Оваа спогодба до 1944 година ми е позната, но не и знам содржината, како што реков претходно.
Точно сум се изразил. Под договор од Крајова, се разбира оној од септември 1940 (само правописна грешки сум направил и сум напишал 4, наместо 0).
![Пукам од смеа! :pos: :pos:](/styles/default/xenforo/emot/pos.gif)
Ниту си чул, ниту си ја видел.
штипјанец' напиша:
Репарациите беа едноставни, поради договорот на Тито и ОФ за формирање на балканска федерација и согласието на Бугарија да даде дел од својата територија за формирање на нова држава. Бугарија не е можел да им нанесе штета никави на Југославија во Втората светска војна, а само зачува безбедноста и мирот во капитулиралата држава. Од друга страна Бугарија учествува во воените дејствија против Германија и дава над 30 000 жртви само за неколку месеци. Овие репарации одамна за платени уште пред да се соочени дури и со крв.
Абе не трескај глупости, какви требаше да бидат репарациите кога вие бевте земја-окупатор и потписник на пактот со силите на оската т.е. со Хитлер..?
И договарањата меѓу Југославија и Бугарија НЕМААТ никаква врска со репарациите, тие си се дел од интернационалниот и светскиот поредок после ВСВ, а не билатерален договор.
И токму југословенските раководители (Моша Пијаде), пак без прашање на македонскиот народ ВИ ГИ ПРОСТИЈА репарациите за да се градело "подобро утре".
Жими таквиов "подобро утре" со неблагодарна стока што не знае ни да се извини, а камоли да плати за направените злодела.
штипјанец' напиша:
Кои се тие македонски дејци, со кои се преговарали? ОФ со кого точно потпишува спогодбата? Со Juгославјанските дејци или со македонските? Ти пак мешаш операции за безбедност против партизаните (анти-партизански, односно против титовите комунисти) со операции против државата. И зошто пропушташ да споменеш дека освен германски, хрватски и бугарски војници (колку и малку да се тие), учествуваа и српски четници против Титовите партизани? Дај да ја покажеме целосно "сликата".
Епа кога не знаеш не треси зелени. Има жалопојки и молења од вашите командувачки офицери низ Македонија до македонските партизански команданти, а има и на повисоко ниво со Апостолски. Арно ама најголемиот курназ, мистер Тито пак без прашање на македонскиот народ на молбите од Трпешев се издоговорил и дозволил да учествувате во завршните операции против Германците на Балканот и со тоа делумно да се искупите за 3 и пол годишните гревови од пред тоа.
Немој да ми вртиш муабет, кога точно знаеш за што зборам.
Никаде јас не сум ги одвоил српските четници на Дража од групата злотвори коишто за твоја информација делуваа дури и во Македонија..!
Ама тоа не го намалува ниту негира ФАКТОТ дека вие сте испраќале воени единици дури до Црна Гора да се борат против партизаните, што значи џабе ми го дрвиш за некакви "операции за безбедност на државата", или си сонуваш дека и Црна Гора била бугарска..?!?
штипјанец' напиша:
Ние сме потпишале трипартитно пакт, според кој имаме права и обврски. Тешко ти е да признаеш дека Бугарија не учествувала во воени дејствија во војната, а само во операции за заштита на мирот со Титовите партизани и со Грчките комунисти.
Па јасно де = Хитлерови пудлици...
штипјанец' напиша:
И како точно, ако не беше Царство Бугарија, ќе се ослободи од османлиското ропство територијата која сега живеат луге со македонско самосознание како теб? Мислам дека она што важи за денешна Бугарија, важи и за денешна Република Македонија.
Што тоа сте "ослободиле" вие, Србите или Грците бе акмак..!??
Има безброј сведоштва дека Македонците апла ги барале Турците назад да се вратат, од многу аир што виделе од вас "православните браќа".
штипјанец' напиша:
Димитров врши геноцид над бугарската елита. Што ке да правивме, ако не беше убил илјади луге интелигенција не знам.
Јас сум на чисто за таа работа, како кај нас во Македонија, така и секаде по светот.
Едно е за што се тие луѓе заслужни во војната, а сосема друго е на кој начин дел од нив ја спроведуваа новата власт што со право ја добија.
штипјанец' напиша:
Во 1940 година "фашистите" (забележи наводниците) вратија Јужна Добруџа. Која точно територија ни врати овој Трпешев?
Ете го пак на дело наци-шовинистичката стрвност по туѓо, и по "зголемување територии".
Трпешев и таа спогодба или договор ги ублажи катастрофалните последици што требаше да ги сносите после војната бе абдал!
Којзнае и дали ќе бевте во сегашните граници ако не беше тој договор!
штипјанец' напиша:
Ти мислиш дека е суден само еднаш ли? Човекот е повторник (на бугарски "рецидивист").
Јасно е како бел ден дека еден од највредните луѓе што сте го имале сте го шиканирале и уништиле зашто имал мадиња апла да му каже што неважно шутраче бил бај Тодорче Живков бе, не ми се прави приглуп.
Треба да му се заблагодарите и да го славите човекот, а вие не знаете ни кој е ни што нашравил за вас.
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 12:10 ---
Интересно е како некои амеби,кои не сакат да проверат 5 датуми зборуват.
Закона за заштита на нациjaта влегува во сила от 23 Jaнуари 1941 година. Дали некоj нема елементарна култура за временски период и не знае дека 1941 година е после 1940 и после 1939 - jaс не знам.
Интересно ми е да ни кажеш,дали постои декларациja на владата за прогласуване на неутралитет? Интересно ни е да ни кажеш,дали Бугариja одбива 2 пати да се вклучи во оската, дали Бугариja одбива договор со СССР, интересно ни е да ни кажеш дали Германиja нарушава териториалниот интегритет и суверинитет на Бугариja? Или тоа не сакаш да го коментираш? Jaс от повеке месеци ви прашам и не добивам отговор - кога германските воjски влегуват на териториjaта на Бугариja и кога Бугариja подпишува договора за приклучуване во оската?
Ах бееее, нема спас од нафурани амеби што некој им увртел во празните глави дека имаат капацитет за било што, а камоли за дискусија околу историја, ама што да се прави...
бугарска работа...
Кои 5 датуми, кои ѓаоли-врагови бе неписмен еден, кога е стокмен и ИЗГЛАСАН законот..?
И кој го изгласа? Или си мислиш дека лично Хитлер, Геринг, Химлер, Гебелс, Менгеле или Ајхман дојдоа во БУГАРСКОТО собрание и дигаа рачиња за да го изгласаат..?!?
Ти реков и на другана тема каде си ја повторил истава мантра.
Не ми врти како прдеж во гаѓи, туку повели дај ги одговорите и постави си ја тезата, па после јас ќе ми ти објаснам што и како, бива ли..?
fmi напиша:
Гледам добро си освоил шовинизмот, коj во моjaта држава никога немал почва, за разлика от една наша соседка.
"...The article considers three factors that render the notion of the 'Bulgarian ethnic model' problematic: the existence of racism, discrimination and exclusion; the issue of minority rights; and the popularity of nationalist parties."
Превод на македонски:
"...Статијата зема во обзир три фактори што го потврдуваат мислењето за "Бугарскиот етнички модел" како проблематичен: постоењето на расизам, дискриминација и исклучување; проблемот со правата на малцинствата; и популарноста на националистичките партии."
http://www.ingentaconnect.com/content/routledg/ceas/2007/00000059/00000007/art00007
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 12:28 ---
И за да видим уште еднаш тоа,што веке погоре го наjaвив, еве от архив на Jгославиja што се гледа.
29 Ноември 1943 година. АСНОМ е от 2 Август 1944 година.
Многу преди да има собрание на Македониja е решено што, како и каде ке е Македониja.
Да видиме инициативниот одбор за свикуване на АСНОМ.
Страхил Гигов (КПJ-1929),Цвекто Узунов (КПJ-1934),Михаjло Апостолски(маjор от jгославската армиja) Бане Андреев (СКОJ-1922, КПJ-1923)и двама кои са многу противоречиви личности -Ченто и Венко Марковски.Се разбира има и разширено заседание,каде некои и то голем дел са истите, па други стануват членови на КПJ во 1940-1941. Долгата следа на КПJ и СКОJ продолжува. За каква македонска борба зборуваме?!
Амебоооо...!!!
Оди стави си некоја затка во ушињата, ќе ми те одвее промајата што ти дува меѓу нив!
На второто заседание на АВНОЈ во Јајце, НЕ ПРИСУСТВУВА НИЕДЕН Македонец.
А Ченто кога оди кај Тито на островот Вис му вели Македонците се борат за слободна и ОБЕДИНЕТА Македонија, амебооо...!!!
А мистер Шарло на 2-3 недели после окупацијата во април 1941 го напишал прогласот до МАКЕДОНСКИОТ народ, наречен "Писмо до Стојана" и јасно кажал која и каква ќе биде борбата.
Амебооооо....!!!
![Тапшање :tapp: :tapp:](/styles/default/xenforo/emot/tapp.gif)