za toa i jas prasuvam... pred nekoe vreme imase pisano tuka deka za 1 do 2 nedeli se dobiva proizhod... ova naseeto nekako mnogu se izvlecka skoro mesec i polИ мене ме то интересира.Работат ли уопште в момент у ДАБЧ или не ? Аз имам информација да не издават произходи тренутно.
Ти кој јазик го збориш бе другар?Аз предадох документи на почетак од јануар.Казаше ми 30 - 40 дана да дају произход.Ево још ништу.Не знаем да ли уопште работе или не због ова ситуација око ДАБЧ ? Има ли неко некаква информација ? Имам предадено свидателство за свето крштене (1927), удостоверение за раждане (1964) и свидателство за венчание (1943) од бг егзархиа од баба ми.Мајка ми од отац.Надвам се да нема да имам проблеми око произход ? Што ви мислите ?
Југоисточна Србија (Западни покраини).Ти кој јазик го збориш бе другар?
Произход ќе добиеш не се секирај, ама кога никој не може да ти каже. Одобрени молби за државјанство стојат непотпишани повеќе од 40 дена. Така да имај трпение.Аз предадох документи на почетак од јануар.Казаше ми 30 - 40 дана да дају произход.Ево још ништу.Не знаем да ли уопште работе или не због ова ситуација око ДАБЧ ? Има ли неко некаква информација ? Имам предадено свидателство за свето крштене (1927), удостоверение за раждане (1964) и свидателство за венчание (1943) од бг егзархиа од баба ми.Мајка ми од отац.Надвам се да нема да имам проблеми око произход ? Што ви мислите ?
Дали тоа мислеш преведени и заведени на нотар ? Мора таму да се среди тоа ?Можеш да добиеш, но процедурата трае од 1 до 2 години (ако си над 14г). Потребната документација е:
Документите треба да се легализирани и заверени на нотар во Бугарија.
- твој извод - нов
- лекарско
- потврда за неосудуваност од суд
- извод од родителот кој има државјанство
- копија од лична карта или пасош на родителот заверена во Бугарија на нотар.
Има на темава за потребните документи..врати се назад и прочитај
Позз и среќно
O.OOOOOO1% освен ако не се реши да живее во Бугарија во брачна заедница мислам најмалку од 3-5 години и да добие пасош по натурализација но под услов да се откаже од првото државјанство.Дечки прашање од едно девојче, ако се ожени за човек којшто поседува бугарско државјанство кој и се шансите да добие државјанство ?
za toa i jas prasuvam... pred nekoe vreme imase pisano tuka deka za 1 do 2 nedeli se dobiva proizhod... ova naseeto nekako mnogu se izvlecka skoro mesec i pol
За поднесување документи преку амбасада за происход не се заверуваат ни на мк или бг нотар. Тие документи што ке ти ги дадат се преведуваат на преведувач тука, а исто така и изводите или умрениците. Старите бг документи се покажуваат тоа е точно, а од нив се прави копија. Ова е мое искуство со поднесување документи за происход преку амбасада. Значи нема заверување на нотар, само судски превод.
Znaes dali proizhodot moze da se podigne posle 16 casot od ambasada ?? ( rabotam do 16 casot zatoa prasuvam a ne mozam da izlezam )( Skopje)
.Ти кој јазик го збориш бе другар?
Пушти конкретен линк пошо неам намера да барам игла у сено.Врати се да ми го повториш ова штом прочиташ малце овде:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134916612
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134446592
Каква игла во сено бе? Ти покажав дека се два одделни закони, спротивно на тоа што го тврдеше ти. Ај бркај работа.Пушти конкретен линк пошо неам намера да барам игла у сено.