Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

  • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

    Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

    Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

    Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

    Гласови: 0 0,0%
  • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

    Гласови: 0 0,0%

  • Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 септември 2016
Мислења
35
Поени од реакции
7
e sega posle ova treba da dobies Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р Б'лгарија ova nie cekavme 2 meseci obicno etolku se ceka ama eve sega so potpisot ne zavlekoa
Sto maleri se pogodifme 2013
 
Член од
8 февруари 2015
Мислења
315
Поени од реакции
298
e sega posle ova treba da dobies Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Р Б'лгарија ova nie cekavme 2 meseci obicno etolku se ceka ama eve sega so potpisot ne zavlekoa
Jas cekam 2 meseci i 2 nedeli uste na finalna,znaci nema pravilo kolku se ceka.
 
Член од
1 јули 2015
Мислења
58
Поени од реакции
34
Браќа, статусот ми се смени денес во:

По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.

Што значи ова? Инаку сум од 2013. Плииис.
Пиши кое бројче си (барем првата бројка) да знајме до кај се со 2013.
 
Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.302
Поени од реакции
1.242
Ne gi vrachet tie... gi vrachet site so stari udostovarenia povtrono vo dabc da napravet novi udostovarenija kaj sho che pishet sho dokumenti kandidatot imet podneseno za da dokazvet svojot blgarski proizhod.... dokumento od baba dedo, majka, tatko, vujko, tetka, brached,, potvrda od zdruzenijata bilo da e bitolsko ili od strumica i pak gi vrachet vo mp
посредникот мој се чуди на ова!!!!
 
Член од
21 јуни 2016
Мислења
62
Поени од реакции
27
I ja bev so takov status pa mi se smeni vo "

Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство

3 pati nosiv poteklo so tetka i so prv bratuced
 
A

andrea85

Гостин
КРАСИМИР јаНКОВ (БСП ЛБ): Уважаема госпожо Председател, уважаема госпожо Минист'р в оставка! В'прос'т ми е относно работата на С'вета по б'лгарско гражданство.
При решенијата на С'вета по б'лгарско гражданство има ли случаи, при които се прилага двоен стандарт: при наличие на еднотипни документи от кандидати да се отказва гражданство на лица от С'рбија, Албанија, Молдова и други страни, за разлика от лицата от Македонија?
В'прос'т ми е с'всем конкретен и очаквам от Вас с'всем конкретен отговор. Благодарја Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ јаНАКИ СТОИЛОВ: Благодарја, господин јанков.
Господин Минист'р, заповјадајте за отговор на в'проса.
МИНИСТ'Р ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин Председател, уважаеми господин јанков, дами и господа народни представители! С'вет'т прилага разпоредбите на Закона за б'лгарското гражданство за всеки конкретен случај, без да прави разграничение с оглед предишно гражданство на кандидатите – дали са от С'рбија, Македонија, Украјна, Молдова и така натат'к, и така натат'к. С'вет'т заседава в кворум нај-малко една втора от с'става му и взима решение с две трети от прис'стваштите. Вс'штност представител на Министерството на правос'дието в С'вета по б'лгарско гражданство е един човек. Там, на това заседание прис'ства и представител на президента и вицепрезидента на Република Б'лгарија, в случаја на вицепрезидента, заштото президент'т Плевнелиев е в'зложил своите правомоштија по Конституција на вицепрезидента Попова.
Членовете на С'вета разполагат с една седмица преди всјако заседание с проект на протокол за вклјучване на разглеждане на преписките и дост'п до всички документи по преписките – документите, които са к'м с'ответните молби.
При разглеждане на всјака преписка се преценјава основанието за придобиване на б'лгарско гражданство и това е в'в вр'зка с предишнија Ви в'прос за удостоверенијата, както казах, нјакои от тјах нјамат никакви мотиви, в други се посочва в'зходјашт, по којто не е јасно кој е в'зходјашт и така натат'к, и така натат'к.
Образуваните в'з основа на пост'пилите молби за предложенија по б'лгарско гражданство преписки, зад'лжително и без изклјучение се с'гласуват с Министерство на в'трешните работи и с Д'ржавната агенција за национална сигурност.
Мотивирани становишта по молбите за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарскија произход се дава и от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина, којато, както казах, не е на подчинение на минист'ра на правос'дието. С'вет'т следи стриктно за етническија б'лгарски произход с оглед разпоредбите на Закона за б'лгарското гражданство и произход, Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија и Закона за чужденците на Република Б'лгарија. Всеки член на С'вета за б'лгарско гражданство може да разгледа всјака преписка и по време на заседанието да задава в'проси на служителите от дирекција „Б'лгарско гражданство“ и служителите от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина. Подход'т по всички молби е абсолјутно еднак'в, без значение гражданин на која д'ржава е кандидат'т.
При наличие на с'мненија обаче за автентичност на приложените к'м преписката документи се изв'ршва проверка. Тоест имаме случаи, в които дирекција „Б'лгарско гражданство“ изпрашта на МВР и на службите с'мненија за наличие на документи, които не са с вјарно с'д'ржание или са фалшиви и така натат'к, и така натат'к. С'вет'т, както казах вече, взема решение с две трети от гласовете на прис'стваштите. Гласуването се отразјава в протокола, с'штијат в 7-дневен срок от заседанието се представја на минист'ра на правос'дието за подпис и за изпраштане с'ответно на вицепрезидента на Република Б'лгарија. Тја може да потв'рди заседанието на С'вета или да откаже да даде б'лгарско гражданство. Благодарја оште ведн'ж за вниманието.
ПРЕДСЕДАТЕЛ јаНАКИ СТОИЛОВ: Благодарја, госпожо Захариева.
Господин јанков, имате думата за реплика.
КРАСИМИР јаНКОВ (БСП ЛБ): Уважаеми господин Председател, уважаема госпожо Минист'р! От полученија отговор става јасно на всички ни, че Вие представјате формално написаното от експертите в Министерството и не сте компетентна и не знаете какво точно се случва в С'вета, или много добре знаете и прикривате.
Зашто приехте да сте минист'р на правос'дието? За да регулирате процесите при вземане на решенија на С'вета по гражданство, или да не знаете какво се случва?
Използвам в'зможността да Ви задам уточнјавашти в'проси.
Имат ли компетентност членовете в С'вета по б'лгарско гражданство? Направили ли сте промени? С какви мотиви? Оказван ли е натиск в'рху членове на С'вета за вземане на определени решенија? Има информација, че за кандидатите клиенти се подготвјат и внасјат документите на заседание на С'вета и това се случва в Министерство на правос'дието, на което Вие сте р'ководител. Каква е статистиката? Об'рнахте ли внимание? Заштото в моја в'прос има конкретика и об'рнах внимание, че очаквам с'всем конкретен отговор.
Сигурен с'м, че на следваштија минист'р ште му се наложи и е дл'жен да ревизира Вашите решенија. Компетентните органи трјабва да си св'ршат започната работа по проверки и изјаснјаване на факти и обстојателства с'с с'мнителеn характер и предполагаеми нарушенија на Закона.
Ако можете да отговорите на доп'лнителните ми в'проси, с внимание ште чуја Вашите думи. Благодарја Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ јаНАКИ СТОИЛОВ: Благодарја.
Заповјадајте, госпожо Минист'р, за дуплика.
МИНИСТ'Р ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин јанков, предполагам, че имате информацијата от госпожа Матева, којато е отстранена като директор на дирекција „Б'лгарско гражданство“ точно заради с'мненија, че в дирекција „Б'лгарско гражданство“ се изв'ршват нередни нешта. Аз като минист'р на правос'дието с'м сезирала Инспектората к'м Министерскија с'вет за проверка в дирекција „Б'лгарско гражданство“. И да, изв'ршиха се промени в С'вета, заштото в С'вета имаше двама представители на дирекција „Б'лгарско гражданство“, а С'вет'т и неговите членове трјабва да б'дат различни от хората, които предлагат и разглеждат преписките.
Една друга политическа партија четеше декларации срешту минист'ра на правос'дието и заместник-минист'ра на правос'дието, че, видите ли, едва ли не се оштетјавали гражданите с б'лгарски произход на Република Македонија, а сега Вие казвате, че се толерират. Истината е, че след промените в С'вета за б'лгарско гражданство и внимателното разглеждане на всјака преписка не се прави никаква разлика за това от која д'ржава идва с'ответнијат човек.
КРАСИМИР јаНКОВ (БСП ЛБ, от мјасто): Прави ли се проверка? Работјат ли органите? Работјат. Да ги почакаме да св'ршат.
МИНИСТ'Р ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Да, прави се проверка, работјат и се надјавам наистина да ги изчакаме да си св'ршат работата. Аз самата с'м сезирала компетентните органи да се направи проверка по отношение на дејността на цјалата дирекција. Да, ние считаме, че тја не работеше достат'чно добре. Молбите се бавеха, вр'штаха се удостоверенија, без да е јасно по каква причина. Не се изп'лнјаваха с'дебни решенија. Нали знаете, че неизп'лнјаване на с'дебно решение е прест'пление? Отказваше се да се изп'лнјат влезли в сила с'дебни решенија за прогласјаване на ништожни на в'проснија директор решенија. Така че да, аз самата с'м поискала проверка на тази дирекција и се надјавам компетентните органи да излјазат с обективно решение. Благодарја Ви.
 
D

Drexel

Гостин
Samo da ne im dojde na pamet da napravat da se otkazeme od edno, megju dve drzavjanstva...iako toa ne e slucajot tuka i zakonski gi imame i dvete, ova pomisla najmnogu mi ide na zivci.
 

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.210
КРАСИМИР јаНКОВ (БСП ЛБ): Уважаема госпожо Председател, уважаема госпожо Минист'р в оставка! В'прос'т ми е относно работата на С'вета по б'лгарско гражданство.
При решенијата на С'вета по б'лгарско гражданство има ли случаи, при които се прилага двоен стандарт: при наличие на еднотипни документи от кандидати да се отказва гражданство на лица от С'рбија, Албанија, Молдова и други страни, за разлика от лицата от Македонија?
В'прос'т ми е с'всем конкретен и очаквам от Вас с'всем конкретен отговор. Благодарја Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ јаНАКИ СТОИЛОВ: Благодарја, господин јанков.
Господин Минист'р, заповјадајте за отговор на в'проса.
МИНИСТ'Р ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин Председател, уважаеми господин јанков, дами и господа народни представители! С'вет'т прилага разпоредбите на Закона за б'лгарското гражданство за всеки конкретен случај, без да прави разграничение с оглед предишно гражданство на кандидатите – дали са от С'рбија, Македонија, Украјна, Молдова и така натат'к, и така натат'к. С'вет'т заседава в кворум нај-малко една втора от с'става му и взима решение с две трети от прис'стваштите. Вс'штност представител на Министерството на правос'дието в С'вета по б'лгарско гражданство е един човек. Там, на това заседание прис'ства и представител на президента и вицепрезидента на Република Б'лгарија, в случаја на вицепрезидента, заштото президент'т Плевнелиев е в'зложил своите правомоштија по Конституција на вицепрезидента Попова.
Членовете на С'вета разполагат с една седмица преди всјако заседание с проект на протокол за вклјучване на разглеждане на преписките и дост'п до всички документи по преписките – документите, които са к'м с'ответните молби.
При разглеждане на всјака преписка се преценјава основанието за придобиване на б'лгарско гражданство и това е в'в вр'зка с предишнија Ви в'прос за удостоверенијата, както казах, нјакои от тјах нјамат никакви мотиви, в други се посочва в'зходјашт, по којто не е јасно кој е в'зходјашт и така натат'к, и така натат'к.
Образуваните в'з основа на пост'пилите молби за предложенија по б'лгарско гражданство преписки, зад'лжително и без изклјучение се с'гласуват с Министерство на в'трешните работи и с Д'ржавната агенција за национална сигурност.
Мотивирани становишта по молбите за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарскија произход се дава и от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина, којато, както казах, не е на подчинение на минист'ра на правос'дието. С'вет'т следи стриктно за етническија б'лгарски произход с оглед разпоредбите на Закона за б'лгарското гражданство и произход, Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија и Закона за чужденците на Република Б'лгарија. Всеки член на С'вета за б'лгарско гражданство може да разгледа всјака преписка и по време на заседанието да задава в'проси на служителите от дирекција „Б'лгарско гражданство“ и служителите от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина. Подход'т по всички молби е абсолјутно еднак'в, без значение гражданин на која д'ржава е кандидат'т.
При наличие на с'мненија обаче за автентичност на приложените к'м преписката документи се изв'ршва проверка. Тоест имаме случаи, в които дирекција „Б'лгарско гражданство“ изпрашта на МВР и на службите с'мненија за наличие на документи, които не са с вјарно с'д'ржание или са фалшиви и така натат'к, и така натат'к. С'вет'т, както казах вече, взема решение с две трети от гласовете на прис'стваштите. Гласуването се отразјава в протокола, с'штијат в 7-дневен срок от заседанието се представја на минист'ра на правос'дието за подпис и за изпраштане с'ответно на вицепрезидента на Република Б'лгарија. Тја може да потв'рди заседанието на С'вета или да откаже да даде б'лгарско гражданство. Благодарја оште ведн'ж за вниманието.
ПРЕДСЕДАТЕЛ јаНАКИ СТОИЛОВ: Благодарја, госпожо Захариева.
Господин јанков, имате думата за реплика.
КРАСИМИР јаНКОВ (БСП ЛБ): Уважаеми господин Председател, уважаема госпожо Минист'р! От полученија отговор става јасно на всички ни, че Вие представјате формално написаното от експертите в Министерството и не сте компетентна и не знаете какво точно се случва в С'вета, или много добре знаете и прикривате.
Зашто приехте да сте минист'р на правос'дието? За да регулирате процесите при вземане на решенија на С'вета по гражданство, или да не знаете какво се случва?
Използвам в'зможността да Ви задам уточнјавашти в'проси.
Имат ли компетентност членовете в С'вета по б'лгарско гражданство? Направили ли сте промени? С какви мотиви? Оказван ли е натиск в'рху членове на С'вета за вземане на определени решенија? Има информација, че за кандидатите клиенти се подготвјат и внасјат документите на заседание на С'вета и това се случва в Министерство на правос'дието, на което Вие сте р'ководител. Каква е статистиката? Об'рнахте ли внимание? Заштото в моја в'прос има конкретика и об'рнах внимание, че очаквам с'всем конкретен отговор.
Сигурен с'м, че на следваштија минист'р ште му се наложи и е дл'жен да ревизира Вашите решенија. Компетентните органи трјабва да си св'ршат започната работа по проверки и изјаснјаване на факти и обстојателства с'с с'мнителеn характер и предполагаеми нарушенија на Закона.
Ако можете да отговорите на доп'лнителните ми в'проси, с внимание ште чуја Вашите думи. Благодарја Ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ јаНАКИ СТОИЛОВ: Благодарја.
Заповјадајте, госпожо Минист'р, за дуплика.
МИНИСТ'Р ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Уважаеми господин јанков, предполагам, че имате информацијата от госпожа Матева, којато е отстранена като директор на дирекција „Б'лгарско гражданство“ точно заради с'мненија, че в дирекција „Б'лгарско гражданство“ се изв'ршват нередни нешта. Аз като минист'р на правос'дието с'м сезирала Инспектората к'м Министерскија с'вет за проверка в дирекција „Б'лгарско гражданство“. И да, изв'ршиха се промени в С'вета, заштото в С'вета имаше двама представители на дирекција „Б'лгарско гражданство“, а С'вет'т и неговите членове трјабва да б'дат различни от хората, които предлагат и разглеждат преписките.
Една друга политическа партија четеше декларации срешту минист'ра на правос'дието и заместник-минист'ра на правос'дието, че, видите ли, едва ли не се оштетјавали гражданите с б'лгарски произход на Република Македонија, а сега Вие казвате, че се толерират. Истината е, че след промените в С'вета за б'лгарско гражданство и внимателното разглеждане на всјака преписка не се прави никаква разлика за това от која д'ржава идва с'ответнијат човек.
КРАСИМИР јаНКОВ (БСП ЛБ, от мјасто): Прави ли се проверка? Работјат ли органите? Работјат. Да ги почакаме да св'ршат.
МИНИСТ'Р ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Да, прави се проверка, работјат и се надјавам наистина да ги изчакаме да си св'ршат работата. Аз самата с'м сезирала компетентните органи да се направи проверка по отношение на дејността на цјалата дирекција. Да, ние считаме, че тја не работеше достат'чно добре. Молбите се бавеха, вр'штаха се удостоверенија, без да е јасно по каква причина. Не се изп'лнјаваха с'дебни решенија. Нали знаете, че неизп'лнјаване на с'дебно решение е прест'пление? Отказваше се да се изп'лнјат влезли в сила с'дебни решенија за прогласјаване на ништожни на в'проснија директор решенија. Така че да, аз самата с'м поискала проверка на тази дирекција и се надјавам компетентните органи да излјазат с обективно решение. Благодарја Ви.
Интересен одговор на министеркава. И дипломатски му го закачи на овој од БСП. Хахах...

Барем мене ми изгледа така.[DOUBLEPOST=1481290757][/DOUBLEPOST]
Samo da ne im dojde na pamet da napravat da se otkazeme od edno, megju dve drzavjanstva...iako toa ne e slucajot tuka i zakonski gi imame i dvete, ova pomisla najmnogu mi ide na zivci.
Лесно е, од македонското ќе се откажеш. ;)
 
Член од
3 мај 2015
Мислења
206
Поени од реакции
180
Браќа, статусот ми се смени денес во:

По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.

Што значи ова? Инаку сум од 2013. Плииис.
Брате честито :) еден чекор напред, со какви документи си?[DOUBLEPOST=1481293489][/DOUBLEPOST]
denes ima promeni mojata molba e uvazena 14*000/2013.
Честито, со какви документи беше?
 
Член од
27 јануари 2016
Мислења
39
Поени од реакции
33
I ja bev so takov status pa mi se smeni vo "

Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство

3 pati nosiv poteklo so tetka i so prv bratuced
Toa ti e isto so dopolnitelnata ednovreme. Nema sto da nosis dokumenti a najdobro e da odis na salter i da gi prasas. Ke ti kazat oni najubavo
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom