A sega ako odnesa dokument od egarhija pak treba da se ceka 5-6 meseci? I sto e toa novo sto treba da se doplati 70€ za vadenje na dokument za poteklo od DABCТоа е тоа....стариот проект-закон што не го изгласаа имаше предвидено да се издава произход до втор братучед вклучително и чичко,вујко(до 7ма степен или така нешто) и затоа ДАБЧ почна да издава произходи и на тој основ,мислеќи дека ќе се усвојат промените но никогаш не ги усвоија.
Сега според новиот проект-закон не се споменува роднина до 7ма степен(братучед,чичко,вујко) туку само стари документи од егзархија и потврда од здруженијата.На овој начин ДАБЧ се усогласува со новиот проект-закон што тепрва треба да биде изгласан.[DOUBLEPOST=1503665703][/DOUBLEPOST]
За произход најпрвен чекаш да ти одобрат или да те одбијат(отказ) отприлика за 4-5 месеци(може и повеќе).Потоа ако ти е одобрен чекаш да ти биде потпишан од претседателот(1-2 месеци) и чекаш да ти го издадат(1-2 месеци) што значи дека во ДАБЧ со одобрување/отказ се стигнати до Март а со издавање до 7 Декември.
Ако имаш стар документ извади си изводи за да се поврзеш со предокот од стариот документ и преведи и легализирај ги истите.Јави се во ДАБЧ кажи им ја ситуацијата како-што,прашај дали треба одново да го пополнуваш зајавлението и декларацијата и види што ќе ти кажат.A sega ako odnesa dokument od egarhija pak treba da se ceka 5-6 meseci? I sto e toa novo sto treba da se doplati 70€ za vadenje na dokument za poteklo od DABC
Sent from my iPhone using Tapatalk
Таков закон не постои.dali znae nekoj koj e toj zakon od 1 juni so koj sto poveke ne davat so prv pratuced, i dali ke davaat od brat sestra
Ako si stari dokumenti i roditel ke zemis sigurni ama ako si preku vujko,braced,potvrda tesko ke odi I dali ke zemime ne se znae[DOUBLEPOST=1503846661][/DOUBLEPOST]Bev na intervju oktomvri 2016 dali nekoj znae kolku se ceka posle intervjuto za dobivanje drzavjanstvo seuste stoi toa
Viceprezidentot gi pravi site problemi inace zakonot e istiotdali znae nekoj koj e toj zakon od 1 juni so koj sto poveke ne davat so prv pratuced, i dali ke davaat od brat sestra
Istiot slucaj si ko mene da se nadevame na nekoi zakonski promeni inace so ovoj viceprezidentot tesko nasSo dokumenti od prv bratuced sum nemam drugi dadeno od baba ili dedo
Ако имаш стар документ однеси го заедно со изводи преведени и легализирани ако немаш пробај да извадеш потврда од БККС и заедно со потврдата ќе однесиш преведени и легализирани изводи од мајка/татко,(пра)баба/дедо во зависнот од која страна ќе ја извадиш потврдата.Да напоменам дека ова со потврдата не е сигурна варијанта пошто законски се уште не се изгласани промените а кога ќе ги усвојат никој не знае.So dokumenti od prv bratuced sum nemam drugi dadeno od baba ili dedo
Po tebe po koja osnova ke ti zavrsit rabota potvrdata.moze da ja izvadi ama nema da mu bidi od nikakva korist.potvrda davaat I mbp na petar kolev ama po moe mislenje sve e toa za djabeАко имаш стар документ однеси го заедно со изводи преведени и легализирани ако немаш пробај да извадеш потврда од БККС и заедно со потврдата ќе однесиш преведени и легализирани изводи од мајка/татко,(пра)баба/дедо во зависнот од која страна ќе ја извадиш потврдата.Да напоменам дека ова со потврдата не е сигурна варијанта пошто законски се уште не се изгласани промените а кога ќе ги усвојат никој не знае.
Da od posrednik samo za sto se tie tocno ne go razbrav utre treba da se slusnam da znam sto e kako e zosto e...Ако имаш стар документ извади си изводи за да се поврзеш со предокот од стариот документ и преведи и легализирај ги истите.Јави се во ДАБЧ кажи им ја ситуацијата како-што,прашај дали треба одново да го пополнуваш зајавлението и декларацијата и види што ќе ти кажат.
Од каде ваква информација дека треба да се плати 70евра...од посредник?