Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 октомври 2014
Мислења
13
Поени од реакции
14
Pa bas oti sum od ovaa godina veke znaat oti treba Dokument za dokazuvanje moze vo momentot na intervjuto da pobaraat a taa koga i kazav bratmu ima pasos i adressa v blagoev Grad mi rece samo'dobre' , a koj Dokument treba licna bg karta od nego passos ...

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Немам ниту еден предок бугарин, дали може да извадам бугарски пасош? Фала

Член од
16 јуни 2009
Мислења
91
Поени од реакции
62
ima li nekoi novi informacii vo vrska so se sho se desava so novata vlada... dali imat pocnato nesto da ja sreduvaat rabotava so dopolnitelnite i so proishodite... i so site ili uste e rano?

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Jas pred eden mesec podnesov za prosihod, no seuste situacijata e nepromeneta. Se slusnav so posrednikot, mi kaza deka za brzo kje pocne da se sreduvaat rabotite.

Член од
27 јуни 2014
Мислења
198
Поени од реакции
119
A zosto pa ovie od predhodnava vlast tehnickata vlada pocnale da im gi prekratuvaat aplikaciite i cela maka vreme pari vo voda znaci,arno nisto ne napraja a loso naprajle pred zaminuvanje,ajde veke neka dade nekoj pozitiven komentar deka se sredile rabotite na podobro veke nema smisla ova sto se desi,znaci vremeto go zapazile edna god ako si vraten na dop proverka otfrlena a drugiot rok ne go spazija za edna god da se proizjasnat za podnesenata aplikacija.site drugi rokovi gi probia jas edna godina cekav samo da mi kazat od konzulatot deka treba da dostavam dop dok za proizhod
Се јавив денес во правосудство и ми кажаа дека ако е прекратена преписката е исто како отфрлена т.е постапката започнува од почеток......така да работата е многу сериозна.Од клубот документот уште не го признаваат во правосудство поради што не се повикуваш на директен предок.До околу 7000/2012 најголем дел се прекратени а ги прекратуваат со истекот на една година откако е вратен кандидатот на дополнителна.

Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
ne ne bev vratena na dopolnitelna proverka tuku pravo mi se smeni statusot deka mi e odobreno_Od intervjuto do drzavjanstvoto cekav godina i dva meseca.Denes bev za broj i adresa mislam i za dve nedeli ke odam da se slikam za pasos i licna karta.Inaku denes razbrav deka imalo poveke komisii sto gi razgleduvale dokumentite ne bila samo edna i bile vo stilot dobar i los policaec.Od 10000+bile veke razdeleni prepiskite i se zavisi od brzinata koja komisija kako rabote taka izlavat brojcinjata.
Za tie sto ne se uspejale da procitaat od 2013 godina do krajot na januar ke se doznae sto e so ovaa cela godina jas gi krstiv siracinja oti na edni baraa dokumenti edni minaa na sreka treti cekaat uste.Za 2012 i 2014 ne znam nisto ova se odnesuva samo za tie od 2013 godina.[DOUBLEPOST=1415738272][/DOUBLEPOST]
извини на прашање, ако не е тајна, какви дополнителни документи испрати? имаш ли некој од фамилија што има бг државјанство? Инаку утре точно имам 1 година и 4 месеци од интервјуто и сеуште без променет статус :(
Kolega znam jas dobiv ali cekam za sestra mi koja e za 20 brojki pred mene imate sreka ili nesreka kako da go kazam toa da ste se mozebi pogodete kaj komisija koja rabote pobavno i mozebi se so cel da se smene celava politika vo vasa korist da ne ve vratat.

Член од
30 април 2014
Мислења
38
Поени од реакции
2
еве некои ми викаат за тие што пишува дека постапката е прекината дека моментално било то и дека ке тргни работата само кога било?? а не дека е отфрлена и дека се одново треба да се прави пошто и тоа нема смисла да почнуваме одново кога сите документи на ново ги доставуваме ......сите кажуваат различно.. за жал

Член од
12 мај 2014
Мислења
89
Поени од реакции
81
Абе тоа си има таму примерен лист како треба да изгледа молбата за доставка на дополнителни документи!
Каде е тоа „таму“ кај што има примерен лист? Биди поконкретен пријателе, да знаеме нема да прашуваме. Ако е на интернет постирај линк, ако не е кажи каде да побараме.

Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
еве некои ми викаат за тие што пишува дека постапката е прекината дека моментално било то и дека ке тргни работата само кога било?? а не дека е отфрлена и дека се одново треба да се прави пошто и тоа нема смисла да почнуваме одново кога сите документи на ново ги доставуваме ......сите кажуваат различно.. за жал
Znaci prekratena ne znaci isto so i otkazana da razjasneme ako prepiskata ti e prekratena i ako posle neko vreme receme nekoj mesec dva tri najdes dokument trguvas od tamu kaj so si zastanal.E sega otkaz znaci otkaz.Ako imas vreme ,pari i nervi ja pocnuvas procedurata od samiot pocetok apliciras pa podnesuvas baranje pa intervju i pak cekas godina i kusur.Pa sea ti vidi.

