Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
28 јули 2021
Мислења
12
Поени од реакции
26
[QUOTE = "General, post: 9383611, member: 135535"]
It is expected in August, or max in early September to be signed by the Vice President and published on https://publicbg.mjs.bg/BgInfo/
Then, you can make an appointment in Sofia to get your Citizenship.
[/ QUOTE]
thank you very much. Have more any chance to need more documents or something? I have around 4 years and half waiting
 
Член од
23 јануари 2021
Мислења
38
Поени од реакции
24
Ja sum na finalna od februari. Postapkata ja vodam po poteklo of dedo mi koj bil roden vo 1914. Odnesov negov izvod na rodeni, umrenica, tatkov izvod i moj izvod. Posrednikot mi sredi za potvrda of klub.

Ne mi e jasno ako pobaraat dopolnitelni dokumenti, shto e toa shto kje mi baraat? Ne znam sto podrazbira dopolnitelni dokumenti ako dojde do toa.

Dali nekoj znae?
 
Член од
18 јануари 2020
Мислења
441
Поени од реакции
1.250
Ja sum na finalna od februari. Postapkata ja vodam po poteklo of dedo mi koj bil roden vo 1914. Odnesov negov izvod na rodeni, umrenica, tatkov izvod i moj izvod. Posrednikot mi sredi za potvrda of klub.

Ne mi e jasno ako pobaraat dopolnitelni dokumenti, shto e toa shto kje mi baraat? Ne znam sto podrazbira dopolnitelni dokumenti ako dojde do toa.

Dali nekoj znae?
Niko ne zna za sada to sa sigurnoscu... Cekamo da vidimo sta ce biti sa ovim ljudima koji su dobili status( da li ce nositi nesto u DABC ili ne i sta ce se desiti nakon toga).
DABC ima navodno rok od 2 meseca da se izjasni kad se dobije takav status, pa kroz mesec, dva cemo znati ishod ovih kandidata koji su dobili takav status.
Medjutim, posto znamo da probijaju sve rokove u cekanju, najverovatnije necemo nista znati konkretno do novembra.
 
Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
1.437
Поени од реакции
5.611
[QUOTE = "General, post: 9383611, member: 135535"]
It is expected in August, or max in early September to be signed by the Vice President and published on https://publicbg.mjs.bg/BgInfo/
Then, you can make an appointment in Sofia to get your Citizenship.
[/ QUOTE]
thank you very much. Have more any chance to need more documents or something? I have around 4 years and half waiting

No more documents will be needed. This is final, the next declare should be "A signed decree by the VP".

Than you scan your current passport (pic not bigger than 2 MB) and attach it in the application form on the same website, make the appointment, confirm the appointment through your email (you will receive a link for that purpose) and then you are all set for a trip to Sofija. :cool:

p.s.
You will be added to this list

These members of this forum are also waiting from the same date (20/01/2021) so follow us frequently and you will know when to expect next changes.
I gave you a "pesimistic" prediction when you will get a positive from the VP because there are elections in Bulgaria and also there is the summer period and vacations. SO, YOU MAY EASILY FIND YOURSLEF WITH A POSITIVE RESPONSE RATHER EARLIER THAN LATER - so follow this forum and check your online status every day on: https://publicbg.mjs.bg/BgInfo/

Write us when you get a positive from the VP.

Good luck!

ЈАНУАРИ 2021
12.01.2021 @motul - инт 05.06.2018
20.01.2021 @vacimance - фин 07.08.2020 - инт СОФ 20.02.2019 - потврда
20.01.2021 @FunkNow - фин 07.08.2020 - инт СОФ 20.02.2019
20.01.2021 @mr.viktor - фин 26.11.2020 - инт СОФ 16.07.2018

@Bibo додај го брате на списокот, иако е странец (претоставувам украина, молдавија...) па ќе се чита со другите кога ќе има указ.
Положително е исто на 20.01.2021
 

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
699
Поени од реакции
3.931
No more documents will be needed. This is final, the next declare should be "A signed decree by the VP".

Than you scan your current passport (pic not bigger than 2 MB) and attach it in the application form on the same website, make the appointment, confirm the appointment through your email (you will receive a link for that purpose) and then you are all set for a trip to Sofija. :cool:

p.s.
You will be added to this list

These members of this forum are also waiting from the same date (20/01/2021) so follow us frequently and you will know when to expect next changes.
I gave you a "pesimistic" prediction when you will get a positive from the VP because there are elections in Bulgaria and also there is the summer period and vacations. SO, YOU MAY EASILY FIND YOURSLEF WITH A POSITIVE RESPONSE RATHER EARLIER THAN LATER - so follow this forum and check your online status every day on: https://publicbg.mjs.bg/BgInfo/

Write us when you get a positive from the VP.

Good luck!

ЈАНУАРИ 2021
12.01.2021 @motul - инт 05.06.2018
20.01.2021 @vacimance - фин 07.08.2020 - инт СОФ 20.02.2019 - потврда
20.01.2021 @FunkNow - фин 07.08.2020 - инт СОФ 20.02.2019
20.01.2021 @mr.viktor - фин 26.11.2020 - инт СОФ 16.07.2018

@Bibo додај го брате на списокот, иако е странец (претоставувам украина, молдавија...) па ќе се чита со другите кога ќе има указ.
Положително е исто на 20.01.2021
I @motul e vklucen vo poslednite ukazi, imase napisano vo komentar.
 
Член од
27 април 2020
Мислења
63
Поени од реакции
39
Dali je tacna informacija da su poceli da izdaju nove karte blgarin,i dali neko zna nesto vise o tome?
 
Член од
1 април 2014
Мислења
285
Поени од реакции
186
Ве молам за помош и совет, веќе еднаш не одбија за жена ми, да не утнеме пак сега, бидејќи ќе почнуваме нова процедура:

Првата процедура за која не одбија беше Произход, Потврда од Клуб, Венчаница од баба и дедо на жена ми издадена од ФНР Југославија, каде што пишува дека баба и е народност Бугаркска, Државјанство ФНРЈ (Федеративна Народна Република Југославија), Родена во Жеравино.
Изводи од татко и од жена ми за да се оствари врската.
2ца посредници не уверија дека мене ќе ме одбијат со предок, дека јас ќе ја кочам (бидејќо поднесовме во исто време и заедно бевме на интервју), а неа не и треба толку стар предок, бидејќи доволно било тоа што пишувало народност Бугарска, тоа било Оче Наш.....
Ја ставија на дополнителна, а таму не пишуваше што да се однесе, па пак ги дадовме истите гореспоменати документи и после тоа Отказ.

Ова е текстот од Отказот:
  • С'вет'т по гражданство не е уважил молбата При изв'ршенија финален експертен преглед се установи, че не са приложени всички документи, удостоверјавашти наличието на поне един в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на чл. 6, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 от 19 февруари 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за б'лгарското гражданство.

Сега сакаме да пробаме со предок 1903-1918 и имаме повеќе варијатни:

Варијанта 1
- Прабаба родена 1905 родена во околија на Крива Паланка (дали тоа е во делот каде што имало Бугари?),
- Дедо на жена ми
- Татко и жена ми
- Жена ми
Со тоа што Прабабата има различно презиме од Дедо, Татко и жена ми, бидејќи Дедото го сменил презимето. Исто така преку оваа линија, братучеди на Жена ми веќе добиле, ама бидејќи еднаш не одбија, дуваме и на јогурт.
Дали различното презиме ќе биде проблем? Секако во Изводот на дедото стои дека мајка му т.е. прабабата е со нејзиното презиме, а он си го има неговото ново што е исто со татко и и жена ми, така да ја има врската.

Варијанта 2
- Прадедо роден Жеравино бугарска националност (тогаш било Бугарско веројатно бидејќи е на тромеѓе), но сега Жеравино е под Србија и треба негов Извод да се вади од таму што значи ќе биде издаден од Србија.
- Баба (истата од венчаницата што не одбија првиот пат).
- Татко на жена ми
- Жена ми

Варијанта 3
- Прадедо роден Нерав Крива Паланка (година веројатно пред 1918)
- Дедо на жена ми
- Мајка на жена ми
- Жена ми
Сите презимиња се исти.

Нормално во двете варијанти ќе доставиме и Потврда од Клуб (само кажете ми кој Клуб дали е битно) и некој друг документ ако треба.

Фала однапред!
Мал апдејт, ова е Извод од прабабата од Варијанта 1 и колку што успеав да прочитам нешто гласи вака „Наиме за рождение на Васка Русенова илјада деведстотини и петнаесета година во ...... часот.....“
Ова е некој Бугарски извод од тоа време или? Некој има видено ваков сличен документ? Има некоја поголема тежина овој од изводи со исти презимиња од друга лининја со 100% Бугарско население 1900-1918?

Да напоменам дека во овој случај имаме 3 различни презимиња, Русенова (моминско на прабабата бугарка), па се зема со Јовановски (прадедото) па имаат син кој го менува презимето во Велиновски (дедото) па татко и и жена ми продолжуваат како Велиновски.
Со овој документ земале нејзини братучеди, НО нивните презимиња се Јовановски. Сепак има Извод од дедото што се прекрстил во Велиновски каде што стои дека Русенова (моминско) односно Јовановска и Јовановски му се мајка и татко.

0-02-0a-0fc2ff1d28f3e8e1e135f74a84238ab3368049e20bd186ea4e86cf2f7557f9fc_bd7f70b11a075abc.jpg viber_image_2021-07-28_16-53-20-533.jpg
 
Член од
21 ноември 2009
Мислења
176
Поени од реакции
291
Za egn ti treba preveden izvod i kopija .. vo policija ti ja zimaat kopijata , a originalot ti ostanuva na tebe .. eve ti preveduvac ovlasten blizu mp..pred da vlezes po ukaz ostaj si izvodot da ti go prevedat , zimas ukaz ,pa izvod i si teras u opstina
Хм, за превод и легализација се чека десетина дена, така да упатствово не ти е добро.
 

G90

Член од
21 март 2018
Мислења
10
Поени од реакции
41
Не знам дали на некого ќе му биде од корист меѓутоа мислам дека сепак вреди да се сподели, а некој можеби и веќе забележал дека тие линкови ги имаше и на сајтот на ДАБЧ но повеќето веројатно е дека ги игнорирале. На Државниот архив месецов е објавено следното соопштение кое се однесува на докажувањето на бугарско потекло.

arhiv.png

Се работи за архив од егзархија во кој се вклучени т.н. еноријски регистри каде на секоја страна посебно е излистана по една фамилија со нејзините членови по име, занимање, возраст итн. (која "духовно припаѓа под јурисдикција на егзархијата") и сето тоа така организирано по тогашната административна структура т.е. село, каза, епархија, вилает. Чисто од љубопитност пробав да најдам што е тоа, и за чудо најдов такво нешто, и еве тука како за пример:

en_ps.png
en_st.png

Ако ги отворите линковите од соопштението означени со "инвентарен опис" најдолу имате форма за пребарување на населените места (кои треба да ги внесете на бугарски јазик - ако не знаете точно како, побарајте го и ископирајте го од БГ википедија, типично има страници дури и за села):

en_re.png
Во случајов еве за Маврово на пр. За жал од тоа што можев да го видам изгледа дека не сите места се вклучени и што е уште полошо пробав во архивна единица Маврово да пребарам (бидејќи има таква опција исто најдолу) специфично по име раководејќи се од оној регистар што успеав да го најдам достапен, меѓутоа таквата опција изгледа од архивот не е овозможена бидејќи на било каков начин и со било кои параметри не дава резултати. Дали е така по дизајн или планираат понатаму да го направат тоа достапно - не знам - иако и во самото соопштение пишува дека ако си го најдете местото кое го барате на сајтот имате опција преку нивниот портал е-услуги да си направите регистрација и закажете термин за да го прегледате тој регистар лично (за разлика од воениот архив кој е во Велико Тарново ова е во Софија така да поблиску за сите). Ако си го најдете местото на живеење на некој ваш предок и тој е внесен во ваквиот регистар (макар и како дете, пак е запишан нели) имате во рака доказ за потекло. Единствено што ви останува е да си ги покриете трошоците до Софија.

Се извинувам за големите слики и се надевам на некого може да му биде од помош.
 
Член од
25 јуни 2021
Мислења
81
Поени од реакции
181
Не знам дали на некого ќе му биде од корист меѓутоа мислам дека сепак вреди да се сподели, а некој можеби и веќе забележал дека тие линкови ги имаше и на сајтот на ДАБЧ но повеќето веројатно е дека ги игнорирале. На Државниот архив месецов е објавено следното соопштение кое се однесува на докажувањето на бугарско потекло.

Прегледај го приврзокот 302653

Се работи за архив од егзархија во кој се вклучени т.н. еноријски регистри каде на секоја страна посебно е излистана по една фамилија со нејзините членови по име, занимање, возраст итн. (која "духовно припаѓа под јурисдикција на егзархијата") и сето тоа така организирано по тогашната административна структура т.е. село, каза, епархија, вилает. Чисто од љубопитност пробав да најдам што е тоа, и за чудо најдов такво нешто, и еве тука како за пример:

Прегледај го приврзокот 302656
Прегледај го приврзокот 302657

Ако ги отворите линковите од соопштението означени со "инвентарен опис" најдолу имате форма за пребарување на населените места (кои треба да ги внесете на бугарски јазик - ако не знаете точно како, побарајте го и ископирајте го од БГ википедија, типично има страници дури и за села):

Прегледај го приврзокот 302659
Во случајов еве за Маврово на пр. За жал од тоа што можев да го видам изгледа дека не сите места се вклучени и што е уште полошо пробав во архивна единица Маврово да пребарам (бидејќи има таква опција исто најдолу) специфично по име раководејќи се од оној регистар што успеав да го најдам достапен, меѓутоа таквата опција изгледа од архивот не е овозможена бидејќи на било каков начин и со било кои параметри не дава резултати. Дали е така по дизајн или планираат понатаму да го направат тоа достапно - не знам - иако и во самото соопштение пишува дека ако си го најдете местото кое го барате на сајтот имате опција преку нивниот портал е-услуги да си направите регистрација и закажете термин за да го прегледате тој регистар лично (за разлика од воениот архив кој е во Велико Тарново ова е во Софија така да поблиску за сите). Ако си го најдете местото на живеење на некој ваш предок и тој е внесен во ваквиот регистар (макар и како дете, пак е запишан нели) имате во рака доказ за потекло. Единствено што ви останува е да си ги покриете трошоците до Софија.

Се извинувам за големите слики и се надевам на некого може да му биде од помош.
Jas go najdov mestoto , pisuva deka ima 95 zapisi, no ne mozam da vidam koi se, kako sto ste nasle vencani list i kniga. Kako go najdovte toa?
 
Член од
13 декември 2019
Мислења
710
Поени од реакции
1.230
Ajde eden of topic od mene, vo vrska so vakcina, Delcevo,Sofija... Zapoznaen e nekoj, koja vakcina, termini itn... Bez Ne potrebni komentari ve molam :)
 
Член од
15 јуни 2019
Мислења
115
Поени од реакции
428
Ajde eden of topic od mene, vo vrska so vakcina, Delcevo,Sofija... Zapoznaen e nekoj, koja vakcina, termini itn... Bez Ne potrebni komentari ve molam :)

eve za sofija kade vakciniraat makedonci, javi se i prasaj
 
Член од
13 декември 2019
Мислења
710
Поени од реакции
1.230

Kajgana Shop

На врв Bottom