Здраво дечки!
Ќе ми биде потребен совет. Решив да однесам документи пак, затоа што ме ставија на дополнителна, овојпат одам по друга линија па некако понадежно ми делува. Е сега, сакам лично да ги доставам до Софија, посредникот го баталив, па чисто да прашам за дирекции од искуство тука.
Каде е најдобро да се однесат за превод и легализација и дали тоа може да се заврши за еден ден во Софија? Дали треба молба некаква да се состави и напише или таму даваат? И иако ми пишува дека треба да се достават до ДАБЧ, да си прашам за сигурно да не треба во министерство за правосудие случајно, оти веќе не се знае со нив.
Ви благодарам, убав ден
1. Најголема позитива е што го батали посредникот, уште да кажиш кој е за некој друг да не налепи, време е јавно да се објавуваат идиотите. Ако не сакаш ти пиши ми лична порака кога ќе дојде време ќе го објавам јас.
2.
Превод и легализација - MiS Associates Ltd. Translation services
+359 89 485 8540
Ги има објавено членот
@TheChosenOne и беше задоволен од нив, контактирај ги онлајн или пак на viber на нивниот број. Кога ќе одиш Софија само ќе си подигнеш готов превод и легализација, ќе си платиш и тоа е тоа.
3. Нема ваму треба таму треба, ако ти пишува ДАБЧ тогаш носи ги ДАБЧ, како што ти пишува во статусот така.
Направи една обична молба оди некој тука во мкд нека ти ја преведи на бугарски и дај им ја таму. Не знам под кој број би ти се водел предметот за да се повикаш на тоа, али напиши тоа што поседуваш (број на преписка ако имаш и си го запишал)или број на молба.
Разликата меѓу тие две убаво ја објаснува алтаир тука:
Другари, да разјасниме една работа и да ви биде јасно, посредник не ви треба освен ако инсистирате да ви ги пополни документите за интервју! За друго ништо не ви треба ниту ви врши работа па посебно ако сте преку амбасада. Sent from my SM-N770F using Tapatalk И тие ќе ги пополниме и објавиме...
forum.kajgana.com
Молбата за доп документи во МП изгледа вака:
Jas kolku razbiram kandidatot ima dobieno proshod a sega baraat da ja dostavi potvrdata od Bitola na osnov koj go dobil proishodot od dabc. Znaci vo mk ima bg zdruzeni vo bitola strumica i ne znam za toa na p.kolev.nisto strasno ke odnese je srediI jas taka ja tumacam rabotava...ako e samo toa e...
forum.kajgana.com
Модифицирај ја за во ДАБЧ и тоа е тоа.
АКО ти е до толку шубе, мада не гледам логика, носи ги истите дополнителни док и во МП.
OTKAZ VICEPREZIDENTA !!!
Отказ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија. С'гласно резолјуција на Вицепрезидента на Република Б'лгарија е отказано издаването на указ за придобиване на б'лгарско гражданство, за което сме уведомени с писмо рег. № 04-12-28/11/04.11.2021 г.
Intervju 03.04.2019 u Sofiji
Polozitelno od 16.04.2021.
Danas promena statusa!
Jel ima jos neka nada za zalbu ili je ovo definitivno kraj, i ako jeste da li mogu nekako da dobijem info zasto mi nie potpisan ukaz?
Kazne, prekoracanje i problema sa zakonom nemam niti sam ikad imao, tako da mi nije jasno sta moze da bude toliki problem, osim sto vec 4.god zivim i radim u Nemackoj sa regularnom radnom vizom naravno, pa si na kraju mislim da je mozda to problem jer vec zivim i radim u EU, ali to je samo moja pretpostavka. Inace sam predao preko ujaka koji ima bugarsko drzavljanstvo.
Ako neko nesto zna neka da savet, bio bih zahvalan, ako ne isto hvala.
Zelim Vam svima srecu koji cekate, da docekate ukaz, a ne ovu glupost kao ja.
Ziveli
Не можам точно да го најдам линкот, порано имам постирано на темата (пред некој месец, барај преку search мои мислења) дека секоја среда заменик министер во МП има приемни саати за различни проблеми - меѓу нив и вакви за процедура за стекнување на граѓанство на Република Бугарија.
НИКОЈ тоа не го сфати сериозно и беше земено здраво за готово.
Така да, барај го тоа мое мислење, ако го најдам ќе ти го пратам, истовремено види на сајтот на МП (мака ми е да барам сега) и најди дали се' уште постои таква опција. Ако постои закажи си состанок, фати авион директива Софија и на лице место кажи им дека кога ТИ поднесе документи беше важечко да може да се добива преку чичко и слично, а во меѓувреме тоа е променето. НЕМА тука твоја вина, инсистирај да ти овозможат продолжување на процедурата (особено ако одиш преку истата крвна линија преку која чичкото добил) и на крај надевај се на позитивен исход.
Можда е премногу оптимистички али ПРОБАЈ. За проба пари не земаат, ако ништо друго ќе се прошеташ во Софија, убав град е има што да видиш.
За жал многу луѓе се откажуваат пред да ги исцрпат сите опции, за се' во животот е така, па потоа криват судбина, посредник, дедо мраз и било што друго.
Според мене обиди се, јас би се обидел макар и 1% шанси да имам.
Инаку, во Германија имаш дозвола за престој поголема ако цело време си во работен однос и сигурно ќе ти дадат aufenthalt на подолг период, така да нема што да жалиш и да пропаднал пасошот пошто кај и да е 5-7 години престој е времето со кое имаш право да поднесиш за Германско државјанство и пасош (а тогаш сакал или не ќе мора да се откажеш од другите, вклучително и бугарското, доколку го имаш бидејќи засега Германија има такво законодавство и така им е регулирано - исклучок беше ако имаш нешто имот во земјата каде си роден и незз што друго, за тоа ќе консултираш адвокат таму).
Со среќа!