Верски вести II

Статус
Затворена за нови мислења.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Православните да си ги прифатат измените во календарот. Се знае зошто Божиќ се слави на 25 декември.

G

galaxy

Гостин
Православните да си ги прифатат измените во календарот. Се знае зошто Божиќ се слави на 25 декември.
Па и тие го слават на 25 декември, ама не се добри со математиката изгледа.
--- надополнето: 25 декември 2011 во 17:28 ---
Тачи наместо Божик го честиташе Велигден

Знае он шо праи. За ова има донации од Саудијска Арабија да фрштат на сите страни.
Ќе им го честитам погрешно празникот и ќе се наполнам со пари. Муахахахха

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.157
Поени од реакции
83.928
Ќе им го честитам погрешно празникот и ќе се наполнам со пари. Муахахахха
Ми се чини дека твојата антихристијанска провокација нема да има иста тежина како онаа на председател или премиер на држава. Ама ипак пробај, они се дарежливи кон секој кој е против каурите.
Сериозно, ако сакаш пари на таа основа, можеш лесно тоа да го направиш тука.
Иди во вехабисти.
Има еден од маџари кој преку ноќ стана вехабист со све фамилија и преку ноќ од сиромашен се претвори во добродржеќи. Ова е 100% и не е тајна, твоја должност ќе биде да се појавуеш 5 пути у џамија таа и таа (не било која) и малце да го смениш стајлингот (убави зеленки панталончиња со кратки ногавици и некои други ситници, ќе ти кажат таму). И после кур ти е двор ти е. лова до крова.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Многу работа е тоа. Видо го Чорба, треба само да пишува на форум и да пропагира ваму/таму. Не го тераат ни да се облекува специјално ни да пушта брада, а зема пари.

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Жените во Непал се затвораат во подруми за време на менструацијата
24.12.2011 | 12:15​

Обичајното право на западен Непал налага жените за време на нивниот месечен циклус и по породувањето да бидат одвоени од заедницата. Со оглед на тоа дека во тој период тие се сметаат за валкани, тие денови жените ги минуваат буквално во шупа.​
Обичајот познат под името “чаупади“ со векови е на сила во западните делови на Непал. Според тој обичај, жените кои имаат месечен циклус или неодамна се породиле, не смеат да имаат било каков контакт со мажите ниту да учествуваат во вообичаените семејни активности.​
Присуството на верските обреди им е исто така забрането.​
Иако многумина сметаат дека изолацијата води кон депресија, па дури и ги наведува жените кон самоубиство, “чаупади“ и понатаму се применува без исклучок.​
Така, тринаесетгодишната Сарасхвати Бисвокама поради месечниот циклус била приморана да една недела во подрум.​
“Тука морам да поминам уште една ноќ. Не ми е пријатно воопшто. Првата вечер бев многу осамена и исплашена“, рекла Сарасхвати, седејќи на сламена простирка во своето мрачно скривалиште. Ова е прв пат таа да биде протерана во подрумот, кој е едвај голем да може да се спие во него.​
“Не ми е дозволено да влегувам во куќата. Не смеам да се бањам ниту да јадам меси и млечни производи. Кога сум гладна, мајка ми доаѓа на вратата од подрумот и ми подава јадење“, објаснило девојчето.​
Судот во 2005 година донесе закон со кој се забранува овој обичај, но и покрај тоа истиот и понатаму се практикува кај поголемиот дел од граѓани.​
Мажите сметаат дека жените кои имаат месечен циклус, би можеле да донесат несреќа во нивниот дом и да извалкаат се’ што ќе допрат.​
ovaa tradicija proizleguva od bibliskiot tekst;
Левит: 12:2 „Кажи им на Израелците: ‘Кога некоја жена ќе забремени и ќе роди машко дете, нека биде нечиста седум денови како што е нечиста во времето на својот месечен ред.
12/5 Ако роди женско, нека е нечиста две седмици, како за време на својот месечен ред, и нека остане уште шеесет и шест денови, за да се очисти од својата крв. Левит

T

Tetro

Гостин
Христос се роди.
Евреин бил тој. Некои го знаат како Исус од Назарет, некои како Евреинот од Галилеја. Муслиманите пак, веруваат дека Иса ќе се врати кога земјата ќе биде преполна со гревови и неправди, времето кога ќе дојде "Деџал".
Кај нас тек за две недели.
Толку време патувала веста за раѓањето, немало брза пошта.
Не е точно.

Кај нас е Божиќ за Православните на 7 јануари, за Католиците на 25 декември, за атеистите веројатно нема.
Толку знаеш ти (или толку ти кажале тебе).

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
У западен Непал имаат традиција која произлегува од библијски текст?:pos:
pa ete mirolubiv hristijaninu mozes da mi objasnis zosto vo hristijanstvoto veli deka zenata e necista 7 dena ako rodi masko a ako rodela zensko dve sedmici , zasto zenskoto e ponecista od maskoto,, :pos:
Левит: 12:2 „Кажи им на Израелците: ‘Кога некоја жена ќе забремени и ќе роди машко дете, нека биде нечиста седум денови како што е нечиста во времето на својот месечен ред.
12/5 Ако роди женско, нека е нечиста две седмици, како за време на својот месечен ред, и нека остане уште шеесет и шест денови, за да се очисти од својата крв. Левит

--- надополнето: 25 декември 2011 во 20:51 ---
Евреин бил тој. Некои го знаат како Исус од Назарет, некои како Евреинот од Галилеја. Муслиманите пак, веруваат дека Иса ќе се врати кога земјата ќе биде преполна со гревови и неправди, времето кога ќе дојде "Деџал".

Толку знаеш ти (или толку ти кажале тебе).
abe nisto ne znae on samo bombi mu frcaat vo glavata:tapp:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.157
Поени од реакции
83.928
pa ete mirolubiv hristijaninu mozes da mi objasnis zosto vo hristijanstvoto veli deka zenata e necista 7 dena ako rodi masko a ako rodela zensko dve sedmici , zasto zenskoto e ponecista od maskoto,, :pos:

--- надополнето: 25 декември 2011 во 20:51 ---

abe nisto ne znae on samo bombi mu frcaat vo glavata:tapp:
Постави го тоа на соодветно место, ќе се најде некој да ти одговори. Сигурен сум.
Со мене лично можеш ако сакаш да збориме за библијските традиции во западен Непал.

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Постави го тоа на соодветно место, ќе се најде некој да ти одговори. Сигурен сум.
Со мене лично можеш ако сакаш да збориме за библијските традиции во западен Непал.
hahahahaha jas licno tebe ti go postaviv toa prasanje ,,, ali si bil vrska od religijata kamoli za nepal ke zboruval ..:tapp: odii ucisija religijata , sramota e hristijanski sledbenik da ne znae zasto zenata ako rodila masko 7 dena ke bila necista a zensko pak 14, lelelelee kakVaaaaaaaa sramotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.157
Поени од реакции
83.928

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ах, шегаџија.

Кажи ми кога му се обраќам на атеист, според кој календар да реферирам?
Јас сум сериозен. Ти нешто си ги побркал деновите.
Него, каде за нова година? Спремаш прасечко?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom