Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
22 јули 2020
Мислења
57
Поени од реакции
40
Се чувствувам фрустрирано и речиси се откажувам од надежта. Имам стари југословенски документи, националноста на мајка ми и на двајцата нејзини родители наведени како „Бугарка“. Мајка ми имаше чудни промени на името (еден брак, развод, но не сменет назад, втор брак и промена на името). Многу документи. Сега е на дополнителна проверка со запирка веќе една година. Јас сум во овој процес од 2017 година со стариот документ за потекло. Искрено сакав да пробам да живеам во Бугарија за да го научам јазикот (користам google translate) и повторно да се поврзам со моето минато. Јас живеам во западна Европа и можам да добијам постојан престој, но САКАМ да бидам Бугарин и тоа ебано ми го отежнуваат. Ви благодариме што дојдовте на мојот ТЕД говор ;) Само се испуштам.

Член од
22 март 2022
Мислења
11
Поени од реакции
19
Izgleda mi 2019 smo zaboravljeni
Verovatno postoji neki problem,nemoguće je da se toliko čeka na potpis,mislim da na potpis nije niko toliko čekao,mi smo svaki korak predugo čekali, dokumenta smo u ambasadi u Beogradu predali početkom jula 2017 i samo za proveru dokumentacije trebalo im je godinu i po dana.

Член од
25 јули 2022
Мислења
47
Поени од реакции
63
Verovatno postoji neki problem,nemoguće je da se toliko čeka na potpis,mislim da na potpis nije niko toliko čekao,mi smo svaki korak predugo čekali, dokumenta smo u ambasadi u Beogradu predali početkom jula 2017 i samo za proveru dokumentacije trebalo im je godinu i po dana.
Meni je rekao da nema problema,da su dokumenta super,samo čekamo potpis i strpljenje.Ne znam šta da mislim ali vidim da ovde 2020,21,22 dobijaju redovno sve ok

Член од
4 октомври 2017
Мислења
178
Поени од реакции
127
Прашање, извадив извод за децата на мкд јазик, ги преведов кај овластен преведувач за бугарски јазик, сега треба, поправете ако ме ако грешам:
1.ги носам во амбасада во Скопје и барам да ги легализираат (се плаќа, колку, треба да закажам, треба нешто посебно)
2.ги носам после овие легализирани изводи инпреведени и еден куп други документи во општина и барам ЕГН (МАТИЧЕН БРОЈ, СЕ чека 6/7 дена).
3.за помалото кое се роди кога и јас и женами добивме пасош доаќам у Скопје и го сликам у амбасада.
4. Поголемото (роден пред бг пасоши) морам да поднесам у правосудие Барање за државјанство за деца под 14 год....

Вака е постапката, пропуштам нешто ве молам искуство ваше со ист или сличен пат

Член од
22 март 2022
Мислења
11
Поени од реакции
19
Meni je rekao da nema problema,da su dokumenta super,samo čekamo potpis i strpljenje.Ne znam šta da mislim ali vidim da ovde 2020,21,22 dobijaju redovno sve ok
I meni Novica to priča godinama ali sam prestao da verujem u to,svaki put ispada da samo što nije.Da bas to svi dobijaju ali nemam način da proverim to zvao sam ambasadu ranije ali nikad nisam dobio nikakvu informaciju

nnt

Член од
21 март 2024
Мислења
1
Поени од реакции
0
Decki zdravo , ako moze nekoj info vo slucaj ako znae . .
Odev preku posrednik , mart 03/2021 bevme vo sofia podadov dokumenti sredeni sve , Intervjuto mi bese ( stigna ) septemvri 09/2021 megutoa vo ambasada vo skopje , pomina sve ok ,oktomvri 10/21 mi se javija od ambasada da podignam pismena potvrda za apliciranje na drzavjanstvo i pin broj zaedno so broj predmet za da proveram online , rabotata e sto od momentot kako podignav statusot voopsto ne e promenet
  • Приета молба с входјашт N:****/2021/01.10.2021 10:22. г.
Dali e ova normalno ipak se 2 god i kusur

Член од
27 септември 2016
Мислења
196
Поени од реакции
122
Odev preku posrednik , mart 03/2021 bevme vo sofia podadov dokumenti sredeni sve , Intervjuto mi bese ( stigna ) septemvri 09/2021 megutoa vo ambasada vo skopje , pomina sve ok ,oktomvri 10/21 mi se javija od ambasada da podignam pismena potvrda za apliciranje na drzavjanstvo i pin broj zaedno so broj predmet za da proveram online , rabotata e sto od momentot kako podignav statusot voopsto ne e promenet
Ke te odbijat ne si ni vo postapka odi odnesi dopolnitelni dokumento

Член од
18 февруари 2024
Мислења
15
Поени од реакции
20
Како можам да проверам дали се сите документи доставени? Има ли некој e-mail?

Член од
30 мај 2018
Мислења
83
Поени од реакции
68
Javi se vo ambasada i prasaj dali dokumentite ti se tamu vrateni. Nekoj dokument ti fali, nabavi go dokumentot i prasaj dali ke ti dat novo brojce ili e mozno so staroto. Ne se oslonuvaj celosno na posrednici, sledi si go statusot i forumi, toa ke ti pomogni mnogu

Член од
6 октомври 2023
Мислења
6
Поени од реакции
0
Dali moze da se obnovi pasos vo ambasada vo skopje i ako moze dali se zakazuva po telefon ili online se podnesuva aplikacijata?

Член од
29 октомври 2017
Мислења
2
Поени од реакции
0
intervju za deca juni/2021 vo bitola . Inaku imam bugarski pasos. vcera dobiv izvestuvanje deka
  • С'вет'т по гражданство не е уважил молбата. Родителите на молителја не са отговорили подробно и изчерпателно на всички в'проси от в'просника при провеждане на интервјуто, поради което не е покрито изискването на чл. 29, ал. 3 от Закона за б'лгарското гражданство.
  • С'обштението е публикувано на 21.03.2024 г
. koja e postapkata ponatamu i dali mozi nesto da se napravi preku oficijijalna zalba

Член од
31 јули 2021
Мислења
7
Поени од реакции
9
  • Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште. Документите са изпратени за издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија.
  • С'обштението е публикувано на 21.03.2024 г.
  • Int Sofija M9 obrazac 1.9.2021.

Kajgana Shop

На врв Bottom