Веганизам/Вегетаријанизам

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Секако дека ти е кога си на статини.....А што има лошо во хамбургер, мислам дека не треба да се објаснува, имаш рафинирано пржено палмово масло, и тоа препржувано едно 10 пати, па имаш рафинирано месо, па имаш компири кои упиваат еден тон палмово масло, и воедно го носат инсулинот/гликозата во стратосфера, кога тоа ќе се комбинира како капак со содиум, и мајонез - спајк на холестерол/триглицериди, и дроп на функција на кардиоваскуларен систем - имаш храна која ако некој сакал да прави спор геноцид, не би можел и да сака да направи нешто поужасно, мислам дека човек во твои години не треба да поставува вакви прашања, и се надевам дека иронично го пиша тоа што го пиша.
Пууу вака кога ќе го прочиташ, човек да си помисли дека ќе умре или ќе добие дијабет/запушување од само еден хамбургер...
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.224
Поени од реакции
42.967
според @Psyside човек предијабет има што дише само а не па еден хамбугер да изеде
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
според @Psyside човек предијабет има што дише само а не па еден хамбугер да изеде
Знам, за него предијабетичар е секој втор, а секој трет има фул блоун дијабет.
Ние може да се смееме тука ама тоа е реалноста hhhh.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.378
Поени од реакции
30.799
Впрочем, се поголема потрошувачка на т.н. здрава храна, вегетаријанство, купечка вода, чиа, миа, афрички ореви, тревки, фитнеси, чуда, а се поголем број стентови, кардиоваскуларни и проблеми со канцер.
Potrosuvackata na zdrava hrana raste koa doktorot na 45 godini ke kaze imas problem so trigliceridi, namali meso, jadi salati :D
Daj Boze da se zgolemi i poveke pobaruvackata na zdrava hrana, da stane sekojdnevie, pa proizvoditelot da ja namali cenata posto poveke ke mu se isplati.

Inaku za vodata, toa izglea samo za skopje vazi, bidejki SKOPJE NEMA FONTANI ZA PIENJE VODA. I ova mnogu me nervira, pogotovo letno vreme.
Ama sisence voda ne mora da se kupuva, nie na primer od cesma si polnime, e sea skopskata voda e opasna, i mnogu luge kamen u bubreg imaat od nea, taka da... moze i poarno vi e da si kupuvate.

I sakam da dodadam, vo denesno vreme, kade golem del od rabotite sesvedeni na 8 saata dnevno vo sedecka pozicija, fitnesite se zdravstvena potreba.
Baba i dedo ne odele na fitnes i nisto ne im bilo, da, ama ja orale nivata do 10 navecher.
 
Последно уредено:
S

staycalm

Гостин
Сум размислувал да бидам вегетаријанец, ретко јадам месо и вака, ама некогаш мислам за целосно исклучување на месото (млечни производи јадам и не би ги исклучил) од мојата исхрана.

Прашање до вегетаријанците: дали реално е поскапа вегетаријанската исхрана ако во истата вклучиме разновидни производи вклучувајќи ги и оние „вегански алтернативи“ на месни продукти, во спротивно што ако истите не ги консумираме?
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Прашање до вегетаријанците: дали реално е поскапа вегетаријанската исхрана ако во истата вклучиме разновидни производи вклучувајќи ги и оние „вегански алтернативи“ на месни продукти, во спротивно што ако истите не ги консумираме?
ne
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.378
Поени од реакции
30.799
@staycalm zavisi koi alternativi mislis. Dokolku mislis na procesirana soja, ne ja preporacuvam da ja jades cesto, iako ne e skapa. Fermentiranata soja e podobra, postirav ponazad recept za kako da napravis tempeh.
Dokolku sakas da si pravis domasni kjoftinja od naut, grav ili lekja, isto taka ne e skapo. Odzima vreme, megutoa mozes edna tura da naprais, pa da gi zamrznes i da jades koga sakas.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.696
Поени од реакции
37.678
Холестеролот од храната не е есенцијален, па така и прашањето не ти е есенцијално, внесување на холестерол од храна, ги зголемува и LDL, и тоталниот холестерол, додека кога се работи за HDL, истиот одамна веќе не се смета за доволно ефикасен за балансирање на лошите ефекти на LDL, така да САМО LDL е фактор, нивото кое е потребно за да се скоро целосно да се избегне ризик од кардиоваскуларни болести, е <1.5 LDL mg/dl, ниво кое е скоро невозможно да се постигне ако се конзумира храна од животни, и масла.
...апсолутно не се сложувам со изнесеното, постојат пациенти, не мал број кои се дури вегани, кои дури и не внесуваат воопшто храна скоро се неухранети, а мака мачат со висок холестерол, ЛДЛ и триглицериди!
...така да може фластер да се става преку уста и ништо да не влезе храна преку уста, доаѓа до синтетизирање на холестеролот внатре во органзимот! пак ќе повторам, 20 % е процент на внес на холестерол со исхрана, а 80 % холестерол се создава/синтетизира внатре во организмот и сега исхраната била погубна за висок холестетол како да не, тие 20% ќе „ги тепа“ тие 80 % , пффттттттт, апсолутно погрешно толкувано!
дури има негативен ефект невнесување на храна која содржи холестерол!
- како така?
- па така, доколку му се даде таков „шок“ на телото да не се внесе со исхрана (месо и други производи од животиснко потекло) дефицит од егзоген (надворешен) холестерол, тогаш телото „дава аларм“ за зголемување на синтетизирање на холестерол во организмот, оти тоа мора да завземе одбранбен механизам да не би дошло до пореметување на синтетизирање и функционирање на хормоните, витамините каде холестеролот е неопходен!
... така да исхраната не е толку пресуден, важен фактор во зголемен холестрол во крвта ако се јаде умерено во еден оброк, колку би било главен фактор покачениот холестерол во крвта како последица од пореметен метаболизмот внатре во нас каде циркулирачкиот холестерол (ЛДЛ) не може да „се внесе “ во клетката и останува во крвта каде се концентрира и прави беља на кардиоваскуларните садови!
...правилна исхрана во текот на денот значи еден оброк со некоја намирница која содржи холестерол, па друг оброк само со овошје и зеленчук, а не сите оброци да бидат со намирници кои содржат холестерол како најчесто ние грешиме, па потоа идеме на целосно остранување на холестеролот од исхрана што само полошо ќе направиме кога ќе проработи внатрешниот холестерол (секогаш дополнително со намалување на внес на шеќери во текот на денот и физичка активност) така се средува покаченото ниво на холестеролот, а не веднаш со лекови или веднаш со строга диета што потоа ќе се оправда со кажаното „ еднаш кога ќе поченш со лековите статини против висок холестерол доживотно се пијат“ како да не, тотално погрешно (тука се иземени пациенти кои пијат лекови статини поради некој кардиоваскуларен инцидент без разлика од нивото на холестеролот во крвта)!

1574439022561.png 1574439108132.png

и наместо едно јајце дневно, се изеде шест и тоа секој ден нормално дека поради таква неправилна исхраната ќе доведе не само до покачен холестерол туку и до други здравствени проблеми!

...пак ќе кажам, вегетаријанство и веганство малку опасна ориентација на хранително определување, оти толку „здрава исхрана“ не е баш на арно, ако трае подолг период, па и цел живот!
...сетите се на нашите баби и дедовци со адети кои се пренесувале од колено на колено, на пост во среда или петок ( други дневни или неделни пости во тек на годината)токму како природен начин на справување со вакви проблеми на покачен холестерол или некој друг здравствен проблем поврзан со исхрана, ама никако долгорочно лишување од природни намирници преку исхрана, а суплиментите никогаш не се и не можат да бидат замена на природните состојки на храната!
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.376
Чисто информативно
Is junk food to blame for the obesity epidemic? Scientists say NO! High-fat foods and sugary drinks 'don't influence BMI'

Се е бизнис
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.378
Поени од реакции
30.799
Decki sto tocno podrazbirate so 'prirodno'?
Me interesira zosto ni dobitokot e priroden, ni ovosjeto i zelencukot ne se prirodni.
Kravata, svinjata, kokoskata i ovcata ne postoele vo prirodata kako sto sega gi znaete. Covekot gi selektiral onie clenki so posakuvani karakteristiki.
Nisto porazlicno ne e prikaznata za ovosjeto i zelencukot. Na primer lubenica


I sega, sto e prirodno a sto e vestacko?
Автоматски споено мислење:

...пак ќе кажам, вегетаријанство и веганство малку опасна ориентација на хранително определување, оти толку „здрава исхрана“ не е баш на арно, ако трае подолг период, па и цел живот!
Ne, ic ne e, zatoa obavezno edna kutija cigari naednas ja palam na sekoi 2 nedeli.
Автоматски споено мислење:

Чисто информативно
Is junk food to blame for the obesity epidemic? Scientists say NO! High-fat foods and sugary drinks 'don't influence BMI'

Се е бизнис
Od tia sto go istrazuvav, ova e 'istrazuvanje' od 2015, od David Just and Brian Wansink koj e diskreditiran. Linkot kon istrazuvanjeto e izbrisan.
Wansink's lab researched people's food choices and ways to improve those choices. Starting in 2017, problems with Wansink's papers and presentations were brought to wider public scrutiny. These problems included conclusions not supported by the data presented, data and figures duplicated across papers, questionable data including impossible values, incorrect and inappropriate statistical analyses, and "p-hacking".[2][3] The lab had 17 papers retracted (one twice) and had 15 corrections issued.[4][5][6][7] On September 20, 2018, Cornell determined that Wansink had committed scientific misconduct and removed him from research and teaching, limiting his activity to cooperating with further investigation of his papers; he resigned effective June 30, 2019
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.696
Поени од реакции
37.678
Споредбено? чиа семе е 25 денари 100 грама, додека лен 100 грама е 15, ок ли е или скапо е?
...како за „можен отров“ при долго, секојдневно користење не е воопшто скап (оти треба да ни биде извор на омега 3 секојдневно, нели?) оти не зборуваме за еднократно или неколку дневна примена ленено семе треба да ни замени намирница која редовно ја внесуваме!

1574441190918.png 1574441229588.png

ај сега пак „отров“ зашто? па све што штети на телото во „долги стази“ може да е отров (акумулација на цијанидните гликозиди во телото делува отровно), добро знаеме дека лененото семе содржи цијаногени гликозиди во мали количини- ДА! еднократна примена нема проблем не е отровен, напротив корисен!

1574441733508.png

...секојдневна примена внесување на лененово семе не би рекла дека ќе ни замени некоја хранителна супстанца која содржи омега 3 и ќе ни биде безбедно, оти цијанозидните гликозиди од ленено семе ќе се акумулира со секојдневна исхрана во организмот и ете ти беља! ако тука додадам дека ленено семе делува лаксантивно, така да дополнително ќе ни го „лизга“ фецесот за што можеби немаме потреба, со секојдневна примена што мислиш дефекацијата нема да ни се поремети? па кога ќе додадам дека ленено семе мора да „влече вода“ со што со него ќе внесуваме повеќе вода, па кога ќе ни се надуе тоа во стомакот, па кога ќе почне тоа жолчно ќесе да се активира и да лачи и кога треба и кога не треба, па кога ќе почнат формирање на песок и камчиња во жолчката со пореметување на активноста на жолчното ќесе, пааа пааа пааа... па кога ќе почне на тоа да се буни и панкреасот,па кога ќе се поремети и коагулацијата па кога ќе почнат и модрици да ни излегуваат, па и по некое крварење и на крај ќе почнеме некои нови чувства, некои нови однесувања, некое биполарно растројство, каде ќе ни биде крајот од редовна секојдневна примена на ленено семе за само 15 денари!
 
Последно уредено:
Член од
22 август 2006
Мислења
497
Поени од реакции
1.000
Како што поголем дел знаат како се исхранувам вегански од некаде крајот на 2015та година. Супер ми е тело, енергија како никогаш, фит нормално. Последнава година од премногу обврски немам време за физичка активност, ама пак цело време сум на нозе во движење. Ама пак патувањата со многу обврски ме присилуваа да јадам нездрава веганска храна односно junk ствари, што се одразува и на енергија и на тело.
Али со малку запнување и посветеност се може да си дојде во нормала, али како додаток за лошиот холестерол што го имам генетски наследно, и неможе да се регулира баш во нормални граници, користам артичока и хартикол (се е природна база суплемент). Чекам да видам резутати од еден член од семејството почна да пие од HealthAid Red Yeast Rice, што треба 2 пати во ден, а се салам поскапи од хартиколот, не дека и хартиколот се ефтини ама ајде.
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Сум размислувал да бидам вегетаријанец, ретко јадам месо и вака, ама некогаш мислам за целосно исклучување на месото (млечни производи јадам и не би ги исклучил) од мојата исхрана.

Прашање до вегетаријанците: дали реално е поскапа вегетаријанската исхрана ако во истата вклучиме разновидни производи вклучувајќи ги и оние „вегански алтернативи“ на месни продукти, во спротивно што ако истите не ги консумираме?
Од личен пример реалноста е баш обратна. Поефтина е вегетарјанската храна. Купуваш од пазар тоа шо расте локално и по нешто од.
И нема потреба од алтернативи. Ако се секипаш за протеини , треба да знаеш дека кикиритката е бомба протеинска. Јас ја јадам непечена наквасена преку нокј со сол. Повкусна нема.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.376
Od tia sto go istrazuvav, ova e 'istrazuvanje' od 2015, od David Just and Brian Wansink koj e diskreditiran. Linkot kon istrazuvanjeto e izbrisan.
ако многу истражуваш, најголем дел од истражувањата се побиени со други.
Што станува со податоците за геометриското зголемување на органска храна или на пр. зголемувањето на веганската и вегетар. исхрана во Европа (значи зголемување % на т.н. здрава исхрана) во однос на се поголемиот број дијабети и луѓе со прекумерна тежина и инфаркти.
Пример, северните држави се познати по т.н. здрав начин на живот во движење, во природа итн...(на страна исхраната).

Sweden: Accoring to the Swedish Board of Agriculture, Sweden saw its largest decrease in meat consumption for 30 years with a 2.6% drop in people eating meat in 2017.
Last year, a study revealed that 30 percent of Swedish Millennials were eating more plant-based foods for health and sustainability.
In the UK alone, the number of people following a vegan diet increased 700 percent between 2016 and 2018, according to a study by Comparethemarket. Researchers also revealed that around 14 percent of the UK population are vegetarian.

Sweden's have become fatter every year since 1980, the year that Statistics Sweden (SCB) began collecting data on Swedes' weight.
But starting in 2004, the steady weight increase began to level out.
“We aren't seeing a decrease in weight, but there's no increase either and that's a first,” said Johansson.
Despite the encouraging figures, nearly every other Swede – 44 percent of the population – is overweight or obese.

Sweden is one of the 43 countries of the IDF EUR region. 425 million people have diabetes in the world and more than 58 million people in the EUR Region; by 2045 this will rise to 66.7 million

Да не ги земам предвид другите држави, сликата е многу пострашна иако се повеќе се удира акцент на т.н. здрав начин на исхрана. И поголем профит, се разбира.
Сума сумарум, се повеќе се зголемува профитот од "здравиот" начин на исхрана од било кој вид (не само вегетаријански), а се поголем е бројот на дебели или луѓе со шеќерна болест...или со инфаркти. Контрадикторно во однос на исхраната :unsure:
Ако причината е заштита на животните, разбирам мада и тука има едно ако. Ако е за здравје, не знам, информациите велат друго.
 

Attachments

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom