Да пренесам една статија:
ОВА Е ЧОВЕКОТ КОЈ ИМА ИЗВАДЕНО НАЈМНОГУ БУГАРСКИ ПАСОШИ ВО МАКЕДОНИЈА – ЕВЕ КАКО ДА ИЗВАДИТЕ БУГАРСКИ ПАСОШ
На кафе муабет со човекот кој е најдолго во посредување за поднесување на бугарски државјанства!
Денеска во Скопје го сретнавме човекот кој вади бугарски државјанства во Македонија. Човекот кој е всушност умотворецот на ова посредништво. Тој започна со оваа работа уште во далечната 1995 година.
think.mk: Како е да се работи со овој малку необичен начин на посредување на документи за вадење на бугарско државјанство?
Д: Менаџерски, опуштено и секогаш во елитно друштво и пријатни луѓе, од работници до газди! Мора најпрво да ви спомнам дека вадењето бугарски државјанства е сосема нормална процедура како и секоја само се оди преку граница со цел да се овозможат одредени олеснувања пред европските закони, фудбалерите на пример имаат по неколку државјанства и пасоши, истото е и со глумците и уметниците.
think.mk: Не интересира, дали е ова легално, да се вади пасош од друга држава?
Д: Нормалнодека секоја држава дава државјанства по било којa основа и легално штом земаш на шалтер. Многумина ме имаат прашано токму тоа, не знам зошто работата звучи нелегална и сомнителна но токму напротив, целосно е легално, јас сум само посредник односно личен менаџер кој преку свои канали и познанства може да ви го скрати патот за кој реално и немате време да доаѓате десет пати колку бара процедурата да го изодите во целост тој процес кој искрено и поради кој многумина се отказаа инаку со мене се оди шест пати за вадење државјанства, пасоши и слични документи од странска држава се легитимно регулирани и легални меѓу државите, целиот проблем е нивната комплицираност т.е. патот до нив. Јас најбрзо се снаоѓам во тоа поле и едноставно им заштедувам време, средства и нерви на луѓето.
think.mk: Добро на почетокот ни откривте дека сте првиот кој почнал со оваа работа, тоа е доста интересен податок, вие вадите бугарски пасоши уште од 1995 година, дали има и други сега како вас?
Д: Вакво прашање досега многу ми имаат поставено, искрено ни јас не сум помислил да искалкулирам. Но ако пробаме да направиме груба проценка, јас би рекол многу бидејќи сега во моментот со посредиштво има сега околу 185 посредници од македонија, србија, албанија и молдавија.
think.mk: Дали тоа значи дека сите во македонија ке извадат. Не, во македонија од 2.100.00о жители на половина нема да извададат бар засега а од тие половина само половина мислам дека ке извадат и толку,тие кои мислат дека со тоа ке си решат нешто, некои ги вадат чисто за да ги имаат, за школување некои со намера да работат по Европа ,некои имаат доволно пари па зошто да не и пасошот а некои заради свои лични убедувања и тоа најголем дел. Секоја политика се менува, пасошот отвара нови можности.
think.mk: Прилично долго време работите со посредување на документи за вадење бугарски пасош и државјанство, скоро 20 години, ви се случило ли нешто интересно со клиентите, нешто за раскажување?
Д: Од македонци имам забележано само сакаат да поминат со што помалку иако процедурата сега е плус отежната пооради влегување на Бугарија во европската унија и шенген зона.
think.mk: Добро за крај најважното зошто сме дојдени – раскажи ни го процесот на вадење на бугарски пасош, кои документи се потребни?
Д: Не е воопшто комплицирано, ако се запази процедурата, само пуштаат по медиумите некои прикаски, а никогаш не биле во бугарија, седнуваме на состанок и со неколку размени на падатоци од човекот што сака да поднесе апликација сме на почеток за сите потребни податоци и документи кои се поднесуваат во Софија, тоа се две слики, извод на родени, извод од родени од татко и извод од неговиот дедо на родени или умрени, копија од пасош на личноста, потврда за неосудуван да пишува дека е за бугарско државјанство. Изводите може и да се стари но лекарско и потврдата за неосудуваност мора да бидат не постари од 6 месеци. Овие документи заедно со личноста ги носиме во Софија каде што поднесуваме и по брза постапка ја завршуваме работата. Ова е мојот број, кој е заинтересиран може слободно да се јави, јас сум 20 години во оваа проблематика и освен за бугарски пасош и лична карта, може и возачка дозвола, фирма, регистрација на коли, камиони, значка за обезбедување, лекарска книшка, европско здравствено осигурување и вработувања. Подобрување на процедурата се осеќа уште сега со доаѓање на новатаа влада. Ова е мојот телефон за контакт:
072 / 573 – 397.И e-mail: rocky7502002@yahoo.com
Извор:
ЛИНК.