Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
25 ноември 2019
Мислења
66
Поени од реакции
70
Да ли некој има пример на согласност што треба да ја потпишат родителите при поднесување документи за малолетни деца? Се останато пополнив и преведов изводите од деца, не сум сигурен само за таа согласност. Хвала.
 

Altair75

MasterAssassin
Член од
7 ноември 2017
Мислења
698
Поени од реакции
3.922
Додека се чека на нови укази и промени од финална во положително, еве еден апдејт на списокот со преписки по консулски пат и преглед на сите укази објавени од 01.01.2021 до денес, со дата на потпис, дата на објава и членови од форумот вклучени во одреден указ.

Во листата со преписки, внесени се сите промени во сите статуси за секоја година заклучно до денес.
Повелете, да си имате занимација на кој до шо му е дујдело...разбираш :D

СИТЕ УКАЗИ ОБЈАВЕНИ 2021 ДО ДЕНЕС:

UKAZ so data na potpis od 22.01.2021 (petok)
5, 7, 9, 13, 15, 17, 19, 21
objaveni od 9 do 19 fevruari 2021

- Ukaz 5 objaven na 09.02.2021 (miskolo)
- Ukaz 7 objaven na 10.02.2021 (FAHRER)
- Ukaz 9 objaven na 12.02.2021 (TasHee)
- Ukaz 11 objaven na 12.02.2021 (Sampion)
- Ukaz 13 objaven na 12.02.2021 (Bell)
- Ukaz 15 objaven na 15.02.2021 (Deni333)
- Ukaz 17 objaven na 17.02.2021 (Macolce)
- Ukaz 19 objaven na 19.02.2021 (beko_b)
- Ukaz 21 objaven na 19.02.2021 (Cakislav84)


------------------------------------------------

UKAZ so data na potpis od 12.03.2021 (petok)
33, 34, 35, 37, 39, 41, 42, 43
objaveni od 30 mart do 19 april 2021

- Ukaz 33 objaven na 30.03.2021 (Cufka)
- Ukaz 34 objaven na 30.03.2021 (2889/2019 Елда Карахан)
- Ukaz 35 objaven na 02.04.2021 (kremacmk)
- Ukaz 37 objaven na 06.04.2021 (Risteski123)
- Ukaz 39 objaven na 12.04.2021 (marin.skp)
- Ukaz 40 objaven na 14.04.2021 (14401/2019 Расим Башаран)
- Ukaz 41 objaven na 14.04.2021 (t55)
- Ukaz 42 objaven na 14.04.2021
- Ukaz 43 objaven na 19.04.2021

------------------------------------------------


UKAZ so data na potpis od 16.04.2021 (petok)
49, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 67
objaveni od 13 maj do 21 maj 2021

- Ukaz 49 objaven na 13.05.2021 (Gunner14)
- Ukaz 51 objaven na 13.05.2021 (Ангела Ристеска)
- Ukaz 53 objaven na 14.05.2021 (Даниил Волков)
- Ukaz 54 objaven na 14.05.2021 (2891/2019 Невин Башкаја)
- Ukaz 55 objaven na 14.05.2021 (Ursul)
- Ukaz 57 objaven na 18.05.2021 (Aliii29)
- Ukaz 59 objaven na 18.05.2021 (Кристијан Николов)
- Ukaz 61 objaven na 19.05.2021 (Kikakikirika)
- Ukaz 63 objaven na 19.05.2021 (Мартин Трајковски)
- Ukaz 65 objaven na 21.05.2021 (Бобан Бошевски)
- Ukaz 67 objaven na 21.05.2021 (DIJAMANTE)


------------------------------------------------


UKAZ so data na potpis od 21.04.2021 (sreda)
69, 71, 73, 75, 76
objaveni od 25 maj do 27 maj 2021

- Ukaz 69 objaven na 25.05.2021 (Dronskittt)
- Ukaz 71 objaven na 26.05.2021 (Ana.fil)
- Ukaz 73 objaven na 26.05.2021 (barselona)
- Ukaz 75 objaven na 26.05.2021 (Putin2019)
- Ukaz 76 objaven na 27.05.2021 (BOKI & Obrazuvana prepiska)
- Ukaz 78 objaven na 27.05.2021 (veticka)


------------------------------------------------


UKAZ so data na potpis od 28.04.2021 (sreda)
89, 90, 92, 94, 96, 97, 98
objaveni od 28 maj do 01.06.2021

- Ukaz 89 objaven na 28.05.2021 (Polozitelno od 07.10.2020 - Ni@Ni)
- Ukaz 90 objaven na 28.05.2021 (Polozitelno od 07.10.2020 - Ivanxxx111)
- Ukaz 92 objaven na 31.05.2021 (Polozitelno od 07.10.2020 - Stanko83)
- Ukaz 94 objaven na 31.05.2021 (Polozitelno od 14.10.2020 - mrki80)
- Ukaz 96 objaven na 31.05.2021 (Polozitelno od 14.10.2020 - Procedura 5)
- Ukaz 97 objaven na 01.06.2021 (Polozitelno od 14.10.2020 - ZA STRANCI)
- Ukaz 98 objaven na 01.06.2021 (Polozitelno od 14.10.2020 - NuRkAc, BG29 - DOPOLNITELNA)

------------------------------------------------


UKAZ so data na potpis od 09.06.2021 (sreda)
100, 101, 103, 105, 107, 109
objaveni od 16.06.2021 do 17.06.2021

- Ukaz 100 objaven na 16.06.2021 (Polozitelno od 26.10.2020 - 19090/2019 Хафизе Сербест)
- Ukaz 101 objaven na 16.06.2021 (Polozitelno od 26.10.2020 - mkdboy24, Bobi_broker, Maurr, ton4hi, 2720/2019 Емилија Костадиноска)
- Ukaz 103 objaven na 16.06.2021 (Polozitelno od 26.10.2020 - 2617/2019 Окан Коркмаз)
- Ukaz 105 objaven na 17.06.2021 (Polozitelno od 03.11.2020 - kobaya74, 3236/2019 Бојан Христовски)
- Ukaz 107 objaven na 17.06.2021 (Polozitelno od 03.11.2020 - 3175/2019 Никола Марков)
- Ukaz 109 objaven na 17.06.2021 (Polozitelno od 03.11.2020 - 3368/2019 Бурса-Турција)

------------------------------------------------


UKAZ so data na potpis od 23.06.2021 (sreda)
117
objaven na 02.07.2021

- Ukaz 117 objaven na 02.07.2021 (Polozitelno od 03.11.2020 - 4260/2018 jufka, Ochaen_domakin, иванyyy)
(site se bile na dopolnitelna)

------------------------------------------------


UKAZ so data na potpis od 13.07.2021 (ponedelnik)
119, 120, 122, 123, 124, 125, 126 i 127
objaveni na 20.07.2021 do 21.07.2021

- Ukaz 119 objaven na 20.07.2021 (Polozitelno od 23.11.2020 - ivica@343)
- Ukaz 120 objaven na 20.07.2021 (Polozitelno od 23.11.2020 - Aleksandar CH, azdr, Bojsa)
- Ukaz 122 objaven na 20.07.2021 (Polozitelno od 23.11.2020 - ???)
- Ukaz 123 objaven na 20.07.2021 (Polozitelno od 23.11.2020 - 20706/2019 Бедри Илери TR)
- Ukaz 124 objaven na 20.07.2021 (Polozitelno od 01.12.2020 - Tina Lenko, Мартин Димитриев - FACEBOOK)
- Ukaz 125 objaven na 20.07.2021 (Polozitelno od 01.12.2020 - 4087/2019 Александра Живкович SR)
- Ukaz 126 objaven na 20.07.2021 (Polozitelno od 11.12.2020 - 20729/2019 Себиле Гјулен)
- Ukaz 127 objaven na 20.07.2021 (Polozitelno od 11.12.2020 - arty.arty, Ninnna)
- Ukaz 129 objaven na 21.07.2021 (Polozitelno od 30.12.2020 - Patrik.Mkd, TheChosenOne)
- Ukaz 130 objaven na 21.07.2021 (Polozitelno od 30.12.2020 - 4956/2019 Деспина Китаноска MK)

------------------------------------------------


UKAZI so data na potpis od 10.09.2021 (petok)
137, 139, 140, 141, 142, 144, 145, 146, 148, 150, 152, 154, 156, 158
objaveni od 15.09.2021 do 01.10.2021

- Ukaz 137 objaven na 15.09.2021 (Polozitelno od 20.01.2021 - FunkNow, vacimance)
- Ukaz 139 objaven na 16.09.2021 (Polozitelno od 20.01.2021 - mr.viktor, Daleli)
- Ukaz 140 objaven na 16.09.2021 (Polozitelno od 02.02.2021 - kredit, Nateraj)
- Ukaz 141 objaven na 16.09.2021 (Polozitelno od 02.02.2021 - 21399/2019 Веселина Неделчева Швајглер)
- Ukaz 142 objaven na 17.09.2021 (Polozitelno od 02.02.2021 - Rope., 5630/2019 )
- Ukaz 144 objaven na 21.09.2021 (Polozitelno od 09.02.2021 - МаријаОдМакедонија, Marakov, Mad Jack)
- Ukaz 145 objaven na 21.09.2021 (Polozitelno od 09.02.2021 - 21923/2019, 21944/2019 Нурие јозгјул)
- Ukaz 146 objaven na 21.09.2021 (Polozitelno od 09.02.2021 - lolita19, Valentina1992, Mihajloff)
- Ukaz 148 objaven na 23.09.2021 (Polozitelno od 15.02.2021 - memory111, Kiko.23 (6390/2019) + prepiski pomegu 6267/2019 do 6308/2019)
- Ukaz 150 objaven na 27.09.2021 (Polozitelno od 15.02.2021 - MKstole1, onaj_onde + prepiski pomegu 6196/2019 do 6600/2019)
- Ukaz 152 objaven na 29.09.2021 (Polozitelno od 26.02.2021 - JackB24, dragonflyc + prepiski pomegu 6600/2019 do 6900/2019)
- Ukaz 154 objaven na 29.09.2021 (Polozitelno od 26.02.2021 - 6873/2019)
- Ukaz 156 objaven na 30.09.2021 (Polozitelno od 10.03.2021 - 4ipe, Nikobitan, milo89, 7296/2019)
- Ukaz 158 objaven na 01.10.2021 (Polozitelno od 10.03.2021 - NanaKiki32, Jovanovski-EU, Miki111113333333333333333, KAROLINAT, 5519/2019, 7400/2019 до 7641/2019-Facebook)

------------------------------------------------


UKAZI so data na potpis od 11.10.2021 (ponedelnik)
160, 162, 164, 165, 167, 172, 177
objaveni od 18.10.2021 do 03.11.2021

- Ukaz 160 objaven na 18.10.2021 (Polozitelno od 23.03.2021 - yoco2211 , VLDP1, Nike20, MilanZ)
- Ukaz 162 objaven na 22.10.2021 (Polozitelno od 23.03.2021 - stevi, mitko.smk, 7911/2019)
- Ukaz 164 objaven na 03.11.2021 (Polozitelno od 26.03.2021 - hristoviki, SkopjeGirl)
- Ukaz 165 objaven na 03.11.2021
- Ukaz 167 objaven na 03.11.2021
- Ukaz 172 objaven na 03.11.2021
- Ukaz 177 objaven na 03.11.2021

------------------------------------------------


UKAZI so data na potpis od 27.10.2021 (sreda)
187, 189
objaveni na 08.11.2021

- Ukaz 187 objaven na 08.11.2021
- Ukaz 189 objaven na 08.11.2021

------------------------------------------------


UKAZI so data na potpis od 28.10.2021 (cetvrtok)
190, 191, 192, 193, 194, 196, 197, 198, 199
objaveni od 08.11.2021 do 15.11.2021

- Ukaz 190 objaven na 08.11.2021 (Polozitelno od 26.03.2021 - Blgarceto, BigMan, ДЕСПОТ, |Volkswagen|, Pitbull90 )
- Ukaz 191 objaven na 08.11.2021
- Ukaz 192 objaven na 10.11.2021 (Polozitelno od 07.04.2021 - Dionea, Ki4avec)
- Ukaz 193 objaven na 09.11.2021
- Ukaz 194 objaven na 10.11.2021 (Polozitelno od 07.04.2021 - Los-Che, MarjanM, kulica, Bourbon)
- Ukaz 196 objaven na 11.11.2021 (Polozitelno od 16.04.2021 - dzordz1234, Чекачот, kamcev87)
- Ukaz 197 objaven na 11.11.2021
- Ukaz 198 objaven na 15.11.2021 (Polozitelno od 16.04.2021 - dragozova)
- Ukaz 199 objaven na 15.11.2021

Список со преписки у пдф у атач::popce:
 

Attachments

Последно уредено:
Член од
12 ноември 2021
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo. Na finalna sum skoro 7 meseci, nekoj da ne znae koga bi se smenilo vo sleden status? Cela procedura mi e preku ambasada.
 
Член од
29 јули 2019
Мислења
134
Поени од реакции
251
Здраво дечки еве и јас да пишам
Вчера го подигнав указот и да пишам може ќе помогнам на некој.отидов сам,бев како изгубен германец.се спремив : гоогле мапс има опција offline maps да симнеш и си работи без интернет и така знаев се каде се наоѓа.само си пишуваш мин.за правосудие или ул.Леге и те води.за указот ја сликнав жиро сметка од врата и правец во банка.јас отидов во цкб банка.бугарски јазик нула,ама бидеќи сите постови сум ги прочитал поготово ГЕНЕРАЛ многу ми помогна.човекот абе не е човек злато е.кажав дека ми е за получаване на удостоверение за гражданство.од тука правец МП си чекаш термин.мене ме викнаа прекуред.некој не дошол и одма пуштаат друг.Во општина си поминав супер.имаше една тетка многу расположена на гише 9.ми побара копија указ.копии од изводи родени и венчани и тие формуларите за адреса и картонот.наредниот месец ќе одам за подиганје и пасос по брза постапка.кој сака помош нека ми пише.ќе му дадам тел.број ќе му објаснам поубаво.многу благодарам до генерал
So ti rekoa mticen broj za kolku vreme kje ti iskoci? Gleam nekoi zavrsuvale rabota od denes do utre a nekoi cekale po 10 dena pa mi e malku zbunka.
Автоматски споено мислење:

За 200 денари да си го комплицираш животот еј...
Ne e do parite tuku do vremeto. A i do srekjata. Imam 3 para sliki razlicni. Kaj bas ovie gi pogodiv istite :) Sea imam 4 para od koi poslednive sum ko tezok robijas na niv :). BTW recisi sekoj vtor go vratija da ide da se slika. Takov bese denot izgleda. Nekoi gi driblaa deka ne znaea so bugarska kirilica da si go napisat imeto. Nekoi ne znaea Sofia kako se pisuva na kirilica. Edna opsta ludnica e tamu iako na prva deluva deka e dobro organizirano. Ko kje otidete kje vi stane jasno.
 
Последно уредено:
Член од
24 јуни 2008
Мислења
83
Поени од реакции
32
Zdravo. Na finalna sum skoro 7 meseci, nekoj da ne znae koga bi se smenilo vo sleden status? Cela procedura mi e preku ambasada.
Во статусите за бугарско државјанство пишуват дека на овој статус се чекат 2 години и 6 месеци, провери ќе видиш. И јас сум на истиот статус од 24 август оваа година. Остануват да чекаме.
 
Член од
30 јуни 2020
Мислења
1.346
Поени од реакции
5.296
So ti rekoa mticen broj za kolku vreme kje ti iskoci? Gleam nekoi zavrsuvale rabota od denes do utre a nekoi cekale po 10 dena pa mi e malku zbunka.
Автоматски споено мислење:


Ne e do parite tuku do vremeto. A i do srekjata. Imam 3 para sliki razlicni. Kaj bas ovie gi pogodiv istite :) Sea imam 4 para od koi poslednive sum ko tezok robijas na niv :). BTW recisi sekoj vtor go vratija da ide da se slika. Takov bese denot izgleda. Nekoi gi driblaa deka ne znaea so bugarska kirilica da si go napisat imeto. Nekoi ne znaea Sofia kako se pisuva na kirilica. Edna opsta ludnica e tamu iako na prva deluva deka e dobro organizirano. Ko kje otidete kje vi stane jasno.
Не шири дезинформации дека е лудница.

Прво, ќе одиш и ќе се сликаш, ќе ги земиш со тебе ПОСЛЕДНИТЕ слики што си се сликал ВЧЕРА и ќе одиш Софија.
Второ, ќе се спремиш од дома со ливче на кое ќе ги има СИТЕ податоци (твои и на твоето потесно семејство - бидејќи освен во МП ќе ти требаат и во општина) и така нема да се резилиш како се пишува Софија.

Одите НЕспремни, без никаква одговорност кон себе (да, во право си, те критикувам) и потоа оставајќи на случајност или на добро расположение на некој службеник таму што треба денес со уште 40 будали да се расправа да биде фин, да има трпение, да биде насмеан и слично.

Не се цвекиња за мирисање таму ама и вие сте тешки мисири.
 
Член од
28 јуни 2010
Мислења
17
Поени од реакции
46
So ti rekoa mticen broj za kolku vreme kje ti iskoci? Gleam nekoi zavrsuvale rabota od denes do utre a nekoi cekale po 10 dena pa mi e malku zbunka.
Автоматски споено мислење:


Ne e do parite tuku do vremeto. A i do srekjata. Imam 3 para sliki razlicni. Kaj bas ovie gi pogodiv istite :) Sea imam 4 para od koi poslednive sum ko tezok robijas na niv :). BTW recisi sekoj vtor go vratija da ide da se slika. Takov bese denot izgleda. Nekoi gi driblaa deka ne znaea so bugarska kirilica da si go napisat imeto. Nekoi ne znaea Sofia kako se pisuva na kirilica. Edna opsta ludnica e tamu iako na prva deluva deka e dobro organizirano. Ko kje otidete kje vi stane jasno.
Mi rekoa za 10 dena
 
Член од
4 јануари 2020
Мислења
8
Поени од реакции
4
Препорачајте саглам посредник или ако има некој тука нека пише инбокс.
 
Член од
27 октомври 2008
Мислења
115
Поени од реакции
8
Како што читам на форумов сликањето за пасош и лична карта на Мариа Луиза е само за брза постапка или можеби постои опција за сликање и по нормална постапка до 30 дена?
Доколку не постои таква опција, во која од полициските станици од 01-09 се завршува побрзо работа за сликање по нормална постапка?
 
Член од
29 јули 2019
Мислења
134
Поени од реакции
251
Не шири дезинформации дека е лудница.

Прво, ќе одиш и ќе се сликаш, ќе ги земиш со тебе ПОСЛЕДНИТЕ слики што си се сликал ВЧЕРА и ќе одиш Софија.
Второ, ќе се спремиш од дома со ливче на кое ќе ги има СИТЕ податоци (твои и на твоето потесно семејство - бидејќи освен во МП ќе ти требаат и во општина) и така нема да се резилиш како се пишува Софија.

Одите НЕспремни, без никаква одговорност кон себе (да, во право си, те критикувам) и потоа оставајќи на случајност или на добро расположение на некој службеник таму што треба денес со уште 40 будали да се расправа да биде фин, да има трпение, да биде насмеан и слично.

Не се цвекиња за мирисање таму ама и вие сте тешки мисири.
Imase pored mene turci sto prvo i osnovno ne znaea eden zbor bilo kakov jazik. Plus 4 zeni od Uzbekistan. Napravija kalakurnica tamu. Ko sto rekov predmalku, moze denot da bese takov. Ama taka bese. Ja so sum glup so slikite e baska muabet :) Ama vratija za slikanje uste baadji drugi, Makedonci. Kritikuvaj, ne se ljutam. :)
 
Член од
30 јуни 2020
Мислења
1.346
Поени од реакции
5.296
Imase pored mene turci sto prvo i osnovno ne znaea eden zbor bilo kakov jazik. Plus 4 zeni od Uzbekistan. Napravija kalakurnica tamu. Ko sto rekov predmalku, moze denot da bese takov. Ama taka bese. Ja so sum glup so slikite e baska muabet :) Ama vratija za slikanje uste baadji drugi, Makedonci. Kritikuvaj, ne se ljutam. :)
Работата е спремјате се колку што можете пред да одите за таму да не ве маткаат угоре-удолу и да сте под стрес.
Подигањето указ, егн, сликање за пасош се свечени чинови, а не да му се тресите на службениците или да ве мафтаат угоре удолу за ништо.

И јас да би бил, а и ти да си другар во такво секојдневно опкружување че бидеш нервозен.

Со среќа указот и за брзо и со пасош во рака!
 
Член од
21 јуни 2017
Мислења
7
Поени од реакции
18
Да ли некој има пример на согласност што треба да ја потпишат родителите при поднесување документи за малолетни деца? Се останато пополнив и преведов изводите од деца, не сум сигурен само за таа согласност. Хвала.
Ja sam juče bio sa suprugom i maloletnim sinom(neplnoleten-posto ima preko 14 godina, a deca ispod 14 su maloletna). Nije nam trebala nikakva saglasnost roditelja. E sad, na svim dokumentima(molba, deklaracija, autobiografija....) prvo se potpisivao sin, pa ispod njega ja, pa supruga. Pretpostavljam da je to tako jer se on pojavljuje u ulozi nepunoletnog lica(14-18god.)U kategoriji lica od 0-14god.(maloletna lica) moze se pojaviti i dete od 3god.i kako ono da se potpise na molbi deklaraciji....? E, moja predpostavka je da za tu decu mozda treba saglasnost oba roditelja za dobijanje bugarskog državljanstva. Verovatno je saglasnost izjava na belom papiru u nekoliko redaka i na kraju potpis roditelja, ali u to nisam siguran, to je opet moja pretpostavka. Neki iskusniji posrednik verovatno ima odgovor.
 
Член од
29 јули 2019
Мислења
134
Поени од реакции
251
Работата е спремјате се колку што можете пред да одите за таму да не ве маткаат угоре-удолу и да сте под стрес.
Подигањето указ, егн, сликање за пасош се свечени чинови, а не да му се тресите на службениците или да ве мафтаат угоре удолу за ништо.

И јас да би бил, а и ти да си другар во такво секојдневно опкружување че бидеш нервозен.

Со среќа указот и за брзо и со пасош во рака!
Zatoa i go pisav sve ova. Ne bea neljubezni voopsto. Edna epten ruzna ama jebeno zgodna policajka sve mi objasni kaj da idam da se slikam. Nie debilite ja pravime guzvata. :)
 

marin.skp

МАРИН
Член од
10 март 2021
Мислења
354
Поени од реакции
1.609
Ja sam juče bio sa suprugom i maloletnim sinom(neplnoleten-posto ima preko 14 godina, a deca ispod 14 su maloletna). Nije nam trebala nikakva saglasnost roditelja. E sad, na svim dokumentima(molba, deklaracija, autobiografija....) prvo se potpisivao sin, pa ispod njega ja, pa supruga. Pretpostavljam da je to tako jer se on pojavljuje u ulozi nepunoletnog lica(14-18god.)U kategoriji lica od 0-14god.(maloletna lica) moze se pojaviti i dete od 3god.i kako ono da se potpise na molbi deklaraciji....? E, moja predpostavka je da za tu decu mozda treba saglasnost oba roditelja za dobijanje bugarskog državljanstva. Verovatno je saglasnost izjava na belom papiru u nekoliko redaka i na kraju potpis roditelja, ali u to nisam siguran, to je opet moja pretpostavka. Neki iskusniji posrednik verovatno ima odgovor.
Согласноста е врзана со родителот! Ако двајцата родители на детето се бугарски државјани нема потреба од согласност, но доколку еден од родителите е со бугарско државјанство, а сопружникот не е бугарскиот државјанин тогаш се бара согласност!


Sent from my iPhone 12 Pro Max using Tapatalk
 

Kajgana Shop

На врв Bottom