@bijons Ако имаш раствор од 2.25 mL и една доза ти е .3 mL колку вкупно дози има во шишенцето?
...ова нешто математичка задача ми даваш или е во контекс на темава?
еве, дигитронот мисли наместо мене има точно 7,5 дози, ЕДЕН рандом раствор 2,25ml со рандом доза 0,3ml, но тука зборуваме за друга работа не баш како ти го поставувуваш прашањето!
... оригинална фабричка виала на вакцина од Фајзер содржи фабрички 0,45ml раствор, а не 2,25ml и тоа 0,45мл раствор е мултитипен раствор кој содржи повеќе дози вакцина одреден од производителот и тоа се 5 дози!
...кога ова шишенце (вијала) доаѓа во раката на медицинска сестра таа пред да вакцинира самата со шприц зема 1,8ml физиолошки раствор,
(со меурчиња или без, од око мерено долна вдлабнатина или странични ќе биде репер за точна цртичка на шприц, тоа е субјективно види фотка) и го внесува со шприц во шишенцето што содржи 0,46ml фабрички раствор 0,4+1,8=2,25мл и се добива под претпоставка точен конечен раствор 2,25ml во шишенцето (вијала),
зашто велам под „претпоставка“затоа што тука е човечки фактор кој ја разредува фабричката вијала со физиолошки раствор, прашање дали ќе знае да го „истисне водухот од шишенцето и да вбризне во тој вакуум простор на вијалата 1,8ml физиолошки раствор, толку ќе биде она искусна и прецизна, ги гледам како манипулираат го земат растворот во шрицот, па во враќаат во шишето па пак го земаат, додека не ја стрефнат висината во шрицот!
...односно колку ќе знае да ги земе тие 0,30ml што треба да содржи не помалку од 30 микрограми COVID-19 mRNA вакцина, ако зема помалку за да има повеќе дози од фабричката гарантирана комоција од 5 дози, не знам колку ќе има ефект самата вакцина, не е во прашање да вбризгуваме физиолошки раствор, туку активната супстанца во фабричкото шишенце што фабриката гарантира за 5 дози токму поради таа манипулацијата на медицинската сестра со растварањето со што производителот дава гаранција за 5 дози вакцина, тогаш зошто не би биле 7 дози ете математички докажани со останато 0,05 фира? па да биде вакцинирањето за 40% повеќе што не е занемарлив процент, а богами штедењето поголемо?
и сега јас да ти поставам едно прашање споредбено околу мултитипна дозажа, како новородените деца примаат Витамин К за рок од 24ч како една доза од една ампула phytomenadion (konakion)10mg/ml ?