Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Г

Господ

Гостин
Доека не видам,не веруем дека постои :toe:
Таа не ти работи,и Клеопатра и Аце_Мкд ги немаш видено:back:

лол ват ??

Ај у кратки црти објасни.

Не сум сигурен али мислам дека у библијата не пишува такво нешто.
НА подфорумов ќе дознаеш работи шо не се у библијата али ипак ќе ти ги докажуваат.

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52
Зависи кој како го сваќа прашањево, ама иначе не постои.
Човекот секогаш ќе трага по непознатото се дедека не открие се, а пак работите кои не може да си ги објасни секогаш ги поистоветува со Бог.

Gunner_L

Lord , Lord Bendtner
Член од
7 април 2009
Мислења
922
Поени од реакции
500
кога ти е потребен тогаш постои .. инаку не ! инаку ги има многу такви што тврдат и се уверени дека бог не постои но сепак во некои тешки моменти барат помош од бога ...

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
Таа не ти работи,и Клеопатра и Аце_Мкд ги немаш видено:back:.
Tие се мртви од пред ехехееееееее. Него типот наречен бог, би требало да постои и денеска. Show that creature to me!

РЅ: Неможеш, затоа што ГО НЕМА!:smir:

Г

Господ

Гостин
Tие се мртви од пред ехехееееееее. Него типот наречен бог, би требало да постои и денеска. Show that creature to me!

РЅ: Неможеш, затоа што ГО НЕМА!:smir:
Не можеш да го видиш пошо има invisibility cloak од Хари Потер дрпнато:pipi:
Еве го!

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Не, не постои.

Марихуаната Бог ја посадил на Земјата. И сакаш да кажиш дека настанокот на човекот според Библијата е поверодстоен од онај на Дарвин?
Ohhhhh! God's gift to Humanity! :D

Па знаеш, ете како луѓето можат да видат дека Бог постои. Свиткај цели два/три џоинта и ќе го видиш Бог tête-à-tête :vozbud:.

Имам свој концепт за создавањето на Човештвото кој е комбинација од сите теории предложени до сега. Некои повеќе од останатите:

* Креационизам/Митолошки Теории

* Теорија на Еволуција

* Интелигентен Дизајн

* Панспермија/Егзогенеза

* Воден Мајмун Теорија

* Ненамалена Комплексност

* Специфицирана Коплексност

* Морфогенеза/Теорија на Морфогени Полиња

* Антички Астронаути Теорија

* Биолошка Трансмутација

* Квантна Еволуција

* Интегрирана Теорија на Интелигенција

* Теорија на Колективна Холограмска Матрица (Оваа е најзабегана! :vozbud:)

Ова е што се однесува до настанувањето на Човештвото, а за настанокот на Универзумот има уште полуди теории.

Не постои материја, Кузманоски, туку само енергија. ...и малку вибрации.
Хехе, и вибрациите се енергија. :D

Материја постои. Цела вселена е создадена од материја и антиматерија, кои се создадени од енергија.
А не мислев дека материјата верски е докажана туку мислев на тоа дека и научниците кажуваат дека енергијата преминува од еден вид во друг, и верниците веруваат дека после смрта преминуваат во друг живот задгробен и тако даље. Али ако толку сакаш да знаеш материјата е еднаква на Бог, бидеќи е насекаде околу нас исто како и Бог. semple as that :smir:
Материјата е згусната форма на енергија. Кога неутроните, протоните и електроните ќе се поделат, имаш честици наречени кваркови, кои пак се направени од преони и аскелерони, и личат на чворови од квантна енергија. Кога чворот ќе се "одврзеЌ се добива конец или string, што е основата за string теоријата. Тој 'конец' постои како збир од 12 нивоа на вибрација, познато и како космичка вибрација. Научниците признаваат 11, но има и 12 димензија (космички континуум) на вибрација. Вибрацијата е енергија. Се се сведува на енергија :wink:.

gospoda go sozdade covekot za vecnost i go napravi slika na svoeto vecno bitie, spored svojot obraz,
Што значи Човекот го наследил злото од Господ. Нели, сепак е направен според неговиот лик нели?

Ако е невозможно да се родат здрави деца од нив тогаш кажими како настанале другите луѓе и зошто мислиш дека тоа е невозможно,пиши нешто повеќе за тој медицински аспект??
Збори за брат у сестра, што Адам и Ева наводно биле. Инцестот произведува мутации после генерација/две.

И двајца не можат да населат цел свет. Извини, невозможно е.

Ти кажав и пак ќе ти повторам дека тие самите си се криви што си создавале свои богови,но сепак тоа е нормална појава за човекот кој е со ограничено знаење кој и покрај својата немоќ и ограниченост и покрај тоа што е зависен од Креаторот на овој свет кој не е случајно создаден има смелост да каже дека не верува во Бог.
Кога Бог не е присутен, очекуваш некој да верува?

За тоа што не можеме денес да го објаснеме, кога ќе ни стане јасно,тогаш ќе треба да провериш дека го имало во Божјите книги уште пред нас да ни стане јасно што треба да ти биде доволен доказ дека тоа не е човечко дело,него дело на Оној кој знае се.
Ако знае се, ќе нашол начин да го докаже своето постоење на куп примитивни неверници. Или е немоќен, или не сака. Ако не сака, па тогаш, не сме баш ние криви нели? Инаетот како божествена особина.

Бог е Оној кој знае се,Супериорниот Владетел и Створител на се што постои,нема ништо слично на Него што постои на планетата земја,на Нему ништо не му е рамно.
Ако знае се, што чека? Омнипотентно битие како него ќе го знае исходот на било каква можна ситуација однапред. Зошто дозволува тоа да се случи? За да може после да казнува. Прашањето е зошто тоа би го правел? Да не е Бог садист? :D

Верници или луѓе кои прават добри дела има повеќе него ли неверници,кога би било обратно како што викаш ти тогаш тоа би биле моментите пред крајот на светот.
Кои бе добри дела? Дневното рецитирање Библиски стихови на "загубени души"? Мислиш дека со тоа помагаш?

Познавам многу атеисти, агностици, па и сатанист, кои имаат направено поголем придонес кон општеството него твојата библиска поезија која ендоставно не гледам како помага на било кој освен истите како тебе.

Ти ако не веруваш во Бог не можеш да тврдиш дека некј друг тоа го праи ради потреба на виша сила или некој да го сослуша,верниците веруваат затоа што се сигурни во Неговото постоење и ја чекаат средбата со Него.
Верување Сигурност;

Верување Знаење;

Знаење
= Сигурност.

Можеби треба посликовито да ти прикажам? Со дијаграм? Или можеби, онака, како на првоодделенец, со множество и унија?

После се навредуваат кога некој ќе им спомне дека неверниците имале поголем IQ .... Па што сакате? Еве и на еден интернет форум се манифестира.

Не е ранливоста тоа што човекот го прави верник туку слушањето на вистината,срцето е склоно кон вистината,против тоа никој не може,кој го осетил знае.
Вистината има многу лица, и исто како наводната вистина опишана во Библијата, е склона кон лична интерпретација и толкување. Секој има различни погледи кон тоа што е вистина. Да тврдиш дека ти имаш авторитет на вистината е абсурдно и смешно.

Нормално е да се плашиш од својот резултат кај Бог дали ќе биде рај или пекол но она што повеќе треба да те убеди да веруваш во Бог е тоа што си зависен од Него и не можеш без Него,во спротивно човекот кој верува само заради тоа што се плаши од пеколот би ми бил сумлив.
А што ако нема Рај и Пекол? Кај ќе одат сите? Си размислувал за тоа?

Јас не се плаѓам од смрт, нити каде ќе завршам .... наводно.

Пак не можеш да кажеш дали Бог помага или не затоа што не знаеш.
Знам, затоа што живеам во заебан свет.

Он ги дал тие книги за ние да ги читаме и да ги спроведеме во нашиот живот,
Им ги дал во рака на луѓето?

не сакам да се повторувам но пак ќе речам ние имаме слободна волја и од нас зависи како ќе ги искористиме,
Со други зборови, немаме слободна волја. Бог само создал илузија на слободен избор. Ако пеколот навистина постои, тогаш нема избор. Кој со здрав памет би сакал да заврши таму? Но за да не завршиш таму, мораме да глумиме послушни овци.

Бог нема што да ти се меша тука.
Се меша, според Библијата се меша, и тоа како.

Ајде сега Он ќе ги попраи и ние само ќе седиме,е па не може така,работата е ние да напраиме нешто.
Па колку што памтам , верниците беа тие кои чекаат благослов да падне од небо. Бог да им помогне. Божја интервенција. А атеистите, агностиците и сатанистите сами се извлекуваат од дадени ситуации и секако, бидејќи успеале, заслугата ќе си ја препишат себе.

Малце си ми контрадикторен знаеш,еднаш викаш дека не постои а од друга страна викаш дека Бог не заборавил:raz:
Да ги набројам контрадикторностите во Библијата? Please ...?

Pleeeeease? :vozbud:

само едно нешто сакам да кажам. Ако сакаш нешто да докажиш, треба да веруваш дека постои.

Докажуваш нешто кое знаеш дека постои.

Неможи некој што не верува во Бог, да докажи дека постои или дека не постои. Мора да ја "простудира" таа тема.
Moже :vozbud:. Се викаат агностици.

Одделувавме што е жива а што нежива природа, и едно девојче прашува "а Господ каде спаѓа?" и тогашната стереотипна учителка, постара жена, прашува "а верувате ли вие во Господ?". Пола одделение ќути, не знае како да одговори, и ја станав на сред час да и реплицирам на прашањето со тоа дека прво, не е во ред на место каде што има двојазична паралелка и многу ученици од албанска вероисповест да проповеда христијанство и второ
Како со едно прашање од љубопитност се проповеда христијанство? Малку претеруваш. Всушност малку повеќе.

Едно е да му го поставиш тоа прашање на возрасен човек, а друго е на дете. И неможе на дете на шест годишна возраст кога уште се оформува како личност да му збориш за нешто спротивно од она што го учат дома.
Истото можеше да го кажеш и за теоријата на еволуција. Која ја учат сите деца во Македонија, за време на училиште, а дома или во црква се жртви на религиозна индоктринација која патем прикажува сосем друга верзија на настанокот на универзумот и Човештвото. На детето ќе му пукне глава од збунетост.

Сигурно родителите му ја имаат наметнато нивната религија и тоа дете е муслиман. Што има некој да му збори за христијанство на место кај што треба да учи и да добие воспитување?!

Поупатеност? Дека Исус Христос не е бог.
За да му даде слобода на избор. Може ќе смени религија :D. Патем, се работи за обично прашање, аман, љубопитни се малите деца.

Исус не бил Бог, туку човек.

Не го користам тоа така за да речам само ете Бог така сакал као демек лесно е така да се одговори,него стварно по мое верување Бог нема нешто на кое не може да влијае,се зависи од Него така што тука автоматски се става и науката а и све друго што постои.Он може да измени што сака и кога сака затоа што Он е створителот на тие работи.
Може да ме промени од хомосескусалец во хетеросексуалец? Ќе биде Божјо Чудо for sure. Плус и така е негова вина дека сум хомосексуалец.

Монотеизмот постоел од почеток и ќе постои до крај за разлика од политеизмот,а тоа е така затоа што вистината се наоѓа во него,мислам во монотеизмот.Вербата во Еден Бог.
За жал, не. Политеизмот постои од дамнешни времиња, уште пред паганизмот. Имаш убави пештерски цртежи кои одат во некои убави детали.

Он ја слуша сечија молитва но дали ќе ја прифати е тоа е друго.Молитвата е единствено нешто кое што може даја смени судбината на човекот.Ако чекаш да го видиш Бог на овој свет тогаш ќе ти речам само дека можеш да се изначекаш.
Зошто да чекам кога можам да си го живеам животот? :D

Не е вреден да го чекам.

Докази имаш насекаде а за да ги видиш не мора ни да стануваш од столчето пред твојот компјутер,погледни на пример во себе си, во човечкото тело,во твоето тело,колку сложен систем е тоа но сепак се си работи како што треба,секој орган си ја врши својата работа без претерување,секоја ќелија,крвоток и др.сеа да не набројувам.Зарем мислиш дека совршенството на работа на твоето тело е случајно?
Треба човекот да се смета себе си за Бог за сите работи што ги создал, а се далеку од едноставни?

Провери подобро кој се поголеми научници верниците или неверниците а исто провери и за Исак Њутон па после ќе праиме муабет.
Тогаш тоа било норма. Зошто сигурен сум дека збориш за тогашните научници. Исто ако одиме поназад во времето, норма било да бидеш бисексуалец/хомосексуалец :vozbud:. Станува збор за општествени стеги произведени од тогашното општество. Луѓе пред неколку века биле бесени и/или горени живи на плоштад за многу помалце од тоа.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Браво!!!

Балансот мора да се одржи.А тоа што некој страда тоа си е се до неговата свест.
Кажи го тоа на некое девојче кое го силувал татко и, може?

И што со овие слики?Ќе ни кажеш што сакаш да ни посочиш??Тука ништо не треба да те чуди затоа што ова е свет во кој појакиот го јаде послабиот,тоа ти е величенствена рамнотежа,некој умира некој се раѓа но сепак балансот се одржува.
Со други зборови, законите на природата и природната селекција :D

Дали знаеш дека тоа е филозофија пропагирана од Илуминатите, а и денешните доктори по еугеника и социјален дарвинизам? Онака, прашувам.

Еј знаете што ми е најсмешно тука на подфорумот религија, сите атеисти го држат во живот подфорумот :pos2:
Нејсе, што мислете вие атеисти, како се создал човекот?!
Повеќето сметаат дека човекот е производ исклучиво на еволуцијата. Јас не се согласувам потполно. Во таа равенка би ги ставил и вонземјаните. There ya go, you can call me a nut now! :vozbud:

Абе ти друже од памет зборуваш вака или од инает ??
Какви докази бараш кога тие се насекаде околу тебе , а најблиску во твојата глава , еве зошто : свесен си дека постои разум , го имаш и ти , како и секое друго живо суштество , тогаш дајми еден научен доказ како изгледа разумот , форма , големина , тежина......а сепак знаеш дека постои нели ??
Разумот е производ на Свесноста. Свесноста е тоа што скептиците го нарекуваат ум, а верниците душа.

А за контрадикторностите во Библијата се согласувам со тебе , и секој кој прочитал Библија може да ти го потврди тоа , но за разлика од Куранот кој што и најголемите светски „мозоци“ се обидувале дури 14 века да најдат било каква и најситна грешка во Куранот , но за нивна среќа не успеале во тоа
Куранот не е толку манипулиран како што е Библијата. Ама има манипулации и таму. Само не сум почнал да разглабам детално што е и како е.

Да верувам во таа енеркија, таа космичка сила од која почнало сé, но дали тоа е поврзано со Бог(без разлика - емоции или не емоции ) не е тоа нензнам...
Тоа е Космичката Свесност. Енергија/Сила свесна за своето постоење. Од таму доаѓа тој 'Интелигентен Дизајн' за кои многумина зборат.

А за тоа дали постои некоја свест во таа енергија би рекол не....
Не? Зошто? Ти претставуваш дел од тоа знаеш ...Немаш свесност значи?

И на крај пак доаѓа (не)едноставното прашање да или не?
И да и не, ни да ни не.
Јас незнам и неможам да докажам, но не можам ни да негирам....
Затоа си останувам вечен "скептик".
Затоа остануваш вечен агностик, мислиш. Според ова горе ти си агностик, не скептик.

Jas mislam deka svetot i vekot nastanal so pesnata na svemokjniot Eru Iluvatar koj potoa si odi po patot svoj i gi ostava Valarite i Maiarite da si uoravuvaat. Neshto kao upper and middle management dodeka CEO e na podolg odmor!
Imal pravo Tolkien!

P.S zatoa i posle go ima nistoto.
Za da go zadzitkarat losiot Morgoth za da ne moze da se vrati nazad i da prai belji!
Гледам не сум единствениот фан на Толкин овде на Кајгана :D.

filon aleksandrizki,naukata nikade ne kazuva deka nema bog,znaci moeto mislene e isto, veruvas vo vonzemjanite , koj nema dokaz za niv

Тие постојат, во најмала рака, кај оние кои имале контакт со нив, а се поголема бројка од вкупниот број на религиозни луѓе во светот. Јас сум убеден од други причини во нивното постоење но нема да разглабам зошто тука на форум, и така темата не е за тоа. Но за докази највалидни ти се тие од минатото.

,i toa e scenario na amerika , za nlo i koj znae sto , posto celiot svet go izmamuvaat

Имаш НЛОа кои датираат од времето на Александар Македонски. Описите се скоро идентични. Дали е тоа можеби коинциденција? Америка ги испопуларизира НЛОата и вонземјаните преку радио шоуа, филмови, ТВ серии и сл., но не ги произведоа
.

,a ne veruvas vo boga ne oti nema dokaz, tuku ne sakas da go privatis deka postoi i ima bog,da bideme jasni, verata na bboga e zasnovana na vera , gledajki nesto sto ne se gleda, toa e vera ,a za vonzemjanite da jm mi dokaz siguguren si i da postojat vonzemjani ne se dokazi protiv bog,i sega prvin seti se koj prv gi izmisli prikaznite za nlo, koj tie se prikazni, a ne biblijata, podetalno proveri za niv . i kazimi veruvas deka covekot stapnal na mesecinata ?pozzz
Ако вонземјани не постојат, тогаш која е целта со која Бог го создал универзумот толку голем? Толку галаксии, ѕвезди, планети ... За што? После Судниот Ден, што со универзумот? Овие прашања одговорени ти се во Библијата? I don't think so.

Ја само ке кажам едно нешо брака.
Ништо не губиш ако веруваш во госпот.
Исто ништо не губиш ако го прошириш малку видиците.

Мислам дека педерски и хипокризија се зборовите што ги бараш:smir:
Ај внимавај малку на речникот.

А што ќе се деси ако излезе дека господ е геј ,или недајбоже женско ??
Станувам верник! :vozbud:

Одамна е утврдено дека Бог е бесполов,односно хермафродит...мислам дека на оваа тема беше.
Ако беше ова точно, пак ќе речам, станувам верник! :vozbud:

................... Е сега, уште да беше точно ....:toe:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Мене одамна ме фасцинира финтата на религиозните која им ја мавнале на простата раја на времето, а тоа е дека Бог постои, ама не може да се види, туку мора да се верува дека постои. И кај и да е ќе дојде. Нешто како Годо.

И многу други финтици кои произлегуваат од оваа, да не го ширам постот сега.

Чудна работа, ама никако не ми иде во глава зошто Бог би се криел од нас и би барал да веруваме дека постои, на збор. Ако е семоќен и сеприсутен, ме чуди што има против да одвои ден-два и да не посети. Ако сме ние некоја игрица со која си пополнува слободно време, во ред. Но и понатаму ме чуди зошто тие кои на слепо веруваат дека постои се нешто поарни од нас кои немаме капацитет за истото, и зошто тие би требало да бидат наградени, а ние казнети? Што се тие поарни од нас? Или негова си е играта, негови правилата?

Како и да е, кога јас би бил Бог, незнам зошто би се криел некаде уѓум и би барал да ми верувате на збор дека сум таму и дека ве гледам нон-стоп. Попрво би направил тет-а-тет муабет со вас: „Видете дечки, јас сум одговорниот за се. Јас ве измислив и да не бев јас сега ќе бевте ништо. Жал ми е што ја заебав работата па морате да трпите секакви катастрофи, ама гледајте од посветлата страна, има и добри работи...“

Сигурен сум дека многу врати би ми биле отворени. Би имал секогаш што да јадам и што да облечам, од луѓе кои би ми биле благодарни. Можеби некој би ме почестил и кафе.

И најдоброто од се е што, нема да морам да ви се заканувам дека ако не верувате во мене, ќе ве пратам на некое страшно место каде што ќе ве мачат до крајот на времето. И не ќе морате лажно да ме сакате и од страв да ме почитувате.

Не гледам потреба од такви работи...

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
...Не? Зошто? Ти претставуваш дел од тоа знаеш ...Немаш свесност значи?...
Ако тоа така се гледа тогаш да има свест таа Космичка Сила.
Ние сме дел од неа и како суштества кои се свесни за своето постоење тогаш и таа е свесна.

...Затоа остануваш вечен агностик, мислиш. Според ова горе ти си агностик, не скептик....
Да де да, на агностик мислев...

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ако тоа така се гледа тогаш да има свест таа Космичка Сила.
Ние сме дел од неа и како суштества кои се свесни за своето постоење тогаш и таа е свесна.
Треба да ти објаснам подетално на што мислев, но отрилика ме разбра, што е навистина многу повеќе од некое други тука кои поим немаат за што зборувам :D

Да де да, на агностик мислев...
Welcome to the club then! :vozbud:

*shakes hand* :D

Ах мој драг Нептун,педер повеќе не е сексуална ориентација туку уште еден синоним за хипокризија:pipi:
И од титулата ве одделивме:helou:
Дали тоа значи дека сум хипокрит?

глумам педер на форум а дупчам женски приватно?

Патем, треба да молам за нормална дискусија? И на тоа ли спаднавме?

. . . . . . . те молам? :uvo:

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Не постои ништо друго освен то шо некој сака да го наречи Господ.

Kajgana Shop

На врв Bottom