Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

 • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

  Гласови: 4 50,0%
 • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

  Гласови: 4 50,0%
 • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

  Гласови: 0 0,0%
 • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

  Гласови: 0 0,0%
 • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

  Гласови: 0 0,0%

 • Вкупно гласачи
  8
 • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
15 септември 2014
Мислења
232
Поени од реакции
129
Дали ако извршиш крштевање во Бугарска Православна Црква, крштеницата може да помогне да добиеш државјанство?
оригинална идеја...секоја чест на креативноста! според мене...држи вода, и тоа повеќе отколку дедо ти кој го крстиле во бугарската егзархија...
 
Член од
9 јуни 2014
Мислења
82
Поени од реакции
21
Дополнителна проверка и за тие што имаат пасоши.

Ако имате бугарски пасош мислете му ја откако ке истече можно е нов пасош да нема се додека не ве проверат, за тие што немаат изгледа дека дополнителни документи ке се доставуваат до Специјална агенеција која ке ги разгледува оригиналите.

http://ohridsky.com/?p=31014
ЕКСКЛУЗИВНО- РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА СТАВИ ВЕТО НА ИЗДАВАЊЕ НА ПАСОШИ , И ЌЕ ВРШИ РЕВИЗИЈА НА ВЕЌЕ ИЗДАДЕНИТЕ
November 29, 2014
Новата влада на Р.Бугарија пресече-Нема издавање повеќе на патни исправи на Р.Бугарија на жители на други држави ,вклучувајќи и Макеоднија . Воедно сите патни исправи , на кој им истекува рокот на важност ќе подлежат на ревизија . Владата на Р.Бугарија одлучила , патната исправа на Р.Бугарија да се добива исклучиво со доказ за потекло , кој ќе мора барателот на државјанство и патна исправа да го докаже со валидна документација ,која ќе биде издадена од надлежните органи на Р.Бугарија.

Не е дозволено превземање на веста во делови или целина без претходна согласност на Охридскај
 

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Дополнителна проверка и за тие што имаат пасоши.

Ако имате бугарски пасош мислете му ја откако ке истече можно е нов пасош да нема се додека не ве проверат, за тие што немаат изгледа дека дополнителни документи ке се доставуваат до Специјална агенеција која ке ги разгледува оригиналите.
Смешки.
 
Член од
17 септември 2014
Мислења
139
Поени од реакции
171
Дополнителна проверка и за тие што имаат пасоши.

Ако имате бугарски пасош мислете му ја откако ке истече можно е нов пасош да нема се додека не ве проверат, за тие што немаат изгледа дека дополнителни документи ке се доставуваат до Специјална агенеција која ке ги разгледува оригиналите.

http://ohridsky.com/?p=31014
ЕКСКЛУЗИВНО- РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА СТАВИ ВЕТО НА ИЗДАВАЊЕ НА ПАСОШИ , И ЌЕ ВРШИ РЕВИЗИЈА НА ВЕЌЕ ИЗДАДЕНИТЕ
November 29, 2014
Новата влада на Р.Бугарија пресече-Нема издавање повеќе на патни исправи на Р.Бугарија на жители на други држави ,вклучувајќи и Макеоднија . Воедно сите патни исправи , на кој им истекува рокот на важност ќе подлежат на ревизија . Владата на Р.Бугарија одлучила , патната исправа на Р.Бугарија да се добива исклучиво со доказ за потекло , кој ќе мора барателот на државјанство и патна исправа да го докаже со валидна документација ,која ќе биде издадена од надлежните органи на Р.Бугарија.

Не е дозволено превземање на веста во делови или целина без претходна согласност на Охридскај
хахахах Чудна работа, толку важна вест, а на ниту еден Бугарски медиум нема вакво известување. Изгледа Охридски се први и едниствени известени од новата Бугарска влада.... Само колку да си се напише нешто
 
Член од
9 јуни 2014
Мислења
82
Поени од реакции
21
Ima zaklucok od Inspektoratot na Ministerskiot Sovet od 5 Noemvri. Se racuna deka so nelegalni dokumenti e zemeno drzavjanstvoto,sto po zakon znaci otpovikuvanje na istoto. Daj boze da ne e taka oti togas i jas sum zasegnat.
 
Член од
25 февруари 2014
Мислења
242
Поени од реакции
244
Ima zaklucok od Inspektoratot na Ministerskiot Sovet od 5 Noemvri. Se racuna deka so nelegalni dokumenti e zemeno drzavjanstvoto,sto po zakon znaci otpovikuvanje na istoto. Daj boze da ne e taka oti togas i jas sum zasegnat.
Има нелегални пасоши но тоа не се луѓе што ги поминале легалните процедури т.е. поминале интервју и подале легална документација.За нелегален пасош не се чека 2г. како што чекаме ние,тој се зема најмногу за 1месец и кошта од 1000 до 3000 евра а не 300 или 400 евра колку што плаќаме ние.
Видов таков случај лицето беше македонец со муслиманска вероисповест, а имаше пасош со словенско име и презиме кое завршува на ов и негова слика.Значи се бара лице кое нема да излегува од Бг. му се даваат парите него и на посредувачот и по некои црни канали одиш во внатрешни каде се сликаш за пасош под друго име и плус тоа пензијата оди на името од пасошот.Вакви случаи мислам дека има многу и веројатно се работи за токму вакви случаи.
 
Член од
30 ноември 2014
Мислења
50
Поени од реакции
75
zdravo na site. vo izminatiov period gi citav vasite postovi i resiv da go spodelam so vas moeto iskustvo vo vrska so procedurata za dobivanje bugarski pasos.
Prvin da vi se izvinam za dolgiot tekst koj sleduva, no se nadevam deka barem na nekoj kje mu bide korisen.

Za pasos podnesov dokumenti 2011-2012, i od 2013 prepiskata mi bese na doplnitelna proverka. Pred 2-3 nedeli prepiskata mi bese prekratena i ostvariv komunikacija so lice vraboteno vo Ministerstvoto za Pravda na Bugarija. Vo prvicnite emailovi mi bese receno deka osven od baba dedo ili prababa pradedo, dokumenti koi dokazuvaat deka bile gragjani na Bugarija, drugi ne se vazat. No jas sepak se obidov da probam da podnesam dokumenti od vujko mi. Istoto go storiv no, vo megju vreme prepiskata mi ja prekinale na 1.10.2014 (dokumentite gi odnesov sredina na oktomvri 2014).
Sega posrednici a i liceto vraboteno vo ministerstvoto mi rekoa ako sakam da ja prodolzam postapkata treba da ja pocnam procedurata od novo, no sepak ni toa ne e sigurno deka pak kje dobijam drzavjanstvo.

eve nekolku od mailovite i odgovori na istite od vraboteniot vo ministerstvoto:
ПРВ ЕМАИЛ:

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––Обр'штам се к'м Вас, ако бихте могли и искали да ми отговорите на моите вьпроси свьрзани с положението на преписка номер 6xxx/2012.


Именно, положението на преписката од "В дополнителна проверка" се преврна в "Преписката е прекратена".

Дали това означава че молбата ми е отхв'рлена или пак става вьпрос за нешто друго?

Појаснјавам че, аз имам доставено документи за наличие и сега дали тези документи не са били достат'чни или пак не са валидни... ?


Доколко Вие не бихте могли да отговорите или пак тези вьпроси не се в ваша јурисдикција, молја Ви да ми посочите к'де да се обьрна.Одговор на ПРВ ЕМАИЛ:

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

От изв'ршената проверка в дирекција „Б'лгарско гражданство“ се установи, че в'з основа на подадена от Вас молба и приложените к'м неја документи е образувана преписка №6xxx/2012 г. за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход – чл. 15, т. 1 от Закона за б'лгарското гражданство.

След приклјучването на зад'лжителната с'гласувателна процедура,преписката е разгледана на заседание на С'вета по гражданството с протокол № 29от 2013 г., като е взето решение да б'де извадена за доп'лнителна проверка, в'в вр'зка с изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. В интернет страницата на Министерство на правос'дието е публикуван номер'т на преписката Ви на17.10.2013 г., като е описано, че следва да приложите доп'лнителни документи с'гласно горепосочената разпоредба.

Т'ј като в прод'лжение на една година от Ваша страна не са пост'пили доп'лнителни документи,преписката Ви е разгледана отново на заседание на С'вета по гражданството с протокол № 45А от01.10.2014 г. Докладвано е, че несапредставенидоп'лнителнидокументи, и след обс'ждане на С'вета по гражданството е взето решение преписката Ви да б'де прекратена, т'ј като не е изп'лнено изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство.

Втор ЕМАИЛ:


Благодарја за подробнија отговор на предишнија емајл. С'жалјавам че ви отнемам времето, обаче ако бихте искали да ми отговорете / појасните следваштото:

В момента след като преписката ми е прек'сната, дали трјабва да поднасја нова молба за да ми б'де разгледана преписката отново ? (Појааснјавам че вече сам подал доп'лнителни документи след 1.10.2014 и те са приети).ОДГОВОР НА ВТОР ЕМАИЛ:


В Закона за б'лгарското гражданство нјама ограниченија колко п'ти едно лице може да подава молба за придобиване на б'лгарско гражданство.

Ако имате желание можете подадете нова молба, в комплект с всички необходими документи, којато ште б'де разгледана в производство в'в вр'зка с б'лгарското гражданство.

Преписка № 6xxx/2012, којато е прекратена, не може да б'де разгледана повторно.


_______________________________________________________________________________
Mislam deka vo preiodot sto sleduva nema da ima promeni vo zakonot za izdavanje drzavjanstva, pa moj sovet na site vrateni na dop. proverka e da podnesat dokument bilo kakov najbrzo sto mozat i ednostavno da si ja probaat srekjata pred prepiskata da vi bide prekratena.

Bi sakal da prasam dali nekoj od vas vekje e vo mojata situacija i dali ima nekoi informacii za podnesuvanje nova molba (otpocnuvanje na procedura pak od pocetok).
Blagodaram na bilo kakov odgovor i izvinete uste 1 za dolgiot tekst koj e postiran
s0 srekja na site vie koi ocekuvate ili podnesuvate dok. za drzavjanstvo
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Ima zaklucok od Inspektoratot na Ministerskiot Sovet od 5 Noemvri. Se racuna deka so nelegalni dokumenti e zemeno drzavjanstvoto,sto po zakon znaci otpovikuvanje na istoto. Daj boze da ne e taka oti togas i jas sum zasegnat.
со неколку зборови ќе објаснам, по наредба на претходниот службен премиер има проверка и на тој состанок е дискутирано до какви заклучок дошле инспекторите, не видов никаде да се става вето, има критики за тоа дека се издавани пасоши без докази за таков само со документ од дабч што во моментот не е доволно, има нешто за легализација на документите мислам дека во некој од случаите не е потребна, има критика дека не се објаснува на оние на кои им е одбиен зошто им е одбиено и слични работи кој сака може да го прочита целото (мрзливи ме) но за вето и за патни исправи не видов никаде да се зборува ниту дека ќе се одземат документи кога им заврши срокот
http://www.government.bg/fce/001/0211/files/0511_Doklad.pdf
 
Член од
25 март 2014
Мислења
202
Поени од реакции
198
со неколку зборови ќе објаснам, по наредба на претходниот службен премиер има проверка и на тој состанок е дискутирано до какви заклучок дошле инспекторите, не видов никаде да се става вето, има критики за тоа дека се издавани пасоши без докази за таков само со документ од дабч што во моментот не е доволно, има нешто за легализација на документите мислам дека во некој од случаите не е потребна, има критика дека не се објаснува на оние на кои им е одбиен зошто им е одбиено и слични работи кој сака може да го прочита целото (мрзливи ме) но за вето и за патни исправи не видов никаде да се зборува ниту дека ќе се одземат документи кога им заврши срокот
http://www.government.bg/fce/001/0211/files/0511_Doklad.pdf
Тоа се исти новинарски натписи како ќе се иде во војска, иако е професионална, лоша вест - се одлошува шенген, никој нема да добие, бла-бла...
Во следните 15 години Мк сигурно нема да влезе во ЕУ, а и кога ќе влезе ќе има рестрикции за работа, најави Камерон. Стравот е дека ако се олесни процедурата, стотици илјади ќе земат бг пасоши, како во Молдавија со романски. Решение - ај ќе ги плашиме луѓето со измислени вести.
 
W

wernstrom

Гостин
zdravo na site. vo izminatiov period gi citav vasite postovi i resiv da go spodelam so vas moeto iskustvo vo vrska so procedurata za dobivanje bugarski pasos.
Prvin da vi se izvinam za dolgiot tekst koj sleduva, no se nadevam deka barem na nekoj kje mu bide korisen.

Za pasos podnesov dokumenti 2011-2012, i od 2013 prepiskata mi bese na doplnitelna proverka. Pred 2-3 nedeli prepiskata mi bese prekratena i ostvariv komunikacija so lice vraboteno vo Ministerstvoto za Pravda na Bugarija. Vo prvicnite emailovi mi bese receno deka osven od baba dedo ili prababa pradedo, dokumenti koi dokazuvaat deka bile gragjani na Bugarija, drugi ne se vazat. No jas sepak se obidov da probam da podnesam dokumenti od vujko mi. Istoto go storiv no, vo megju vreme prepiskata mi ja prekinale na 1.10.2014 (dokumentite gi odnesov sredina na oktomvri 2014).
Sega posrednici a i liceto vraboteno vo ministerstvoto mi rekoa ako sakam da ja prodolzam postapkata treba da ja pocnam procedurata od novo, no sepak ni toa ne e sigurno deka pak kje dobijam drzavjanstvo.

eve nekolku od mailovite i odgovori na istite od vraboteniot vo ministerstvoto:
ПРВ ЕМАИЛ:

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––Обр'штам се к'м Вас, ако бихте могли и искали да ми отговорите на моите вьпроси свьрзани с положението на преписка номер 6xxx/2012.


Именно, положението на преписката од "В дополнителна проверка" се преврна в "Преписката е прекратена".

Дали това означава че молбата ми е отхв'рлена или пак става вьпрос за нешто друго?

Појаснјавам че, аз имам доставено документи за наличие и сега дали тези документи не са били достат'чни или пак не са валидни... ?


Доколко Вие не бихте могли да отговорите или пак тези вьпроси не се в ваша јурисдикција, молја Ви да ми посочите к'де да се обьрна.Одговор на ПРВ ЕМАИЛ:

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

От изв'ршената проверка в дирекција „Б'лгарско гражданство“ се установи, че в'з основа на подадена от Вас молба и приложените к'м неја документи е образувана преписка №6xxx/2012 г. за придобиване на б'лгарско гражданство на основание б'лгарски произход – чл. 15, т. 1 от Закона за б'лгарското гражданство.

След приклјучването на зад'лжителната с'гласувателна процедура,преписката е разгледана на заседание на С'вета по гражданството с протокол № 29от 2013 г., като е взето решение да б'де извадена за доп'лнителна проверка, в'в вр'зка с изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. В интернет страницата на Министерство на правос'дието е публикуван номер'т на преписката Ви на17.10.2013 г., като е описано, че следва да приложите доп'лнителни документи с'гласно горепосочената разпоредба.

Т'ј като в прод'лжение на една година от Ваша страна не са пост'пили доп'лнителни документи,преписката Ви е разгледана отново на заседание на С'вета по гражданството с протокол № 45А от01.10.2014 г. Докладвано е, че несапредставенидоп'лнителнидокументи, и след обс'ждане на С'вета по гражданството е взето решение преписката Ви да б'де прекратена, т'ј като не е изп'лнено изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство.

Втор ЕМАИЛ:


Благодарја за подробнија отговор на предишнија емајл. С'жалјавам че ви отнемам времето, обаче ако бихте искали да ми отговорете / појасните следваштото:

В момента след като преписката ми е прек'сната, дали трјабва да поднасја нова молба за да ми б'де разгледана преписката отново ? (Појааснјавам че вече сам подал доп'лнителни документи след 1.10.2014 и те са приети).ОДГОВОР НА ВТОР ЕМАИЛ:


В Закона за б'лгарското гражданство нјама ограниченија колко п'ти едно лице може да подава молба за придобиване на б'лгарско гражданство.

Ако имате желание можете подадете нова молба, в комплект с всички необходими документи, којато ште б'де разгледана в производство в'в вр'зка с б'лгарското гражданство.

Преписка № 6xxx/2012, којато е прекратена, не може да б'де разгледана повторно.


_______________________________________________________________________________
Mislam deka vo preiodot sto sleduva nema da ima promeni vo zakonot za izdavanje drzavjanstva, pa moj sovet na site vrateni na dop. proverka e da podnesat dokument bilo kakov najbrzo sto mozat i ednostavno da si ja probaat srekjata pred prepiskata da vi bide prekratena.

Bi sakal da prasam dali nekoj od vas vekje e vo mojata situacija i dali ima nekoi informacii za podnesuvanje nova molba (otpocnuvanje na procedura pak od pocetok).
Blagodaram na bilo kakov odgovor i izvinete uste 1 za dolgiot tekst koj e postiran
s0 srekja na site vie koi ocekuvate ili podnesuvate dok. za drzavjanstvo
Нема зошто да се извинуваш, ова е еден од ретките квалитетни постови на темава, што верувам дека ќе им помогне на многу луѓе. Значи дефинитивно е дека прекратените преписки нема да можат да се продолжат. Жал ми е што си немал/а среќа и си во ваква состојба. Јас само би сакал да те прашам на кој имејл успеа да ги добиеш, бидејќи на мене еве на 3 имејла досега не ми вратија, ниту пак се јавуваат на телефон. Ова е мејлот на кој им пишав: bgcitizen@justice.government.bg
 
Член од
30 ноември 2014
Мислења
50
Поени од реакции
75
Нема зошто да се извинуваш, ова е еден од ретките квалитетни постови на темава, што верувам дека ќе им помогне на многу луѓе. Значи дефинитивно е дека прекратените преписки нема да можат да се продолжат. Жал ми е што си немал/а среќа и си во ваква состојба. Јас само би сакал да те прашам на кој имејл успеа да ги добиеш, бидејќи на мене еве на 3 имејла досега не ми вратија, ниту пак се јавуваат на телефон. Ова е мејлот на кој им пишав: bgcitizen@justice.government.bg
I jas pisav na bgcitizen@justice.government.bg, no mislam deka e bitno da dokazes deka prasuvas licno za tvojata procedura, i moj sovet ti e da napises maticen broj kako nacin za identifikacija, a posle vo zavisnost od tvoeto prasanje go peprakjaat do soodveten vraboten tamu.
 
Член од
23 март 2008
Мислења
685
Поени од реакции
165
Дали ако извршиш крштевање во Бугарска Православна Црква, крштеницата може да помогне да добиеш државјанство?
Ova go slusnav pred okolu polovina godina i cini 350 eu taka posrednikot kaza..no spored mene e zaludno trosenje pari zatoa sto vo pravilnikot stoi da dokazes poteklo od dedo pradedo ...ako ima nekoj iskustvo neka spodeli!
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom