- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.359
- Поени од реакции
- 84.580
Објавена книга во која пишува како треба да се тепаат женитеhttp://denesen.mk/web/2013/01/15/objavena-kniga-vo-koja-pisuva-kako-treba-da-se-tepaat-zenite/
дали муслиманите се апсолутно луге со ментално нарушување ? ДА ова е уште еден доказ за тоа , не ми се верува на колку ниско ниво спаднавте
пред 19 часа 1
Коментари: 1
Во исламските земји е објавена книга во која има упатство како мажите треба да ги тепаат жените.
Авторот на книгата „Жената во исламот“, Мохамед Кемал Мустафа, смета дека жената треба да биде тепана со стап, кој не е премногу дебел, за ударите да предизвикаат духовна, а не физичка болка. Авторот на мажите особено им препорачува да ги удираат на осетливите делови, како лицето, градите, стомакот, главата и слично.
Експертот за односи во муслиманското семејство, доктор Гази ал Шимари од Саудиска Арабија не се согласува со колегата. Тој смета дека ударите не треба да бидат по лицето, туку да бидат ненасилни и благи.
Џорџ Буске, автор на книгата „Секс-бонтон во исламот“, смета дека е важно кога ја удирате жената да не си нанесете физички повреди самите себеси. Поради тоа „слабите жени треба да ги удирате со прачка, пополните со дланка, а силните со тупаница“.
Авторите на емисијата „Шеријат и живот“ на телевизијата Ал Џезира се убедени дека физичкото насилство оди со воспитувањето не на секоја жена, туку на оние кои „овој процес го доживуваат нормално“.
Доколку жената почуствува понижување за време на телесното казнување, тогаш не треба да ја удирате, сметаат авторите на емисијата.
На крајот, авторот на книгата „За потчинувањето на жените во исламот“, Хасан Аша, јасно го формулира случајот кога мажот треба да се откаже од насилството. Таквиот метод е дозволен доколку жената одбие да биде добра за време на средбата со сопругот или не сака да ги задоволи неговите сексуални потреби, ако премине преку своите религиозни обврски или ако без дозвола ја напушти куќата.
Не се баш сите муслимани солидарни со авторот на книгата за улогата на жената во книгата. Многу верници оваа брошура ја нарекуват „агитација против исламот“, тврдејќи дека ги понижува жените многу повеќе, отколку сличните изданија во останатите религии.
Мене ме занима дали форумските Муслимани сметаат дека книгава е "агитација против Исламот" или пригоден брачен советник.