Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

  • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

    Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

    Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

    Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

    Гласови: 0 0,0%
  • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

    Гласови: 0 0,0%

  • Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
S

simpleman

Гостин
Дај боже да сум во грешка со погоре напишаното и јас сакам како јас така и сите други да земат државјанства и тие прекратени што се,но реалноста е сурова колку и да не сакате да го прифатите тоа.Како прво видете кој е во правосудство истиот службен министер Христо Иванов и истиот заменик министер Петко Петков не знам дали ќе биде пак претседател на советот за државјанства,работата со нив на чело на правосудство стана уште построга од претходните(има последно многу случаи со документи со месеци на дополнителна),успорена е работата,а тоа што немаше четвртокот прекратувања можно е да не е распореден кој зам. министер ќе биде одговорен за државјанства т.е советот да е без претседател уште.Како второ ако сакате да знаете во претходниот мандат на Борисов најзаслужен и главен спроведувач на политиката за добивање на пасош за една год. беше Божидар Димитров како министер без ресор задолжен за Блгарите во чужбина кој што ги направи законските измени да се скрати рокот на година и го вметна уверението од ДАБЧ во законот за бг државјанство. Како трето колку и да не ни одговара нас од правосудство си работат стриктно според закон.Како четврто го читав тој извештајот на инспекторатот до службениот премиер за работата на ДАБЧ и во делот за БКК јасно се гледа дека не јапризнаваат регистрацијата на БКК во ДАБЧ поради глупости т.е немало некоја резолуција на претседателот на ДАБЧ се со цел да се елиминира БКК и да се спречи масовното издавање на пасоши за Македонци.И на крај како петто кога ќе бидат тие олеснувања кога ќе прекратат уште 20000 до 30000 преписки уште,прашајте ги тие што се одбиени сега брзо која е реалноста моментална,чекале 3 години и некој ги дупи сега и колку е нервозно сето тоа т.е време,нерви,пари е тоа е реалноста.Пак ќе кажам чешки да сум во грешка и сите да се усреќат.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
12 мај 2014
Мислења
89
Поени од реакции
81
Pozdrav do site. Sakam da go spodelam moeto iskustvo vo procedurata za dobivanje na bugarski pasos. Prethodno procitav skoro se sto ste napisale. Bev na intervju vo Sofija na 10 septemvri 2013. Za tie sto doprva odat na intervju, moj dobronameren sovet e da bidat obleceni kako da odat na deloven sostanok, zosto kolku i da ne znaci oblekata, sepak kakov vpecatok ke ostavime kaj sluzbenikot pri intervjuto e mnogu vazno za ponatamosniot tek na nastanite. Mojot posrednik od Kumanovo bese krajno nezainteresiran za se osven za parite sto trebase da gi zeme. Do intervjuto mi zede 400 evra. Vo mart doznav od prijateli deka se potrebni dopolnitelni dokumenti. Potragata traese 2 meseci. Najdov od brat na dedo mi deka se zapopil vo Rilskiot manastir vo Bugarija i negova vencanica isto vo Bugarija. Gi povrzav so umrenici od tatko mi, dedo mi i brat mu. Cickoto na brat mu nemal deca i vsusnost go iscuval tatko mi. Toa go kazav uste na intervjuto. Vo megjuvreme doznav deka mojata 2 bratucetka od cicko. Posrednikot mi pobara 200 e. Slucajno stignav do drug posrednik, koja navistina e fer. Taa mi naplati po 200 den od prevod, 15 e od legalizacija i uste 10 e za uslugata sto ke gi odnese dokumentite. Bratucetka mi nemase orginal umrenica od popot. Gi podnesovme dokumentite na 20 maj. Bratucetka mi e od 2012, na intervju bese vo juli 2012. Na 20 juni i stigna e-mail deka dokumentite se uvazeni i deka treba da donese orginal umrenica. Gi odnese vo juli. Od juli do 11 noemvri kaj nea nemase promena na statusot (dopolnitelna proverka). Na 11 noemvri povtorno i pristigna dokument od ministerstvoto za pravosudie deka vo izvodot od tatko i baba i e napisana so drugo ime. I pobaraa dokaz deka toa e ista licnost. Taa e na dopolnitelna proverka od lani od noemvri i seuste i stoi dopolnitelna. Kaj mene se uste e vo obrabotka, verojatno ne mi e stignat redot...Jas sum so brojce 12xxx...
Јас веројатно околу 100 броја после тебе. Да те замолам кога ќе ти смени статусот (се надевам позитивно) да споделиш тука.
 
Член од
16 ноември 2014
Мислења
12
Поени од реакции
8
Бидете среќни што престанаа да ги прекратуваат преписките. Ако продолжеа со тоа темпо,тешко на нас ќе беше. Значи штом престанаа со прекратување на преписките,го направија првиот позитивен чекор во олеснување на процедурата. Сега се бара начин кој ќе им овозжожи издавање на бугарски пасоши на Македонците,а од друга страна да се заштитат од нехристијани кои поднесуваат за бугарски пасоши. Но како за секоја работа,така и за ова треба време.[DOUBLEPOST=1417462856][/DOUBLEPOST]Бидете среќни што престанаа да ги прекратуваат преписките. Ако продолжеа со тоа темпо,тешко на нас ќе беше. Значи штом престанаа со прекратување на преписките,го направија првиот позитивен чекор во олеснување на процедурата. Сега се бара начин кој ќе им овозжожи издавање на бугарски пасоши на Македонците,а од друга страна да се заштитат од нехристијани кои поднесуваат за бугарски пасоши. Но како за секоја работа,така и за ова треба време.
 
Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
Јас веројатно околу 100 броја после тебе. Да те замолам кога ќе ти смени статусот (се надевам позитивно) да споделиш тука.
Ke ve izvestam za sekoja promena na statusot. Inaku denes doznav deka edna moja prijatelka e vratena na dopolnitelna proverka i pokraj toa sto nejziniot brat ima bugarski pasos. No nejziniot posredñik nitu i kazal za promenata, nitu pak taa znaese kade da si go proveri brojceto, nitu i kazal deka treba da odnese fotokopija od pasos i izvod...toj samo povtoruva ' stara ti e potvrdata za neosuduvanost, treba nova '...Ne znam sto lugje se tie sto sakaat da zarabotat na tugja maka. Nitu gi interesira sto se slucuva so nivnite klienti, nitu pak im davaat instrukcii kako da si gi proverat brojcinjata...
 
Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Aj vaka denes bev vo Sofija za slikanje i iskreno se e vo haos znaci imaat golema cistka od predhodnata vlast.Momentalno ne rabotat i ne gledaat dokumenti samo primaat.Komisiite i se peroloveni drugo odobrenite prepiski nema koj da gi potpise navodno vicepremierot ne bil prisuten ili ne znam slicno.Znaci vladee opst haos ali do krajot na mesecot ke se formirale novi komisii i ke prodolzat so razgleduvanje na prepiskite.Znaci sega za sega ostanuva da se ceka i da ne se izbrzuva.Seto ova e objasnuvanje za so se zakoceni i nema novi protokli veke 17 dena.Za dokument dali ke trazat ne znam. Ali vazno se slucuva nesto i toa nesto golemo i samo pitanje na vreme e koga ke ne ropnat od zemja.Ni samite vraboteni ne znaat sto sleduva ednostavno se e stopirano.Koga prasav do koga ke izlezat brojcinjata nad 10000mi rekoa deka do krajot na januar pocetokot na februar ke ja zavrsat 2013 god.Toa e mozebi dobra vest za site sto ne im e promenet statusot i stoi uste vo zadolzitelna.
 
S

simpleman

Гостин
Какви комисии барате бре,какви глупости,еден е тој што го има последниот збор а тоа е советот за гражданство при министерство на правосудие,чиј претседател е зам. министерот и во кој моментално нема претседател,поради што уште не се распределени замениците министри кој ресор да водат,па поради тоа што нема претседател е успорена работата и нема прекратувања.
 
Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
Какви комисии барате бре,какви глупости,еден е тој што го има последниот збор а тоа е советот за гражданство при министерство на правосудие,чиј претседател е зам. министерот и во кој моментално нема претседател,поради што уште не се распределени замениците министри кој ресор да водат,па поради тоа што нема претседател е успорена работата и нема прекратувања.
Posle intervjuto prepiskite odat kaj komisii koj gi razgleduvaat i ako mines doaga do promena na statusot so onoj deka sovetot za grazdanstvo ti ja uvazuva molbata i deka sleduva izdavanje na ukaz od vicepresidenta.Znaci soveto go socinuvaat nekolu vrabotni,Naski kazano komisii.Taj zamenik minister so go kazuvas samo gi potpisuva ukazite a da toa e tocno posto momentalno nema nikoj na taa pozicija ne gi izdavaat ukazite.Megutoa nema ni koj da gi pregleduva prepiskite odnosno toj sovet sto go kazuvas e prepoloven znaci ako jas tropam gluposti togas i vraboteniot od pravosudie i mojot posrednik tropaat gluposti.So namaleniot personal oni gi razgleduvaat prepiskite i ima na mnogu sto im e smenet statusot na pozitivno no nema koj da im go potpise ukazot ali i toa ke se srede do krajot na mesecot i naednska ke gi isfrlat site brojcinja.Znaci rabotata e usporena.jas imav sreka go fativ posledniot voz.Znaci brojceto ne mi e ilezeno vo protokol ali jas zavrsiv so celata porocedura do krajot na nedelata ke go ima vo race pasosot.znaci na moja sreka ili nesreka nekoe izvesno vreme rabotev vo takva institucija kaj nas i ti kazuvam deka procedurata e ista ne e samo eden covek sto odlucuva.Tuku toa se komisii koj kaj nas koga ke podneses izlavaat i na teren da proverat dali se tocni podatocite sto ti se navedeni.So eden zbor dali ke dobies dokument ili ne zavisi od tie komisii odnosno od sovetot sto go kazuvas ti a ne od zameniko minister toj gi potpisuva samo.
 
S

simpleman

Гостин
Posle intervjuto prepiskite odat kaj komisii koj gi razgleduvaat i ako mines doaga do promena na statusot so onoj deka sovetot za grazdanstvo ti ja uvazuva molbata i deka sleduva izdavanje na ukaz od vicepresidenta.Znaci soveto go socinuvaat nekolu vrabotni,Naski kazano komisii.Taj zamenik minister so go kazuvas samo gi potpisuva ukazite a da toa e tocno posto momentalno nema nikoj na taa pozicija ne gi izdavaat ukazite.Megutoa nema ni koj da gi pregleduva prepiskite odnosno toj sovet sto go kazuvas e prepoloven znaci ako jas tropam gluposti togas i vraboteniot od pravosudie i mojot posrednik tropaat gluposti.So namaleniot personal oni gi razgleduvaat prepiskite i ima na mnogu sto im e smenet statusot na pozitivno no nema koj da im go potpise ukazot ali i toa ke se srede do krajot na mesecot i naednska ke gi isfrlat site brojcinja.Znaci rabotata e usporena.jas imav sreka go fativ posledniot voz.Znaci brojceto ne mi e ilezeno vo protokol ali jas zavrsiv so celata porocedura do krajot na nedelata ke go ima vo race pasosot.znaci na moja sreka ili nesreka nekoe izvesno vreme rabotev vo takva institucija kaj nas i ti kazuvam deka procedurata e ista ne e samo eden covek sto odlucuva.Tuku toa se komisii koj kaj nas koga ke podneses izlavaat i na teren da proverat dali se tocni podatocite sto ti se navedeni.So eden zbor dali ke dobies dokument ili ne zavisi od tie komisii odnosno od sovetot sto go kazuvas ti a ne od zameniko minister toj gi potpisuva samo.
Јас знам дека службеници ги работат предметите и ако сакаш да знаеш по правило покрај правосудие повеќе институции треба да се вклучени во еден предмет од МВР,надворешни работи итн.Е сега се правиш дека многу знаеш а грешка ти е тоа дека указот го питпишува зам. министер туку указот го потпишува вицепрезидентот.Друго советот за државјанство го има главниот збор и е составен од 10 члена од кои зам. министерот и директорката на дирекцијата бг гражданство се од правосудие а останатите 8 се од др.институции и се гласа при што за положително становиште се потребни 2/3 гласови од присутните.Да не ти објаснувам подробно и многу др работо за внатрешната организација на министерството и за целата постапка пошто е за џабе на никому не му користи тоа.Со среќа нека ти е пасошот и целава проблематика е дел од блгарската превртлива политика по што се и историски познати.
 
D

dimitars

Гостин
Здраво пријатели,
Долго време ги читам објавите од претходните страници но не најдов соодветен одговор на мојот случај.
Имам поддадено за бг.произход пред 1 месец доставив и фотокопии од пасош и лична карта на мојата сестра која има бг.пасош од 2007 година, плус доставив и диплома за завршено високо образование во Софија.
Дали имате информација дека со фотокопиите од документите на сестрами и со дипломата ќе завршам работа за произход.
Документите ги поддадов во конзулат во Битола, кажано ми е да се јавам во средината на февруар.
Ви благодарам од напред.
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Здраво пријатели,
Долго време ги читам објавите од претходните страници но не најдов соодветен одговор на мојот случај.
Имам поддадено за бг.произход пред 1 месец доставив и фотокопии од пасош и лична карта на мојата сестра која има бг.пасош од 2007 година, плус доставив и диплома за завршено високо образование во Софија.
Дали имате информација дека со фотокопиите од документите на сестрами и со дипломата ќе завршам работа за произход.
Документите ги поддадов во конзулат во Битола, кажано ми е да се јавам во средината на февруар.
Ви благодарам од напред.

nikoj nema tocno da ti kaze..... ce nagadjaat samo
 
S

simpleman

Гостин
Мака ми е за луѓево,чекале по 3 г. и сега ги одбиваат,многу ниско од бугарска страна........многу нерви,време,пари се истрошени тука,плус еден куп понижувања од декларации до дупења на здрав мозок со некакви невозможни барања за документи,се за тој ебан блгарски паспорт.....кој ги ебе едноставно повеќе,имам јас и достоинство задржано и др. алтернативи.Подобро да одбиваа одма после тој рокот што беше во соопштенијата,а не вака со лажна надеж.Но нема што да се прави,државна политика е во прашање и плус Блгарите историски во политиката се светски прочуени по нивната превртливост т.е денес сакаме,утре не,денес може,утре не,сега сме со вас,утре со нив.Подаваш молба за државјанство бидејќи самите го нудеа тоа,е сега пупу не важи повеќе тоа,не знам јас ништо.....хаха. И за сосема на крај уште не е конституиран советот за државјанство т.е нема претседател и затоа работава е вака во мирување,но очекувајте за извесно време голема акција на прекратувања и нови соопштенија за дополнителна.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
Sega dobiv informacija od moj prijatel koj e blizok so nekoj posrednik od Sofija, deka agencijata si raboti normalno...spored posrednikot bitno e da se odnesat prevedeni i legalizirani dokumenti..a koga ke izvadat novi protokoli ne znae ni toj..kako i da e mora da ima nesto do pred katolicki Bozik..
Sakam da ve prasam nesto...imam stara licna karta od pradedo mi na bugarska adresa i zaveden prestoj tamu ( brat mu ziveel vo Sofija). Vo krstenicata od crkva i vo licnata karta e zaveden so vistinskoto prezime, no umrenicata e so drugo..Kako da dokazam deka e istata licnost?
 
Член од
27 јуни 2014
Мислења
198
Поени од реакции
119
a zosto novata koaliciona vlada bi prodolzila so istata politika na nivnite politicki protvnici,komunistite od koga dojdoa na vlast tie go izmislija seto ova so dopolnitelni dokumenti proverki i proceduri.
neznam sto da recam site cekame sakame seto ova da ima sreken kraj,jas iskreno mislam deka mora da ima nekoe olesnuvanje za makedoncite mozebi ne odma,no vo pobrzo vreme treba da ima nekoj rezultat od novava vlada
 
Член од
13 септември 2008
Мислења
194
Поени од реакции
259
a zosto novata koaliciona vlada bi prodolzila so istata politika na nivnite politicki protvnici,komunistite od koga dojdoa na vlast tie go izmislija seto ova so dopolnitelni dokumenti proverki i proceduri.
neznam sto da recam site cekame sakame seto ova da ima sreken kraj,jas iskreno mislam deka mora da ima nekoe olesnuvanje za makedoncite mozebi ne odma,no vo pobrzo vreme treba da ima nekoj rezultat od novava vlada
Taka e .... Boyko ja imase olesnato i skrateno procedurata vo prviot mandat eve go sega pak plus tuka e Karakachanov da pritisni i ne tropajte gluposti koj bil minister,sekretar, i koj kupval burek na pauzite vo prasudie si ima parlament se glasa zakonot i se sprovedva ako Borisov praj izmeni vo procedurata koj so saka neka si bidi minister pak ke se povtoram ne mozi se vo dva dena ama aj...bez navreda ama tie so ste celosno ubedeni deka nema da se smeni nisto ne postirajte gluposti pa i na kraj ne sedete na forum ne pratete brojce i protokoli posto ste ubedeni deka nema da se smeni ne se zamarajte so bg
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom