Bodhidharma
Avatara
- Член од
- 17 септември 2011
- Мислења
- 10.783
- Поени од реакции
- 15.399
Ја откри Америкаmeme tema
vegani, antivaxxeri, ramna zemja, gledaci vo sonce, tie ste...
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Љубов е во прашање овде, ништо друго.
Ја откри Америкаmeme tema
vegani, antivaxxeri, ramna zemja, gledaci vo sonce, tie ste...
Ти беше тој што прави бизнис со суплементи по форумов и глуми доктор?Напишав еден огромен пост, но за жал ми падна нет па не можам детално да одговорам пак,
На кратко, мој другар јаде секој ден од седмица, дали да му кажам да почне да си јаде по пола хамбургер наместо цел? тврди дека телото му барало, фала ти.
Друго, праша што вели модерната науката за твоите анегдоти, повели хиерархија на докази во науката, дали гледаш слика од баба ти и дедо ти овде?
Прегледај го приврзокот 222838
Трето, еве ти статистика за анемија низ светот, имај во предвид дека само ~ 1% од светската поплуација се вегани,
Ако разбираш што значи болдираното, ќе сфатиш дека секојдневно ти и (многу други луѓе) секако суплементираш б витамини, и додатоци во храната БЕЗ да знаеш, а воедно животните кои ги конзумираш, се дохрануваат со суплементација, па така ти секако веќе пиеш суплементи, ама терајте си само "природно"
Четврто, кажи ми која е разликата во концентрација на холестерол, заситени масти, ендотоксини, Neu5Gc, TMAO, помеѓу органско и месо од животни ранети со трева, наспорти тие ранети со пченка, соја итн? те молам дај ми референца да си знам колку е "здраво" ваквото месо
Не ме аресуваат тоа рецептите со леблебија многу да бидам искрен, дај нешто друго ако имаш@Spiegel, eve od receptite tuka sto gi spodelime napravi pa kazi dali e ubavo, ako nema meso![]()
...вака само што не јадеш месо, само не јадеш месо!Вегетаријанизам е исхрана која исклучува месо.
Da.дали тоа внимаваме при лишување на организмот од све што му треба за правилно функицонирање, по природен пат да се внесе со исхрана?![]()
Inaku b12 ne e od zivotinsko poteklo.
... споредбено колку би било тоа во домашниот буџет и колку може да се издржи со редовно внесување?Chiata e prepolna so omega 3. Isto taka i algite kako spirulina
Mislam deka taurinot se sozdava i od rastitelno poteklo,
...ако мислиш дека правиш добро на твоето тело со недостаток на наведеното на предходните примери што го нема во исхраната на месо и производи од животинско потекло, а го оправдуваш дополнувањето на вештачки начин со внесување на суплименти ( во текот на целиот живот) со што го оптоваруваш гастроинтестиналниот тракт, јетрата, бубрезите кои и онака се оптоварени од други вештачки работи, тогаш ОК твој избор!Taka sto preporaclivo e sekoj da zima suplement.
Chiata ne e skapa, dovolno e edna lazicka na den. Jas na primer najcesto vo smuti si stavam. Ne sum eksperimentirala dosea vo drugi recepti.... споредбено колку би било тоа во домашниот буџет и колку може да се издржи со редовно внесување?
Не си ме разбрал, не се однесуваше делот за протеинот кон тебеНапишав еден огромен пост, но за жал ми падна нет па не можам детално да одговорам пак,
На кратко, мој другар јаде секој ден од седмица, дали да му кажам да почне да си јаде по пола хамбургер наместо цел? тврди дека телото му барало, фала ти.
Друго, праша што вели модерната науката за твоите анегдоти, повели хиерархија на докази во науката, дали гледаш слика од баба ти и дедо ти овде?
Прегледај го приврзокот 222838
Трето, еве ти статистика за анемија низ светот, имај во предвид дека само ~ 1% од светската поплуација се вегани,
Ако разбираш што значи болдираното, ќе сфатиш дека секојдневно ти и (многу други луѓе) секако суплементираш б витамини, и додатоци во храната БЕЗ да знаеш, а воедно животните кои ги конзумираш, се дохрануваат со суплементација, па така ти секако веќе пиеш суплементи, ама терајте си само "природно"
Четврто, кажи ми која е разликата во концентрација на холестерол, заситени масти, ендотоксини, Neu5Gc, TMAO, помеѓу органско и месо од животни ранети со трева, наспорти тие ранети со пченка, соја итн? те молам дај ми референца да си знам колку е "здраво" ваквото месо
Батко нешто си се помешал, прво јас не сум веган, и не викам ти да бидеш веган. А уште помалце сум те судел, или те судам ако конзумираш храна од животни, сме седеле заедно и сам знаеш кој ми е ставот. Исто така во нити еден момент не сум зборувал за практичност, нити за која храна е повкусна, моите коментари се строго базирани на здравствените аспекти, и митовите.
Иначе како заклучок, во америка се дозвоелни далеку повеќе пестициди и хербициди него кај нас, и тоа предизвикува храната од растително потекло да е поштетна од животинската, дали ова е тврдењето позади кое стоиш, и ако е тоа точно, дали ако се ставам на 2-3 недели или 1 месец на целосно plant based диета, без никаков продукт од животно ќе бидат помалце здрав од просечен омнивор или еве пример некој што јаде строго храна од животинско потекло, органска, и строго од животни ранети со трева?
Дали добро те разбрав?
За крај се осеќаш како гајда, заради тоа што со таа храна од растително потекло, јадеш храна од животинско потекло, и цревната флора не ти е на оптимално ниво, тоа се средува за максимум 2 недели од откажување на храна од животинско потекло.
У телото на животните се прочистат. Они тоа се измочат, исерат и останат само чисти протеини.Sto pravime so pesticidite so koi se rasnat zitaricite za zivotni, i koi posle zivotnite gi jadat?
Цитат? доказ?Ти беше тој што прави бизнис со суплементи по форумов и глуми доктор?
- Даааа, секако дека беше ти...
До ова?Секој треба да го слуша своето тело и да јаде тоа што телото му бара во даден момент. Кога во даден момент имаш желба за одредена храна - токму таа храна во тој момент му треба на телото и тоа ти дава сигнал. Не смееш да се откажуваш од ниту една намирница што телото ти ја бара секој ден, а смееш само да ја намалиш количината од истата
Зарем би предложила такво богохулие да не се слуша телото? неговото тело вика дека седмица е правиот избор, токму таа храна и ни една друга треба да јаде, така кажа нели? Јас мислев дека ако намалиме се ќе биде ок, или не?Немам понатаму што да дискутирам.
На другар ти што секој ден му се јаде хамбургер од Седмица кажи му дека 1-2 хамбургери месечно нема да го убијат. Останати денови може да си подготви дома сам плескавица од чисто говедско месо и компири со салата...
Холестеролот од храната не е есенцијален, па така и прашањето не ти е есенцијално, внесување на холестерол од храна, ги зголемува и LDL, и тоталниот холестерол, додека кога се работи за HDL, истиот одамна веќе не се смета за доволно ефикасен за балансирање на лошите ефекти на LDL, така да САМО LDL е фактор, нивото кое е потребно за да се скоро целосно да се избегне ризик од кардиоваскуларни болести, е <1.5 LDL mg/dl, ниво кое е скоро невозможно да се постигне ако се конзумира храна од животни, и масла.А, за хoлестеролот објасни детално дали зборуваш за LDL или HDL? Знаеш ли во клеточната мембрана на човекот и животните што влегува и тоа во најголем процент?
Не ми одговори, те молам дај ми информации, која е разликата од говедски стек од дома, и оној од сендвичара?Четврто, кажи ми која е разликата во концентрација на холестерол, заситени масти, ендотоксини, Neu5Gc, TMAO, помеѓу органско и месо од животни ранети со трева, наспроти тие ранети со пченка, соја итн? те молам дај ми референца да си знам колку е "здраво" ваквото месо
1. Дефицит од б12 е проблем на глобално светско ниво, истиот не е поврзан со конзумација на месо, него со мал милион други проблеми, како прв би спомнал ниска стомачна киселина, MTHFR, лоша диета итн....вака само што не јадеш месо, само не јадеш месо!или си делимичен вегетаријанец- meal vegetarian, а може да се биде со различно комбинирање на нејадење - ovo vegetarian, lacto vegetarian, ovo-lato vegetarian, pescetarian vegetarian!, па ќе идеш до крај да бидеш „веган“ целосно да си на зеленчук, овошје и семе!
...поради здравје или убедување? ако е поради здравје, да спомнам само да подолг период на ваков начин на исхрана ќе постане „нездравје“
- дефицит Б12, кој го има само производи од животинско потекло, пореметување на синтеза на еритроцитите, анемија, правилна функција на нервите и мозокот со психо и неуралгични промени, па и во процесот на коагулацијата нели?
-проблем е и надворешен внес на креатин кој го има само продукти од животинско потекло, па ќе се остане само со резервите од јетрениот креатин кој ќе иде во крвта во многу помала количина со што ќе се поремети местото каде треба т.е. мускулната маса,
- тауринот се наоѓа само во храна извори на животни, како сулфурно соединение кое се наоѓа во различни телесни ткива, мозок, срце и бубрези игра улога во мускулната функција, формирање на жолчката сол и антиоксидантни одбрани!
- карнозин, како оксиданс многу важен исто во функцијата на мускулната маса
- докосахексаеинска киселина (ДХА),омега-3 масна киселина која е важна за нормален развој и функционирање на мозокот го има само во животиските продукти, дефицит на ДХА има негативни ефекти врз менталното здравје и функцијата на мозокот!
- „хем“ железо го има само животински продукти, полесна склоност кон анемија!
... дали тоа внимаваме при лишување на организмот од све што му треба за правилно функицонирање, по природен пат да се внесе со исхрана?![]()
A meta-analysis of five studies gave a pooled RR for T2DM of 1.33 (95% CI 1.19 to 1.48; P<0.001) in individuals with the highest level of heme iron intake, compared with those with the lowest level. The pooled RR for T2DM for a daily increment of 1 mg of heme iron intake was 1.16 (1.09 to 1.23, P<0.001). Body iron stores, as measured by ferritin, soluble transferrin receptor (sTfR) and the sTfR:ferritin ratio, were significantly associated with the risk of T2DM. The pooled RRs for T2DM in individuals with the highest versus the lowest intake of ferritin levels was 1.70 (1.27-2.27, P<0.001) before adjustment for inflammatory markers and 1.63 (1.03-2.56, P = 0.036) after adjustment. We did not find any significant association of dietary intakes of total iron, non-heme, or supplemental iron intake with T2DM risk.
За другите аспекти кои ги спомна,During an 11.7 years follow-up, 3097 incident cases of stroke, including 2482 cerebral infarctions and 450 intracerebral hemorrhages, were registered. The hazard ratios of total stroke and cerebral infarction for the highest compared with the lowest quintiles of heme iron intake were 1.16 (95% CI, 1.03-1.31; P trend=0.037) and 1.15 (95% CI, 1.00-1.31; P trend=0.089), respectively. The incidence rates of total stroke per 10 000 person-years were 72.6 in the lowest quintile and 84.4 in the highest. The association was confined to men with body mass index <25 kg/m(2), the hazard ratios were 1.40 (95% CI, 1.17-1.68; P trend<0.001) for total stroke and 1.38 (95% CI, 1.13-1.70; P trend=0.001) for cerebral infarction; no association was observed among overweight and obese men. There was no association between nonheme iron intake and risk of total stroke and stroke types.
Секако дека ти е кога си на статини.....А што има лошо во хамбургер, мислам дека не треба да се објаснува, имаш рафинирано пржено палмово масло, и тоа препржувано едно 10 пати, па имаш рафинирано месо, па имаш компири кои упиваат еден тон палмово масло, и воедно го носат инсулинот/гликозата во стратосфера, кога тоа ќе се комбинира како капак со содиум, и мајонез - спајк на холестерол/триглицериди, и дроп на функција на кардиоваскуларен систем - имаш храна која ако некој сакал да прави спор геноцид, не би можел и да сака да направи нешто поужасно, мислам дека човек во твои години не треба да поставува вакви прашања, и се надевам дека иронично го пиша тоа што го пиша.И што има лошо во хамбургер. Ете дома си направиш плескавица, салата, компир...и ги ставиш во лепиња.
Зашто ваква исхрана е наречена брза храна? оти брзо се јаде?
Инаку за вегетаријанство, одвреме навреме јадам месо, 2-3 пати неделно, нлечни производи обожавам, меѓутоа и све останато. И покрај тоа холестеролот ми е под минимум.
Споредбено? чиа семе е 25 денари 100 грама, додека лен 100 грама е 15, ок ли е или скапо е?
Прегледај го приврзокот 222913 Прегледај го приврзокот 222917
... споредбено колку би било тоа во домашниот буџет и колку може да се издржи со редовно внесување?
Прегледај го приврзокот 222919 Прегледај го приврзокот 222921 Прегледај го приврзокот 222922
...ако мислиш дека правиш добро на твоето тело со недостаток на наведеното на предходните примери што го нема во исхраната на месо и производи од животинско потекло, а го оправдуваш дополнувањето на вештачки начин со внесување на суплименти ( во текот на целиот живот) со што го оптоваруваш гастроинтестиналниот тракт, јетрата, бубрезите кои и онака се оптоварени од други вештачки работи, тогаш ОК твој избор!![]()
Не си ме разбрал, не се однесуваше делот за протеинот кон тебеа знам и дека не си веган, сме дискутирале повеќе пати на оваа тема.
Head to Head анализа меѓу омнивор и некој што јаде растителна храна може да земеш во предвид само во контролирана студија каде би биле земени сите можни фактори во игра, да живеат во исти услови, иста возраст, телесна тежина, крвна група, генетски предиспозиции, ниво на стрес и тн. Плус мислам дека е несоодветно да се прави на краток рок ваков тип на студија, пример и кај растителната иако оверал состојбата во телото ќе биде подобрена во поглед на холестерол, триглицериди, баланс на хормони, мислам дека шансата за посериозни заболувања како карцином се дури и поголеми со директната изложеност и консумација на хемикалиите од инсектицидите/пестицидите/хербицидите, сепак ова не се прави со анализа во неколку денови или месеци туку со години.
Јас правам рестарт на телото на секои 2 месеци по 11-15 денови со исфрлање комплет на месото и редукција на млечните производи, но не го гледам како практичен и добар начин на исхрана за постојано во мојот животен стил. Фастинг на пример го прифатив и скоро 2 години како терам постојано 16/8 или пак паузи од 24 или 48 часови, турмерик имам воведено исто во исхраната и ми се допаѓа на вкус, мелен лук поради што свеж не можам поради што сум постојано на работа или излезен, чат пат и црн ким. Јаболков оцет дури си произведов домашен, зеленчук со секој оброк, а и пилешкото скоро ми е тргнато од исхрана.
In the case of red meat, the classification is based on limited evidence from epidemiological studies showing positive associations between eating red meat and developing colorectal cancer as well as strong mechanistic evidence.
Секоја ти чест, јас скоро 2 години официјално вегетаријанец, скоро 3 години неофицијално (јадев месо еднаш на 2-3 недели).Лично јас сум вегетаријанец веќе 4 години, меѓутоа во последно време полека ги исклучувам млечните производи и јајца.
Секако дека ти е кога си на статини.....А што има лошо во хамбургер, мислам дека не треба да се објаснува, имаш рафинирано пржено палмово масло, и тоа препржувано едно 10 пати, па имаш рафинирано месо, па имаш компири кои упиваат еден тон палмово масло, и воедно го носат инсулинот/гликозата во стратосфера, кога тоа ќе се комбинира како капак со содиум, и мајонез - спајк на холестерол/триглицериди, и дроп на функција на кардиоваскуларен
па малку, да, за т.н. брза храна. Значи проблемот е во фритезите и компирот кој се бели и се пржи, а не во самиот хамбургер кој го приготвуваме и дома. Или ручек во ресторан со плескавица, помфрит, лепче и салата. И по желба преливи. Тоа не го нарекуваме брза храна, а хамбургерот го нарекуваме. Зошто?се надевам дека иронично го пиша тоа што го пиша.