Секако дека Бугарија има инвестирано пари во гасоводот и сум сигурен дека при едно национално одговорно управување ќе може да се договори со Русите за да го користи при извоз на бугарски гас од Црното Море. Но нема како Русите да дозволат по него да минува конкурентен азерски (де факто турски гас) без овие земји да имаат инвестирано во него.
Е, па нема ваква желба. Ти веруваш, Русиja не попушти во преките преговори мегу Бугариja-Русиja и што правиме? Пиеме студената вода и за да не развалиме работата значи?
А ако Бугариja си е платила азерскиот гас, зашто да не може да мине? Бугариja има ли право 50% врз тази цефка или Русиja мора да решава само?
тоа нормалните луѓе кои ги штитат националните држави во Европа и независната политика го нарекуваат откажување од суверенитет. За евроромантици како тебе е нормално националните држави во Европа да бидат сведени до протекторати со марионетски влади, но за други луѓе тоа е неприфатливо. И да прашам - од името на кој го делегираат ова право на еврокомесарот да преговара со Русија ? Не е од мое име. Некој да е прашувал бугарскиот народ дали се согласува еден анонимен еврослужбеник да преговара во име на бугарскиот суверен ?
Извини, но ако уште не си разбрал, влегуването во соузи е делумно откажуване от суверинитет. Уште повеке,кога ти сам нема како да заштитиш своja суверинитет пред една држава како Русиja.
От името на бугарската влада е легитимациjaта и баш от вое име. Бугарскиот народ е имал право на избори и е поставил ова конфигурациja во собрание. Тоа собрание избра ова влада,коja зе тоа решение. Што не е jaсно овде?
Ти можеш секак да го нарекуваш но де факто тоа се заповеди. Нашата бугарска политичка елита е толку продажна дека едноставно нема како со таква политика да бидеме почитувани како народ. Дури за ''сојузници'' како САД и ЕУ сме само сервисен персонал и тоа е поради тоа што денешната бугарска политичка елита има робски менталитет и комунистичка сервилност кон САД и ЕУ.
Па види една Унгарија и гордиот унгарски народ. Тие за време на комунистичката диктатура се бореа против СССР додека во Бугарија Тодор Живков се бакнуваше со Брежњев, а сега исто заштитуваат својата независна национална политика и интереси без да слугуваат на Брисел.
Иронијата е дека некои демократи и антикомунисти во Источна Европа ја поддржуваат политиката на ЕУ која де факто се е претворила во USSR 2.0.
Да и памтим како беха потушени бунтовите во Будимпешта. Со крв.
Кога Русиja зборува дека кога купуваш многу гас цената пада, што лошо има да се собереме сите држави кои сакаме и да купиме заеднички за пониска цена? Или мора малите да плакат наjскапите цени и да бидат неконкурентни?
Тоа по сите пазарни закони е картел. Колку што знам ЕУ сеуште (да чува Бог) не една држава. Ти кажи ми како се вика обединување на пазарни субјекти кои се обидуваат да влијаат на пазарот на даден производ ?
Нема и да биде д'ржава. Кога доставчикот ти вели-повеке гас, помала цена, потрушувачите можат да се обединат да купат големи количини. Тоа го постави како прашане Русиja,а не Европа на прашането зашто цената например на една Германиja е една, а за една Романиja или Бугариja друга.
Па тој конкретно за Бугарија не е добар но со таква продажна политичка елита нема како да биде профитабилен. Русите едноставно се дале пари на бугарските политичари да потпишат договор кој не е во корист на Бугарија. Тоа го прават и Американците и Германците и сите големи земји кои на тој начин си ги штитат интересите. Само дека за такви како тебе секој руски проект е корупциски, а секој американски проект е добар и корисен за Бугарија. За теб има слуги на Газпром ама нема слуги на Шеврон или на американските сопственици на Марица Исток (AES и ContоurGlobal). Па разбудете се веќе, светот не е црно бел како го достават во контролираните медиуми - Русиja целата во црно, а САД и ЕУ целите во бело.
И ако не е добар за Бугариja треба да си молчи за да не наруши нечии интереси?
И точно зашто са дали пари за да подпишат тоа, jaс адмирирам да биде запрен и да се предоговори от Брисел директно.
Не, за мен секи проект,коj не е на пазарен принцип ке е лош. Мене не ме интересира дали е германски, руски,американски или кинезки. Сакам пазарни принципи.
Шеврон дали беше запрен от зеленете?-Беше. Шеврон напушти ли преди недела Бугариja-напушти! Зачуван ли е бугарскиот интерес? -зачуван е да нема фракинг. Jaс сум доволен. Овде е разликата мегу тебе и мене.[DOUBLEPOST=1402406198][/DOUBLEPOST]Наредниот вторник, председателот свикува советат по национална безбедност,кога ке се дискутира
1. Датум за предвремени избори
2. Избор на бугарски еврокомисар
3. Jжен поток
http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-svikva-syveta-za-nacionalna-sigurnost-6014391