Верски вести III

Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
Umnožava se broj napada na muslimane na zapadu: Zapaljena džamija u Kanadi
Novembar 21st, 2015






SVIJET
Jutros rano u kanadskom gradiću Peterborough zapaljena je džamija.Nema povrijeđenih, a materijalna štetea je ogromna. Muslimanska zajednica u Peterboroughu ( ovaj grad ima 135 hiljada stanovnika) je šokirana ovim događajem. Kenzu Abdella, predsjednik muslimanskog udruženja Kawartha kaže da su muslimani imali dobre odnose i da mu nije jasno zašto se ovo desilo. On je siguran da se radi o zločinu iz mržnje prema muslimanima.
Policijski dužnosnici u Peterboroughu istražuju slučaj, a posebnu pažnju su usmjerili na prijetnje koje ovih dana primaju muslimanihttp://saff.ba/umnozava-se-broj-napada-na-muslimane-na-zapadu-zapaljena-dzamija-u-kanadi/#.VlCOGdKrRR0
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.227
Поени од реакции
78.810

На Интернет се појави видео снимка која го вознемири целиот цивилизиран свет.

На видеото се гледа како милитантите од ИСИЛ ги обучуваат децата да убиваат. Имено, на снимката се појавува дете облечено во традиционална гардероба на ИСИЛ и со нож во рака како коле мече.

На Интернет се појави видео снимка која го вознемири целиот цивилизиран свет.

На видеото се гледа како милитантите од ИСИЛ ги обучуваат децата да убиваат. Имено, на снимката се појавува дете облечено во традиционална гардероба на ИСИЛ и со нож во рака како коле мече.



Ова видео предизвика шок и неверување ширум целиот свет и предизвика бура на негативни коментари за злоупотребата на децата од страна на ова терористичка организација.
http://www.dailymail.co.uk/video/news/video-1208457/Infant-beheads-teddy-bear-knife-ISIS-flag.html[DOUBLEPOST=1448123396][/DOUBLEPOST]ДЕЦАТА КАКО МЕТА

Џихадистите на ИСИС полнеле кукли со експлозив за да убиваат шиитски деца во Ирак! (ФОТО)

Ирачките безбедносни сили спречила напад на Исламска држава во Карбала, северно од главниот град Багдад, откако откриле и демонтирале 18 кукли-играчки полни со експлозив.



Суровиот план требало да предизвика хаос на претсојниот аџилак на шиитските муслимани.


Планот на џихадистите на ИСИС бил да се расфрлаат куклите на патот меѓу Карбала и Багдад, за време на аџилакот на шиитските верници, пренесуваРаша тудеј.

Милиони шиити одат на аџилак секоја година во Карбала, за да го одбележат крајот на 40-дневниот период на жалост поради смртта на внукот на пророкот Мухамед, имамот Хусеин. Дури 17,5 милиони луѓе учествувале минатата година на аџилакот, што е рекорден број.

Кувајтската новинска агенција куна објавила дека куклите биле најдени во Хусеинија, североисточно предградие на Багдад. Власите побарале од локалните жители да пријавуваат секакви сомнителни предмети.
http://www.ibtimes.co.in/booby-trapped-dolls-seized-baghdad-isis-planned-bomb-blasts-during-arbaeen-655770
 
Последно уредено:
Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
ERDOGAN: “Dostojanstvo muslimana ne možemo prepustiti teroristima”
Posted date: November 19, 2015In:
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na zatvaranju 5. Konferencije ministara zdravstva članica Organizacije islamske saradnje (OIC) održanoj u Istanbulu, istakao kako muslimani u svijetu ne smiju svoje dostojanstvo i čast prepustiti volji, kako je kazao, “šačice terorista”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dostojanstvo 1.7 milijardi muslimana u svijetu ne možemo prepustiti volji šačice terorista. Mi kao muslimani imamo odgovornost da se zauzmemo za naše dostojanstvo, nezavisnost i budućnost”, rekao je Erdogan, naglašavajući kako terorističke organizacije uveliko koriste siromašne segmente stanovništva kako bi provodile svoje aktivnosti.

“Jedna od najindikativnijih stvarnosti terorizma je siromaštvo. Snage koje stoje iza terorizma, obratite pažnju, biraju siromašne i ljude u neimaštini. Među njima vrbuju samoubice”, kazao je Erdogan, dodajući da se muslimani međusobno moraju pomagati kako bi riješili mnoga goruća pitanja.

“Socijalna nepravda je zasigurno globalni problem, ali mi muslimani između sebe ovaj problem trebamo svesti na najniži nivo. Moramo se međusobno pomagati, jer nam to nalaže i naša vjera. Na nivou bilateralnih odnosa ili na nivou Organizacije islamske saradnje moramo pokrenuti kampanju u tom smjeru. Kada to uspijemo, vjerujem da ćemo preći značajan put u smjeru postizanja rješenja za problem terorizma i migracija”, istakao je turski predsjednik.

Podsjetio je da su muslimani saglasni da je potrebna zajednička borba protiv radikalnih i ekstremnih pokreta.

“Vidjeli smo na samitu G20 da su lideri muslimanskih zemalja saglasni oko zajedničke borbe protiv ekstremizma i radikalnih pokreta. Muslimani imaju veliku odgovornost na ovom planu. Moramo zauzeti principijelan i jasan stav, zajedničkim naporima, protiv organizacija kao što su ISIS, Al-Qaida, Boko Haram, koje koristeći ime islama nanose najveću štetu upravo islamu i muslimanima”, rekao je Erdogan.

Na kraju je poručio kako će Turska i dalje nastaviti da pomaže i pruža podršku sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u toj zemlji.

“Mi ovo pitanje, prije svega, vidimo kao ljudsku, moralnu i vjersku obavezu. U tom smjeru i djelujemo. Ja svim građanima Turske kažem ‘Ovi ljudi su izbjeglice i nastavit ćemo im i dalje pomagati’. Zato što je potrebna ruka spasa tim ljudima koji bježe od bombi. Mi ćemo nastaviti da pomažemo tim ljudima bez obzira hoće li nam Zapad ili neko drugi pomoći u tome ili ne”, kazao je Erdogan
http://putem-islama.com/erdogan-dostojanstvo-muslimana-ne-mozemo-prepustiti-teroristima/[DOUBLEPOST=1448124328][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1448124504][/DOUBLEPOST]

Netanyahu- Muslimani su ‘opasne životinje

Posted date: November 21, 2015In:
Tokom međunarodne konferencije u okupiranom Jerusalemu sa francuskim ambasadorom, izraelski premijer, Benjamin Netanyahu opisao je muslimane kao ‘životinje’ koje treba poraziti.

Prema izraelskim dnevnim novinama Hayom, Netanyahu je to izjavio tokom konferencije stranih diplomata na kojoj se govorilo o prošlosedmičnim terorističkim napadima u Francuskoj.

Govoreći o muslimanima kao ‘opasnim životinjama’ Netanyahu je također kazao da ih ima puno u Izraelu, dodajući da svijet mora da shvati ozbiljnost problema, ukazujući na potrebu da se ‘ove životinje poraze’.

“Zvijeri imaju svoje ime- to je radikalni islam. To je ono što ubija, siluje, pali, odrubljuje glave’.

Dan ranije, izraelski ministar obrazovanja, Naftali Bennet je kazao ‘Izrael mora ubijati više Arapa jer ko god digne ruku protiv Izraela mora umrijeti”.

Bennetova izjava došla je tokom sastanka kabineta, gdje je parlamentarka iz arapskih redova, Hanin Zoabi, osudila izraelski pokolj Palestinaca i slavljenje i hvalu tih ubistava od strane pojedinih parlamentaraca i ministara. Bennet je odmah optužio Zoabijevu za laž, kazavši da još više Palestinaca treba biti ubijeno, dodajući ‘Ko god digne ruku protiv Izraela mora umrijeti”.

Izvor: IslamBosna
http://putem-islama.com/netanyahu-muslimani-su-opasne-zivotinje/
 
Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.227
Поени од реакции
78.810
Најмалку десетмина загинати во самоубиствен напад во Камерун
Објавено: 17:02, 21/11/2015 Прегледано: 18 пати.


Во самоубиствен напад во северниот дел на Камерун, на границата со Нигерија, загинаа најмалку десет лица, а десетици се повредени.

Според безбедносни извори нападот е извршен од припадници на терористичката група Боко харам, загинаа најмалку десет лица, а десетици се повредени.

Боко харам годинава ги интензивира напади во Камерун, во Чад, во Нигер и во Нигерија, претворајќи го граничниот регион околу езерото Чад во воена зона.
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
Сириски христијани организираат заштита на библискиот град
Стотици војници со христијанска вероисповед од цела Сирија, се организираат да земат учество во заштита на древниот библиски град Садад, претежно населен со христијани, кој се наоѓа југоисточно од разрушениот од војната град Хомс. Стотици христијански семејства веќе го напуштија градот и побараа прибежиште во Хомс и Багдад. Во почетокот на месецот џихадистите од „Исламската Држава“ го презедоа градот Махин, кој се наоѓа на околу 4 милји од Садад, и планираат напад врз христијанскиот град што се наоѓа на клучниот пат меѓу Дамаск и Хомс.

Градот Садад многупати е спомнуван во Библијата. Во 2013 година кога владините војски ја вратија контролата врз Садад, таму беа откриени масовни гробници на убиени христијани.

Во Ахелој се организира воведување на првачињата во храмот

На 21 ноември Бугарската Православна Црква го празнува споменот на Воведението на Пресвета Богородица во храмот.
Тогаш во градот Ахелој се празнува и Денот на христијанското семејство и православната младина, каде оваа година ќе се организира торжество што ќе ја обедини целата јавност на градот: воведување на првачињата во храмот. На празникот учество ќе земат ученици од основното училиште „Христо Ботев“ во Ахелој, нивните родители, духовници и општественици од градот.

Торжественото воведување на првачињата во храмот е последниот настан во целата седмица посветена на христијанското семејство. Во текот на таа седмица децата се запознаа со претстојниот празник, подготвија изложби, го посетија манастирот „Св. Георгиј“ во Поморје и музејот на светата обител.

Празничната програма ќе започне со литија на која учесниците ќе носат знамиња, икони и цвеќиња, а потоа ќе бидат пречекани пред храмот од парохискиот свештеник. Првачињата први ќе бидат воведени во храмот од страна на свештеникот, а таму ги очекува торжествена програма посветена на празникот. На крајот родителите од страна на децата ќе добијат специјално изработени картички за Денот на христијанското семејство.

Според зборовите на учителката на првачињата Пенка Атанасова, целта на празничната програма е да ги приопшти кон христијанските морални вредности не само децата, туку и нивните родители. Самата цел на празникот е да обрне внимание на важноста на соработката помеѓу Училиштето, Црквата и семејството во грижата за развивањето на децата и младите.


Патријарх Кирил: Споменот за новомачениците треба да живее кај народот
http://www.bigorski.org.mk/
 
Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
Erdogan pokrenuo ujedinjenje islamskih zemalja
Nov 22, 2015
SHARE

– Jubilarna 10. Konferencija Parlamentarne unije članica Organizacije islamske konferencije održava se u Istanbulu, a u obraćanju turski predsjednik Erdogan je govorio o aktuelnoj situaciji i problemima u svijetu i tom prilikom naglasio neophodnosti reformi Ujedinjenih nacija i aktivniju ulogu islamskih zemalja u rješavanju regionalnih i globalnih pitanja…

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da glas 56 islamskih zemalja članica Ujedinjenih nacija ne prolazi u toj organizaciji i pozvao te zemlje da se udruže i izbore za svoja prava, koja im niko neće dati ako sami ne ustanu i ne izbore se za njih, javlja Anadolu Agency (AA).

U Istanbulu se održava jubilarna 10. Konferencija Parlamentarne unije članica Organizacije islamske konferencije, a u obraćanju turski predsjednik Erdogan je govorio o aktuelnoj situaciji i problemima u svijetu i tom prilikom naglasio neophodnost reformi Ujedinjenih nacija i aktivniju ulogu islamskih zemalja u rješavanju regionalnih i globalnih pitanja.

Podsjetivši da je domaćin Konferencije Velika narodna skupština Republike Turske osnovana u aprilu 1920. godine i da je vodilja u osnivanju te institucije bila sentenca iz svetog Kur’ana: „Oni svoje poslove rade konsultirajući se međusobno“, Erdogan je kazao da bi na tom principu trebali raditi i OIC i njegova Parlamentarna unija i da bi tako bili efikasniji u rješavanju aktuelnih pitanja.

Dodao je da je današnji susret zvaničnika islamskih zemalja velika prilika da se bez ikakvih kompleksa i strahova otvoreno razgovara i konsultira o gorućim problemima tog dijela svijeta.

„Možemo mi govoriti različite jezike, dolaziti iz različitih podneblja, pripadati različitim etničkim i mezhepskim grupama, ali ono što se danas čuje sa ove govornice su govori koji su plod naše kolektivne svijesti i misli. Svi smo mi sljedbenici Kur’an-i Kerima i nosioci zastave mira našeg poslanika Muhammeda. Postoje takva pitanja kada svi šute, a samo i isključivo Kur’an govori. Postoje takvi problemi kada svi šute, a samo govore potvrđeni hadisi poslanika Muhameda. Postoje tako srceparajući i dirljivi događaji kada sve države moraju u drugi plan staviti svoje interese, potisnuti sve međumeshepske razlike, zaboraviti na sve nesporazume, vještačke granice i kada moraju oživjeti duh zajedništva i bratstva“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na činjenice da se u islamskom svijetu dešavaju ozbiljne stvari, da se muslimani međusobno ubijaju i prolijevaju svoju krv, Erdogan je kazao da sve to pokazuje da se muslimani najvjerovatnije udaljavaju od svojih vrijednosti i dodao da je ovo kritični period kada se muslimani moraju vratiti vrijednostima bratstva i zajedničkog rješavanja problema, a po strani ostaviti sve međusobne rasprave i svađe.

Erdogan je također kazao da u Palestini svakodnevno, skoro cijeli vijek, dešavaju tragedije i dodao da gledanje na te tragedije kroz prizmu ideologija, mesheba ili politikih partija nije ni islamski niti ljudski opravdano. Ističući tragedije miliona muslimana u Siriji, Iraku, Egiptu, Libiji, Afganistanu i drugim muslimanskim zemljama, Erdogan je kazao da je krajnje vrijeme da se uvidi činjenica da je došlo vrijeme da svi muslimani promisle, “jer će na Sudnjem danu svi, ali baš svi polagati račune za svoja djela”.

„Lišava li nas odgovornosti kada samo suosjećamo sa palestinskom tugom zbog ubijanja djece? Oslobađa li nas odgovornosti kada se samo zgražavamo nad vijestima o stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih u Siriji i umiranju gladne i promrzle djece u izbjegličkim kampovima? Da li smo riješeni svake odgovornosti kada na slučajeve bratoubilačkih dešavanja u Iraku samo konstatiramo da su to međumeshepski sukobi?“, neka su od pitanja koja je Erdogan postavio u obraćanju.

Turski predsjednik je također kazao da trenutno postoji i teroristička organizacija ISIS koja nema veze sa islamskim vrijednostima, a u ime muslimana čini svirepe zločine i najviše ubija upravo muslimane.

Erdogan je kazao da muslimani moraju sami svoje probleme raditi, a ne prepuštati to strancima koji to na kraju zloupotrijebe, kao što je primjer Libije koja je siromašna zemlja sa velikim bogatstvima koja završavaju na Zapadu.

„Mi moramo razgovarati, a čak nam ne trebaju ni prevodioci jer kao vjernici koji se okreću prema Kibli mi razgovaramo jezikom srca. Zajedno možemo biti uticajni u rješavanju regionalnih, pa čak i globalnih pitanja. Kada zvaničnici islamskog svijeta sjede skrštenih ruku, tada na poligon utrče stranci, među kojima su oni koji siju zavjere, teroristi i savremeni “lowrensi”. Naglašavam da odluke o Siriji u kojoj svakodnevno strada naša braća, ne donosimo mi, već stranci. O budućnosti Sirije ne razgovarate i odluke ne donosite vi koji ste u ovoj sali i vaši parlamenti, već te odluke donose druge snage, grupe i krugovi“, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se na položaj islamskih zemalja u Ujedinjenim nacijama, Erdogan je kazao da su ta organizacija i mehanizam Vijeća sigurnosti danas koncipirani tako da se glas muslimana niti čuje niti može proći unutar tih krugova.

Ukazujući da glavnu riječ u UN-u vodi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, Erdogan je kazao da te zemlje odlučuju o situaciji u Iranu, Iraku, Palestini, Siriji i drugim muslimanskim zemljama.

„Sada i ovdje otvoreno kažem da je svijet veći od pet država. Braćo, ima li i jedna muslimanska zemlja među tih pet. Gledano sa aspekta kontinentalne zastupljenosti oni predstavljaju Evropu, Ameriku i Aziju, a šta je sa ostalima. Je li se to svijet predao u ruke tih pet država? Političari moraju ažurirati svoje živote. Bez tog ažuriranja politike, nema ni uspješne državne vlasti. U tom kontekstu je je i reforma Vijeća sigurnosti UN-a neophodna“, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na borbu protiv terorizma, Erdogan je kazao da terorizam i teroristi nikako ne predstavljaju islam ili muslimane i upozorio da je veoma pogrešno zajedno koristiti termine terorizma i islama. Upozorio je također da je trend izazivanja antiislamske mržnje na Zapadu veoma opasan proces za budućnost cijelog čovječanstva.

„Sloboda izražavanja nije sloboda da se radi, piše ili crta sve što se hoće. Niko ne može odobriti da se vrijeđaju svete vrijednosti. Oni koji su pod izgovorom medijske slobode crtali i skrnavili lik poslanika Muhameda moraju uvidjeti koliko su ljudi povrijedili i šta su učinili. Oni to i znaju. Oni koji se paze da se svojim djelima ne uvedu u red antisemita, moraju isto tako paziti kada je riječ o poslaniku i muslimanima. Poslanik je crvena linija za sve muslimane“, zaključio je Erdogan

http://sandzakonline.com/erdogan-pokrenuo-ujedinjenje-islamskih-zemalja/[DOUBLEPOST=1448296364][/DOUBLEPOST]Francuska muslimanska zajednica: napadaju nas na ulici, uništavaju nam džamije
Nov 23, 2015
SHARE





Muslimanska zajednica strahuje od radikala koji ne razlučuju teroriste od običnih muslimana

Teške dane proživljavaju muslimani s prebivalištem u Francuskoj.

Od strašnog incidenta, terorističkog napada u Parizu u kojem je život izgubilo 130 ljudi, primjećen je porast incidenata vezanih uz islamofobiju.

U Francuskoj se vandaliziraju džamije, a napadi na pripadnike islama sve su češći. Muslimanska zajednica strahuje od radikala koji ne razlučuju teroriste od običnih muslimana.

Francuska muslimanska zajednica, koja glasno progovara protiv ISIL-a, htjela je organizirati povorku protiv radikalnih tumačenja i u čast žrtvama pokolja, no policija je otkazala prosvjed, uz napomenu kako ne bi mogla jamčiti sigurnost prosvjednika[DOUBLEPOST=1448296627][/DOUBLEPOST]Džamija u Phoenixu: Vjernici iz crkve branili muslimane od naoružanih islamofoba
Nov 19, 2015
SHARE




Imam džamije u Phoenixu ispred koje su održani antiislamski protesti, a dio demonstranata je nosio oružje, kazao je da je ovaj incident doveo do ogromne podrške lokalnih vlasti, ali i da su vjernici iz crkvi izašli na kontraproteste.

Stotine antiislamskih demonstranata, neki od njih naoružani puškama i obučeni u vojne uniforme, opkolili su džamiju u američkoj saveznoj državi Arizoni, noseći plakate na kojima je nacrtan poslanik Muhamed i uzvikujući uvrede vjernicima i ljudima na kontraprotestu.

Usama Shami, predsjednik Centra islamske zajednice u Phoenixu, rekao je za Al Jazeeru da su naoružani demonstranti zastrašili vjernike u džamiji, ali da je „bilo pozitivnih stvari“.

Dvije grupe demonstranata bile su razdvojene, jer je između njih stajala policija te nije zabilježeno da je neko povrijeđen.


Usama Shami, predsjednik Centra islamske zajednice u Phoenixu Foto: AP

Organizatori antiislamskog marša izabrali su ovu džamiju jer su tu dolazila dva muškarca koja su izvela napad na izložbu slika poslanika Muhameda u Teksasu prošlog mjeseca.

Elton Simpson i Nadir Soofi ubijeni su tokom tog napada, za koji je odgovornost preuzeo ISIL.

Imam Shami rekao je za Al Jazeeru da su dvojica muškaraca dolazila na molitvu, ali da nisu bila povezana sa džamijom.

Al Jazeera: Kako ste saznali da će se desiti protesti?

Shami: Kontaktirale su nas lokalne i federalne vlasti. Prvi protest se desio 17. maja ali nije dobio puno pažnje i nije bilo nikakvih incidenata.

Al Jazeera: Da li je bilo incidenata u džamiji?

Shami: Imali smo pojedince koji bi došli ispred džamije i održali govor mržnje, ali nikada nešto što je organizovano.

Al Jazeera: Da li su napadači iz Teksasa imali ikakve veze sa džamijom?

Shami: Prije su dolazili, ali to je kao svaka druga džamija, svako može doći. Jedan je došao 2005. i ponovo 2011. Kada je dobio uvjetnu kaznu prestao je dolaziti. Drugi čovjek povremeno je dolazio, pa možda zato pokušavaju povezati njih dvojicu sa džamijom. Međutim, ovdje nije bilo nikakvog utjecaja na njih i jedan je bio pod prismotrom, FBI ga je nadgledao.

Al Jazeera: Da li ste imali podršku lokalnih vlasti?

Shami: Lokalne vlasti, posebno policija u Phoenixu, dale su nam veliku podršku. Bili su na ovim događajima pokušavajući održati mir. Bili su zabrinuti zbog demonstranata sa oružjem.

Al Jazeera: Kako je bilo vjernicima da vide naoružane ljude ispred džamije?

Shami: Bili su prestrašeni, pogotovo oni sa djecom. Neki su ostali kući, bojeći se da ne izlože svoju djecu mržnji. Nisi znali šta će se desiti, a ne želimo da djeca i porodice budu povrijeđene.

Al Jazeera: Mislite li da je antiislamski sentiment postao više prisutan?

Shami: Slike koje trenutno dolaze sa Bliskog istoka, pogotovo sa ISIL-om, imale su psihološku utjecaj na ljude. U SAD-u također postoji cijela industrija koja promoviše islamofobiju i uzima pare za to. Islamofobi iskorištavaju ljude koji nisu dobro informisani. Imate grupe koje žele da se Amerikanci plaše svojih susjeda muslimana.

Al Jazeera: Koju su ulogu imali američki političari u tome?

Shami: Dosta republikanaca dobilo je donacije iz izvora koje podržavaju islamofobe. Mnogi političari dobili su novac od islamofobičnih grupa.

Al Jazeera: Da li su reagovale lokalne zajednice?

Shami: Iste noći kada su se desili protesti, crkva u našoj ulici organizovala je kontraprotest i tu je bilo više ljudi. Jučer smo imali jedan događaj gdje su grupe ljudi različitih vjera došli u džamiju, njih 900, neki sa cvijećem. Dosta ljudi je shvatilo da mora da govori porotiv mržnje, te postoji pozitivna strana svega ovoga.

Izvor: Al Jazeera[DOUBLEPOST=1448296953][/DOUBLEPOST]Pogledajte kako cionista objašnjava drugom jevreju kako i zašto treba zavaditi muslimane (VIDEO)
Novembar 23rd, 2015


Zanimljiv razgovor između dvojice Jevreja, neprimjetno snimljen mobilnim telefonom tokom vožnje u automobilu. Jedan od njih je anticionista, a drugi je član organizacije LDJ (Liga jevrejske odbrane) u Francuskoj.[DOUBLEPOST=1448297688][/DOUBLEPOST]Нови детали за најбараниот терорист во Европа: Пуши марихуана, зависник е од видео игри и редовно посетува геј барови

23.11.2015 | 11:45
Извор: Точка
Прочитано: 4749 пати



http://tocka.com.mk/1/177883/novi-detali-za-najbaraniot-terorist-vo-evropa-pusi-marihuana-zavisnik-e-od-video-igri-i-redovno-posetuva-gej-barovi

Се појавија нови информации за членот на Исламската држава, Салах Абдеслам, моментално, најбараниот терорист во Европа. Патем, ИСИС ги казнува хомосексуалците со фрлање од зграда...


Еден од најбараните терористи во Европа, Салах Абеслам бил редовен гостин во геј барови во Брисел, пушел марихуана и бил голем зависник од видео игри, пренесува британски "Daily Mail". 26-годишниот терорист моментално се наоѓа во бегство и се смета за одговорен за терористичките напади во Париз во кои загинаа 130 лица.


„Мислевме дека е машка проститутка затоа што секогаш се дружеше со таков тип на луѓе“, изјави Џулиен, келнер во геј бар кој често го посетувал џихадистот.


Снимки од безбедносните камери

Сопственикот на клубот кој сакал да остане анонимен, ја информирал полицијата дека овој терорист бил чест гостин во неговиот клуб и полицијата моментално интензивно ги прегледува снимките од безбедносните камери со цел да биде идентификуван.

Интересно е тоа што Исламската држава е позната по тоа што хомосексуалците ги усмртува со фрлање од високи згради. Оваа терористичка група до сега објави неколку видеа на кои се прикажуваат убиствата од ваков тип. Истата казна се применува и за прељубниците, додека пак луѓето кои што пушат марихуана или конзумираат алкохол се претепуваат.


Радикали кои ги практикуваат „Западните“ лоши навики

Ништо поразличен од Салах не бил ниту неговиот брат Ибрахим, кога би се прашувале исламистите. Пред да се разнесе во париското кафуле, тој водел озлогласен клуб во бриселскиот кварт Моленбек кој бил затворен само една седмица пред нападите во Париз и тоа затоа што служел само како параван за продавање на дрога.

Карим, близок пријател на браќата ги потврдил овие гласини и додал дека Брахим, како што Ибрахим го нарекувале блиските пријатели, и неговиот брат Салах најголемото свое време го поминувале пушејќи хашиш и марихуана и играјќи PlayStation во барот на Ибрахим
 
Последно уредено:
Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
Брутална медиумска грешка или местенка: Оваа жена не е францускиот бомбаш-самоубиец, таа е жива и здрава и живее во Мароко!

24.11.2015 | 16:05
Извор: Точка
Прочитано: 2158 пати



http://tocka.com.mk/1/178119/brutalna-mediumska-greska-ili-mestenka-ovaa-zena-ne-e-francuskiot-bombas-samoubiec-taa-e-ziva-i-zdrava-i-zivee-vo-maroko

Набила Бакатха била крајно изненадена кога ги пронашла своите фотографии во бројни интернационални магазини минатата недела.



А она што уште повеќе ја изненадило е и името коешто било напоменато во контекст на фотографиите – Хасна Аитбулахен, жената џихадист којашто се самоуби во Париз минатата недела.


Во интервју направено во централниот град во Мароко, Бени Мелал, Бакатха за CNNизјавила дека нејзинa поранешна пријателка ги продала нејзините фотографии на француски новинар, искористувајќи ги нејзините сличности со описот на Аитбулахен.

- Проблемите во нашата врска имаат долга историја, додала таа.


Но сепак, две фотографии по грешка ја именувале како Хасна Аитбулахен, а истите се појавиле во бројни светски релевантни медиуми – една на којашто е прикажана таа како лежи во када, и друга, на којашто таа е прикажана со нејзиното семејство.


- Никогаш немам споделено било каква моја фотографија како лежам во када, на било кој социјален медиуми, вели Бакатха.

Таа им покажала на новинарите на CNN повеќе фотографии од себе си, додавајќи:


- Погледнете ги овие фотографи, сличностите во изгледот со неа се толку минимални.


Оној којшто добро ќе ги спореди фотографиите ќе ги забележи разликите и ќе заклучи дека ние всушност воопшто не наликуваме една со друга.

Стара "пријателка" со злобна намера

Во 1998-та година, на 15 години, Бакатха се преселила во мало градче во северна Франција. А потоа се вратила назад во Мароко, во 2007-та година, откако добила диплома како моден дизајнер.

Двете фотографии од неа коишто се појавија во јавност под името на Хасна Аитбулахен, биле направени токму во тоа минато време, и тоа од страна на нејзина пријателка, Французинка со потекло од Мароко.

Подоцна, кога нивните односи се влошиле, тие го прекинале контактот во целост откако Бакатха се вратила назад во Мароко.

- Фотографијата ја направи моја пријателка, којашто потоа му ја продаде на француски новинар после нападите во Париз, очигледно за да ми се освети.

- Пред три дена уште еден пријател ми се јави за да ми каже дека моите фотографии се појавиле на најлошите насловни страници, како дел од најлошите приказни во бројни интернационални магазини.

Во меѓувреме, таа разговарала со медиумите во Мароко, кои што исто така ја објавиле нејзината "вистинска приказна".

"Повеќе не можам да се појавам во јавност"

Тешкото искушение е далеку од завршено за Набила.

- Моето семејство беше шокирано, и дел од моите роднини повеќе не ни сакаат да зборуваат со мене. Во моментов сум во процес на судење против жената којашто ги продаде моите фотографии, како и новинарот којшто ги купил истите.

- Мојот живот се промени и повеќе од драстично. Престанав да одам на работа, и повеќе не можам ниту да се појавам во јавност, бидејќи живеам во постојан страв. Сигурна сум дека ќе се соочам со многу проблеми ако отпатувам во Франција.

Моментално, Набила живее со своите деца откако се развела од својот сопруг
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
„Децата за доброто и светлината – Денот на Ангелчињата“ во Битола



Неколку стотици деца од повеќе основни училишта од Битола облечени како ангели заедно со нивните наставници по етика во религиите шетајќи низ Широк Сокак со транспаренти во рацете пренесоа порака за доброто и светлината во рамки на проектот проектот „Децата за доброто и светлината – Денот на Ангелчињата“. Од денешниот настан децата научија да ги слават православните празници, доброто и љубовта.



Целта на проектот „Децата за доброто и светлината – Денот на Ангелчињата“ кој е организиран и инициран од наставниците по етика во религиите има за цел децата да ја препознаат симболиката на доброто и злото, да научат дека надворешниот изглед е слика на внатрешниот, секогаш да ги сведочат добрите – позитивни вредности, да разберат дека секоја постапка е порака до светот, да спознаат дека и тие учествуваат во победата на доброто во светото и се креатори на подобар и похуман свет, како и да разберат дека само љубовта преку добрината и милоста ја има силата да го менува светот.

„Повод за нашиот проект е денот на ангелите, утрешниот празник Св Архангел Михаил беше причина да го врзиме овој проект со празникот бидејќи децата најмногу ја имаат таа слика на ангелите бидејќи Христос рекол бидете како деца бидејќи тие ќе го наследат царството небесно и таа праслика на ангелите се децата. Плус повод беа и нетрадиционалните празници кои во нашата држава се практикуваат, како Ноќта на вештерките“ – истакна Драги Анастасовски, наставник по етика во религија

„Целта на денешното дружење е децата да ги потсетат возрасните на доброто , да ги потсетат на нив бидејќи децата се љубов, светлина. Кога настана овој проект ние му рековме на што ве асоцира светлината и љубовта и што е детето, а тие од нивните срца извадоа преубави мисли“ – пренесе Драган Ѓорѓиевски, наставник по етика во религија

Во реализацијата на проектот „Децата за доброто и светлината – Денот на Ангелчињата“ се вклучи и НУ Завод и музеј Битола, која оваа есен соработува со учениците на проектот „Учиме за нас“ при што се овозможува посета на спомениците на култура, од богатото мултикултурно наследство на Битола и организира разни креативни работилница. На тој начин помага во наставата на предметот Етика во религиите.

„Нашата улога е да ги научиме децата што повеќе за мултикуилтурното наследство на Битола. Во рамките на нашиот проект се приклучија повеќе училишта од Битола и околината“ – изјави Ирена Ружин, НУ Завод и музеј – Битола
http://denesen.mk/web/?p=380645
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.227
Поени од реакции
78.810
Масовна гробница откриена во реонот на ирачкиот град Синџар
29.11.2015 | 10:01
Свет
Прочитано: 326

Властите во ирачкиот град Синџар соопштија дека во неговата околина е откриена масовна гробница со 113 тела, за кои се претпоставува дека се на припадници на јазидското малцинство.

Според истите извори, масакрот на јазидите го извршиле припадници на џихадистичката група Исламска дражава (ИД), кои го освоија Синџар во август минатата година и го држеа под своја контрола до почетокот на месецов, кога беа потиснати од градот од силите на ирачките Курди.

Масовната гробница била откриена во селото Кана, на 12 километри јужно од Синџар.

Според претставник на локалните власти, сите тела во масовната гробница имале прострелни рани.

Синџар се наоѓа на главниот патен правец што го поврзува главното упориште на ИД во Ирак, градот Мосул, со деловите на Сирија што се под контрола на џихадистите.

Јазидите се верско малцинство во Ирак, чија религија се базира на Зороастризмот
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.227
Поени од реакции
78.810
БАЛКАНОТ ВО ОПАСНОСТ ОД ТЕРОРИСТИ

Јутарњи лист: Исламистите на Косово, во Албанија и Македонија се порадикални од тие во БиХ

Според проценките на експертите, во последните 15-тина години во регионот на Балканот е создадена мрежа од ќелии на радикални исламистички групи спремни да тргнат во борба против Западот, а најмногу ги има на Косово, во Албанија, Македонија и БиХ, пишува хрватски Јутарњи лист.



Повикувајќи се на неименувани соговорници блиски до безбедносните служби, весникот пиѓува дека „муслиманите на Косово, во Албанија и Македонија“ се далеку порадикални од оние во Босна и Херцеговина.

Проблемот е, според нив, во тамошните исламски заедници кои се поделени и испреплеткани со радикални елементи.

Ситуацијата во Македонија се оценува како слична на таа на Косово и во Албанија, особено во западна Македонија каде главно живеат радикални исламисти АЛбанви кои соработуваат со истомисленици во Албанија и се во судир со секуларните Албанци националисти и македонската држава, пишува Јутарњи.

Во Босна и Херцеговина исламската заедница е прилично единствена во осудата на радикалните исламисти и се обидува да ја смири ситуацијата, тврдат соговорниците на хрватскиот весник, и додаваат дека, според достапните информации, бројот на радикални муслимани расте.

Слична е ситуацијата во Санџак, кој, тврдат, треба да се гледа како територијална целина која опфаќа делови од Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Ѓто се однесува до Хрватска, весникот пишува дека во овој момент во таа држава има меѓу 50 и 70 лица кои се квалификуваат како екстремни исламисти, а пунктови на нивното дејствување се Пула, Риека и Загреб, и сите тие се под надзор на специјалните служби. Засега не е забележано дејствување кои би одело кон некои терористички операции.

Првите радикални исламисти на овие простори пристигнаа со војната во Босна кога тогашното бошњачко раководство одобри влез на странски борци од исламските држави во Армијата на БиХ, па во 1993 година беше основана бригадата Ел муџахид.


По завршувањето на војната поголемиот дел од борците останаа во БиХ, добија државјанство, основаа семејства и ги ширеа идеите на радикалниот ислам преку образовни и други институции во кои добро се позиционираа. Во 1998 година радикалните исламисти наоѓаат ново подрачје на дејствување, а тоа е Косово, каде Албанците се бореа против тогаѓниот режим на Милошевиќ, и делови од Македонија, пишува Јутарњи.
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.192
Потребна е помош за да се изгради Христијанска кула со светлосен крст во тетовско
Потребна е помош за да се изгради Христијанска кула со светлосен крст во тетовско. Организацијата „Христијанско Братство“ започна со изградба на Христијанска Камена Кула, и на чиј врв ќе биде поставен светлосен крст со димензии 6х4 метри во срцето на Полог, под Шара и Сува Гора.


Потребна е помош за да се изгради Христијанска кула со светлосен крст во тетовско. Организацијата „Христијанско Братство“ започна со изградба на Христијанска Камена Кула, и на чиј врв ќе биде поставен светлосен крст со димензии 6х4 метри во срцето на Полог, под Шара и Сува Гора.

Целта ни е, сите заедно и сплотени да изградиме Христијанска Камена Кула и Светиот крст да биде темелник чувар на нашата вера во тетовско и пошироко, велат од организацијата.

Светата Христијанска Камена Кула се гради на влезот во Општина Брвеница, Тетово на многу прегледно и достапно место.



Од здружението побараа помош од граѓаните со цел да се приберат финансиски и материјални добра, за да може истата Кула да ја заврши и истата на Велигден да биде осветена.

 
Последно уредено од модератор:
D

Daedalus

Гостин
@Изгрев делот со жиро сметката го тргнав пошто темава е за верски вести, а не за донации, другото го оставив. Има подфорум за барање донации.
Али колку што знам, таму се постираат апели за хуманитарна помош дали на сиромави или на болни. Ќе прашам како стои полисата на форумот за барање на други видови на донации и ќе те известам или тука или по ПП за у случај да сакаш да си отвориш тема во која бараш донации за градење на црквава.
 
Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
Pojavila se “Hrišćanska država“: Prijete “klanjem” i “razapinjanjem” svih muslimana!
Posted date: November 29, 2015In:
Benelux – Preteće pismo grupe pod nazivom „Hrišćanska država“ upućeno je glavnoj belgijskoj džamiji Atadamun. U njemu se iznete pretnje da će svi muslimani biti pobijeni, a njihovi poslovi uništeni.

U anonimnom pismu koje je odštampano i koje sadrži puno pravopisnih grešaka, kaže se da „nijedna džamija i nijedan vaš biznis neće biti pošteđen“, a potom se preti da će „braća (Muslimani) biti poklani kao svinje i razapeti kao naš Gospod koji pretvara njihove duše“, prenosi Raša tudej.

Dokument je u poštanskom sandučetu džamije pronašao Džamal Habačić, jedan od lokalnih muslimanskih poglavara i predsednik udruženja Molenbek džamije i on je određen da se obrati Vladi Belgije po tom pitanju.

„Mi ćemo se obratiti vlastima naše zemlje i žaliti se policiji, naravno. Zato što postoje dve situacije kada primite ovu vrstu pisma: to je dokument napisan od strane neke veoma neuravnotežene ličnosti, ili je vrlo ozbiljna pretnja“, kazao je Habačić za lokalne medijsku kuću RTBF.

„Ono što nas takođe brine je ime autora pisma koje ne znamo, ali koji koristi sličnu terminologiju kao Islamsla država“, dodao je on.
S obzirom na kontekst, Džamal Habačić je takođe zabrinut u vezi mogućih islamofobičnih akata, bez obzira da li bili verbalni ili fizičke prirode.

„Ovo pismo je jedan od onih elemenata. U trenutnoj atmosferi straha koji je prisutan u mislima svih, ovo je uznemirujuće“, naglasio je za Le Parizijen.

Druge dve džamije u regionu takođe su dobila ovakva pisma sa sličnim pretnjama, navodi RT.

Atadamun džamija smatra se ključnom institucijom za muslimane u Molenbek okrugu, području u blizini belgijske prestonice. koja je povezana sa napadima u Parizu 13. novembra, kada je ubijeno 130 ljudi.

Prošle nedelje, belgijski premijer Čarl Mišel izjavio je da vlada može zatvoriti „određene radikalne džamije“ u Molenbek okrugu zbog straha da je to mesto gde odakle je „dirigovano“ napadom na Pariz, prenosi RT
http://putem-islama.com/pojavila-se-hriscanska-drzava-prijete-klanjem-i-razapinjanjem-svih-muslimana/
 

Kajgana Shop

На врв Bottom