Па како и фејсбукот воопшто. Ја читам групата бидејќи понекогаш можеш да дознаеш барем до која преписка се стигнати, заради ориентацијаТаа фб група е полна со лажни профили, реклами и величање на поедини "добри посредници" шо можат да ти извадат стар документ, шо можат преку ред да ти завршат работа, шо ти ги обраќаат документите да ти се први таму, шо те пуштаат преку ред откако чекаш по 2 саати на ред и слични глупости
drugar ti seto voa sogo kazuvas se cisti gluposti ili nemas so da pravis pa treskas gluposti ili majtap si pravis so luceto so cekat bugarski pasosi ako imas nes kazi pametno a ne gluposti da treskasСтопирана е процедурата. Нема пасош за никој....Да си ги барате парите назад за пасошите со време, зошто на другар се му пропадна. Од Еу ги стегнаа бугарите да не даваат повеќе пасоши...Ако не ми верувате, следете, за брзо ќе ви стане јасно, ама да не велите после во право беше тој....
А ги имаш ли предадено документите што ти ги бараат? Штом ги предадеш во принцип одма те враќаат на финална, нема што да треба да праќаш жалби за да те вратат.Здраво, мене ми е разгледан предметот за жал сум на дополнителна, предметот е примен во Софија во МП август 2022 година. Пишувам да дадам информација како да се убрза процедурата.
Во ЗБГ по член 35 алинеја 5 може да се подаде жалба ако предметот не е разгледан во рок од 9 месеци, но рокот за подавање на жалбата е еден месец од датумот на истекување на 9 месеци од кога е примена молбата за државјанство на МП. Жалбата се подава лично или електронски на mail на Административен суд - Софија Област
Немате потреба од адвокати
Ако подавате електронски потребно е да имате дигитален сертификат за електронско потпишување,
Судската такса е 10 лева.
Пишувам за процедурата општо, не за дополнителна, малку збунувачки напишав.А ги имаш ли предадено документите што ти ги бараат? Штом ги предадеш во принцип одма те враќаат на финална, нема што да треба да праќаш жалби за да те вратат.
mnogu dobra informacija e ovaПишувам за процедурата општо, не за дополнителна, малку збунувачки напишав.
Законскиот рок за становиште - положително или отрицателно е 9 месеца
Со подавање на жалба во рок од еден месец после истекување на рокот за издавање становиште (мислење) на МП се разгледува молбата за државјанство по судска наредба. Мене ми е разгледана молбата и ме ставиле на дополнителна, да имав сѐ во ред со документите ќе бев на положително. Интервју имав 2022 година, предметот е разгледан 2023 со помош на жалбата што ја подадов. Споделувам корисна информација за оние кои не сакаат да чекаат
Dali moze da se podnese zalba dokolku pominal povekje od 1 mesec posle rokot od 9 meseci ili mora da bidi tocno vo ramkite na toj eden mesec. BlagodaramЗдраво, мене ми е разгледан предметот за жал сум на дополнителна, предметот е примен во Софија во МП август 2022 година. Пишувам да дадам информација како да се убрза процедурата.
Во ЗБГ по член 35 алинеја 5 може да се подаде жалба ако предметот не е разгледан во рок од 9 месеци, но рокот за подавање на жалбата е еден месец од датумот на истекување на 9 месеци од кога е примена молбата за државјанство на МП. Жалбата се подава лично или електронски на mail на Административен суд - Софија Област
Немате потреба од адвокати
Ако подавате електронски потребно е да имате дигитален сертификат за електронско потпишување,
Судската такса е 10 лева.
Не, затоа што ако поднесете тужба по тие 30 дена, судот ќе ви го укине предметот, па мора да поднесете нова пријава за државјанство.Dali moze da se podnese zalba dokolku pominal povekje od 1 mesec posle rokot od 9 meseci ili mora da bidi tocno vo ramkite na toj eden mesec. Blagodaram
Dokolku intervjuto e praveno vo ambasada SK,ovoj rok od devet meseci,se racuna od priemna molba,ili intervjuto,znaeme deka posle 2 meseci se zema brojot i pinot,za tie preku ambasada i konzulatПишувам за процедурата општо, не за дополнителна, малку збунувачки напишав.
Со подавање на жалба во рок од еден месец после истекување на рокот за издавање становиште (мислење) на МП се разгледува молбата за државјанство по судска наредба. Мене ми е разгледана молбата и ме ставиле на дополнителна, да имав сѐ во ред со документите ќе бев на положително. Интервју имав 2022 година, предметот е разгледан 2023 со помош на жалбата што ја подадов. Споделувам корисна информација за оние кои не сакаат да чекаат
Пишувам за процедурата општо, не за дополнителна, малку збунувачки напишав.
Како ? На пример, интервјуирав на 1 јануари 2023 година. Дали треба да го направам тоа после 01.10.2023 до 1.11.2023? Или да правам после 1.11.2023?Не, затоа што ако поднесете тужба по тие 30 дена, судот ќе ви го укине предметот, па мора да поднесете нова пријава за државјанство.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Не создава негативен резултат, освен ако документите не се во ред, има неколку примери од веќе решени предмети, ќе ги пратам подоцна, а иначе по Административен кодекс рокот за жалбата е еден месец после 9 месеци од приета молба, јас имав интервју во март 2022, приета молба од август 2022( пишува на листот што го даваат во амбасада)Како ? На пример, интервјуирав на 1 јануари 2023 година. Дали треба да го направам тоа после 01.10.2023 до 1.11.2023? Или да правам после 1.11.2023?
Исто така, дали поднесувањето жалба создава негативен резултат на досието?
Во определение е одлуката/наредбатаНе создава негативен резултат, освен ако документите не се во ред, има неколку примери од веќе решени предмети, ќе ги пратам подоцна, а иначе по Административен кодекс рокот за жалбата е еден месец после 9 месеци од приета молба, јас имав интервју во март 2022, приета молба од август 2022( пишува на листот што го даваат во амбасада)
Автоматски споено мислење:
Мора точноDali moze da se podnese zalba dokolku pominal povekje od 1 mesec posle rokot od 9 meseci ili mora da bidi tocno vo ramkite na toj eden mesec. Blagodaram