Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
8 септември 2018
Мислења
154
Поени од реакции
291
Влегоа бугарите во шенген од денес. Ќе можат ли луѓе со престој во Бугарија да работат во Европа без државјанство, или тоа е само олеснување за граничниот систем?

Зависи шо работиш, јас сум со постојан престој во Бугарија а од 31.03.2024 Бугарија влезе во Шенген официјално и издава шенген визи но со копнени градини уште во сила, од 01.2025 ќе имаат целосен шенген, од летото си купив стан во Шпанија и пошо работам хоум офис бугарска фирма и имам постојан престој во Бугарија они не знаат дали сум во Шпанија или во Бугарија пошо со авион од април 2024 реално не минувам граница, а кога сакам да се вратам, летам до сф и од таму за мк, така да зависи шо работиш, во Шпанија со имам приватно осигурување и си живеам без проблеми

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
523
Поени од реакции
240
Dali nekoj znae dali proveruvaat uste i do koja prepiska se? PRed 1 nedela procitav 106xx pocnale, jas sum tie no nema promeni seuste
интевју 19.07.2022 број на преписка: 1067X/2022 од вчера е на финален преглед
интервју 14.07.2022 број на преписка: 894X/2022 од некни е на положително

имај на ум дека наредната недела има 3 неработни денови(Бадник-Божиќ)

Член од
15 март 2022
Мислења
6
Поени од реакции
2
Дали може да ми кажете што значи?

• Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, Следва да представите актуално свидетелство за с'димост, издадено от компетентните органи в Република Северна Македонија.
  • С'обштението е публикувано на 20.12.2024 г.

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
523
Поени од реакции
240

• Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, Следва да представите актуално свидетелство за с'димост, издадено от компетентните органи в Република Северна Македонија.
Треба да доставиш ново Уверение за неосудуваност

Член од
25 ноември 2019
Мислења
125
Поени од реакции
130
Треба да доставиш ново Уверение за неосудуваност
Не се нормални, да не почнат да барат на сите нови Уверениа за неосудуваност? На секој од нас кој чека овие 3 години тие се застарели.

Член од
16 јули 2024
Мислења
34
Поени од реакции
49

Треба да доставиш Потврда за казнена евиденција и Потврда за кривична евиденција, од суд. Таа потврда се издава според местото на раѓање. На двата документи треба да стои дека се за добивање на државјанство на Република Бугарија. И нормално треба да се преведени на бугарски јазик кај овластен преведувач од амбасадата или евентуално во Бугарија.

Член од
11 март 2019
Мислења
27
Поени од реакции
29
Здраво на сите
Дали со Бугарски пасош треба виза за USA, или ... ? (туристичка)

Член од
11 март 2019
Мислења
27
Поени од реакции
29
Да, али поедноставна е процедурата отколку со македонски пасош.
Каде е најдобро да се аплицира, во Амбасадата во Бугарија или во Македонија?
И дали во Бугарија може да се аплицира on line ?

Член од
26 октомври 2024
Мислења
6
Поени од реакции
9
За Америка можно е да се укинат визите за Бугарија до 2027 година. Инаку секако виза не треба за Британија, Канада Австралија, Нов Зеланд, Тајланд Арапски Емирати (Дубаи) и други за овие држави со македонски е потреба виза.

Kajgana Shop

На врв Bottom