Бугарското влијание и окупација на Македонија

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.448
Поени од реакции
4.282
olvement by the navy was limited to escorting Axis convoys in the Black Sea.[4] However, despite the lack of official declarations of war by both sides, the Bulgarian Navy was involved in a number of skirmishes with the Soviet Black Sea Fleet, which attacked Bulgarian shipping. Besides this, Bulgarian armed forces garrisoned in the Balkans battled various anti-Axis resistance groups and partisan movements. Additionally, in 1941 and 1942 the Bulgarian government sent multiple delegations of high-ranking officers that traveled to the occupied USSR; an instrumental role in this action was played by the Chief of the General Staff of the Bulgarian Army, Lieutenant-General Konstantin Ludvig Lukash, who had kept a diary during the most important trip of November-December 1941. Although essentially symbolic gestures, these trips by senior officers provided a channel for intelligence but most importantly demonstrated Bulgaria's "investment" in Hitler and the Axis.[38]

he Bulgarian government declared a token war on the United Kingdom and the United States on 13 December 1941, an act which resulted in the bombing of Sofia and other Bulgarian cities by Allied aircraft from 1941.[4] The Bulgarian military was able to destroy some Allied aircraft passing through Bulgarian airspace to attack Romania's oilfields.[1] The first were on the return flight of Operation Tidal Wave air raid on Ploiești on 1 August 1943, part of the oil campaign; bombers flying back to airbases in North Africa over Bulgaria were intercepted by fighters of the Bulgarian Air Force and aircrew that reached the ground alive were interned as prisoners of war under the 1929 Geneva Convention.[39] Most POWs were from the United States Army Air Forces and the Royal Air Force, with American, British, Canadian, Australian, Dutch, Greek, and Yugoslav airmen were all interned at a prisoner-of-war camp opened on 25 Novem
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.040
Поени од реакции
8.616
Можеме да ве прашаме истото. Не треба ни да прашуваме за државите. Зошто ни е втора српска држава која за разлика од Република Србија секојдневно влева омраза кон Бугарите и Бугарија преку медиумите, политичарите, историчарите итн.?
Вие ја распалувате таа омраза. Што ми нудат конкретно долунаведените:1678722492474.png

1678722523401.png

1678722922821.png

Татарите, Чувашите, Башкирите, Секељите, Македонците и останатите - Бугари ли се или не се?

Дај договорете се најпрвин што е Бугарин, а што не е, за да можеме да водиме квалитетна дискусија.
 
Последно уредено:
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.110
Поени од реакции
15.053
Бугарија не беше фашистички окупатор. Царството Бугарија не беше ослободител во 1941 година по ниту еден критериум - ниту физички, ниту дипломатски. Физички не учествуваше во војната против Кралството Југославија, ниту дипломатски, бидејќи причината што Третиот Рајх ја нападна Југославија беше неуспехот на Италија против Грција. Ништо не оправдувам. Јас кажувам факти и ситуација.

За мене е завршена работа и Северна Македонија како држава и Македонците како народ. Она што не е завршено е комунистичката пропаганда против Бугарија, која се прошири и во „демократска“ Северна Македонија. Читам книги од секакви автори. Неодамна јапрочитав "Балканските војни" на Егидио Иветиќ. Мислам дека не погрешивме особено за време на Втората светска војна. Всушност, мислам дека ги одигравме нашите карти најдобро што можевме.

За време на комунизмот детално го учевме периодот на ослободувањето на Бугарија. Непознатите работи ги научивме по падот на комунизмот.
Автоматски споено мислење:


Ова се митови и легенди. Огромното мнозинство од жителите на Вардарска Македонија биле со Царството Бугарија. Исклучително безначајно малцинство, под влијание на комунизмот, ги извршуваше наредбите на Тито и ЈУ Комунистичката партија.

Што мислите, кој ја известил полицијата дека во Ваташа има младинци кои им помагале на партизаните? Локалните луѓе. Кој им ги предаде сите квартови на комунистите? Локалните луѓе.

Се разбира, бугарската управа ги депортирала Евреите на границата на Царстово, а не во Треблинка.

Деталите се многу важни и тие покажуваат кој знае и чита и кој само шири антибугарска пропаганда. Кога ќе почнете да читате и разбирате, ќе бидете свесни за деталите.
Како го коментираш ова?

 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.533
Поени од реакции
635
Вие ја распалувате таа омраза. Што ми нудат конкретно долунаведените:Прегледај го приврзокот 371470

Прегледај го приврзокот 371471

Прегледај го приврзокот 371474

Татарите, Чувашите, Башкирите, Секељите, Македонците и останатите - Бугари ли се или не се?

Дај договорете се најпрвин што е Бугарин, а што не е, за да можеме да водиме квалитетна дискусија.
Веќе разговаравме за ова прашање со тебе, ти ги објави истите слики, го постави истото прашање и јас ти одговорив. Дали страдаш од деменција?
Автоматски споено мислење:

Како го коментираш ова?

Никаде во видеово не се кажува дека Бугарија е фашистички окупатор. Што друго можам да коментирам?
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.040
Поени од реакции
8.616
Веќе разговаравме за ова прашање со тебе, ти ги објави истите слики, го постави истото прашање и јас ти одговорив. Дали страдаш од деменција?
Проблемот е што истите овие бараат измена во нашите учебници. Дали ние сме должни да ги учиме нивните заблуди?

Зошто не бараат да го изучуваме ова:

1678725217741.png


1678725324989.png


Франки и Франци ги врзува генетка, Белги со Валонци и Фламанци истотака ги врзува генетика. При формирање на руската нација крај Москва, покрај Словените, влегле и фински племиња и Викинзи, што е видливо во нивниот генофонд

Но кај вас, не влегла генетиката на Аспаруховите Бугари во вашиот генофонд, така што вие, со исклучок на мал број поединци, НЕ МОЖЕТЕ да бидете ниту Бугари, ниту Хуни, ниту Авари!

Како тоа не ви е јасно!?
Автоматски споено мислење:

 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.110
Поени од реакции
15.053
Никаде во видеово не се кажува дека Бугарија е фашистички окупатор. Што друго можам да коментирам?
Ај те молам преведи на македонски што значи она во првата реченица ,,окупиране,,
74604763_3191698774180457_2837169943068278784_n.jpg
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.533
Поени од реакции
635
Ај те молам преведи на македонски што значи она во првата речњница ,,окупиране,,
Прегледај го приврзокот 371505
Тоа значи дека трупите заземаат одредена територија.
Автоматски споено мислење:

olvement by the navy was limited to escorting Axis convoys in the Black Sea.[4] However, despite the lack of official declarations of war by both sides, the Bulgarian Navy was involved in a number of skirmishes with the Soviet Black Sea Fleet, which attacked Bulgarian shipping. Besides this, Bulgarian armed forces garrisoned in the Balkans battled various anti-Axis resistance groups and partisan movements. Additionally, in 1941 and 1942 the Bulgarian government sent multiple delegations of high-ranking officers that traveled to the occupied USSR; an instrumental role in this action was played by the Chief of the General Staff of the Bulgarian Army, Lieutenant-General Konstantin Ludvig Lukash, who had kept a diary during the most important trip of November-December 1941. Although essentially symbolic gestures, these trips by senior officers provided a channel for intelligence but most importantly demonstrated Bulgaria's "investment" in Hitler and the Axis.[38]

he Bulgarian government declared a token war on the United Kingdom and the United States on 13 December 1941, an act which resulted in the bombing of Sofia and other Bulgarian cities by Allied aircraft from 1941.[4] The Bulgarian military was able to destroy some Allied aircraft passing through Bulgarian airspace to attack Romania's oilfields.[1] The first were on the return flight of Operation Tidal Wave air raid on Ploiești on 1 August 1943, part of the oil campaign; bombers flying back to airbases in North Africa over Bulgaria were intercepted by fighters of the Bulgarian Air Force and aircrew that reached the ground alive were interned as prisoners of war under the 1929 Geneva Convention.[39] Most POWs were from the United States Army Air Forces and the Royal Air Force, with American, British, Canadian, Australian, Dutch, Greek, and Yugoslav airmen were all interned at a prisoner-of-war camp opened on 25 Novem
1. Советски брод нападнал бугарски товарен брод и бил одбиен.
2. Борба против партизаните
3. Посети на бугарски офицери.
4. Англо-американски авиони ја бомбардираа Софија и беа одбиеним, а воениот персонал е заробен според Женевската конвенција.

Дали е ова наше вистинското војување до 1944 година? Колку воени жртви имаме во периодот 1941-1944 година, исклучувајќи ги жртвите на Титовите партизани, оние на Михајловиќ и Недиќ?
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.533
Поени од реакции
635
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.110
Поени од реакции
15.053

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
63
Поени од реакции
63
Каква врска има овој весник со бугарската администрација во Македонија?
Добро, овој нема никогаш да признае дека е фашист колку и да е тоа очигледно.
Него, прашањето ми е зошто не е едноставно баниран од форумов па нека крши глава?

Од друга страна пак, добро е што добива контра аргументи и малку да си поработи на своето едуцирање и да научи кој е и што е.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
19 февруари 2011
Мислења
522
Поени од реакции
569
Вие навистина живеете во алтернативен универзум. 30.000 Бугари беа уапсени, 10.000 беа осудени, а 2.700 беа осудени на смрт од "Народниот с'д" за неколку месеци. Дневно се издаваат по 15 смртни казни. Огромен дел од нив обвинети за фашизам, без никаква врска со фашизмот. Кој фашист не е осуден во Бугарија?

Ванчо Михаилов е истакната личност во ослободителното дело на Македонија и еден од водачите на ВМРО. Што точно „соработувал“ со фашистите? Што точно направил?
Добар си да си ебиш векот, секој левче си го заслужуваш. Кој ги осуди сите тие фашисти? комунистите. Вие го изгласавте комунизмот за геноциден и ги рехабилитиравте исте нивни жртви. А кои беа жртвите?Соработниците на фашизмот. Еј навистина ако си убеден во ова што го пишуваш ме интересира со што ве хранат таму во Бугарија?
 
Член од
28 јуни 2018
Мислења
760
Поени од реакции
933
Мене само не ми е јасно зошто им смета ако некој ги нарекува фашисти, кога секој ден се однесуваат фашистички...

Тука не се работи за еден настан што се случил некогаш пред 80 години па сега заради тој еден настан ние нонстоп им збориме дека биле фашисти...

Бугарија и претставнициве на бугарскиов народ (колегиве на форумов, европскиве пратеници) не престанаа да споменуваат дека се гордеат со тоа што го правеле, не престанаа со фашистички провокации и напади кон нас, негирање на депортација на Евреи (што е историски факт, нема што тука да се коментира кој како разбира и слично), не престанаа со извртување и смешно толкување официјални документи...

не ми е јасно како по сето тоа, ним им смета ако некој ги нарекува фашисти... според нив тие треба да си се гордеат со тоа...

до блгарчетата на форумот: Што мислите ОК е начинот на однесување на вашите европратеници? нормално е такви профашистички изјави да се даваат во 2023? не ли ви е срам?
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.533
Поени од реакции
635
Еве што пишувале по светските весници за ,,административците,,.....

Прегледај го приврзокот 371515Прегледај го приврзокот 371516
Светски весници на сојузничките земји? Немој да ми кажеш дека мислиш дека за време на војна нема лажење и пропаганда меѓу завојуваните страни. Дали веруваш дека ова е вистина за 32.000 убиени?
Автоматски споено мислење:

Сега окупираНЕ или администрираНЕ е :tapp: :ROFLMAO:

Зашто не пишува администрираНЕ?

Исто и Евреите ги администриравте во Треблинка?
1) Окупација е воен термин што значи распоредување на трупи на една земја на територијата на друга земја. Царството Бугарија распоредува свои војници на територијата на Кралството Југославија, кое го потпиша безусловното предавање.
2) Административен и граѓански термин што означува кој управува со територијата.
3) По наредба на нацистичка Германија, Евреите биле собрани и транспортирани до границата на кралството и предадени на Германците, кои ги транспортирале во Треблинка, а таму нацистите го направиле со нив тоа што го направиле.

Имаме бугарска управа и бугарска воена окупација на територии кои претходно му припаѓале на Кралството Југославија и биле дадени на управа од Германија на Царството Бугарија. Дали сега ти е јасно?
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom