и се потрудиле тие многу сличности да ги има се помалку и да се прикрие вистината , да се избегнат истите наредби од Аллах кои ние муслиманите ги почитуваме , додека христијаните ги игнорираат и прикриваат со измени на Библијата .

Ако сакаш можам и да ти наведам некои примери со цитати од Библија и Куран каде што и Библијата забранува алкохол и свинско месо , не лажи , не кради , не прави прељуба .....

Еве само неколку примери за тоа :

Павле како преносувач на Мојсиевите заповеди

Зашто заповедите: „Не прави прељуба! Не убивај! Не кради! Не посакувај!” - и ако има уште некоја друга заповед - содржани се во овие зборови: „Љуби го својот ближен како себеси!” (Рим.гл 13.9)

Како што гледаме во горенаведеното , Павле на своја рака ги менувал десетте Божји заповеди кои Бог му ги објавил на Мојсеј . Притоа , јасно се приметува дека ги набројува помалку битните Божји заповеди за разлика од оние кои целосно ги изоставил , и притоа вели :и ако има уште некоја друга заповед .

Но има друга заповед , и тоа прва ,а не би била прва ако не била и најважна за Бог , која гласи : Немој да имаш други Богови освен мене . Оваа прва Божја заповед дирекно се коси со Павловите измислици во кои вели :

Кој е оној кој ќе ги осуди? Христос Исус ли, Кој умре - но уште и воскресна - Кој е од десната страна на Бога и Кој се застапува за нас? (Рим.гл. 8.34)

Значи уште првата Божја заповед е во целост сменета .

Но не е тука крајот . Дека Павле е во целост контрадикторен на Светото Писмо ќе видиме и од следниве пораки кои говорат за постоење на еден и единствен Бог.

И Тој рече ,нема никој сличен на Господ, нашиот Бог (Izlazak 8, 6).

Чуј Израеле ! Господ наш , Бог , е еден Господ (Pon.Zakon 6, 4).

Таткото е поголем од Мене. (Јован 14.28)

На тој ден ќе биде еден Господ , и името Негово едно (Zaharija 14.9)

Наш Господе , нема никој како што си Ти, ниту има Бог освен Тебе , по се што ушиве наши слушнале (Ljetopisi 1, 17-20 i Samuel 2, 7-22).

и кој може на небото да се спореди со Господ ? Кој меѓу синовите моќни може да биде сличен на Господ ? (Psalmi 89, 7).

Во овие пораки јасно е кажано дека не постојат два или три Бога , ниту на Бог некој близок , ниту со Него , покрај Него или било од која страна , лева или десна !

Е сега се поставува прашањето зошто Павле (основачот на христијанството) ова во целост го изменил и зошто христијаните не го почитуваат ова , а се потрвдуваат истите забрани кои се и во Куранот , нели ова го потврдува исламот а ??

Зошто ова и ден денес се сокрива од Ватикан и не се почитува наредбата од Бога ??

А за прашањата твои од предходно , ако не ти е тешко да ги повториш поконкретно , затоа што се изнапишаа многу коментари и незнам кои беа .
Ke gi povtoram prasanjata, no od pogore napisanto me potseti za uste edna moram da kazam cudna poraka/zapoved vo Kuranot. Toa e ne jadi svinsko meso. Mozam da svatam za drugite zapovedi,zasto toa se so eticka osnova,znaci vo smisla za zivot bez zlo, no ova so mesovo mi e cudno bidejki osnovata definitivno ne e taa. Zasto edna od vaznite zapovedi e taa da ne jadete svinsko meso? Vednas ke dadam moe viduvanje i tolkuvanje. Bidejki sakam nauka, od nea ke se vodam i ovoj pat.

Svinskoto meso e poznato deka go zgolemuva pritisokot, a Islamot se pojavuva na Bliskiot Istok, mesto kade temperaturata e znacajno visoka. Znaci dokolku lugjeto sto se tamu jadat svinsko, togas rizikot za izliv na mozokot e zgolemen nekolku pati. Smrtnosat bi bila golema. Mislam deka ova e vistinskata pricina zosto svinskoto e zabraneto so verata, a isto taka ova e potvrda deka Islamot bil namenet prvenstveno za mestoto kade sto se pojavuva (inaku site religii propovedaat za site lugje, demek tie se vistinksite, a site ostanati se lazni).
Sakam da kazam, moe licno mislenje e deka kako i site religii taka i Kuranot e kniga so vrednost kolku i drugite religiski knigi, no ne e povekje. Dokolku bi bila religija za site lugje, veruvam deka zapovedta da ne se jadi svinsko nemase da bidi vo tie nekolku najvazni zapovedi, bidejki samo lugjeto sto ziveat na visoki temperaturi se vo opasnost, no ne i drugite. Najverojatna taa zapoved bi bila so nekoja odrednica. Znaci sepak bi ostanal na moeto mislenje zasega, deka kako i Biblijata, taka i Kuranot e pisuvan normalno od intelegentni lugje, i mnogu delovi se kopii na nekoi prethodni knigi, a greskite se samo ispraveni......

Prasanjata bea: Pred kolku godini e sozdadena Zemjata spored Kuranot?
Dali e Zemjata prva sozdadena ili e Sonceto? Pred kolku godini se pojavil prviot zivot na Zemjata? Znaci sakam odgovori spored Kuranot.

O

Omer el Faruk

Гостин
Dali e Zemjata prva sozdadena ili e Sonceto? Pred kolku godini se pojavil prviot zivot na Zemjata? Znaci sakam odgovori spored Kuranot.
Ако си малце повеќе објективен јасно ќе ти биде дека кампањата против свинското не се води само во топлите земји, туку насекаде во светот. Научно медицински е докажано и покажано дека свинското месо не е воопшто добро за организмот на човекот.

1. Според Кур'анот и исламското учење НИКОЈ точно не знае СЕМ Аллах џ.ш. кога е создадена Земјата. Години не постојат во Кур'анот.

2. За создавањето на вселената според Кур'анот треба да се одвои повеќе време.

3. За појавата на животот на Земјата според Кур'анот никој точно не може да одреди години, тоа е непознато освен за Создателот.

Ај повеќе подоцна,сега одам на молитва. :) Поздрав!

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Ако си малце повеќе објективен јасно ќе ти биде дека кампањата против свинското не се води само во топлите земји, туку насекаде во светот. Научно медицински е докажано и покажано дека свинското месо не е воопшто добро за организмот на човекот.

1. Според Кур'анот и исламското учење НИКОЈ точно не знае СЕМ Аллах џ.ш. кога е создадена Земјата. Години не постојат во Кур'анот.

2. За создавањето на вселената според Кур'анот треба да се одвои повеќе време.

3. За појавата на животот на Земјата според Кур'анот никој точно не може да одреди години, тоа е непознато освен за Создателот.

Ај повеќе подоцна,сега одам на молитва. :) Поздрав!
Mozebi ne e voopsto dobro, no vo zemjite na Bliskiot istok konzumiranjeto na svinsko=smrt, a vo drugite delovi od svetot ne e taka.Vprocem nie sme dokaz deka toa ne e tolku strasno vo drugite delovi od svetot.Lugjeto dozivuvaat 80+ godini starost a jadele svinsko, a se somnevam deka covek sto jadi svinsko na zeski mesta bi doziveal 30 god.

A za odgovorive na 3te prasanja pretpostavuvav deka e taka, ne me svakaj pogresno, no kako moze da nema odgovor na tie osnovni prasanja vo Kuranot? Koga jas bi bil nekrsten, i bi zel da gi proucuvam religiite, bi gi cital Kuranot i Biblijata, Biblijata nudi odgovor na tie osnovni prasanja a Kuranot ne. Znaci bi se opredelil za hristijanstvoto. Ova e samo primer, jas sum ateist sega:smir:
Znaci da zavrsam, ovie tri prasanja sto ti gi postaviv ne se voopsto slozeni i komplicirani, no sepak na niv Kuranot ne dava odgovor. Moram da priznaam deka so ovoj poteg, Kuranot e zastiten od napadi na taa osnova, bidejki Biblijata vo toj poteg e mnogu napagjana i toa so osnova. Izgleda deka i ovde Kuranot ispravil uste edna greska od Biblijata, odnosno ne dal viduvanje?:smir:

P.S najdov verzija na Kuranot na makedonski, dali nekoj znae kade moze da najdam verzija na Biblijata, mi trebaat za sporedba :P ako ima nekoj, neka mi prati ili kazi od kade da ja turnam

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Izgleda ne razbiras toa sto prasuvam, no batali. Eve ke probam pak da se izrazam poednostavno i da mi odgovoris toa sto bas me interesira.
Za godinite na postanokot na Zemjata. Problemot ne e vo starosta, tuku vo dokazite. Znaci denes imame naucni dokazi koi kazuvaat deka zemjata e stara okolu 4 milijardi godini, a spored Biblijata Zemjata e stara nekolku iljadi godini. E sega sto e tuka pologicno za veruvanje spored dokazite? Sto kazuva naukata,potrkepeno so dokazi, ili pak edna prikazna, bez nikakvi naucni dokazi? Znaci imame dve strani. Ti pretpostavuvam veruvas deka zemjata e stara nekolku iljadi godini,spored Biblijata, taka?

A toa za Ezekiel e napisano vo Stariot zavet, znaci toj bil eden od mnogute proroci sto se javuvaat vo Biblijata. Toa e sigurno, procitaj i ke vidis. Ako ne mozis da go najdes opisot od negovata sredba so Gospod, jas ke se potrudam da go najdam i ke go postiram tuka ako sakas, ili ke ti go pratam, pa samiot proceni kakov nastan e toj.
Е па колку се посвежи(од поблиско време) доказите толку се подоверливи така да староста и доказите се две поврзани работи.

Па кажи ми сега ти во што веруваш?

Постирај го тоа за Езекиел што го имаш тука па ќе прајме муабет

Koga jas bi bil nekrsten, i bi zel da gi proucuvam religiite, bi gi cital Kuranot i Biblijata, Biblijata nudi odgovor na tie osnovni prasanja a Kuranot ne. Znaci bi se opredelil za hristijanstvoto. Ova e samo primer, jas sum ateist sega:smir:
Znaci da zavrsam, ovie tri prasanja sto ti gi postaviv ne se voopsto slozeni i komplicirani, no sepak na niv Kuranot ne dava odgovor. Moram da priznaam deka so ovoj poteg, Kuranot e zastiten od napadi na taa osnova, bidejki Biblijata vo toj poteg e mnogu napagjana i toa so osnova. Izgleda deka i ovde Kuranot ispravil uste edna greska od Biblijata, odnosno ne dal viduvanje?:smir:

P.S najdov verzija na Kuranot na makedonski, dali nekoj znae kade moze da najdam verzija na Biblijata, mi trebaat za sporedba :P ako ima nekoj, neka mi prati ili kazi od kade da ja turnam
За да веруваш во Библијата или Куранот или било која друга Божја книга треба да веруваш прво во Бог.Така да прва работа што треба да ја проучиш од тие книги е Бог.Доколку преминеш на другите работи без да го проучиш најбитниот дел (основата) нема да ги сфатиш добро, и ќе се најдеш во море од контрадикции.Тоа ти доаѓа ко да градиш куќа без темел или ко да ја почнуваш куќата со градење од ќерамидите.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
А што не забранил Господ да се јадат печурки? Или на пример, фугу риба (blowfish)? Научно медицински е докажано дека се смртно добри за организмот.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
А што не забранил Господ да се јадат печурки? Или на пример, фугу риба (blowfish)? Научно медицински е докажано дека се смртно добри за организмот.
Сега го закопа Исламот 1000 м под земја, :pos2:
Вака Исламот забранува да се конзумира се што штетно и не е здраво за организмот!:smir:

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Е па колку се посвежи(од поблиско време) доказите толку се подоверливи така да староста и доказите се две поврзани работи.

Па кажи ми сега ти во што веруваш?

Постирај го тоа за Езекиел што го имаш тука па ќе прајме муабет

За да веруваш во Библијата или Куранот или било која друга Божја книга треба да веруваш прво во Бог.Така да прва работа што треба да ја проучиш од тие книги е Бог.Доколку преминеш на другите работи без да го проучиш најбитниот дел (основата) нема да ги сфатиш добро, и ќе се најдеш во море од контрадикции.Тоа ти доаѓа ко да градиш куќа без темел или ко да ја почнуваш куќата со градење од ќерамидите.
submitter izgleda pak ne me razbra,namerno ili nenamerno. Vprocem za kakvi dokazi zboruvas? Biblijata(ako moze da ja zememe za verodostojna) sto e izlezena pred povekje od 1600 god, ili ovie dokazi sto denes gi imame, dokazi ne postari od 50 godini. Znaci po tvoja logika,najnovi dokazi se naucnite, i vo toa veruvam i jas. Ti licno veruvas na Bibliskata prikazna za postanokot na svetot ?

A za verbata, tocno e deka treba prvo da veruvas vo Bog, no koj Bog ke odberis? Zatoa kazav prvo bi gi proucil knigite sto se osnova na religiite soodvetno, pa potoa ke se odlucam za odredena religija. Onaa kniga koja ke ja smetam za najverodostojna i najpoucna, bi bila mojot izbor. Znaci nema da e problem verbata vo Bog, tuku informaciite koi tie gi davaat, zasto site knigi ucat za odreden Bog.

P.S ke mi treba malku vreme da go najdam delot so Ezekiel, no mislam deka za 2-3 saati ke go postiram, a mozebi i pobrzo.......

Eve ja sredbata koja Ezekiel ja imal so Bog,detalniot opis, pa ako mozis ti submitter,ili bilo koj drug, zamislete ja ovaa sredba so detalite sto gi imate tuka, i kazete na sto vi lici.

1 In the thirtieth year, in the fourth month, on the fifth day of the month, as I was among the exiles by the river Chebar, the heavens were opened, and I saw visions of God. 2On the fifth day of the month (it was the fifth year of the exile of King Jehoiachin), 3the word of the Lord came to the priest Ezekiel son of Buzi, in the land of the Chaldeans by the river Chebar; and the hand of the Lord was on him there.

4 As I looked, a stormy wind came out of the north: a great cloud with brightness around it and fire flashing forth continually, and in the middle of the fire, something like gleaming amber. 5In the middle of it was something like four living creatures. This was their appearance: they were of human form. 6Each had four faces, and each of them had four wings. 7Their legs were straight, and the soles of their feet were like the sole of a calf’s foot; and they sparkled like burnished bronze. 8Under their wings on their four sides they had human hands. And the four had their faces and their wings thus: 9their wings touched one another; each of them moved straight ahead, without turning as they moved. 10As for the appearance of their faces: the four had the face of a human being, the face of a lion on the right side, the face of an ox on the left side, and the face of an eagle; 11such were their faces. Their wings were spread out above; each creature had two wings, each of which touched the wing of another, while two covered their bodies. 12Each moved straight ahead; wherever the spirit would go, they went, without turning as they went. 13In the middle of* the living creatures there was something that looked like burning coals of fire, like torches moving to and fro among the living creatures; the fire was bright, and lightning issued from the fire. 14The living creatures darted to and fro, like a flash of lightning.

15 As I looked at the living creatures, I saw a wheel on the earth beside the living creatures, one for each of the four of them.* 16As for the appearance of the wheels and their construction: their appearance was like the gleaming of beryl; and the four had the same form, their construction being something like a wheel within a wheel. 17When they moved, they moved in any of the four directions without veering as they moved. 18Their rims were tall and awesome, for the rims of all four were full of eyes all round. 19When the living creatures moved, the wheels moved beside them; and when the living creatures rose from the earth, the wheels rose. 20Wherever the spirit would go, they went, and the wheels rose along with them; for the spirit of the living creatures was in the wheels. 21When they moved, the others moved; when they stopped, the others stopped; and when they rose from the earth, the wheels rose along with them; for the spirit of the living creatures was in the wheels.

22 Over the heads of the living creatures there was something like a dome, shining like crystal,* spread out above their heads. 23Under the dome their wings were stretched out straight, one towards another; and each of the creatures had two wings covering its body. 24When they moved, I heard the sound of their wings like the sound of mighty waters, like the thunder of the Almighty,* a sound of tumult like the sound of an army; when they stopped, they let down their wings. 25And there came a voice from above the dome over their heads; when they stopped, they let down their wings.
26 And above the dome over their heads there was something like a throne, in appearance like sapphire;* and seated above the likeness of a throne was something that seemed like a human form. 27Upwards from what appeared like the loins I saw something like gleaming amber, something that looked like fire enclosed all round; and downwards from what looked like the loins I saw something that looked like fire, and there was a splendour all round. 28Like the bow in a cloud on a rainy day, such was the appearance of the splendour all round. This was the appearance of the likeness of the glory of the Lord.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
so ova se soglasuvam, no ima eden kup raboti koi se kosat so logikata. na primer postoenjeto na povekje religii, a so toa i na povekje Bogovi. ako stvarno Bog e eden, togas ke postoela samo edna religija, i toa e logicno,neli?
Postoenjeto na povekje religii koi se isklucuvaat megju sebe e samo eden od nizata dokazi deka Bog e plod na imaginacijata na covekot i nisto drugo.
na pocetokot bese edna crkva se do raskolot vo 1054 godina, za toa ucea i svetite apostoli i samiot boga kaza deka ke se pojavat lazni ereticki proroci i ucena koi ke ucat poinaku od zdravoto ucene na boga, i ke dojde vreme koga sekoj sto ke ve ubie ke misli mu prinesuva na boga zrtva, i so toa ja ispolnuva voljata na boga , katolickata crkva ke se oddeli od pravata pravoslavmata ortodoksnata , zasto ke dodade svoi dogmi vo simvolot na verata , koi se smetani za ereticki, a protestantizmot nastana poradi pogresno svateniot oprost na grevovite , od strana na katolickata crkva sto martin luter se pobuni i protestirase protiv papata

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
na pocetokot bese edna crkva se do raskolot vo 1054 godina, za toa ucea i svetite apostoli i samiot boga kaza deka ke se pojavat lazni ereticki proroci i ucena koi ke ucat poinaku od zdravoto ucene na boga, i ke dojde vreme koga sekoj sto ke ve ubie ke misli mu prinesuva na boga zrtva, i so toa ja ispolnuva voljata na boga , katolickata crkva ke se oddeli od pravata pravoslavmata ortodoksnata , zasto ke dodade svoi dogmi vo simvolot na verata , koi se smetani za ereticki, a protestantizmot nastana poradi pogresno svateniot oprost na grevovite , od strana na katolickata crkva sto martin luter se pobuni i protestirase protiv papata
Vo red e toa za raskolot, no sto e so Islamot, Budizmot i site drugi ostanati religii koi imaat znacitelen broj na sledbenici? Jas zboruvam za razlicni religii, a ne podelbata na hristijanstvoto. Dali niv treba da gi isklucime kako lazni? Kako sto toa go pravat site religii vo odnos na ostanatite......

Член од
20 мај 2009
Мислења
97
Поени од реакции
3
Ke gi povtoram prasanjata, no od pogore napisanto me potseti za uste edna moram da kazam cudna poraka/zapoved vo Kuranot. Toa e ne jadi svinsko meso. Mozam da svatam za drugite zapovedi,zasto toa se so eticka osnova,znaci vo smisla za zivot bez zlo, no ova so mesovo mi e cudno bidejki osnovata definitivno ne e taa. Zasto edna od vaznite zapovedi e taa da ne jadete svinsko meso? Vednas ke dadam moe viduvanje i tolkuvanje. Bidejki sakam nauka, od nea ke se vodam i ovoj pat.

Svinskoto meso e poznato deka go zgolemuva pritisokot, a Islamot se pojavuva na Bliskiot Istok, mesto kade temperaturata e znacajno visoka. Znaci dokolku lugjeto sto se tamu jadat svinsko, togas rizikot za izliv na mozokot e zgolemen nekolku pati. Smrtnosat bi bila golema. Mislam deka ova e vistinskata pricina zosto svinskoto e zabraneto so verata, a isto taka ova e potvrda deka Islamot bil namenet prvenstveno za mestoto kade sto se pojavuva (inaku site religii propovedaat za site lugje, demek tie se vistinksite, a site ostanati se lazni).
Sakam da kazam, moe licno mislenje e deka kako i site religii taka i Kuranot e kniga so vrednost kolku i drugite religiski knigi, no ne e povekje. Dokolku bi bila religija za site lugje, veruvam deka zapovedta da ne se jadi svinsko nemase da bidi vo tie nekolku najvazni zapovedi, bidejki samo lugjeto sto ziveat na visoki temperaturi se vo opasnost, no ne i drugite. Najverojatna taa zapoved bi bila so nekoja odrednica. Znaci sepak bi ostanal na moeto mislenje zasega, deka kako i Biblijata, taka i Kuranot e pisuvan normalno od intelegentni lugje, i mnogu delovi se kopii na nekoi prethodni knigi, a greskite se samo ispraveni.......
За забраната на свинското месо за нас муслиманите ќе ти доставам некои докази зошто ни е забрането , и тоа н есамо на нас муслиманите туку дека и Библијата го забранува од здравствени причини .

ЧИТАЈ :

Еве некои причини поради кои свинското месо е забрането:

- Свињата за разлика од многуте цицачи го јаде човечкиот леш. Ова го потврди една сестра од Босна како видела со свои очи во последната војна во Босна.

- Штетни материи кои ги содржи свињата можете да прочитате од книгата на Германскиот Prof. Dr. Reckeweg: „свинското месо и здравјето на човекот“. Морам да наведам дека свињата за разлика од многуте животни не е љубоморна на својата женка. Затоа францускиот филозоф Саворин вели: „Кажи ми што си јадел, да ти кажам кој си“.

- Свињата е предизвикувач на опасната болест наречена „Трихин“.

- Свињата содржи големо количество на холестерол што предизвикува до затнување на артериите и срцевите болести. ( а за ова досега требало да знаеш , требало да те извести твојата наука на која се потпираш и цврсто и веруваш )

ЗАБРАНА ЗА СВИНСКО МЕСО

Зошто во исламот е забрането јадењето свинско месо?
Сите добро знаат дека конзумирањето на свинско месо во исламот е строго забрането.

КУРАНОТ ГО ЗАБРАНУВА СВИНСКОТО МЕСО​

Куранот ја спомнува забраната за конзумирање на свинско на четри места: во поглавјето Ел – Бекаре: 173, во поглавјето Маида: 3, во поглавјето Ел – Ен’ам: 145 и поглавјето Ен – Нахл: 115.

„Ви се забранува стрв(ина)(мртво месо), крв и свинско месо, и она што е заклано во нечие друго име, а не во Аллахово име.“ (Ел – Маида: 3)

БИБЛИЈАТА ГО ЗАБРАНУВА СВИНСКОТО​

Христијаните најлесно ќе ги увериме ако им ги цитираме нивните верски списи. Библијата го забранува јадењето на свинско месо во Левитскиот законик:
„ А свињата не прежива, иако има папок, и тоа папок раздвоен, и за вас е нечиста!

Нивното месо немојте да ои јадете ниту нивната мрша да ја допирате – за вас се тие нечисти.“ (Стар Завет, Левитски законик 11: 8 -9).

Свинското е исто така забрането и во Повторените Закони:

„ А свињата, иако има раздвоен папок, не преживува: нека е за вас нечиста! Нејзиното месо немојте да го јадете ниту се приближувајте до нејзиниот леш. (Стариот Завет, Повторени Закони, 14. 8)

Истата забрана се повторува и во Исаија:
(Библија, Пророчки Книги, Исаија 65: 2 – 5)

КОНУЗМИРАЊЕТО НА СВИНСКО Е ПРИЧИНИТЕЛ
НА МНОГУ БОЛЕСТИ​

Припадниците на другите религии и атеистите ќе ги убедиме дека е вистина дека е вистина само она што го говориме од ставот на логиката, разумот и науката. Конзумирањето на свинско месо може да причини, ни помалку ни повеќе, седумдесет различни видови на болести! Личноста која конзумира свинско месо, многу лесно може да добие разни видови на стомачни глисти, како што се влекачкиот црв, оксира, кукаста глиста и други. Една од најопасните паразити од овој вид е Таениа Солиум, која е истотака позната како пантличара. Тој живее во цревата и многу е долг. Неговите јајца влегуваат во крвниот систем и можат да дојдат до скоро секој орган. Ако преку крвта влезе во мозокот, може да причини целосен губиток на помнењето. Ако влезе во срцето, може да причини срцев удар; а ако влезе во очи може да причини слепило; ако влезе во црниот дроб, може тешко да го оштети. Пантилчарата може да ги угрози скоро сите органи. Друг опасен вид на стомачна глиста е Тричура Тичурасис.

Вообичаената заблуда која владее меѓу луѓето е, ако свинското месо биде добро зготвено – јајцата на паразитите ќе умрат.
Во едно истражување, правено во Америка, утврдено е дека од 24 луѓе заразени од Тричура Тичурасис –22 од нив, свинското месо добро го зготвиле. Тоа докажува дека јајцата на паразитите не умираат, дури иако месото добро се зготви.

СВИНСКОТО СОДРЖИ СОСТОЈКИ КОИ ГИ
ГРАДАТ МАСНИТЕ ТКИВА​

Свинското месо има многу малку хранливи состојки кои се однесуваат на мускулната структура, но затоа има голем број на масти. Таа маст се таложи во крвните садови и причинува висок крвен притисок и срцев удар. Не е чудно што преку 50 % од Американците страдаат од зголемен срцев притисок.

СВИЊАТА Е ЕДНА ОД НАЈВАЛКАНИТЕ
ЖИВОТНИ ВО СВЕТОТ​

Свињата, е можеби една од највалканите животни на Земјата. Таа расте и живее во нечистотија и измет. Не знам дали Господ создал подобар собирач на смет и мрша од свињата. Во многу села, луѓето немаат тоалети, па голема нужда вршат, надвор на отворено. Многу често свињата го собира тој измет.
Некои ќе речат да во развиените земји, како што е Австралија, свињите ги одгледуваат во многу чисти и хигенски услови. Дури и во овие „хигенски“ услови, свињите се држат заедно во стаи. Колку и да се обидуваме да ги одржуваме свињите чисти – тие се нечисти по природа. Тие го јадат својот измет и изметот на другите свињи, и уживаат во тоа.

СВИЊИТЕ СЕ НАЈБЕССРАМНИТЕ ЖИВОТНИ​

На Земјината топка не постои животно со помалку срам од свињата! Тоа е единствено животно кое го повикува друштвото да се пари со лично неговиот парњак. Во Америка, повеќето луѓе јадат свинско. Многу често, после игранките и другите забави, Американците ги трампаат своите жени: „Ајде ти спиј со мојата жена, а јас ќе спијам со твојата жена!“ Кој јаде свинско – се однесува како свиња.

извадок од книгата: „20 најчесто поставувани прашања за исламот од немуслиманите“ од др. Закир Наик

Е сега после сиве овие научни и медицински докази за штетноста од свинското месо , се псотавува прашањето : Како сево ова можел да го знае Мухаммед а.с. пред 14 века , кога ниту пишувал ниту знаел да чита , се разбира , освен ако не му било ова објавено од Аллах , нели ??

А за прашањава мислам дека братот Омер ел Фарук ти одговори и нема потреба да се повторуваме .

А за да се увериш , ако сакаш имам уште научно-медицински докази кои заразни болести ги содржи свинското месо , а фатални за човечкото здравје и живот .
И....ако толку и веруваш на науката , тогаш зошто не и веруваш во сево ова кое само го потврдува Куранот ??

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
За забраната на свинското месо за нас муслиманите ќе ти доставам некои докази зошто ни е забрането , и тоа н есамо на нас муслиманите туку дека и Библијата го забранува од здравствени причини .

ЧИТАЈ :

Еве некои причини поради кои свинското месо е забрането:

- Свињата за разлика од многуте цицачи го јаде човечкиот леш. Ова го потврди една сестра од Босна како видела со свои очи во последната војна во Босна.

- Штетни материи кои ги содржи свињата можете да прочитате од книгата на Германскиот Prof. Dr. Reckeweg: „свинското месо и здравјето на човекот“. Морам да наведам дека свињата за разлика од многуте животни не е љубоморна на својата женка. Затоа францускиот филозоф Саворин вели: „Кажи ми што си јадел, да ти кажам кој си“.

- Свињата е предизвикувач на опасната болест наречена „Трихин“.

- Свињата содржи големо количество на холестерол што предизвикува до затнување на артериите и срцевите болести. ( а за ова досега требало да знаеш , требало да те извести твојата наука на која се потпираш и цврсто и веруваш )

ЗАБРАНА ЗА СВИНСКО МЕСО

Зошто во исламот е забрането јадењето свинско месо?
Сите добро знаат дека конзумирањето на свинско месо во исламот е строго забрането.

КУРАНОТ ГО ЗАБРАНУВА СВИНСКОТО МЕСО​

Куранот ја спомнува забраната за конзумирање на свинско на четри места: во поглавјето Ел – Бекаре: 173, во поглавјето Маида: 3, во поглавјето Ел – Ен’ам: 145 и поглавјето Ен – Нахл: 115.

„Ви се забранува стрв(ина)(мртво месо), крв и свинско месо, и она што е заклано во нечие друго име, а не во Аллахово име.“ (Ел – Маида: 3)

БИБЛИЈАТА ГО ЗАБРАНУВА СВИНСКОТО​

Христијаните најлесно ќе ги увериме ако им ги цитираме нивните верски списи. Библијата го забранува јадењето на свинско месо во Левитскиот законик:
„ А свињата не прежива, иако има папок, и тоа папок раздвоен, и за вас е нечиста!

Нивното месо немојте да ои јадете ниту нивната мрша да ја допирате – за вас се тие нечисти.“ (Стар Завет, Левитски законик 11: 8 -9).

Свинското е исто така забрането и во Повторените Закони:

„ А свињата, иако има раздвоен папок, не преживува: нека е за вас нечиста! Нејзиното месо немојте да го јадете ниту се приближувајте до нејзиниот леш. (Стариот Завет, Повторени Закони, 14. 8)

Истата забрана се повторува и во Исаија:
(Библија, Пророчки Книги, Исаија 65: 2 – 5)

КОНУЗМИРАЊЕТО НА СВИНСКО Е ПРИЧИНИТЕЛ
НА МНОГУ БОЛЕСТИ​

Припадниците на другите религии и атеистите ќе ги убедиме дека е вистина дека е вистина само она што го говориме од ставот на логиката, разумот и науката. Конзумирањето на свинско месо може да причини, ни помалку ни повеќе, седумдесет различни видови на болести! Личноста која конзумира свинско месо, многу лесно може да добие разни видови на стомачни глисти, како што се влекачкиот црв, оксира, кукаста глиста и други. Една од најопасните паразити од овој вид е Таениа Солиум, која е истотака позната како пантличара. Тој живее во цревата и многу е долг. Неговите јајца влегуваат во крвниот систем и можат да дојдат до скоро секој орган. Ако преку крвта влезе во мозокот, може да причини целосен губиток на помнењето. Ако влезе во срцето, може да причини срцев удар; а ако влезе во очи може да причини слепило; ако влезе во црниот дроб, може тешко да го оштети. Пантилчарата може да ги угрози скоро сите органи. Друг опасен вид на стомачна глиста е Тричура Тичурасис.

Вообичаената заблуда која владее меѓу луѓето е, ако свинското месо биде добро зготвено – јајцата на паразитите ќе умрат.
Во едно истражување, правено во Америка, утврдено е дека од 24 луѓе заразени од Тричура Тичурасис –22 од нив, свинското месо добро го зготвиле. Тоа докажува дека јајцата на паразитите не умираат, дури иако месото добро се зготви.

СВИНСКОТО СОДРЖИ СОСТОЈКИ КОИ ГИ
ГРАДАТ МАСНИТЕ ТКИВА​

Свинското месо има многу малку хранливи состојки кои се однесуваат на мускулната структура, но затоа има голем број на масти. Таа маст се таложи во крвните садови и причинува висок крвен притисок и срцев удар. Не е чудно што преку 50 % од Американците страдаат од зголемен срцев притисок.

СВИЊАТА Е ЕДНА ОД НАЈВАЛКАНИТЕ
ЖИВОТНИ ВО СВЕТОТ​

Свињата, е можеби една од највалканите животни на Земјата. Таа расте и живее во нечистотија и измет. Не знам дали Господ создал подобар собирач на смет и мрша од свињата. Во многу села, луѓето немаат тоалети, па голема нужда вршат, надвор на отворено. Многу често свињата го собира тој измет.
Некои ќе речат да во развиените земји, како што е Австралија, свињите ги одгледуваат во многу чисти и хигенски услови. Дури и во овие „хигенски“ услови, свињите се држат заедно во стаи. Колку и да се обидуваме да ги одржуваме свињите чисти – тие се нечисти по природа. Тие го јадат својот измет и изметот на другите свињи, и уживаат во тоа.

СВИЊИТЕ СЕ НАЈБЕССРАМНИТЕ ЖИВОТНИ​

На Земјината топка не постои животно со помалку срам од свињата! Тоа е единствено животно кое го повикува друштвото да се пари со лично неговиот парњак. Во Америка, повеќето луѓе јадат свинско. Многу често, после игранките и другите забави, Американците ги трампаат своите жени: „Ајде ти спиј со мојата жена, а јас ќе спијам со твојата жена!“ Кој јаде свинско – се однесува како свиња.

извадок од книгата: „20 најчесто поставувани прашања за исламот од немуслиманите“ од др. Закир Наик

Е сега после сиве овие научни и медицински докази за штетноста од свинското месо , се псотавува прашањето : Како сево ова можел да го знае Мухаммед а.с. пред 14 века , кога ниту пишувал ниту знаел да чита , се разбира , освен ако не му било ова објавено од Аллах , нели ??

А за прашањава мислам дека братот Омер ел Фарук ти одговори и нема потреба да се повторуваме .
Vo red se site tie zabeleski za bolestite od svinsko, jas navedov samo eden primer, znaci ne negiram deka e stetno. Ne znaev deka i vo hristijanstvoto e zabraneto svinskoto, no sepak i hristijanstvoto se pojavuva na tie teritorii, znaci pak logikata e ista.

Postojano povtoruvas, kako mozel Muhamed da znae osven ako Alah ne mu kazal. Epa zosto togas Alah ne mu kazal odgovori i za prasanjata sto vi gi postaviv. Omer odgovori deka nikoj ne znae za toa sto ve prasav osven Alah. Koja e logikata Alah da dade odgovori za nekoi stvarno interesni prasanja, no za samiot pocetok na Zemjata i sirenjeto na covestvoto da ne dade?
Kako sto odgovoriv i porano, ne treba da se potcenuvaat i starite civilizacii. Mozebi ziveele pred iljadnici godini, no toa ne znaci deka za nekoi oblasti ne bile dovolno obrazovani.
I na kraj, nacinot na koj objasnuvanjata se dadeni ne se objaseti so fakti. Toj sto gi pisuval ne znael licno da dade dokazi za toa, a i toj sto gi kazal najverojatno ne znael. Inaku nema pricina zosto site tie prirodni pojavi i naucni vistini koi sega gi znaeme,a se vo Kuranot, da bidat uste togas objasneti barem malku podobro. Taka ne bi imalo somnez za religijata (zboruvam generalno za site religii) bidejki Bog mozel da dade podetalni objasnuvanja ako stvarno znae se i e semokjen.
Nepostoenjeto na godini vo Kuranot znaci nemoznost nastanite da bidat sporedeni i dokazani/pobieni vo denesno vreme. Znaci ne bi rekol deka Kuranot e bezgresen kako sto tvrdite. Ne sakam nikoj so ova da navredam, ne me svakajte pogresno.....

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
СВИЊИТЕ СЕ НАЈБЕССРАМНИТЕ ЖИВОТНИ

Истата таа трампа ја прават и зајците(многу вкусно месо имаат) ама нив никој не ги забранил.Ај те молам кажи ми едно животно што има срам?Ниедно животно нема срам,што според мене е многу добра особина.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
submitter izgleda pak ne me razbra,namerno ili nenamerno. Vprocem za kakvi dokazi zboruvas? Biblijata(ako moze da ja zememe za verodostojna) sto e izlezena pred povekje od 1600 god, ili ovie dokazi sto denes gi imame, dokazi ne postari od 50 godini. Znaci po tvoja logika,najnovi dokazi se naucnite, i vo toa veruvam i jas. Ti licno veruvas na Bibliskata prikazna za postanokot na svetot ?

A za verbata, tocno e deka treba prvo da veruvas vo Bog, no koj Bog ke odberis? Zatoa kazav prvo bi gi proucil knigite sto se osnova na religiite soodvetno, pa potoa ke se odlucam za odredena religija. Onaa kniga koja ke ja smetam za najverodostojna i najpoucna, bi bila mojot izbor. Znaci nema da e problem verbata vo Bog, tuku informaciite koi tie gi davaat, zasto site knigi ucat za odreden Bog.

P.S ke mi treba malku vreme da go najdam delot so Ezekiel, no mislam deka za 2-3 saati ke go postiram, a mozebi i pobrzo.......

Eve ja sredbata koja Ezekiel ja imal so Bog,detalniot opis, pa ako mozis ti submitter,ili bilo koj drug, zamislete ja ovaa sredba so detalite sto gi imate tuka, i kazete na sto vi lici.
Тие можеби не се постари од 50 години ама докажуваат нешто што е со милиони години старо,колку може тоа да биде веројатно??Зарем еден експеримент ќе ги побие сите луѓе кои толку долго го одржуваат Божјиот збор??
Науката го докажала но не е сигурна дека тоа е стварно така,науката на проценување на работите се базира на претпоставки,додека Божјите книги ти даваат сигурни факти,е сега од тебе зависи дали ќе гледаш на нив како обична приказна или реална неизбежна вистина.

Јас лично верувам во сите книги испратени од Бог но најмногу во последната.За мене е најверодостојна најлогична и најразумна.

Е па за да не мешаш мн божества јас ти ги спомнав трите најголеми монотеистички религии кои имале најмн следбеници и сеуште имаат.Таму можеш да го најдеш вистинскиот Бог Еден и Единствен.

Текстот го прочитав и ќе ти кажам искрено дека ми личи на игра на огинот со човечкиот памет.

Kajgana Shop

На врв Bottom