Куваец осуден на 10 години затвор поради Твитер-бласфемија
Судот во Кувајт има човек осуден на 10 години затвор за загрозување на безбедноста by're навреда на пророкот Мухамед и владетелите на Саудиска Арабија и Бахреин во пораките на Твитер.
Хамад ал-Naqi исто така беше прогласен за виновен за подигрување исламот и провоцирајќи секташки тензии.
Г-дин Naqi, шиитски муслиман, ја имаше својата Twitter профил беше нападнат, изјави дека и тој не напишете било на пораките.
Некои сунитски активисти ги бараше Дека да биде осуден на смрт за богохулење.
"Можност да се жалите '
На изменетиот закон одобрен од страна на кувајтски парламент минатиот месец предвидува смртна казна за секој муслиман кој, преку која било форма на изразување, навреди Бога, Неговите пророци, на пратениците, жените на пророкот Мухамед или на Куранот, освен ако обвинетиот јавно се кае.
Ако обвинетиот се кае, казна затвор од најмалку пет години ќе се казни. Повторници ќе добијат смртна казна.
Адвокатот г-дин Naqi е, Калед ал-Shatti, изјави дека смртната казна не може да се примени во овој случај, бидејќи наводното кривично дело се случил пред промената во законодавството.
Амандманот се уште не е потпишан од страна на емирот на Кувајт, шеик Сабах ал-Ахмед Ал Сабах, според г-дин Shatti.
Ако Емир не го одобри тоа, законот ќе се врати во парламентот каде што таа ќе стане две третини од закон ако пратениците да гласаат за неа повторно.
По неговиот клиент е прогласен за виновен во понеделникот, г-дин Shatti рече: "Затворската казна е долга, но имаме шанса да се жалите."
Тој исто така рече дека дури и ако г-дин Naqi го напишал навреда твитови, само тој треба да биде виновен само на "криминалот на мислење", не ја загрозува националната безбедност ", кој врши на 10-годишна затворска казна.
Околу една третина од 1.1 милиони шиити Кувајт се граѓаните.
Сунитски владата предводена од Емиратите е загрижен шиитите може да започне протести барајќи демократија капини и крај на дискриминацијата, отсликувајќи Оние кои се во мнозинство-шиитски во Бахреин и Саудиска Арабија источната провинција претежно шиитски.
извор:
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18322418
--- надополнето: 5 јуни 2012 во 17:40 ---
Јужна Африка: Одбивајќи да се усогласат со исламот, студентите се протераниПовеќе од 70 ученици во Јужна Африка се оставени без покрив над главите откако беа протерани од колеџ домови поради тоа што одби да се усогласат со правилата и исламските традиции.
Крајбрежниот KZN Како-Салам кампус во Braemar суспендиран класи пред две недели откако студентите протестираа оние кои беа престојуваат во колеџ домови се принудени да учат Куранот и носат муслиманска облека.
Додека во кампусот повторно беше отворен во четвртокот, повеќе од 70 студенти кои биле живеат во домови им било кажано да се најде надвор од кампусот живеат свои аранжмани.
Оние што живеат во колеџ домови примале финансиска помош од Министерството за високо образование и без помош, истакна дека тие ќе бидат во можност да плати за нивниот колеџ трошоци.
"Сега дека ние сме биле истера на домови, sono stati нашите родители принудени да плаќаат за кирија надвор од колеџот. Јас плаќам R300 еден месец и јас сум за споделување на соба со 11 други студенти, а јас се уште треба да се купи намирници. Во студентските домови, јас бев за споделување на соба со четири лица, и беа оброци обезбедени од страна на колеџ ", вели еден студент кој студира на универзитетот.
Во кампусот припаѓа на Одделот за високото образование ", кој изнајмува просториите на Како-Салам исламски институција и ги промовира образование и религија.
"Сите сакавме беше да се биде слободен за да се практикуваат нашите сопствени религии, а не да бидат принудени да го следат исламот, но сега сме казнети со тоа што се лишени sono stati на безбедно сместување", истакна на студентот.
"Некои од моите соученици да не се вратија на колеџ како што беа загрижени за својата безбедност ако тие живеат надвор од колеџ."
Шефот на Централната Крајбрежните понатамошно образование и обука колеџи, закрпи Tigere, рече дека додека тој не беше во позиција да разговара со ситуацијата, тој беше на работа да го решат.
Високото образование изјави портпаролката нејзиниот оддел Vuyelwa Qinga беше зборува со управувањето со Академијата и образование Официјални лица во провинциите да се реши ова прашање.
извор:
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156531#.T809MdV7paQ