Не ми одговори на прашањето, туку само го избегнуваш. Друго и не сум очекувал. За да завршиме дискусијата ќе ти обезбедува неколку факти:
1. Бугарскиот народ спаси 50 000 Евреи, колку спаси народот на Република Македонија? Николко.
2. Во Бугарија се наоѓа една од најголемите синагоги во Европа и најголема во Југоисточна Европа. Ниту вие, ниту Србите, ниту Грците, ниту Романците, ниту Турците имаат толку голема синагога, и тоа на повеќе од 100 години.
3. Колко еврејски политици и политици с еврејски произход има в голјамата политика на Република Македонија и на Б'лгарија? Немате такви.
4. Што точно сте направиле за живите Евреи, освен гробница? Ништо.
5. Колку пати претседателот на Израел дојде во Република Македонија и колку во Бугарија? Николку во РМ и многу пати во БГ, со благодарност за спасување на бугарските Евреи, без да спомнува за оние од Вардарска Македонија и Беломорска Тракија, бидејќи е свесен дека тоа не е дело на бугарскиот народ
6. Колку споменици направиле Евреите со благодарност до македонскиот и бугарскиот народ? Има ли барем еден за македонскиот народ?!? Има ли воопшто за што да ви заблагодарат? - Не
--- надополнето ---
Еве и уште нешто интересно по темата:
Вториот пример кој сакам да раскажам, е - како малолетен бев осуден на 15 години затвор поради тоа што размножувах едни летоци во кој пишуваше "откажување антиевреските закони". Поминав еден дел од времето во затворот во Скопје. Таму бевме околу 20 Евреи и многу други затвореници. Во времето кога Германците започнаа да се повлечат од Грција, тие минуваа низ Македонија и се одбиваат во тоа стопанство, во кое беше нашиот затвор. Неколку пати се интересираа од тоа дали има Евреи во овој затвор, за да можат да организираат нивното испраќање во Германија. Чуварите, кои не беа кој знае колку милостиви и добри кон нас, се покажаа добри Бугари. На барањето чуварот одговори - не тука нема Евреи, тука дури и политички затвореници нема, тука се само криминални. На овој начин ние - 20-те Евреи, останавме по втор пат спасени.