Бугарија призна вина за македонските Евреи

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Леле циркузи :)

Мора да обезбедиме пренос на сателитска ТВ да видат луѓено бугарски кловнови на живо.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.038
Поени од реакции
8.759
Не е темата за евреите во Бугарија туку за евреите во Македонија кои бугарските власти ги предадоа на гермаците за сапун.

Ако баба лаже, трагот не лаже!

--- надополнето ---

„ште ви кажа какви бјаха тези нештастни хора, за които не бјах в с'стојание да сторја ништо. Това бјаха бивши гр'цки поданици от Солунско, в'рху които нјамам никаква јуридическа власт и затова р'цете ми бјаха в'рзани. Но знајте, никој от нашите нјама да б'де откаран.[/b]

Чети бре и пак чети дека ништо не разбираш.
Абе неписмен, имаше мноогу евреи во Вардарска Македонија кои потоа благодарение на властите ги снема, а еве ја картата која кажува кој имал власта во Македонија во тоа време и кој имал јуридическа власт!

Само во Битола се околу 8 000 евреи

--- надополнето ---

К'де е битолја през 1941 и кога става владение на Б'лгарија?
http://vbox7.com/play:d658d3cd

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Дали може да се аргументира дека бугарската политика има историски континуитет?

На комеморативниот собир по повод отварањето на Меморијалниот центар на холокаустот во Скопје, пред насобраните гости се обрати германскиот амбасадор, а бугарскиот одби иако му беше понудено. :kesa:

Член од
26 декември 2009
Мислења
232
Поени од реакции
7
108th CONGRESS
1st Session
H. CON. RES. 77

Passed the House of Representatives March 11, 2003

CONCURRENT RESOLUTION

Whereas the people of the United States and the Republic of Bulgaria respect all faiths, including Judaism and Jewish culture;

Whereas during World War II, despite being allied with Germany, Bulgarians did not cede to Nazi pressure to fully enforce anti-Jewish legislation and resisted orders to deport their Jewish compatriots to Nazi concentration camps;

Whereas in the spring of 1943 the Bulgarian people succeeded in preventing the deportation of 50,000 Jews to such camps;

Whereas it is acknowledged with sadness that the deportation of over 11,000 Jews from Thrace and Macedonia territories which were administered by Bulgaria at that time, to Nazi concentration camps, took place;

- едит од Мод.: од целиот копи/пасте текст само овој дел се однесува на темава.

Whereas Bulgaria was the only European country during World War II to increase its Jewish population;

Whereas members of the Bulgarian Parliament, the Bulgarian Orthodox Church, King Boris III, politicians, intellectuals, and citizens all played a part in the resistance to Nazi pressure to carry out the deportation;

Whereas March 2003 marks the 60th anniversary of Bulgaria's refusal to deport its Jews to Nazi concentration camps;

Whereas the Bulgarian people today preserve and continue their tradition of ethnic and religious tolerance; and

Whereas President George W. Bush and Prime Minister Simeon Saxe-Coburg Gotha are leading the United States and Bulgaria into a long-term strategic partnership: Now, therefore, be it

Resolved by the House of Representatives (the Senate concurring), That Congress--
  1. commemorates the 60th anniversary of the historic rescue of 50,000 Bulgarian Jews from the Holocaust and commends the Bulgarian people for preserving and continuing their tradition of ethnic and religious tolerance; and
  2. reiterates its support for strong ties between the United States and Bulgaria.
House Passes Wilson Bill Recognizing 60th Anniversary of Historic Rescue of 50,000 Bulgarian Jews from Holocaust

WASHINGTON, March 11--- Today, Rep. Joe Wilson (R-S.C.) made the following remarks after the U.S. House of Representatives passed H. Con. Res. 77 on a vote of 418-0, which commemorates the 60th anniversary of the historic rescue of 50,000 Bulgarian Jews from the Holocaust during March of 1943. Rep. Wilson, Co-Chairman of the House Bulgarian Caucus, introduced the legislation.

- Bulgaria is truly a remarkable country and deserves this special recognition for saving the lives of thousands of Bulgarian Jews, despite immense Nazi pressure,� said Rep. Wilson. During the time Adolf Hitler was attempting to extinguish all Jewish people from Europe, the Bulgarian people, politicians and civic leaders, succeeded in protecting their 50,000 Jewish compatriots from deportation to the death camps. In fact, Bulgaria was the only country in Europe to increase its Jewish population during World War II.

- The Jewish people suffered needlessly at the hands of the 20th Century�s most notorious dictator, and Bulgaria was one of the first to understand the immorality and evil intent of this mass murderer. The Bulgarian people should be proud of their long history of ethnic and religious tolerance.

- Bulgaria has also proven itself to be a reliable ally in the War on Terrorism, a true friend of the United States, and a partner in disarming the brutal dictator Saddam Hussein, said Rep. Wilson. I commend the efforts of patriots like Prime Minister Simeon S axe-Coburg-Gotha, Ambassador Elena Poptodorova, Foreign Minister Solomon Passy, Defense Minister Nikolai Svinarov, Deputy Chief of Mission Emil Yalnazov, and Ambassador Stefan Stoyanov for continuing important reforms, and for leading their entry into NATO.

ПОСЛЕДНА ОПОМЕНА:
НА ТЕМАВА СЕ ДИСКУТИРА ЗА ДЕПОРТАЦИЈАТА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЕВРЕИ. ОД МАКЕДОНИЈА.

Не ја дефокусирај темата. Доколку ќе ти олесни, отвори посебна тема ѕа Евреите од Бугарија.

- од Мод.

--- надополнето ---

..., пред насобраните гости се обрати германскиот амбасадор, а бугарскиот одби иако му беше понудено. :kesa:

Доколку Треблинка е бил германски логор, нема ништо за чудене ако говорот е токму на германскиот амбасадор! :toe:

--- надополнето ---

Ова по темата ли е?

Властите в Б'лгарија депортират евреите от Беломорието
http://www.bg-history.info/calendar/327/Vlastite-v-Bulgariia-deportirat-evreite-ot-Belomorieto.html

Холокост'т на евреите от Тракија и Македонија
http://jordanka-blog.blogspot.com/2009/01/blog-post_1456.html

И каде е вашето големо "откритие" со ова тема, кога тие работи се отдамна популарни во БГ и нема ништо ново?
Ако, вие учите споро (со 60-70 години задоцнуване), ова си е ваш проблем! :toe:

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Абе татаризирани, туј се зборува за МАКЕДОНСКИТЕ евреи, погледнете насловот на темата.

Да ве потсетеам, ми изгледа дека имате колективен алцхајмер:nesvest:

Не ме цензурираат комунизмот заврши и Југославија е мртва. Секој може да зборува што сака

И во демократија е пожелно да се држиш до темата, така да ја би рекол, ти не зборуваш што сакаш, туку тоа што „тие“ ти кажале...

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Абе монголци, туј се зборува за МАКЕДОНСКИТЕ евреи, погледнете наслов на темата.
Тоа дека Бугарија депортира Евреите од Беломорска Тракија и Вардарска Македонија не е никаква тајна. Тоа се знае од 1943 и Бугарија никогаш не го негира. Не знам зошто воопшто се вели дека "Бугарија призна вина". Да призна уште во 1943 година. :)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
At the ceremony, Macedonia was hailed for enabling the Jews to regain the assets they had lost in the Shoah.

In his speech, the World Jewish Congress' Research Director Dr. Laurence Weinbaum pointed out that no Jewish community in Europe had suffered a greater degree of destruction than the Macedonian one. Referring to Macedonia's principled stand on the restitution issue and to its unwavering friendship with Jews and Israel, he said: "In much of contemporary Europe, dead Jews are respected, but live ones are defamed. You honor the dead and the living, and in so doing you have set an example to which other nations could and should aspire.

"There are nations that are larger, richer, better known and more powerful than Macedonia, but none more decent, gracious, good-hearted and noble."

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4040705,00.html

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
"Во поголемиот дел од современа Европа, се почитуваат мртвите Евреи, но се понижуваат живите. Вие ги почитувате и мртвите и живите и со тоа им дадовте пример и на другите. Има поголеми, побогати, попознати и помоќни народи од Македонците, но нема почесни, помилосливи, подобронамерни и поблагородни".

извор

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Тоа е многу јака изјава на господин Лорес Винбаум! И благодарам на Princess of Evil за постот.

Еве видео клипови од Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите:

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
"Во поголемиот дел од современа Европа, се почитуваат мртвите Евреи, но се понижуваат живите. Вие ги почитувате и мртвите и живите и со тоа им дадовте пример и на другите. Има поголеми, побогати, попознати и помоќни народи од Македонците, но нема почесни, помилосливи, подобронамерни и поблагородни".

извор

Многу ми е интересно како точно почитувате живите Евреи повеќе од другите земји?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Многу ми е интересно како точно почитувате живите Евреи повеќе од другите земји?
:classic:
Цитат е тоа ако не ти е јасно, :tapp: пишува одоздола извор. И прашањево ќе го упатиш на господинот Вајнбаум!
И тебе што те засега не разбирам, како не ви е бре досадно само глупости да тресете по теми. Ај олабави сега

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
:classic:
Цитат е тоа ако не ти е јасно, :tapp: пишува одоздола извор. И прашањево ќе го упатиш на господинот Вајнбаум!
И тебе што те засега не разбирам, како не ви е бре досадно само глупости да тресете по теми. Ај олабави сега
Јас гледам дека е цитат. Ако во она што господинот тврди има барем малку вистина, ми е интересно: Како точно почитувате живите Евреите повеќе од другите земји? Интересира ме лично мислење. Дали го поддржувате ова размислување на господинот Вајнбаум?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Јас гледам дека е цитат. Ако во она што господинот тврди има барем малку вистина, ми е интересно: Како точно почитувате живите Евреите повеќе од другите земји? Интересира ме лично мислење. Дали го поддржувате ова размислување на господинот Вајнбаум?
Не ми се влегува во дискусија со бугар од форумов, зошто нема крај, од искуство ти кажувам (си терате тоа што сте си увртеле во глава и што е најчудно сите исто се однесувате), ама еве да ти одговорам на прашањето, со забелешка дека не навлегувам во понатамошна дискусија, колку и пати да ме цитираш, бидејќи нели се работи за лично мое мислење. Секако дека се согласувам со ова размислување на г-динот Вајнбаум, во спротивно не би го постирала на форум. И сметам дека тоа вие, како народ наш соседен, од нас нема да го осетите (да бидеме чесни и добронамерни спрема вас како бивши окупатори), па оттаму најверојатно произлегува твоево чудење. :salut:

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Не ми одговори на прашањето, туку само го избегнуваш. Друго и не сум очекувал. За да завршиме дискусијата ќе ти обезбедува неколку факти:
1. Бугарскиот народ спаси 50 000 Евреи, колку спаси народот на Република Македонија? Николко.
2. Во Бугарија се наоѓа една од најголемите синагоги во Европа и најголема во Југоисточна Европа. Ниту вие, ниту Србите, ниту Грците, ниту Романците, ниту Турците имаат толку голема синагога, и тоа на повеќе од 100 години.
3. Колко еврејски политици и политици с еврејски произход има в голјамата политика на Република Македонија и на Б'лгарија? Немате такви.
4. Што точно сте направиле за живите Евреи, освен гробница? Ништо.
5. Колку пати претседателот на Израел дојде во Република Македонија и колку во Бугарија? Николку во РМ и многу пати во БГ, со благодарност за спасување на бугарските Евреи, без да спомнува за оние од Вардарска Македонија и Беломорска Тракија, бидејќи е свесен дека тоа не е дело на бугарскиот народ
6. Колку споменици направиле Евреите со благодарност до македонскиот и бугарскиот народ? Има ли барем еден за македонскиот народ?!? Има ли воопшто за што да ви заблагодарат? - Не

--- надополнето ---

Еве и уште нешто интересно по темата:

Вториот пример кој сакам да раскажам, е - како малолетен бев осуден на 15 години затвор поради тоа што размножувах едни летоци во кој пишуваше "откажување антиевреските закони". Поминав еден дел од времето во затворот во Скопје. Таму бевме околу 20 Евреи и многу други затвореници. Во времето кога Германците започнаа да се повлечат од Грција, тие минуваа низ Македонија и се одбиваат во тоа стопанство, во кое беше нашиот затвор. Неколку пати се интересираа од тоа дали има Евреи во овој затвор, за да можат да организираат нивното испраќање во Германија. Чуварите, кои не беа кој знае колку милостиви и добри кон нас, се покажаа добри Бугари. На барањето чуварот одговори - не тука нема Евреи, тука дури и политички затвореници нема, тука се само криминални. На овој начин ние - 20-те Евреи, останавме по втор пат спасени.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
1.Бугарското правителство ја исполни квотата за депортирање на Евреи , депортирајки ги СИТЕ Евреи од Македонија , затоа можеше да покаже великодушност кон 50 000 бугарски Евреи :toe:
2.100% синагогата си ја изградиле самите Евреи во бугарија така да вие немате причина да се гордеете со тоа :toe:
3. Ти бе со сите ли си ? па како да има кога сите сте ги пратиле во гасна комора ?
4. Вие ( булгарите) толку малку или скоро ништо еврејско не сте оставиле во Македонија така да немало и што многу да се стори :toe:
5.6. способноста за користење на вазелин не секаде се смета за позитивна особина а ти сега мисли си како сакаш !!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom