Бурма: Зошто се толерира ваков масакр? (+18)

• Креатор на темата Креатор на темата kumanovali
  • Време на започнување Време на започнување
На денешен ден, родителите на овие деца точно 3 месеци се без нив.Нема никогаш да ги видат со диплома од факултет, дел од нив ниту како матуранти.Исто и роднините на Борче се 3 месеци во прашање зошто....
А зошто членот не отвори тема за тој масакр?Убаво рече некој погоре, ако си спремен да умираш за религијата, биди спремен да умрат и други твои истомисленици.
389745_137004103099598_1620387501_n.jpg

Почивајте во мир.
А семејствата на убијците никогаш да не го добијат.

Ај малце реално да кажеме на темава.

kumanovali откај го ископа ова, и дај подетални линкови за ваквиов масакр.

Иако сум голем противник на религиите, посебно на та авашата, најмирољубивата нели, сликиве не ме оставаат рамнодушен, и да би можел би ги убил сите тие што се у будистичка одора облечени, за ова што го прават.

Ако зборуваме само за конкретниов проблем у Бурма, и за монструозниов однос на будистиве, под претпоставак се да е ова вистина, тогаш јас сум со тебе ист во размислувањата, ништо помалку од тоа.

Она што го доби наназад како реплика од останатите, е дали ти си со мене и сите други, за нештата кои ги направија вашите во нашава земја, тука кај што живееш и го делиш лебот со мене и останатите, а не таму некаде преку 7 палнини и мориња?

Во иднина, не ги вметнувајте директно сликите во темата. Оставајте ги како линкови.
Премногу графички материјал, да му се згади на човек. Имајте осет и дискутирајте, не правете сликовница од мртви тела...

Секаде во светот се случуваат вакви ужаси,за жал.И мене како човек,искрено ме боли срцето кога гледам невини деца чиви животи прерано згаснуваат.
Симптоматично ми е што Мухамеданците се интересираат само кога гинат Муслимани.Умоболни.

Од една страна протестирате и барате ослободување на терористи и убијци, а од друга страна критикувате тероризам и убиства на невини жртви. Абе ајде! Ако вие знаете што сакате јас во Махмуд Ибн Рахид да се прекрстам.

Кое лицемерие неможам да поверувам еј. Каде беше авторот на темата вака со емоции да се внесе и да однесе се во пичку матер кога ни ги убија децата? Каде бевте бре тогаш да кажувате кои се луѓе, а кои нелуѓе? Или излеговте по улици да ги ослободувате! Срам да ви е за се досега, благодарение на вас рекациите после ваков ужасен масакар изгледаат вака. Што си надробивте, сркајте! Поддржувате убујци и седите во подрум, епа братче трпи сега. Цел свет го игнорира масакаров и така треба да биде зошто поинаку нема да ја научите лекцијата. Се што правите да ви се врати, тродупло! И тогаш реков, Светот ќе се обедини и како глувци ќе ги исчистити стоките кои во име на религија убиваат.
А мене како човек ми е жал за секое човечко битие, но сепак овој пат емоциите ќе си задржам за себе. Мора да ја научам лекцијата, морам да станам Дарди.
Дарданија е супер дечко, не знам шо толку го хејташ. Баш сеа со него си праевме муабет за жртвите на овој “масакр“. Еве шо ми кажа он: као прво, тоа не биле муслимани, него католици. Исто као овие шо праат крвна освета у Албанија. Као второ, фотошоп е праен и тоа апла аматерски. Дарданија е ренген за фотошоп и нема разлог да лаже. Даље, додека не се докаже кои биле убијците, нема виновни. У куќи будистички не иде да влегуе полиција, па уше и жени да им глеа и за рука да ги фаќа. Тоа мора да иде постепено, на доброволна база. Како кој Будиста ќе почувствува потреба да дојде у полиција, така ќе се решава случајот. Без брзање и рации по куќи. Човечански и цивилизирано. Као задње, нема очевидци на настанот, затоа што народот бил главно на нива или у подрум, стаале кисел купус.

....премногу генерализација.......масакр е масакр без разлика кој се жртвите и кој се егзекуторите......
да кажеш дека будисти или муслимани извршиле маскр е глупо....треба да престанеме да обвинуваме колективно и да се фокусираме на реалниот проблем......

По наредба на Сталин се убиени неколку милиони руси.....како звучи ако кажеме русите убија неколку милиони руси?????

Кога во Авганистан муслиманите ги убиваат ќерките за заштита на честа никој не реагира....но ако христијанин убие муслиманка или муслиман христијанка тогаш се дига огромна узбуна

УБИСТВО Е УБИСТВО И НЕ ПОСТОИ НАЧИН ДА СЕ ОПРАВДА

А кој сакаш, брат, да интервенира? Еве да тргнеме од самите себеси: славомакедонските војска и полиција се потполно некомпетентни ни дома да си ги решат проблемите (сети се само на 2001). Ако постои вооружена формација која е во секое време спремна да се бори за човековите права тоа е ОНА. Затоа, пиши му писмо на Али Ахемти, собери ги командант Хоџа, Тигри, Лека и останатите првоборци и правец Бурма.

И после мака ви е што вака ви прават?! "Славомакедонските" војска во 2001 можеа да ви го направат истото ова што го гледаш на сликите и да ве исчистат од Македонија засекогаш, ама среќа имате што САД и ЕУ се на ваша страна поради други интереси, инаку имаше да ве нема.

И после мака ви е што вака ви прават?! "Славомакедонските" војска во 2001 можеа да ви го направат истото ова што го гледаш на сликите и да ве исчистат од Македонија засекогаш, ама среќа имате што САД и ЕУ се на ваша страна поради други интереси, инаку имаше да ве нема.

:facepalm:

Иронија беше тоа, Шерлок...

Секој кој малку се разбира во политика знае дека во Бурма од 1962 до 2011 е на власт воена хунта (генералите на војската) и дека има повеќе евидентирани случаи на кршење на човекови права (вообичаено за секој тоталитарен режим) веќе неколку децении. Хунтата ги репресира сите кои сакааат да ја тргнат од власт од секоја етничка група (без разлика на религија) и никаква смислена будистичка акција против муслимани не постои. Напротив будистичките свештеници се исто убивани како едни од носителите на отпорот на населенитето против режимот.

Водачот на опозицијата Aung San Suu Kyi беше во куќен притвор цели 15 години пред да биде ослободена во 2010 година.

Многу е дегутантно (претпоставувам дека е од незнаење) да се бара жртва во само една религија кога е очигледно дека сите етнички групи и сите верници и атеисти еднакво имаат страдано од хунтата во Бурма а масакри врз будистички свештеници не се нешто невообичаено (првиот линк).

Кој сака да чита може и сам да се информира:

http://www.heraldsun.com.au/news/victoria/massacre-of-the-monks-in-burma/story-e6frf7lo-1111114546916

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12990563

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jul/03/aung-san-suu-kyi-burma-prisoners

Кое лицемерие неможам да поверувам еј. Каде беше авторот на темата вака со емоции да се внесе и да однесе се во пичку матер кога ни ги убија децата? Каде бевте бре тогаш да кажувате кои се луѓе, а кои нелуѓе? Или излеговте по улици да ги ослободувате! Срам да ви е за се досега, благодарение на вас рекациите после ваков ужасен масакар изгледаат вака. Што си надробивте, сркајте! Поддржувате убујци и седите во подрум, епа братче трпи сега. Цел свет го игнорира масакаров и така треба да биде зошто поинаку нема да ја научите лекцијата. Се што правите да ви се врати, тродупло! И тогаш реков, Светот ќе се обедини и како глувци ќе ги исчистити стоките кои во име на религија убиваат.
А мене како човек ми е жал за секое човечко битие, но сепак овој пат емоциите ќе си задржам за себе. Мора да ја научам лекцијата, морам да станам Дарди.

Треба да разликуваш убиство за кое се гонат сторителите и убиства сторени од самите тие кои треба да гонат убијци.

Не е исто убиството во Смилковци и тоа кај Раштански.

Не е исто убиствата во Смилковци со овие од Бурма.

Не е исто убиствата кои ги прават нази-фашистите во Русија и убиствата кои ги прави Руската војска во Чеченија.

Не е исто кога Арачиновец ќе пука со калашников по ѕидовите од куќата на македонецот ... и кога АРМ со хеликоптер пука по 5000 албански куќи.

Што е терор ?

Терор е кога му текнува на македонецот владател и праќа цела полиција за да ги рушат ѕидови на сите албански дворови , се со цел да ги натерат на иселување, да покажат сила , а албанец кој не дозволи да му се руши ѕидот од куќата во Арачиново , беше убиен Нуредин Нуредини (настанот се случи во 18.1.1990)

Толку бил тој терор што заради поставување на албанско знаме пред две општини беа убиени луѓе ... а на барањето за универзитет исто така беа убиени албанци.

Терор кој имаше за цел иселување на албанците (исто како и во Бурма со муслиманите) се спроведуваше и преку секој вид дискриминација ... така што во 90тите ретко си можел да најдеш албанец вработен во некоја државна институција , да прима државна плата (освен во образование).

Но и понатаму кога се врати “демократијата“ и кога на власт имаше албанска партија ... повторно никој не ги фермаше ... многу споро се вработуваа албанци ... така да пред војната од 2001ва дали имаше 2% албанци во полиција , армија и јавна администрација.

Во Бурма се знае која е целта на власта , да ги протера муслиманите , веќе се протерани голем број ... тоа го прават заплашувајќи ги со убиства.

И во Македонија тоа се правеше со убиства , но повеќе со убаво разработени државни проекти.
Затоа , 500.000 албанци и други муслимани , денеска се во Турција а не во Македонија.

Не мојш да бидиш како Дарди , веќе 15 лица кои ти со намера ги нарече радикални исламисти и монструми , судот ги прогласи за нерадикални исламисти , за неубијци и за немонструми ... оди извинувај им се , или и ова е дел од проектот. За едно убиство да им се влезе дома на 100 лица со сила , а ниеден од нив да не бил убиецот.

Ти подржуваш иладници убиства во Бурма , а јас не подржав ни 5.

Ти подржуваше нарекување убијци, монструми, радикални исламисти на приведени лица , а процесот сеуште незапочнат. А јас не.

Сигурно вака си прави и воената власт во Бурма , за една украдена кокошка запалува цело муслиманско село со се селаните.

Војникот : Украдена е кокошка.
Генералот : Мора да се муслиманите , убијте ги.

Војникот: Ама генералу , треба да докажеме.
Генералот : Нема потреба , тие се , убијте ги сите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom