Бурма: Зошто се толерира ваков масакр? (+18)

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
Секој кој малку се разбира во политика знае дека во Бурма од 1962 до 2011 е на власт воена хунта (генералите на војската) и дека има повеќе евидентирани случаи на кршење на човекови права (вообичаено за секој тоталитарен режим) веќе неколку децении. Хунтата ги репресира сите кои сакааат да ја тргнат од власт од секоја етничка група (без разлика на религија) и никаква смислена будистичка акција против муслимани не постои. Напротив будистичките свештеници се исто убивани како едни од носителите на отпорот на населенитето против режимот.

Водачот на опозицијата Aung San Suu Kyi беше во куќен притвор цели 15 години пред да биде ослободена во 2010 година.

Многу е дегутантно (претпоставувам дека е од незнаење) да се бара жртва во само една религија кога е очигледно дека сите етнички групи и сите верници и атеисти еднакво имаат страдано од хунтата во Бурма а масакри врз будистички свештеници не се нешто невообичаено (првиот линк).

Кој сака да чита може и сам да се информира:

http://www.heraldsun.com.au/news/victoria/massacre-of-the-monks-in-burma/story-e6frf7lo-1111114546916

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12990563

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/03/aung-san-suu-kyi-burma-prisoners
(y)

Читко и многу лабаво составено. Блазе некои шо немаат памет и шо плукаат одма по верата, кај беше кога ова кај беше кога она. Глупости, ги читам и се чудам како е можно од доста возрасни луѓе да го кажат тоа. Да се надеваме дека е само обичен период.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Треба да разликуваш убиство за кое се гонат сторителите и убиства сторени од самите тие кои треба да гонат убијци.

Не е исто убиството во Смилковци и тоа кај Раштански.

Не е исто убиствата во Смилковци со овие од Бурма.

Не е исто убиствата кои ги прават нази-фашистите во Русија и убиствата кои ги прави Руската војска во Чеченија.

Не е исто кога Арачиновец ќе пука со калашников по ѕидовите од куќата на македонецот ... и кога АРМ со хеликоптер пука по 5000 албански куќи.

Јас искрено се чудам, како не си отстранет од форумов досега.

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
И ја се зачудив кога само темата за муслиманите ти ја избришаа. Требаше и ти со неа да заминеш.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Затоа , 500.000 албанци и други муслимани , денеска се во Турција а не во Македонија.
Егзодусот на Албанците и муслиманите од Македонија... дури 500.000 заминале за Турција. :tapp:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
И ја се зачудив кога само темата за муслиманите ти ја избришаа. Требаше и ти со неа да заминеш.
А вие Муслиманите се чувствувате како посебна категорија заштитени животни ли?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Треба да разликуваш убиство за кое се гонат сторителите и убиства сторени од самите тие кои треба да гонат убијци.

Не е исто убиството во Смилковци и тоа кај Раштански.

Не е исто убиствата во Смилковци со овие од Бурма.

Не е исто убиствата кои ги прават нази-фашистите во Русија и убиствата кои ги прави Руската војска во Чеченија.

Не е исто кога Арачиновец ќе пука со калашников по ѕидовите од куќата на македонецот ... и кога АРМ со хеликоптер пука по 5000 албански куќи.

Што е терор ?

Терор е кога му текнува на македонецот владател и праќа цела полиција за да ги рушат ѕидови на сите албански дворови , се со цел да ги натерат на иселување, да покажат сила , а албанец кој не дозволи да му се руши ѕидот од куќата во Арачиново , беше убиен Нуредин Нуредини (настанот се случи во 18.1.1990)

Толку бил тој терор што заради поставување на албанско знаме пред две општини беа убиени луѓе ... а на барањето за универзитет исто така беа убиени албанци.

Терор кој имаше за цел иселување на албанците (исто како и во Бурма со муслиманите) се спроведуваше и преку секој вид дискриминација ... така што во 90тите ретко си можел да најдеш албанец вработен во некоја државна институција , да прима државна плата (освен во образование).

Но и понатаму кога се врати “демократијата“ и кога на власт имаше албанска партија ... повторно никој не ги фермаше ... многу споро се вработуваа албанци ... така да пред војната од 2001ва дали имаше 2% албанци во полиција , армија и јавна администрација.

Во Бурма се знае која е целта на власта , да ги протера муслиманите , веќе се протерани голем број ... тоа го прават заплашувајќи ги со убиства.

И во Македонија тоа се правеше со убиства , но повеќе со убаво разработени државни проекти.
Затоа , 500.000 албанци и други муслимани , денеска се во Турција а не во Македонија.

Не мојш да бидиш како Дарди , веќе 15 лица кои ти со намера ги нарече радикални исламисти и монструми , судот ги прогласи за нерадикални исламисти , за неубијци и за немонструми ... оди извинувај им се , или и ова е дел од проектот. За едно убиство да им се влезе дома на 100 лица со сила , а ниеден од нив да не бил убиецот.
Како може да е исто бе Дарди, ти ги измисли дефинициите и за еднквост и за терор и за убијци. Твоите дефиниции ќе бидат во новите речници за толкување.
Јас да се извинам на убијци и поддржувачи? Никогаш во овој живот, додека не проплукаат крв сите до еден душата нема да ми се смири. Патем се вратија тие што не знаеја дека ги бараат?
А овие во Бурма муслимани не се убиени и не се протерани, барем јас такво нешто не видов. Тоа е се фотошоп и измислица колку да ги обвинат чесните и праведни будисти. Сигурно има некој заговор или ги мразат трето нема. Гарант сами се испоубиле, ова може да го направи само радикален муслиман, само во такви ѕверови и гнаси тече таква нечиста крв која ги тера да убијат деца.

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
А вие Муслиманите се чувствувате како посебна категорија заштитени животни ли?
Муслиман ме нарече :pos:
Ај ај поштеди ме мене и самиот себеси, ти штети на IQ level-oт, оди отвори сеа една тема што е Исламот, дали е религија или нешто друго, интересен си ми :icon_lol:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Однеси ги на мелница тие реченици и ќе ти стане јасно и тебе зошто е тоа така , и што сум сакал да кажам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Муслиман ме нарече :pos:
Ај ај поштеди ме мене и самиот себеси, ти штети на IQ level-oт, оди отвори сеа една тема што е Исламот, дали е религија или нешто друго, интересен си ми :icon_lol:
Можеш сама да се поштедиш, не ми реплицирај, кога директно не сум ти реплицирал.

А кога си се одлучила на такво нешто, биди спремна да се соочиш со IQ левелот на соговорникот, каков и да е.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Однеси ги на мелница тие реченици и ќе ти стане јасно и тебе зошто е тоа така , и што сум сакал да кажам.
Ти дарди треба во Менада да искачаш, таму одат несфатените.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Како може да е исто бе Дарди, ти ги измисли дефинициите и за еднквост и за терор и за убијци. Твоите дефиниции ќе бидат во новите речници за толкување.
Јас да се извинам на убијци и поддржувачи? Никогаш во овој живот, додека не проплукаат крв сите до еден душата нема да ми се смири. Патем се вратија тие што не знаеја дека ги бараат?
А овие во Бурма муслимани не се убиени и не се протерани, барем јас такво нешто не видов. Тоа е се фотошоп и измислица колку да ги обвинат чесните и праведни будисти. Сигурно има некој заговор или ги мразат трето нема. Гарант сами се испоубиле, ова може да го направи само радикален муслиман, само во такви ѕверови и гнаси тече таква нечиста крв која ги тера да убијат деца.
Кога ми реплицираш вака , јас те сфаќам како да си сакала да се сложиш со тоа што сум го напишал , и ај сега да не биде баш директно, ќе пишам нешто безвезе.

Јас мислам дека измислица е тоа дека овие се фотошоп и измислица. Уште ќе се надмудруваш на ваков начин.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кога ми реплицираш вака , јас те сфаќам како да си сакала да се сложиш со тоа што сум го напишал , и ај сега да не биде баш директно, ќе пишам нешто безвезе.

Јас мислам дека измислица е тоа дека овие се фотошоп и измислица. Уште ќе се надмудруваш на ваков начин.
А јас ти препорачувам многу да не мислиш, оти кога мислиш саде бисери летаат од твојата уста. Замолчи и иди во подрум жешко е.

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
Можеш сама да се поштедиш, не ми реплицирај, кога директно не сум ти реплицирал.

А кога си се одлучила на такво нешто, биди спремна да се соочиш со IQ левелот на соговорникот, каков и да е.
Во право си, спротивниот соговорник ќе те спушти на неговиот IQ левел и ќе те „разбие“ без око да му трепне. Ти подлегнувам на заканата!
Тоа сакал/а сам/а не е баш добар куршум, можеш ти и подобро, верувам во тебе.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во право си, спротивниот соговорник ќе те спушти на неговиот IQ левел и ќе те „разбие“ без око да му трепне. Ти подлегнувам на заканата!
Тоа сакал/а сам/а не е баш добар куршум, можеш ти и подобро, верувам во тебе.
У реду е малечка, немам намера да се расправам за глупости;)

Kajgana Shop

На врв Bottom