Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Револуција против што и кого? Ај стави се на другата страна. Ти да си стопанственик.....
Друже не заебавај не гледаш дека игра к*рот!! Не гледаш со кој жаргон коментира? Не го знаеш пријателчево?! :pos2:
Го нема, го нема, па ќе се појави со ново руво! Првин беше атеист, па го снема и се појави по неколку месеци како фанатички верник, па пак го снема и сега е претседателот Муро од долина на волците!! :pos::pos::pos:
:zver:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Револуција против капитализмот и буржоазијата. ја ако сум капиталист, проклета да е љубовта кон човекот ке кренам револуција против другите капиталисти и феудалци. И цел мој имот ке го дадам на народот, само нека ми дадат едно пратиничко место за можам да му служам на мојот народ!
Браво, Браво, Така треба... продужи

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Извини што не Доелаборирав. Еве каде си во Грешка.
Такво општество според Марксовиот модел (не по Сталин и ленин) нема никогаш да се случи.
Значи основниот комунистички постулат „секој според можностите, а секому според потребите“ е утописки. Не е возможен. Едно похумано општесво кое ќе има нешто слично на комунизам е можно, но таков комунизам не. Сепак индивидуалните способности треба да бидат наградени.
Seksko deks kjr bidat. Toa kje bide vistinskata nagrada - priznanie!

Komunizmot e mozen i kje se sluci eventually. Dali kje go docekame ragjanjeto (padot na parata) toa e drug muabet.

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Кога како. Понекогаш верувам, а понегокаш воопшто во ништо не верувам, па дури ни во себе.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали некој тие системи треба да ги одржува? Дали сите имаме ист капацитет, способности, интелект?
Еве пример би ти посочил, не го сваќај лично. Ти си да речеме атомски инжинер, би се сложил ли да имаш исти примања и привилегии со техничарот на кој си му надреден? Ова колку за почетно размислување. Урамниловка не е можна, и „секој според можностите, а секому според потребите“ исто е неможна. Затоа и реков, нешто што ќе има некои основи од марксовиот комунизам да, но не баш на тој начин.
Nema da postojaat pari. Samoreplicirackite nanoroboti kje KREIRAAT se [to e potrebno od neorganska priroda. Resursite za ova se prakticno neograniceni.

So toa sto kje nema pari, edinstvenata nagrada shto kje postoi e POCIT/PRIZNANIE. Kako sto e i denes tvrdi (i dokazuva) teorijata na motivacija. Parite se higienski, a ne motiviracki faktor.

Toa znaci deka sekoj kje raboti onolku kolku shto ima kapacitet za da ja dobie soodvetnata nagrada vo vid na POCIT koj go zasluzuva.

Parite ne postojat, poradi toa sto slatkite mali robotcinja sozdavaat se sto ti e potrebno od tehnologija, a hranata ne e problem koga ima dovolno energija.

Plantazite se vo orbita, neli.

Seto ova ne e vekje vo sferata na SF. Pogolemiot del od neophodnite tehnologii se vekje obmisleni, a del od niv i razvieni. Treba samo da se dousovrsat. Toa se pravi sekojdnevno. Tocno deka mokjnicite kje se obiduvaat da go odlozat ovoj proces, no besplatnite softveri (opensource zaednicata) kje ja dadat denes najskapata rabota - kreativniot um.

Razvojot e eksponencijalen. Stanuva zbor za generacija-dve.

p.s. Sistemite se vekje samoodrzlivi. Vo razvienite zemji recisi se od sistemite za odrzuvanje se vekje potpolno avtomatizirani.

Nema pari - nema problem :) ...a lugjeto kje si rabotat - za toa ic ne se sekiram.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Seksko deks kjr bidat. Toa kje bide vistinskata nagrada - priznanie!

Komunizmot e mozen i kje se sluci eventually. Dali kje go docekame ragjanjeto (padot na parata) toa e drug muabet.
Кое ќе биде наградено? Кај ќе бидат индивидуалните способности? Ако не ти е тешко да дообјасниш, не те рабрав баш.

Паричниот систем неможе да пропадне, прашање е колкаво ќе биде кеш плаќањето, може ќе се сведе на минумум.
Сигурно нема јас и ти да го доживееме, Долгорочен е процесот.
П.С. Да не е латиницава во мода? :vozbud:

--- надополнето ---

Nema da postojaat pari. Samoreplicirackite nanoroboti kje KREIRAAT se [to e potrebno od neorganska priroda. Resursite za ova se prakticno neograniceni.

So toa sto kje nema pari, edinstvenata nagrada shto kje postoi e POCIT/PRIZNANIE. Kako sto e i denes tvrdi (i dokazuva) teorijata na motivacija. Parite se higienski, a ne motiviracki faktor.

Toa znaci deka sekoj kje raboti onolku kolku shto ima kapacitet za da ja dobie soodvetnata nagrada vo vid na POCIT koj go zasluzuva.

Parite ne postojat, poradi toa sto slatkite mali robotcinja sozdavaat se sto ti e potrebno od tehnologija, a hranata ne e problem koga ima dovolno energija.

Seto ova ne e vekje vo sferata na SF. Pogolemiot del od neophodnite tehnologii se vekje obmisleni, a del od niv i razvieni. Treba samo da se dousovrsat. Toa se pravi sekojdnevno. Tocno deka mokjnicite kje se obiduvaat da go odlozat ovoj proces, no besplatnite softveri (opensource zaednicata) kje ja dadat denes najskapata rabota - kreativniot um.

p.s. Sistemite se vekje samoodrzlivi. Vo razvienite zemji recisi se od sistemite za odrzuvanje se vekje potpolno avtomatizirani.

Nema pari - nema problem :) ...a lugjeto kje si rabotat - za toa ic ne se sekiram.
У не фала, 1984, не

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33

А што ќе биде со старите, изнемоштените, инвалидите, болните, мрзливите, лакомите, себичните итн? Дали ќе има посебно место каде ќе бидат оставени?

S

Shellshock nam67

Гостин
А што ќе биде со старите, изнемоштените, инвалидите, болните, мрзливите, лакомите, себичните итн? Дали ќе има посебно место каде ќе бидат оставени?
vaka Joan sakam edno prasanje da te prasam
ama da mi go odgovoris
vaka kaj pisuva odnosno dali vo samata vbiblija pisuva deka lugjeto treba da ostavaat pari vo Crkva ili toa popovite im tekna

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.416
Поени од реакции
5.086
Кое ќе биде наградено? Кај ќе бидат индивидуалните способности? Ако не ти е тешко да дообјасниш, не те рабрав баш.

Паричниот систем неможе да пропадне, прашање е колкаво ќе биде кеш плаќањето, може ќе се сведе на минумум.
Сигурно нема јас и ти да го доживееме, Долгорочен е процесот.
Може, друже, може и тоа како. Кога на секој би му биле достапни основните потреби, храна, вода, превоз, рекреација и сл, зошто би постоеле парите?

За она прееска со Канада и Шведска не те разбрав...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
vaka Joan sakam edno prasanje da te prasam
ama da mi go odgovoris
vaka kaj pisuva odnosno dali vo samata vbiblija pisuva deka lugjeto treba da ostavaat pari vo Crkva ili toa popovite im tekna
Во светите книги на евреите, кои ние ги нарекуваме Стари Завет, стои децидно дека верниците треба да плаќат данок, такса на Храмот, и таа такса изнесува 10% од приходот. Исто така за многу потреби, како крштенка, опростување на грев, итн. се плаќа такса која е најчесто изразена во материјални блага, односно стока, живина итн.

За христијанството, Исус Христос кога одел од место до место со своите ученици и народ кој го следел, исто користел парични средства. Задолжен за касата бил Јуда Искариот. Со испраќањето на Светиот Дух врз апостолите, се создава Христовата Црква на земјата. Во записите што ги запишал светиот апостол Лука, а насловени како „Дела апостолски“ стои дека христијаните прибираат средства за еден вид социјала, а истото може да се види и од писмата на св. ап. Павле. Павле посбно ја истакнува дарежливоста на Македонците кои прибирале доста средства за своите браќа христијани кои биле во неволја. Така оставањето пари во Црквата како поклон, дар, или такса за одредена литургија или обред имат корени во Библијата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Ова е класичен опис за утопија, звучи прекрасно, но според мене никогаш неможе да успее во пракса од проста причина што елиминирајќи ги проблемите ги елиминира и предизвиците, а тие се темел на човековата смисла на постоењето. Еве на пример ти си наставник или професор, во општество каде знаењето се аплоадира, нема да има потреба за твоето работно место! Исто ќе биде и со кое било друго работно место, како што кажа и ти репликаторите ќе ја вршат сета работа. Во таква една ситуација, што со човечката потреба да твори, да се чуствува продуктивен, корисен? Што е со потребата да поседуваш, да се издвоиш, да се докажеш?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.416
Поени од реакции
5.086
Ова е класичен опис за утопија, звучи прекрасно, но според мене никогаш неможе да успее во пракса од проста причина што елиминирајќи ги проблемите ги елиминира и предизвиците, а тие се темел на човековата смисла на постоењето. Еве на пример ти си наставник или професор, во општество каде знаењето се аплоадира, нема да има потреба за твоето работно место! Исто ќе биде и со кое било друго работно место, како што кажа и ти репликаторите ќе ја вршат сета работа. Во таква една ситуација, што со човечката потреба да твори, да се чуствува продуктивен, корисен? Што е со потребата да поседуваш, да се издвоиш, да се докажеш?
Науката не знае за граници.
Секогаш ќе има луѓе кои вака или така ќе го туркаат човештвото напред. И не само науката, туку и другите сфери на човековото живеење.
Потребна е само желба, волја и предизвиците сами ќе дојдат. :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Науката не знае за граници.
Секогаш ќе има луѓе кои вака или така ќе го туркаат човештвото напред. И не само науката, туку и другите сфери на човековото живеење.
Потребна е само желба, волја и предизвиците сами ќе дојдат. :)
Нормално, но секогаш треба да се има впредвид дека без предизвици, човекот ја губи смислата за своето постоење, а предизвикот е само поинакво име за тешкотијата или проблемот.
Колку и да звучи примамливо и совршено, утопијата е неостварлива, гледано од сегашнава човечка перспектива, со сите човечки стремежи и потенцијали. Колку и да е изолиран од проблеми и тешкотии, човекот секогаш ќе најде начин да биде несовршен и несреќен за да може да се бори да ја достигне совршеноста и среќата.

Kajgana Shop

На врв Bottom