Член од
6 мај 2007
Мислења
601
Поени од реакции
607
Каде е тоа „таму“ кај што има примерен лист? Биди поконкретен пријателе, да знаеме нема да прашуваме. Ако е на интернет постирај линк, ако не е кажи каде да побараме.
Абе кај што се подаваат документите за државјанство у истиот влез се подаваат и документите за дополнителна проверка, и сеа ти пред да влезеш има еден те прашува дали имаш молба напишано и ако не те праќа да си напишеш одма тука во чекалната и одма до тебе има пример како треба да изгледа молбата ако не ти е нешто јасно има и полицајци ќе ги прашаш и кје ти кажат, и аман шо сте запнале за тоа како треба да изгледа молбата тоа ти е чиста формалност ниту ќе те одбијат ако ти е лошо напишана а имаш правилен документ ниту пак ќе ти дадат државјанство ако ти е напишана за петка а носиш глупости таму!!

Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Molba kako molba e ista kako kaj nas i glasi:"MOLBA DO ......(ime na institucija)
JAS ime i presime SO MESTO NA ZIVEENJE I DATA NA RAGANJE MATICEN BROJ DOSTAVUVAM DOPOLNITELNI DOKUMENTI ZA TOA I TOA SO BROJ NA PREPISKA TAA I TAA.
ke navedes so dokumenti dostavuvas i na kraj ke si go pises imeto i dadata i mestoto kede gi noses dokumentite.Najdobro ti e posrednikot da ti ja napise posto oni i toa go pravat a ti ako sakas licno da ja dostavis.Znaci na internet nema link kako bi izgledala edna molba ili baranje so treba do go dostaves do edna institucija.Moze mesto Molba da stoi Baranje isto mu dovaga.Inaku kaj nas molbata se pisuva na bel prazen list pretpostavuvam deka e i tamu isto.

Член од
30 април 2014
Мислења
38
Поени од реакции
2
Znaci prekratena ne znaci isto so i otkazana da razjasneme ako prepiskata ti e prekratena i ako posle neko vreme receme nekoj mesec dva tri najdes dokument trguvas od tamu kaj so si zastanal.E sega otkaz znaci otkaz.Ako imas vreme ,pari i nervi ja pocnuvas procedurata od samiot pocetok apliciras pa podnesuvas baranje pa intervju i pak cekas godina i kusur.Pa sea ti vidi.
па мене ми пишува преписката е прекратена... се надевам дека ќе биди работава .. само што некои ми го матат мозокот па ми викаат ништо нема шанси или одново се или крај...

Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244
Се јавив денес во правосудство и ми кажаа дека ако е прекратена преписката е исто како отфрлена т.е постапката започнува од почеток......така да работата е многу сериозна.Од клубот документот уште не го признаваат во правосудство поради што не се повикуваш на директен предок.До околу 7000/2012 најголем дел се прекратени а ги прекратуваат со истекот на една година откако е вратен кандидатот на дополнителна.
Ова е точниот одговор за сите што сме на дополнителна.Само ме интересира дали ќе продолжат со истата постапка т.е. дали некој има информации за тоа.[DOUBLEPOST=1415748770][/DOUBLEPOST]Во документацијата т..е. во изводите додека барав најдов дека мојата баба има грчко потекло,не е егејака-македонка туку чисто грчко потекло по изводи со презиме и име грчко.Дали некој знае која е постапката за добивање грчко државјанство.

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Значи отфрлена и прекратена постапка неможе да е исто или слично. Отфрлена значи дека е одбиено барањето,и после одреден период ако барателот на државјанство ги исполни условите ,тој може повторно да поднесе барање. Прекратена постапка значи дека постапката е ставена во мирување. Ако се однесе дополнителен документ постапката ке продолжи од каде што застанала. Но најверојатно прекратена постапка стои одреден временски период,и ако и во тој временски период не се однесе бараниот документ,тогаш барањето се отфрла. Според законот за бугарско државјанство странката,односно подносителот на барањето нема право на жалба,и тоа е конечно решение.

S

simpleman

Гостин
Значи отфрлена и прекратена постапка неможе да е исто или слично. Отфрлена значи дека е одбиено барањето,и после одреден период ако барателот на државјанство ги исполни условите ,тој може повторно да поднесе барање. Прекратена постапка значи дека постапката е ставена во мирување. Ако се однесе дополнителен документ постапката ке продолжи од каде што застанала. Но најверојатно прекратена постапка стои одреден временски период,и ако и во тој временски период не се однесе бараниот документ,тогаш барањето се отфрла. Според законот за бугарско државјанство странката,односно подносителот на барањето нема право на жалба,и тоа е конечно решение.
И јас го мислам истото и го имам пишувано неколку пати тоа,но погоре пишав како што ми кажа службеничката во министерство.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom